CRP 77 bez atb

alex1212
15. nov 2019

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či máte niekto skusenosti s tým, že dr na crp 77 nedá atb, pričom teploty nad 38,5-39,5 trvajú 3 dni ale dieťa je bez kašlu, soplov, kýchania. Nemá hnisavé mandle ale má herpetickú angínu slabú. Výter z hrdla streptokok beta hemolitcký..

mmoonna
15. nov 2019

A ako ti to vysvetlil, prečo nedal ATB? To CRP má riadne vysoké, je zrejmé, že je to bakteriálna infekcia. Moja dcéra mala vysoké teploty, CRP 105 a žiadne iné príznaky. Boli sme na pohotovosti a s takým vysokým CRP si nás hneď nechali v nemocnici a nakoniec bol z toho zápal obličiek. A to na pohotovosti mala moč čistý. Tá infekcia sa ukázala v moči až o niekoľko hodín.

1gabriela13
15. nov 2019

@alex1212 to je dosť vysoké crp, je to zrejme baktéria a je potrebná antb liečba. Nenechajte sa odbiť. Moc ste odobrali? Moja dcérka mala prednedávnom crp 60. Ale hneď dali ATB. Pritom žiadna nádcha, ani nesoplila, nekaslala, vôbec žiadne príznaky. Moc bol ok. Nič na nej nevyšlo len tiež teploty nad 38. Ako vybrala ATB, na kontrole po týždni mala crp 7. Takže mapa nejakú bakteriu, no nikto nevedel akú, ale preliecili sme sa.

alex1212
autor
15. nov 2019

@mmoonna hm ste ma vystrašili teraz.. povedala, že klinicky vyzerá dobre, že nech skusi zabojovať. mala pred dvoma týždnami atb na 10 dní, lebo mala crp 72.. bojím sa, či tam nie je nejaký skrytý zápal niečoho...
moč čistý

alex1212
autor
15. nov 2019

@1gabriela13 pred mesiacom mala crp 72, brala zinat. crp 8 po liečbe.. no to by boli už dvoje antibiotík za mesiac... dr vrevela, že nech ešte zabojuje..

tslobik
15. nov 2019

@alex1212 Keď výter z hrdla je pozit. na betahemolytický streptokok, čo býva s. pyogenes (spôsobujúci angínu) a pri takom CRP...tam patria ATB podľa mňa. Môj syn mával túto baktériu a kardiologička nakázala pri každom pozit. výtere na betahemolyt. streptokok antibiotiká. Neliečené angíny sú veľmi nebezpečné (srdce, obličky, reumatolog. problémy). Jedine, že by bola bezpríznaková. Ale keď má horúčky a takéto CRP, nechápem počin lekárky.

mmoonna
15. nov 2019

No ja neviem, aby s CPR 77 zabojovala. Keby bolo CRP 35, tak nepoviem, ale toto sa mi nezdá. U nás sa tiež čudovali, že mala moč čistý, ale na nefrológii mi primár povedal, že infekcia mohla byť aj z krvi a v moči sa to prejavilo až nakoniec. Že jej infekcia nešla zospodu hore na obličky, ale vlastne z krvi až smerom do moča. A na sone bol vidno riadny zápal. Ale ona mala predtým dvakrát zvýšenú teplotu asi z toho, že bola dehydrovaná. Takže mala hustejšiu krv a obličky museli asi viac pracovať a množili sa tam tie baktérie. Aspoň ja to tak chápem. Ona dostala teploty vo štvrtok v noci, v piatok sme išli k obvodnej, všetko o.k., CRP 13, teploty pokračovali a v sobotu CRP 105. Nechcela som Vás vystrašiť, len uvádzam, ako to bolo u nás. Sa mi nezdá, že Vám nedal tie antibiotiká. NA pohotovosti mi lekárka hovorila, že keby mala CRP tak 50, že by jej dala antibiotiká naslepo, ale že toto je už moc vysoké a ona si to nezoberie na svedomie, keďže nevedela zistiť, čo jej vlastne je. Ja si tiež myslím, že to má z tej angíny

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mmoonna
15. nov 2019

No presne, mne ešte obvodná hovorila, že to nemôžu byť obličky, lebo však moč mala čistý. Ona dokonca mala asi aj prvé tri odbery moču v nemocnici negatívne, až tie ďalšie boli pozitívne na baktérie. Akurát keď nás prijali, tak na oddelení jej pozerali moč pod mikroskopom a tam začínali byť prvé známky zápalu obličiek.

alex1212
autor
15. nov 2019

dakujem Vám veľmi pekne za info, v pondelok sa na to zemeriam u dr.

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mmoonna
15. nov 2019

No veru je to des s tými detskými chorobami. Držím prsty a dajte vedieť ako ste dopadli. Asi to bude dlhý víkend ...

@zuzpap u nás to bolo lepšie, že sme nemuseli chodiť kade tade po vyšetreniach. Jediné čo sme boli bolo ušné, kde nás poslala z pohotovosti, inak už nič našťastie.

sisa_s
15. nov 2019

@tslobik v popise je, ze ma herpeticku anginu, to je virusovy povod, na co atb nezaberaju

alex1212
autor
15. nov 2019

@sisa_s áno. no to crp možno súvisí ešte s nejakým iným zápalom akoby. neviem, nevyznám sa do toho..

tslobik
15. nov 2019

@sisa_s Ale má výter pozit. na betahemolytického streptokoka, to je baktéria.

tslobik
15. nov 2019

A pri vírus. infekcií býva nižšie CRP.

alex1212
autor
15. nov 2019

@tslobik áno, no kedže nemá prejavy, krčná to napr vyhodnotila ako nosičstvo a popri tom, že má angínu. je to taká divná kombinácia. Pozitívny výter ale neaktivizovaný a pritom vírusová angína a vysoké crp.

sisa_s
15. nov 2019

@tslobik ja viem klasifikaciu streptokokov, ale pyogenes povodca anginy nie je jediny zastupca skupiny... Preto mi to pride cele zvlastne... Ale pri takomto crp by som uz atb davala ja osobne

tslobik
15. nov 2019

@alex1212 A horúčka, ktorá trvá 3 dni....No, ja len preto reagujem, že môj syn mával minulý rok stále angíny streptokokové a bezpríznakové. Trošku ho bolelo deň v krku, žiadne iné príznaky, ani únava, dokonca ani horúčky. Tiež raz nedala ATB, až keď mal vo výtere streptokoka - za 5 dní nasadila. Ale skončili sme s vysokým ASLOM - až cez 2000, kontrolovaný na všetkých odb.ambulanciách a nakoniec výberom krčných mandlí.

alex1212
autor
15. nov 2019

@tslobik joj!! áno presne. v pondelok dám skontrolvoať aslo a sedimentáciu. proste odber krvi..

tslobik
15. nov 2019

@alex1212 Ano, ale zase maj na pamäti, že aslo nestúpne hneď. Nám napr. až po 3 týždňoch. Na začiatku choroby mal normálne. Až keď robila opakovane, bolo vysoké a potom s každou nákazou stúpalo až sme skončili pri tej hodnote.

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mmoonna
16. nov 2019

@zuzpap no to ti verím, dcéra mala vtedy 4 roky a nervovala som sa riadne. U nás to bolo tak, že malá mala aj kliešťa, takže tiež jej odobrali krv na boreliózu a tiež aj kliešťovú encefalitídu.

sapetka
16. nov 2019

@alex1212 ak ma dieta aj dnes vysoke horucky co je uz podla toho ako pises 4den isla by som na pohotovost.. ja by som veru do pondelka necakala ale to som ja.

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alex1212
autor
16. nov 2019

@sapetka dnes ráno 37,2 ale to vyšla z postele a potom už bez teploty zatiaľ.. fu.. dúúúúfam, to bude ok.. ak sa jej zvýši na viac ako 38, tak pojdeme v nedelu skontrolovať crp a v pondelok určite odber krvi. dakujem

sapetka
16. nov 2019

@alex1212 streptokok nie je sranda moze sposobir vela zla.. ale ak je uz bez teploty tak drzim prsty aby to tak ostalo

alex1212
autor
16. nov 2019

zajtra budú výsledky z opakovaného výteru, ktorý odporučila urobiť dr. napíšem..

elenalr
17. nov 2019

Ak ma pozit. Streptokoka teraz (uz po poslednych atb) jednoznacne preliecit 10 dni penicilinom (ak nie je rezistentny podla citlivosti). Ak by aj mal horucku z herpanginy, nie je dobre nehavat si tam streptokoka. Pokial neboli nasadene atb druha kultivacia nebola indikovana.

alex1212
autor
17. nov 2019

@elenalr dnes som volala a naprimo vo výteroch už streptokok nie je, ale ešte čakáme na výsledky z pomnoženia.. podla info od dr tá vysoká horúčka mohla zlikvidoať streptokoka.. zajtra napíšem..

alex1212
autor
17. nov 2019

my dávame antipyretiká až od 39 hore, čiže uvidíme no.. bola v teplote a dúúúfam teda sa vyničil..