Atopický ekzém u detí do 3 rokov

27. sep 2024

Ahojte, prosim co Vasim detom do 3 rokov odporucali na koznom na ekzem? Zaujima ma, ci je to vsade rovnake. Je pripadne nieco, co im pomohlo zbavit sa ekzemu? Dakujem

jesenzima
27. sep 2024

Dcéra dostávala miešané maste (kortikoid), keď mala ekzém zapálený, rôzne oleje, mastičky ako prevenciu .. tie kortikoidy ten zápal vždy pekne a rýchlo stiahli, potom sme premastovali.. nepoužívali sme žiadne bylinkové maste, tie ekzém ešte viac dráždili .. teraz má pomaly 7 a eskzem ustupuje. Má toho kazdy rok menej. ale u nás je ekzém sezónna záležitosť, vždy sa jej robí ako začne sychravo a chlad. ..držím palce, je to boj ..

lenuska9999
27. sep 2024

Nám žiadne z tých mastí na koznom nepomohli. Kozna stále predpisovala len kortikoidy. Čo je podľa mňa dosť veľké svinstvo. A pomôže to len na chvíľu, keďže sa môžu užívať len pár dni po sebe a potom musí byt dlhžšia prestávka. Problém to nerieši, len zmierni príznaky. Tak istí po tých olejcekoch do kúpeľa ako je Oilatum a Linola sa mi deti ešte viac škrabali. Keď ti môžem odporučiť z vlastnej skúsenosti, mojím deťom veľmi pomohla Bioderma z rady Atoderm. Máme olej na umývanie a následne dávame gél od nich. Zmierňuje aj príznaky svrbenia

jesenzima
27. sep 2024

@lenuska9999 pri tých ekzemoch je to veľmi individuálne, každému sadne niečo iné.. Linolu predpísali aj dcére, použili sme raz, to bol asi najhorší krém, aký sme mali ...
Autorka, musíš skúšať, čo tvojmu dieťaťu sadne, hlavne, ak je ekzém zapálený, červený, treba to preliečiť a potom následne premasťovať ... A áno, kortikoidy sú "zle", ale pomôžu, tak to netreba hneď zatracovať ... Tenká vrstva lokálne a kratkodobo neuškodí ...

veppa
27. sep 2024

My kožu riešime dlhodobo,prešli sme všetkým ....alergo,kožné,testy...kortikoidy...Trápili sme sa ...Až alternatívnou medicínou sme sa dopracovali k príčine...Mlieko,lepok aaa ešte pár veci vôbec nerobí dobre dcére aaa koža to signalizuje...Tretí rok je na diéte a je ok.Nechodi ani na Školské obedy,proste musí sa zdravšie stravovať.Kozmetika len Bioderma,krém má zarabaný ambiderman s kyselinou močovou a základ je strava.

autor
27. sep 2024

Dakujem za odpovede. My sme momentalne vo faze, kedy nepomaha nic. Dokonca aj kortikoidy co mala, pomohli len trosku a po skonceni je ekzem este horsi lebo jesen. Natieram ju niekolkokrat denne, samozrejme nepaci sa jej to tak este bojujem aj s nou… Nedari sa mi zistit, co jej to zhorsuje, ci daka potravina ci nieco ine.

tanyan
27. sep 2024

Mne dlho trvalo kým som zistila, že v rôznych fázach fungujú rôzne postupy a prípravky. Po čase som zistila, že aj krém, ktorý predtým nezabral, môže teraz fungovať, lebo je to v inej fáze.
Dobré skúsenosti som mala s CutisHelp mimi (konopný krém / telové mlieko), ale aj s Imunoglukan P4H lotion.
Dcére pomáhalo aj, keď som jej dávala Hylak - podporované a odľahčené trávenie znižuje zaťaženie kože.
Podľa mňa je dôležité nájsť aj správny vitamín D, ktorý nezaťaží v zimnom období trávenie. Dcéra má kŕče v bruchu po 3 dňoch užívania akejkoľvek formy či značky, takže jej môžem dať nanajvýš 1-2 dávky za týždeň.

carduelis
27. sep 2024

Musis zistit co to zhorsuje. Kremy su len “naplast” z vonku, ale ak je to reakcia na potravinu tak problem bude pretrvavat stale. Pozri si eliminacna dieta - Anna Matouskova, je velka skupina na fb kde sa riesi ekzem a strava. Na tyzden sa odporuca striktne vysadit mlieko, vajcia, hovadzie maso, kuracie maso a soju a za ten tyzden uvidis ci ekzem prechadza. Ak ano, tak tieto suroviny vynechavas z potravy. Ak nie, tak vyradujes podla specialneho postupu dalsie alergeny. My sme si tym presli s 2 detmi. U 3 mesacneho sme tak cez moje kojenie zistili ze ma alergiu na mliecnu bielkovinu, paradajky a mnoho dalsieho a u 3 rocnej na kakao, hrozno, banan, paradajky. Nie je to zlozite postupovat podla tej eliminacnej diety a velmi to pomoze ked zrazu uvidis ako sa ta koza vycisti a nam sa uz ekzem nevracia. Odporucam

3petka
27. sep 2024

Nám žiadne extra maste neodporúčali. Na alergo akurát vyvarovať sa tým alergénom na ktoré vyšiel pozitívny test resp. Na ktoré som spozorovala vysip. Jedine čo mi dala ako tip na možnom boli produkty linola a tie aj pomohli a pomáhajú.

milanemila
27. sep 2024

Mali sme zarabane maste z lekarne s kys mliecnou a ichtyol a ako doplnok potom klasika bioderma, laroche. Co je este za mna super je kupel v hypermangane (on zasusi ekzem ak je zhorseny stav a aj dezinfikuje ak je nejaky zapal) a na sprchovanie balneum hermal plus je naozaj zo vsetkeho co som skusala od decka ja na sebe a potom aj na nasej malej.
Potom take vseobecne veci, ze nepouzivat velmi teplu vodu (minimalne kupat), ziadna avivaz a blbosti oleje/vonacky do pradla. No a v neposlednom rade strava, vynechat ultraspracovane potraviny plne konzervantov a barzcoho a nam pomohlo aj vynechat paradajky a citrusy.

autor
27. sep 2024

@carduelis skusit to mozem. Len kozna nam rovno povedala, ze to neni len o strave ale je tam mnoho faktorov. Napr vcera mala syr, co som mala dojem ze jej robi zle (nedala som jej ho ja). A dnes som cakala, ze co bude s kozou a je na tom lepsie (ale zasa dnes sme este neboli von, cize este sa nepotila atd).

lenkulenku123
27. sep 2024

Nám pedi povedala že najčastejšie sa ani nezistí z čoho detičky majú. Veľakrát je prechodný stav kým sa imunita s niečim nevyrovná. Samozrejme ak je stav veľmi zlý a sú zápaly, tak toto neplatí čo som písala. Keď príznaky sú iba mierne, stav nezhoršuje sa, nekrváca, predpísala nám iba masť s kyselinou mliečnou.

luckaiza
27. sep 2024

Nasmu na kozu pomaha Eucerin atopi aj sprchovy olej aj telove mlieko, a najhorsie to mal najprv v lete ked mal rok a pol a teraz ma miernejsie. Zo zaciatku pouzival aj kortikoidy na par dni. nasmu napr aj vadi material oblecenia, ak je hrubsi material,alebo je tam nejake umele vlakno, nesmie sa mu material suchat o pokozku. Nas ma tiez rozne alergie a tie potraviny nekonzumuje vobec

cecilia29
27. sep 2024

Ja chovám kozy. Brali mlieko pre deti s ekzemom a skvelé výsledky to malo

vakatko
27. sep 2024

@cecilia29 súhlasím s tebou, na ekzémy je výborný kefír z Tibetskej huby a kozieho mlieka. Krásne vyčistí črevá od zápalov, hnilobných baktérií ... a ozdraví črevnú mikroflóru.

milanemila
27. sep 2024

@cecilia29 ja som malu dokonca ak kupavala, ze voda+kozie mlieko+ovsene vlocky a vzdy jej to krasne ukludnilo aj hydratovalo kozu.

sono2
27. sep 2024

Určite určit príčinu
Moja ma na mlieko múku a kuracie mäso intoleranciu

lius
27. sep 2024

@veppa zistili vam aj z testov, ze zle reaguje na lepok a mlieko? Alebo ste len skusili vyradit a bolo lepsie? My sme tri mesiace bez lepku, mlieka, kakaa, citrusov, orechov, ale stale to ma zle, na vysledky cakame

lucia147852
27. sep 2024

Ekzém je vnútorný problém. U nás vadili vajcia a pšenica. Treba porobiť testy. Vo všeobecnosti platí mokvavy vyštudovať (napr zinková masť, obklady so silného čierneho čaju) a suché šupinate miesta premastovat. Nemastit to kým je to ozaj škaredé červené. Ale pokiaľ sa nenájde príčina tak môžete robiť čokoľvek a nezmizne to

lius
27. sep 2024

@lucia147852 a vam tie vajcia a psenica vysli z testov?

jesenzima
27. sep 2024

@lucia147852 u nás to nie je z potravín, ale pravdepodobne z chladu. Zimné mesiace sú najhoršie, na jar sa začne zlepšovať a celé leto a teplá jeseň ani náznak ekzému ... Každým rokom je to ale lepšie, a vyzerá, že z toho "vyrastie". Dúfam.

lucia147852
27. sep 2024

@lius áno z krvných

lius
27. sep 2024

@lucia147852 a ked ste to vysadili, ustupovalo to same, ci ste si museli "pomoct" kortikoidmi?

lucia147852
27. sep 2024

@jesenzima jasne, môže byt aj iná príčina. Napr aj roztoče. Všeobecne je ekzém ak u iných atopikov horší v zime. Aj u mojej. V zime musím preventívne mastit hutnejsimi krémami. V lete ľahšie hydratacne. Ale čo atopik to individuálny stav. Čo jednému pomôže inému môže zhoršiť

simona92101
27. sep 2024

Treba prist hlavne na povodcu ekzemu,ci uz strava alebo kozmetika.u syna to vyvolali bylinky,konkretne kamilkovy caj,v 2 mesiacoch ho uzival kvoli stolici.do tyzdna bol ako smirgel,cela tvaricka aj zahyby.v lete zase vadilo teplo a avivaze.miesane maste zabrali vzdy len nachvilu.ale pomohol krdm z lekarne,od La Roche Lipikar,od vtedy klop klop sa drzi

lucia147852
27. sep 2024

@lius ustúpilo. Kým sme ešte nevedeli (vtedy som ešte dojčila, mala 3 mes) som zjedla praženicu a mala sa celá začervenala a napuchla. Na to nám dr predpísala nejaký olej do kúpeľa a po tom konečná. Doslova mi na rukách zliezla z kože. Komplet telo červené ako rak. Mokvave. Olej obsahoval výťažky zo pšenice. Vtedy som používala aj pkortikoidy. To sa už bez toho nedalo zvládnuť. Odvtedy za skoro 8 rokov som natrela nejaké miesto asi 2x. Mame doma pre istotu. Ale nemusíme použiť. Ale kým sa na začiatku tá koza vyčistila trvalo to dlho

leeo
27. sep 2024

Nam predpisovali napriklad excipial (neviem ci som to spravne napisala) alebo taky vosk do vody. Nepomahalo ani to ani nic co sme skusali. Proste z toho vyrastli. Po 4 roku uz AE nemali.

lius
27. sep 2024

@lucia147852 a z krvi tieto dve veci vam zistili az na imunologii? Ci na koznom? To je super, ze uz tak dlho sa drzite bez tych kremov...lebo ja som uz ozaj zufala, maly to ma uplne ze odmalicka, minuly rok mu z krvi nevyslo absolutne nic a teraz sa mu to tak zhorsilo v zahyboch (mimochodom v lete to mal super zo slniecka), ze som mu uz musela natriet kortikoidnu mast a davam aerious proti svrbeniu, co mame od imunologicky. Cakame na vysledky, ale fakt je to bieda, uz vyse troch mesiacov som mu vyradilo tolko potravin, az mi ho je luto, lebo zaroven nechcem, aby bol podvyziveny

lius
27. sep 2024

@leeo prosim a vyrastli ti z toho aj bez pouzivania kortikoidov?

autor
27. sep 2024

Nas nikam neposlu, lebo udajne u takto malych deti (2r) nerobia testy na alergie/intolerancie lebo imunita sa rychlo meni. Jej tiez vadi chlad, lebo v lete mala dobru pokozku, az s ochladenin sa zhorsil AE.

lius
27. sep 2024

trvaj na vysetreni, moj ma tiez 2r, my sme zo ZIliny isli az do Sabinova, lebo imunolog, co je tu u nas v meste, by mu len kortikoidy a prednison predpisoval bez testov, test mu robil rok a pol dozadu a tam mu nic nevyslo