Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či máte niekto skusenosti s tým, že dr na crp 77 nedá atb, pričom teploty nad 38,5-39,5 trvajú 3 dni ale dieťa je bez kašlu, soplov, kýchania. Nemá hnisavé mandle ale má herpetickú angínu slabú. Výter z hrdla streptokok beta hemolitcký..
@alex1212 to je dosť vysoké crp, je to zrejme baktéria a je potrebná antb liečba. Nenechajte sa odbiť. Moc ste odobrali? Moja dcérka mala prednedávnom crp 60. Ale hneď dali ATB. Pritom žiadna nádcha, ani nesoplila, nekaslala, vôbec žiadne príznaky. Moc bol ok. Nič na nej nevyšlo len tiež teploty nad 38. Ako vybrala ATB, na kontrole po týždni mala crp 7. Takže mapa nejakú bakteriu, no nikto nevedel akú, ale preliecili sme sa.
@1gabriela13 pred mesiacom mala crp 72, brala zinat. crp 8 po liečbe.. no to by boli už dvoje antibiotík za mesiac... dr vrevela, že nech ešte zabojuje..
@alex1212 Keď výter z hrdla je pozit. na betahemolytický streptokok, čo býva s. pyogenes (spôsobujúci angínu) a pri takom CRP...tam patria ATB podľa mňa. Môj syn mával túto baktériu a kardiologička nakázala pri každom pozit. výtere na betahemolyt. streptokok antibiotiká. Neliečené angíny sú veľmi nebezpečné (srdce, obličky, reumatolog. problémy). Jedine, že by bola bezpríznaková. Ale keď má horúčky a takéto CRP, nechápem počin lekárky.
No ja neviem, aby s CPR 77 zabojovala. Keby bolo CRP 35, tak nepoviem, ale toto sa mi nezdá. U nás sa tiež čudovali, že mala moč čistý, ale na nefrológii mi primár povedal, že infekcia mohla byť aj z krvi a v moči sa to prejavilo až nakoniec. Že jej infekcia nešla zospodu hore na obličky, ale vlastne z krvi až smerom do moča. A na sone bol vidno riadny zápal. Ale ona mala predtým dvakrát zvýšenú teplotu asi z toho, že bola dehydrovaná. Takže mala hustejšiu krv a obličky museli asi viac pracovať a množili sa tam tie baktérie. Aspoň ja to tak chápem. Ona dostala teploty vo štvrtok v noci, v piatok sme išli k obvodnej, všetko o.k., CRP 13, teploty pokračovali a v sobotu CRP 105. Nechcela som Vás vystrašiť, len uvádzam, ako to bolo u nás. Sa mi nezdá, že Vám nedal tie antibiotiká. NA pohotovosti mi lekárka hovorila, že keby mala CRP tak 50, že by jej dala antibiotiká naslepo, ale že toto je už moc vysoké a ona si to nezoberie na svedomie, keďže nevedela zistiť, čo jej vlastne je. Ja si tiež myslím, že to má z tej angíny
No presne, mne ešte obvodná hovorila, že to nemôžu byť obličky, lebo však moč mala čistý. Ona dokonca mala asi aj prvé tri odbery moču v nemocnici negatívne, až tie ďalšie boli pozitívne na baktérie. Akurát keď nás prijali, tak na oddelení jej pozerali moč pod mikroskopom a tam začínali byť prvé známky zápalu obličiek.
dakujem Vám veľmi pekne za info, v pondelok sa na to zemeriam u dr.
A pri vírus. infekcií býva nižšie CRP.
@alex1212 A horúčka, ktorá trvá 3 dni....No, ja len preto reagujem, že môj syn mával minulý rok stále angíny streptokokové a bezpríznakové. Trošku ho bolelo deň v krku, žiadne iné príznaky, ani únava, dokonca ani horúčky. Tiež raz nedala ATB, až keď mal vo výtere streptokoka - za 5 dní nasadila. Ale skončili sme s vysokým ASLOM - až cez 2000, kontrolovaný na všetkých odb.ambulanciách a nakoniec výberom krčných mandlí.
zajtra budú výsledky z opakovaného výteru, ktorý odporučila urobiť dr. napíšem..
Ak ma pozit. Streptokoka teraz (uz po poslednych atb) jednoznacne preliecit 10 dni penicilinom (ak nie je rezistentny podla citlivosti). Ak by aj mal horucku z herpanginy, nie je dobre nehavat si tam streptokoka. Pokial neboli nasadene atb druha kultivacia nebola indikovana.
my dávame antipyretiká až od 39 hore, čiže uvidíme no.. bola v teplote a dúúúfam teda sa vyničil..
A ako ti to vysvetlil, prečo nedal ATB? To CRP má riadne vysoké, je zrejmé, že je to bakteriálna infekcia. Moja dcéra mala vysoké teploty, CRP 105 a žiadne iné príznaky. Boli sme na pohotovosti a s takým vysokým CRP si nás hneď nechali v nemocnici a nakoniec bol z toho zápal obličiek. A to na pohotovosti mala moč čistý. Tá infekcia sa ukázala v moči až o niekoľko hodín.