Stalo sa niekomu, ze sa vysledky krvnych testov, nezhodli s vysledkami z biopsie? Preco ste boli na testoch? Ake ste mali priznaky celiakie?
dcere to zistili pred par dnami... bolesti brucha, a dva krat sa nehorazne vyhadzala takymi velkymi pupnami... museli sme ist na pohotovost na injekciu...brali jej krv a robili jej biopsiu, vraj celiakia 1. stupen... tiez neviem co a ako...
Katka, v akom zmysle nezhodli? Je to možné, najmä v takom prípade, ak je prítomnosť autoprotilátok v krvi a biopsia negatívna. Menej pravdepodobné je, že bude negatívny krvný test a pozitívna biopsia. Ale aj to je možné, takže sa nedá vylúčiť. Každopádne, výsledok biopsie je to najdôležitejšie diagnostické kritérium. V prípade pochybností sa ešte tieto testy môžu doplniť genetickým vyšetrením, kde sa zistí prítomnosť určitého haplotypu - ak je genetika negatívna, celiakia sa dá s určitosťou vylúčiť. V iných prípadoch nemá genetické vyšetrenie žiaden klinický význam, pretože aj s pozitívnou genetikou človek nemusí počas celého svojho života na celiakiu ochorieť.
@katka1981 ak mas poyitivnu biopsiu a ratame s tym, ze sa nepomylili v labaku, tak celiakiu mas bez ohladu na krv. nie vsetci celiatici maju pozitivnu krv, navyse pred odberom je treba kazdy den zjest cca 2 krajce chleba aby sa protilatky mali proticomu tvorit. mohlo sa stat, ze mas pozitivnu krv a negativnu biopsiu, lebo nemusi byt postihnute cele crevo a vzorky mohli byt zobrane zo zdravej casti. a co sa tyka prejavov, tak v poslednej dobe pribuda dospelych ludi, co nemaju ziadne prejavy celiakie, maximalne nizky hemoglobin a malo zeleza a diagnostikuju im celiakiu. deti vacsinou maju traviace problemy, su velmi chude ale maju vypukle bruska a vsetky problemy co su ovplyvnene nedostatkom mineralov a vitaminov
@iveta70 jedine dieta. ta kozna forma sa vola aj duhringov syndorom, pripadne duhringova dermatitida a je to druh celiakie, kedy okrem poskodenia creva dochadza aj ku koznym prejavom. ak bude dcera drzat dietu, tak sa jej crevo sa doporiadku a bude fungovat ako ma, ak dietu nebude drzat, tak crevo sa bude nicit a strati schopnost vstrebavat ziviny. treba pozerat vsetky potraviny, aj take kam sa muka nedava, napriklad kecup. velmi vela potravin ma v sebe psenicny skrob na zhustenie
@sage33, ze ci krv vysla pozitivne, ale v biopsii vyslo ze nema. Ide o to, ze dcerke z krvi vysla celiakia na 99.9 perc. cakame na biopsiu. My sme jej dali robit testy len preventivne. Ziadne priznaky sme si nevsimli. No dnes jeden asi ano, uvedomila som si, ze kaka velke mnoztvo. Ze niekedy vecer aj dvakrat kakala a vela. Myslela som ze je to normalne ked napr. den predtym nebola, ze preto na tvrde, velke, brusko. Zje kopec kolacov, brusko ju neboli, tak ja neviem, uvidime co povie biopsia. Berieme to tak, ze ju ma.
@jana121212, razm mala trolinku znizene zelezo, teraz ho ma ok, iba mala trosku znizeny hemoglobin. Vysko, vahovo je tabulkova. Brusko ma cez den vacsie, ale nemyslim ze viac ako ine deti, rano nalacno nemavala ziadne, kedysi teraz nemam cas sledovat, ked sa rano ponahlam do prace.
@katka1981 Katka, môže sa to stať. Závisí najmä od hodnôt protilátok, ak sú príliš vysoké, je takmer isté, že celiakiu má, aj keby biopsia vyšla negatívna - to postihnutie sliznice tenkého čreva môže byť ostrovčekovité a aj keď sa odoberá vždy viac vzoriek (3-4) z rôznych častí čreva, môže sa stať, že biopsia bude negat. Tam je dôvod na to, aby sa spravili genetické testy.
Ak by boli autoprotilátky len mierne zvýšené a biopsia negatívna, je treba pokračovať v záťaži lepkom a po určitom čase, spravidla po 6 mesiacoch skontrolovať opakovane prítomnosť a hodnoty protilátok.
Príznaky naozaj nemusia byť vôbec žiadne, alebo nenápadné, že si ich nedáš do súvisu s celiakiou, až kým na to neupozornia laboratórne parametre.
U mňa to bolo presne takto, u dcérky som vedela hneď, že ide o celiakiu. Málo papala, chlebík odmietala, mala väčší objem stolice ako to, čo prijala, a hlavne, bola slabučká. Aj keď som nepoznala jej krvný obraz, dalo sa predpokladať, že je anemická. A tak aj bolo.
Dcérka je po 2,5 roku na diéte úplne fit, síce chudučká stále, ale má výdrž, kondičku.
Ja som na diéte tri roky a niektoré problémy mám stále - zápcha, akné, občas prepuknú ekzémy, žihľavky... jediné čo ma teší je, že som konečne pribrala 3 kg 😀 Okrem lepku mám aj iné diétne obmedzenia, ale som v pohode.
@sage33
moj maly ma protilatky negativne, biopsia robena nebola, genetika na celiakiu pozitivna, ma problemy s rastom, za posledny polrok sa mi vyhadzal viac krat take ako ked sa velmi poprhli zihlavou niekto ... kaka pravidelne ale velke mnozstvo na to co zje. chlieb odmieta len maso pyta
teraz ideme zasa na kontrolu na gastro na kramare tak som zvedava ...
moze mat protilatky negativne a pritom ma celiakiu ... (ak je pozitivita genov)?
@maznacik007 Môže, je to zriedkavé, ale môže. Môže k tomu dôjsť, ak má veľmi zníženú imunitu a tým je aj tá autoimunitná odpoveď slabšia. Preto sa zároveň s protilátkami na celiakiu robia aj celkové imunoglobulíny v triede A - ak sú znížené, možno čakať aj negatívne autoprotilátky proti celiakii a pritom črevný epitel je poškodzovaný. Avšak, dnes sa robia autoprotilátky na celiakiu v širšom spektre - robí sa anti-tTG, aEMA, AGA a to v triedach IgA aj IgG. To práve preto, aby sa vylúčila falošná negativita testov pri imunodeficite.
Môj syn má pozitívnu genetiku (čo sa dalo aj čakať), ale negatívnu sérológiu, biopsiu nemal robenú ani nie je dôvod. Ak by som veľmi chcela, nájdem mu x príznakov, ktoré by svedčili pre celiakiu.
Maznacik, ak to nie je nevyhnutné, teda príznaky ktoré popisuješ nie sú závažné, syn nie je chudokrvný, tak nedávajte zbytočne robiť biopsiu. Radšej ostaňte v sledovaní, každý polrok - rok zopakujte testy, aj s krvným obrazom a ak sa vyskytne nesúlad, potom riešte.
Žihľavka môže byť spôsobená ktoroukoľvek potravinou, môže to byť kakao, čokoláda, rajčiaky, niektoré druhy ovocia a podobne. Tu by bolo dobré navštíviť imunológa, ktorý vie urobiť vyšetrenia na diagnostiku niektorých potravinových alergií alebo inolerancií.
@sage33 imunologa navstevujeme pravidelne uz niekolko rokov, maly ma poruchu imunity je vacsiu cast roka na imunore
on ma robene kompletne testy aj na imuno aj na alergo ...
tu anti-t-transflutaminaza IgA neviem ci je to co myslim to ma 1,23 a norma je 0 az 10 ... ma vysoke ASLO takmer 700, pokles CD8+ (pretrvava takze pokracujeme s imunorom) IgE 215 ECP 36
potravinove z krvi ma vylucene kozne mu nemohli robit
teraz ho isto na biopsiu nedam lebo v priebehu pat mesiacov bol tri krat v celkovej anesteze na operaciach ...
hej sleduju nas aj na alergo aj na gastro ... 😝 aj na endokrinologii takze iste to zachytia ak by sa to prejavilo naplno ...
@maznacik007 My dieťaťu s autoimunitným ochorením nikdy nedávame prostriedky na zvýšenie imunity, žiaden imunor, žiaden ribomunyl. Nanajvýš prirodzená imunomodulácia prírodnými prostriedkami - betaglukánmi a enzýmami. Ak je predispozícia na autoimunitné procesy, môžu sa tým spustiť ďalšie AI choroby. Celiakia je tá najmenej závažná...
Na Kramároch robia enterobiopsiu v CA. Pre mňa ďalšie NIKDY - zbytočná záťaž, zbytočné riziko z anestézy. Biopsia sa dá veľmi pekne urobiť aj u malého dieťaťa len pod vplyvom sedatív. Moja malá ako trojročná dostala Dormicum a vzorku na mikroskopické vyšetrenie mala urobené ambulantne a bez negatívnych zážitkov.
Ak mal malý robené len anti tTG v triede IgA, nie je to dostačujúce pri imunodeficite, tak ako som už písala vyššie.
Napriek tomu, Maznacik, vyzerá to, že máte perfektnú starostlivosť, tak sa nemusíš obávať, že sa niečo zanedbá. 😉
@sage33 to je zaujimave
inak teraz som nasla v tych papieroch mal robene aj deaminovany gliadin IgA neg. deaminovany gliadin IgG, EMA neg.
fakt tri strany vysledkov cize myslim ze ma vsetko porobene, on mal aj genetiku na celiakiu ta bola pozitivna ...
inak k tomu rimonunilu... chcem sa ta spytat ty robis v tejto oblasti ... ja mam totiz pochybnosti ... dcera ma diagnostikovane autoimunitne ochorenie stitnej zlazy, hypofunkciu, strumu so zmenami v strukture, berie euthyrox, ma hypoglykemie, dostala od imunologicky ribomunyl ale ja sa obavam jej ho dat .. konzultovala som to s jej endorkinologickou co je u nej v dispenzari a ta sa radila s niekym v BA a ze nakoniec ok moze to brat aj ked je tam kontraindikacia v pribalovom letaku ja sa osobne dost obavam jej to dat ..
@maznacik007
Má urobený deaminovaný gliadín v triede IgG, ten je negatívny, takže je to ok. Pozitívna genetika nemá žiaden klinický význam. Naši predkovia museli byť tiež nositeľmi tohoto génu (HLA-DQ2 a DQ8), ale sa u nich ochorenie neprejavilo... to je na dlho - tých spúšťačov autoimunitných procesov je dnes omnoho viac ako kedysi.
s tou umelou stimuláciou imunitného systému sa budem opakovať - ak má dcérka tiež autoimunitnú hypotyreózu, má zrejme tiež pozitívnu genetiku na celiakiu a to je už dôvod na ostražitosť...
existuje mnoho ďalších a oveľa závažnejších AI ochorení, ktoré sa môžu stimuláciou IS rozbehnúť - diabetes mellitus, systémový lupus ery., reumatoidná artritída, skleróza multiplex a iné...
je síce veľa faktorov, ktoré môžu byť spúšťačmi AI, ale ovplyvniť vieme len niektoré z nich. obmedziť vieme tú prehnanú, umelú imunostimuláciu.
@sage33, moja niekedy spapa velmi vela, niekedy menej ale fakt niekedy vykaka ako slon a toto mi vrtalo dnes hlavou. Ozaj podla mna to nie je primerane mnozstvo k tak malemu cloveku. Budu jej robit aj genetiku. Protilatky mala pozitivne na 3 krize a tie hodnoty vyse 200, z krvi je vysledok isty. Prosim ta jedavate napr. natierkove maslo? Tam je iba kukricny skrob, alebo len cisto potraviny, kde je uvedene, ze gluten free?
@katka1981 katka, treba čítať na všetkom zloženie, to by sa nedalo takto žiť, aby si jedla len tie potraviny, ktoré majú vyslovene označené, že sú bezlepkové, alebo je tam teda uvedený preškrtnutý klas.
Kukuričný škrob je ok, ten je teraz všade... aj v potravinách kde je uvedený v zložení modifikovaný škrob. Dnes je už toto naozaj celiatikom naklonené, pšeničný škrob v aditívach sa nahradil kukuričným, tapiokovým alebo iným bezlepkovým. Takže už ani tie kečupy, horčice, mliečne výrobky (krémy, jogurty, tavené syry, nátierky) sú dnes bezlepkové. Stále však treba čítať zloženie.
Uvidíš, pôjde to 😉 A veľa vecí sa tým zmení k lepšiemu. Ja som sa u malej nevedela dočkať tej pozitívnej zmeny po nasadení diéty 🙂
@sage33, tak ona nemala doteraz ziadne problemy, aspon tie viditelne. Ale odkedy zacala papat ine ako mliecko, my sme kazduline zlozenie citali a robime tak dodnes. Nikdy nejedla tatranky a podobne. Teraz papava zele uckirky, lebo berie ATB a ma po nich zlu chut, tak dostane nato cukrik. Miluje od mala kukuricne sulce, aj teraz ich ma 5 balikov, lebo rychlo sa vypredaju, jedavala musli tycinky ale to je podla mna humus ajtak. Cokoladu jej kupujeme specialnu, kde nie je nic len mlieko, kakao a trstinovy cukor, lizatka z javoroveho sirupu, kecup len domaci. A naposledy muz hovoril, ze koniec, budeme si chleba piect lebo su strasne presolene. Cize vzdy sme citali co jedla, kolace len domace. V tomto obmedzenie nevidim. A snad medovnicky a vianocne kolace zvladne aj z inej muky. Tortu k narodkam urobim paradnu z bezlepkovych piskot. Cestoviny sme jedavali aj ryzove. Instatnu kasu celozrnnu nahradim kukuricno-ryozvou, cena nizka. Len ja som ozaj chcela vediet ze co napr. to maslo, alebo jogurty kupijeme Millnu, neobsahuju tusim ani skrob, nic. len som citala ze mozu potreviny obsahovat psenicnu bielkovinu, myslis ze to musi byt oznacene? Este dufam, ze v skolke to vezmu v pohode, ze bude mat len svoje jedlo, vraj ak deti nemozu mliecko, jedine nejake svoje, ze s tym problem nie je. Koniec koncov, ked bola mensia, bavili sme sa o tom, ze idealne by bolo aby mala stale domacu stravu, lenbo len tak vieme, co zje. Od mala bola vedena k zdravej strave. Najnovsie niekdey vymysla, ze ona nechce kravske ale len kozie mlieko. Parky, sunky, nekupujeme. Ak jedla sunku tak len raz u kamosky a v skolke. Vyprazade, udene nikdy nejedla. Ak by nahodou omylom zjedla nieco s lepkom v buducnosti, nestane sa nic, ze? Ved ked aj teraz toho poje s lepkom kopec. Myslim to tak, ze nahoda je blbec, stat sa moze.... dakujem ti za vsetky informacie.
@sage33, prosim ta ty si lekarka? Lebo uz som pocula kadeco, ale moja imunologicka bola zhrozena ked pocula co sa robi v jednej BA skolke, ze detom davaju isoprinosine alebo nieco take. Ze do 6 rokov sa nesmie davat nic, ze to detom oblicky zatazuje. Chcem sa ta spytat, co hovoris na lieky na alergiu. Nemyslim pravidelne uzivanie ale len v case soplenie, chorob, aby sa lepsie dychalo, menej kaslalo. Nemoze to brzdit imunitu?
@sage33, aj ja som sa pytala na to vysetrenie, ze sa velmi bojime narkozy, preto sme ho ani nechceli podstupit. Lekarka mi povedala, ze je to pre dieta setrnejsia. Ja sa bojim, ze ja si budem musiet supnut nieco na nervy, lebo ja sa tam zlozim. Ako si mam vybojovat sedativa aby ju neuspali? Mame ist na kramare. Malej brali 2x v zivote krv, prvykrat mala 3 roky. Na preventivke sa jej dr. nemohla ani dotknut, jak vrieskala. Kratko nato sme mali ist na krv, hrozne som sa bala. Pripravila som ju, ani sa nemikla, len sa rozplakala, ale drzala. Teraz bola na krvi druhykrat a ani nepipla, az ked mala po, tak sa tisko na chvilku rozplakala, dr. povedala, ze to vypustila stres a v zapati sa uz smiala. Mozno by to zvladla. Lepsie ako 3 dni v nemocnici lezat. Prosim porad mi, ja som z toho nervozna uz teraz, aj som sa rozrevala dnes preto. Ja sa bojim, co ak by sa neprebrala? Inak tusim dormicum dali aj mne pred vyberom mandli. A ja som sa pytala ze nech ma uz vezmu, po vybere mandli som behala po chodbe, ze to bola aka pohoda.
@katka1981 Na Kramároch robia biopsiu aj omnoho väčším deťom, 12-14-ročným v CA... mám pocit, že v tomto už ide o biznis, o naplnenie lôžok a vykázanie ich vyťaženosti. Nikto nemôže povedať, že výkon v CA je šetrnejší ak je možné ho vykonať ambulantne, bez hospitalizácie a rizík spojených s anestézou. Katka, ty sa však neboj, tie riziká sú minimálne, nič sa nestane, ale predsa, ak je možnosť výberu... Na Kramároch veľmi nie je.
Nie sú to len informácie vyčítané z kníh, že na sedatívach sa dá veľmi pekne zvládnuť odber vzorky, mám dôkaz o tom doma, malá netuší čo s ňou robili, nepamätá sa na nič,nemá žiaden negatívny zážitok. Ako môže byť tento výkon menej šetrný ako pri CA, keď úkony spojené s odobratím vzorky sú úplne rovnaké, rozdielny je len stav vedomia pacienta...
Dnes sa aj tonzilektómia u dospelých robí načastejšie v CA a nikto rovno nepovie, že tie pooperačné bolesti sa oveľa lepšie zvládajú pri lokálke. Nonsense... potom že nie sú peniaze na dôležitejšie veci v zdravotníctve 😒
Tie antihistaminiká, ktoré sa používajú na zmiernenie príznakov alergií sú v poriadku aj pri dlhodobom užívaní, pôsobia proti receptorom histamínu. dnes sú to antihistaminiká 3. generácie, s minimálnymi vedľajšími účinkami.
Čo je však závažným faktorom ovplyvňujúcim imunitnú odozvu je vakcinácia, čo je tiež forma imunomodulácie. Nenavádzam neočkovať, nechcem ovplyvňovať, v zásade nie som proti očkovaniu, ALE... v prípade predispozície na autoimunitné ochorenia je potrebné mať na zreteli to, že každé podanie vakcíny je provokáciou imunitného systému, pokyn na to, aby sa začali vytvárať v organizme protilátky. Tie sa aj vyvárajú, proti chorobám, na ktoré je vakcína určená, ale bohužiaľ, môže dôjsť aj k "chybe v programe" a vytvoria sa protilátky aj proti niektorému z vlastných orgánov.
Celiakia, autoimunitné ochorenie štítnej žľazy a diabetes 1. typu je najčastejšia kombinácia autoimunitných chorôb.
Plyn je pustený, stačí škrtnúť zápalkou... teda, predispozícia je, stačí niečo, čo aktivuje tento "sebazničujúci" proces.
A Katka, mám vyštudované biologické vedy...
@katka1981 no so stravou v škôlke uvidíš... niekedy sa dá dohodnúť a niekedy sa príliš zdôrazňujú hygienické predpisy, ktoré nedovoľujú držať v kuchyni jedlo, ktoré tam nebolo pripravené, ani ho tepelne upravovať a podobne. A inak, dosť náročné, pripravovať dennodenne stravu škôlkárovi, najmä ak sa chce človek prispôsobiť jedálnemu lístku ostatných detí :-/
My máme šťastie, kuchárky sú ochotné, školská správa tiež, varia jej osobitne - nosím tam len chlieb, múku a cestoviny, o zvyšok sa postará personál. Ja si pripravujem sama jedlo každý deň, je to omnoho jednoduchšie, pretože nejem polievky a mám rada jednoduché, farebné, zeleninové jedlá... ale predsa mám dni keď som uťahaná a nechce sa mi pripraviť si jedlo 🙂
My šunku jeme, iné mäsové výrobky nie, ale aj v tých najškrobovitejších pseudomäsových výrobkoch už nepoužívajú pšeničný škrob.
@sage33, ja mam tyreotoxikozu. Ale lieky som brala raz ako netehotna po vyske, ked mi to vzniklo a po sestpnedeli, ol roka, potom som si ich vysadila a po mesiaci sla na kontrolu a je tpo dobre uz neberiem nic. Ano suhlasim s tebou, podla mna ide o peniaze. Lenze tiez pozeram aj ja na peniaze teraz, lebo mna vyjde pobyt v nemocnici asi 75 Eur co mi strhnu z vyplaty plus ostatne naklady. Vzala by som si radsej dovolenku, ale ja sa bojim, ze mala by tu nemocnicu nezvladala dobre, cely mesiac mala zle sny, konecne 2 noci, co bola len v noci raz cikat. Tiez som dnes hovorila, ze mne v 4 rokoch brali nosne mandle, ani mi ich neumrtvili, traumu nemam, vsetko si pamatam, jedine co mi vadilo, ze som sedela sestricke na kolenach a drzala ma. Ja by som posluchala aj bez toho. Asi trpelo len moje ego 🙂 My mame nervy ajked nam psa dali pod narkozu, posledny zakrok mu robili ze ho len utlmili. Ja by som ozaj ocenila lokalku a aj malej vysvetlim, ze nebudeme lezkat v nemocnici a pojdeme hned domov, staci aby bola pokojna. Len kamoska mi vrvaela, ze niektore deti maju z toho traumu dozivotnu, tak neviem. A tiez mam pocit, ze trosku prehanaju, nehovorim o tomto zakroku konkretne, ale napr. mandle, mne brali v 4 aj v 23 rokoch. A ja som hrozna citlivka, mne ked ide zubar pichat injekciu, vyzadujem pred vpichom umrtvenie gelom 🙂
@sage33 Ahoj sage, rozumne tu píšeš, ja som skôr taký realista a práve o to ide že dnes si ľudia všeličo povymýšľajú, liečia sa na veci o na ktoré sa liečiť netreba a tým liečením si často len uškodia, A zrovna táto divná choroba ma metie je tu veľa otáznikov či je ale nie, veľa o tom ešte neviem a neviem či sa to dá teba vyliečiť a či si stým telo neporadí samo počas vývinu dieťaťa, nejde mi do hlavy čím si mohlo ani nie ročné dieťa poškodiť črevá. Zaujímavé je a to ako tu spomínaš že ľudia v pohode žijú a ani nevedia že majú celiakiu, sama píšeš že nejaký rozdiel nebadáš okrem 3 kg, ktoré môžeme tiež posudzovať napríklad starnutiu, človek má starnutím tendenciu priberať, je to všetko zaujímavé a najhoršie je to že to teraz náhodou diagnostikovali mojej ročnej dcérke a jediný príznak zo všetkých spomínaných je vypuklé bruško inak je dcérka šikovná, energická, všetko pekne spapá, pekne kaká. A kakanie tiež treba prisudzovať tomu čo spapá nemôže by že bude mať len tvrdú stolicu, ako aj u dospelého! Neviem čo nás teraz čaká ale krvné testy boli vysoké hodnoty A a to dcérka múčnych potravín moc nejedlo, papala veľa zeleniny, ovocia, mlieko a sem tam si kúsala rožok, alebo piškótu Teraz nás bude čakať asi tá biopsia, ale čo je lepšie spraviť teraz tú biopsiu či tú genetiku, ach jaj :(
@sage33 a mozem sa spytat,malej brala detska lekarka krv na mliecnu bielkovinu-neviem konkretne ktoru a kedze mavala dost casto hnacky, tak zevraj jej dala aj na celiakiu, a ta vysla negativne. nic nenaznacuje,zeby ju mala.. mala prospieva a ma aj zelezo v norme..nema ekzem a vyrazky, len mavala tu redsiu a castu stolicu uz od narodenia..tak neviem teraz,ze ci aj detska lekarka moze objednat v labaku taketo vysetrenie,citam tu,ze sa to robi na imunologii ,a ze su spec.instrukcie pred dobermi..vlastne pred odberom som ani nevedelaze bude robit tu celiakiu, len ked som si volala na vysledky, tak bielkovina bola negat aj laktoza, a pytala som sa ci je nemoze urobit na celiakiu, ze aj to robila a negat..ale viem,ze kamoske zasa krvne testy na celiakiu robili len na gastre..tak teraz neviem..
@zdenopeta toto je práve jedna z tých chorôb, ktorá je objektívne dokázateľná, nedá sa vymyslieť, nedá sa predstierať... V prvom rade - je to autoimunitné ochorenie, už som to tu iste písala, ako to funguje, zjednoduším - organizmus dostane zvonku podnet, "výzvu" na zásah imunitného systému ako obranného mechanizmu proti vírusom, baktériám akýchkoľvek negatívnych vplyvov prostredia (môže to byť aj stres) a tak si robí svoju prácu, bráni sa vytváraním protilátok. U geneticky predisponovaných jedincov - u určitých osôb, dochádza k chybe v programe a vlastný imunitný systém sa obráti proti vlastnému orgánu a útočí naň. V prípade celiakie je tým napadnutým orgánom epitel tenkého čreva. Preto aj malé dieťatko, akonáhle je zaradený lepok do stravy, môže naň zareagovať takto, tvorbou autoprotilátok, ktoré postupne napádajú sliznicu tenkého čreva a vyhladzujú ju. Tak sa výrazne znižuje povrchová plocha, ktorá je potrebná pre absorpciu živín (z froté uteráka sa stane hladká utierka 😉 )
pri celiakii by som určite nečakala, kým dieťatko nebude prospievať, to že teraz pekne papá a kaká neznamená, že je v poriadku, je veľa prípadov bezpríznakovej celiakie a neliečená celiakia môže znamenať znovu provokáciu imunitného systému a ten sa môže znovu obrátiť proti vlastným orgánom. Celiakia je najľahšia zo všetkých autoimunitných chorôb... pri žiadnej inej nevieme zastaviť produkciu autoprotilátok a dokonca zregenerovať orgán, ktorého sa to týka!
U malého dieťatka, ak nie je možné vykonať biopsiu, sa môže postupovať tak, že sa skúšobne nasadí diéta na pár rokov a potom s a prevedie záťaž lepkom, zavedie sa do stravy, skontroluje sa napr. po pol roku hladina autoprotilátok, ak je potrebné, urobí s a biopsia. Genetické testy môžu pomôcť, ale skôr v tom vylučujúcom smere, nie v potvrdzujúcom, to znamená, ak je negatívna genetika (čo je málo pravdepodobné pri veľmi vysokých hodnotách autoprotilátok), môže sa celiakia vylúčiť, ale ak je pozitívna genetika, stále sú tam dve možnosti - buď je črevo poškodené autoprotilátkami a treba nasadiť diétu, alebo nie je poškodené.... s určitou mierou pravdepodobnosti, že skôr či neskôr sa celiakia manifestuje.
@buba08 buba, môžeš si byť istá, že teraz celiakiu nemáš. ak by si mala negatívnu genetiku (haplotypy HLA DQ2 a DQ8) tak si môžeš byť úplne istá, že je nemáš a ani nebudeš mať. Ak však si predisponovaná, kedykoľvek počas života môže dôjsť na základe nejakej provokácie imunitného systému aj k tvorbe protilátok, zápalu, poškodeniu čreva...
Vyzerá to síce hrôzostrašne, ale je veľké množstvo ľudí, ktorí majú predispozíciu, ale počas celého života nikdy nemali autoimunitné ochorenie.
@zdenopeta a ešte k tomu, že také malé dieťatko - podobný mechanizmus funguje aj v prípade diabetu 1. typu. Čo už také malé dieťa, ktoré je len na mliečku, či materskom či umelom, alebo na prvých príkrmoch môže urobiť zle? A predsa, imunitný systém zaútočí na vlastné beta bunky pankreasu a tým sa znemožní produkcia vlastného inzulínu. A DM 1 je diagnostikovaný aj u detí do jedného roka... Chyba softvéru.... bohužiaľ. A pankreas sa už nezregeneruje, na rozdiel od epitelu tenkého čreva ☹
@veriiii veri, zrejme by ti neklamali, že to mala robené, ak by jej to nerobili. takže buď pokojná, ak jej testy vyšli negatívne. ak by bol neskôr problém, objednáte sa na gastro a vyšetrí sa znova. ale tá stolica je veľmi individuálna a vôbec, príznaky celiakie sú také variabilné, že s a nedá jasne stanoviť na základe klinického príznaku - toto je celiakia. Napokon, veľa ľudí trpí naopak obstipáciou, nie hnačkami. Aj pediater môže dať urobiť testy na celi, len väčšina z nich to nechce robiť, kvôli vykazovaniu do poisťovne.
prejavy: neprospievanie, napriek všetkým snahám som nemohla pribrať, stále málo železa v krvi, priebežné hnačky, stále unavená a hladná :D ... lámavosť nechtov a slabé vlasy, zhoršený "ekzém" na koži .... Diagnostikovali mi ju keĎ som mala 18. (takže dosť neskoro, nakoľko prejavy som mala od decka ...) .... Krvné testy mi nerobili (vtedy ešte ani poriadne nevedeli čo to je :/) No to čo viem ja, tak krvné testy sú len orientačné - veľmi orientačné ... a najdôležitejšie je to, čo ti zistia z biopsie ... 😉