mam 7 mesacnu dceru a vsetky moje susedy uz davaju v takomto veku svojim drobcom n aveceru krupicu z kravskeh mlieka tak sa neviem rozhodnut co mam robit. A kedy ste zacali davat malym jogurty?Ja by som chcela malej na olovrant davat uz na miesto mlieka nieco ine len neviem co, ci zase ovocie ako na desiatu. Viete mi poradit?
Koľko lekárov, toľko názorov na kravské mlieko, ja osobne som s jogurtami začala až po 9 mesiaci, od 7 som dávala kaše mliečne - sunarky a hami - tie nám chutia najviac. Kravské mlieko som mu ešte nedala, len sem tam do polievočky, stále dojčím, myslím, že ak chceš zaviesť kašu, tak radšej instantnú.
Ahoj. My sme začali s príkrmom od začiatku šiesteho mesiaca. Jogurty sme začali približne po cca 5-6 týždňoch a krupicu na večeru asi od8. mesiaca. Aj to len preto, že sme mali nejaké detské nemliečne kaše (ale väčšinou ako darček, nekupovali sme). Mlieko ako také je síce alergén, ale my sme na ňom boli odchované všetky, alebo nie? Starší tiež dostával kravské mlieko asi po mesiaci príkrmov(tiež cca od 8. mesiaca - ten bol plne kojený dlhšie.)
Myslím, že jogurt by si mohla začať dávať a neskôr aj to kravské mlieko. Naši dvaja mali na raňajky dlhý čas obľúbený rožtek v mlieku. Prajeme dobrú chuť 🙂.
jogurty som začala davat cca.8mesiacov ked mal maly,UM mu davam doteraz večer pred spanim a rano davam kravske mlieko. Ale kravske som začala až okolo15 mesiacov.
Ja byt tebou davam kaše rozne druhy, aj ovocne vyživy s piškotami a skušala davat chlebik,rožok pomaly 😉
Do prikrmov by som mlieko kravske začala davat okolo 10mesiaca 😉
Ahoj, no my sme zacali davat jogurtiky od 6 mesiacika, a vsetko sme kukali aby bole bez Ečiek, a je toho velmi malo, kravske mliecko sme jej dali prvy krat ked mala 7 mesiacov, lebo sme boli u babky, a vecer sme uz nemali Bebu, ani nic co by sme jej dali, tak sme uvarili, vychladili plnotucne mliecko a jednu flasku pekne vypila, nic sa nestalo, nevyhodila sa ani kakanie nemala zle.. tak som jej od 8 mesiacika zadala tak 2-3x do tyzdna davat mliecko zmixovane pistkotkami, bananikom, a asi od 9-10 mesiacika dostavala na spanie BEBA + nestle kasu, a dalsie 2-3 flasky co pijavala na noc uz normalne mliecko. od jedneho rocika jej robim na spanie krupicovu kasu medovu, kakaovu.. a na noc co pije sirupovu vodicku, ale vsetko kukame Ečka🙂 ja som tiez chcela zacat s kravskym najskor od 12mesiaca, ale islo to ako to islo.. tak sme radi ze je vsetko v poriadku a ze jej chuti, ale stale ma este Bebu ako doplnok 😀
@katkas1 Jogurty asi od 8 mesiaca, ale len activiu a bio jogurty, žiadne pribináky apd.... Tie sú veľmi ťažke a obsahujú priveľa tuku. Na to nie je žalúdok tak ľahko pripravený. Ak ti môžem odporučiť. Začni s jogurtami až na jeseň. Keď bude chladnejšie. Nikdy nevieš kde ten jogurt skladovali a keďže obsahuje živé baktérie môže to spôsobiť peknú galibu.... Ja som tak 3 týždne do zadu kúpila Miláčika. Dátum spotreby mal mať až o mesiac, nebol poškodený a keď som ho otvorila bol úplne splesnivený. Zelený povrch-skoro ma trafilo.... Tak kde ho asi skladovali??? Najhoršie je že mohol byť chytený len zvnútra a ja by som ho dala malej zjesť.... ach jaaaaj....
A s kravským, samozreme prevareným sme začali v 14tych mesiacoch, keď sa malá odstavila od prsníka. ale moc jej nechutí, tak jej dávam maximálne raz za týždeň a dopíjam potom ja.
osobne by som s kravskym mliekom pockala aspon do 2 rokov. ved moje babatko predsa nie je teliatko.prevarenim sa kazein v kravskom mlieku nestava stravitelnejsim. ani v jogurte, acidku, activii alebo inde. ja kravske mlieko pijem tak raz za dva mesiace. radsej sojove. pokusim sa kojit co najdlhsie, to je zaklad.
KM by som skôr ako ročnému dieťaťu nedávala...a zase UM do 3 rokov je tiež pritiahnuté za vlasy 😎
moji boli dlho kojení ale poznali aj UM, čiže prechod bol pomalý a postupný, do dávky UM sa postupne pridávala KM
kojenému dieťaťu dávať jogurty pred 8 mesiacom je asi zbytočné, ale neublíži...uprednostňovala som kyslomliečne výrobky - pribinákom som nikdy neprišla na chuť 😒 , radšej som dala ovocie alebo som si rýchlo spravila dusené jablčko s piškotou, banán a podobne...
krupicu s KM by som tak malému dieťaťu nedala a uprednostnila by som kaše, mliečne, nemliečne..záleží, či je MM na zamiešanie...(našim chutila Sunarka, najmä ryžová)
u prveho syna som zacala s kozim mliekom ked mal asi rok.....potom som presla na kravske mlieko ked mal rok a pol a u druheho syna sa budem snazit nedavat kravske mlieko do 2 rokov....zatial dostava UM pre 1+rokov
bielkovina kravskeho mlieka je velmi silny alergen, odporuca sa davat az po 3 rokoch veku dietata. A dovtedy davat mlieka ine, kozie, ovcie, sojove... napriklad.
Kravske mlieko po 1.roku.Jogurty ten 7-8 mesiac.
Zhruba tak.Netreba byť "tabulkový",ale predsa...
Ja som zacala davat kravske mlieko az po 2 roku, 16mesiacov kojenie a potom Nutrilon niekedy aj 3x denne, aj teraz davam kravske rano a vecer Nutrilon, su tam vitaminy a chcem aby mala vsetko co potrebuje. 😵
@katkas1
po mojej neg.skúsenosti s kravským mliekom som sa rozhodla, že ho začnem dávať synovi až od troch rokov....Najstaršia dcéra mala alergiu na kravské mlieko, lebo som jej ho začala dávať od jedného roka, čo bolo priskoro podľa Dr...Musela som jej variť len sójové mlieko, ktoré pila s miernym odporom ☹
Rozhodnutie je na každej z nás, čo dáme svojim deťom....
jogurty 8 mesiac, kravské mlieko po 1 až 1 1/2 roku. A nie je kravské mlieko ako mlieko. Moja dcéra vie podľa chuti rozoznať či dostane to s predĺženou trvanlivosťou (horšia, mdlejšia chuť, až pachuť) alebo čerstvé s trvanlivosťou kratšou (lepšia chuť)
na pitie KM este nedavam, sem tam si glgne pri ranajkach s mojho, reakcie ziadne nemala. inak ma UM aj rano, aj vecer a jogurty (zvolen, hollandia, landliebe) davam cca od roka. kojila som cca do roka... od dvoch rokov chcem prejst na rano KM a vecer este chvilu UM, kym si asi nezvykne, uvidime.
moja sa dojcila do 2 rokov. nikdy nechcela nic umele, ani mlieko ani kase, vsetko citila asi za syntetikou, takze sme ani nikdy kase nejedli. do varenia som davala KM cca od 9-10 mes., jogurty tiez tak asi ten 9 mes. a po 2 roku uz pije len KM.
my ho máme zakázané aj ked nema malý nanho alergiu, vraj je to jed, mliečne výrobky v pohode, ale mlieko prísne zakázané akékolvek živočíšne, nie len kravské
kaktusik007..suhlasim s tebou..take cacao,co pije rano aj vecer,jej spravim z KM az po 3 rokoch..davame "aptamil" a ten je az do 3 rokov..
my sme do cca 8 mesiacov mali UM, potom sme prešli na sójové a od roka a niečo pije už len kravské. keď je chorý alebo zahlienený a má soplíky, dáme znova sójové. žiadny problém nemal a ani nemá, takže nevidím dôvod, prečo by som mu ho nemala dávať. doktorka o tom vie, nič nám na to nepovedala, veď my ako decká sme tiež boli na tom odchovaní. netreba sa riadiť úplne podľa tabuliek. koniec koncov - umelé mlieko je tiež len z kravského. a keby bolo živočíšne mlieko jed, tak to by sme tu všetci , s prepáčením, kapali ako muchy :D to je môj názor 🙂
my sme do 10.mes.davali UM a potom sme presli na kravske, a malemu chutilo hned od zaciatku, a teraz ho pije aj 3-krat denne, a dokonca aj poobede si pyta piskotky s mlieckom 😀
stále svojho drobca kojím.. ale raz za čas mu dám aj kravské mlieko.. napríklad na raňajky k vianočke s maslom.. začala som dávať od roka.. veľmi mu chutí 🙂
a taktiež používam do varenia.. omáčky, kaše, do zemiakovej kaše, atď..
Myslím, že argument, že sme všetky vyrastali na kravskom mlieku velmi neobstoji....áno, je to sice pravda, ale mlieko spred 20-30 rokov sa s tým dnešným podľa mojho laického názoru nedá porovnávať. Dnešné mlieko vydrží otorené niekoľko dní, vačšinou dokonca celý týždeň (tetrapakové s predĺženou trvanlivosťou ešte viac) kdežto to z našich čias sa pokazilo za dva-tri dni. Myslím, že toto dostatočne svedčí jeho o "kvalite" a "vhodnosti" pre malé deti.
Starší syn pil KM od 6 mesiacov a dostával aj kozie a mladšiemu som odsávala MM do dvoch rokov. Potom sme prešli na KM. Nemáme žiadne alergie. A z čoho sa vyrába UM?
Všeobecná fráza: všetky sme boli odchované na kravskom mlieku. No ako kto, niekoho mama kojila dlhšie ako len pár dní po narodení. A najmä kravky (osobitne tie doma chované na dedinách) boli odchované na inej potrave ako dnešné dojnice. Umelé mlieka sú z kravského, ale sú upravované, aby boli vhodnejšie pre malé deti ako KM. Zostáva len veriť, že tou úpravou sa odstráni väčšia časť humusu, ktorý dnešné KM obsahuje.
Ja nepijem KM, nejem výrobky z KM, dôsledne, ani napr. chlieb, ktorý obsahuje sušenú srvátku, ani sladkosti, ktoré obsahujú sušené mlieko, čokoládu, nič. Dôvodmi vás zaťažovať nechcem, kto chodí do diskusie o alergii na KM a o atopickom ekzéme, iste ma tam stretol. Odkedy som takto upravila svoju stravu, už je to viac ako 5 mesiacov, moje kojené dieťa má čistú kožu, neškriabe sa a hneď po vylúčení KM jej v 7. týždni života zo dňa na deň prestala kolika, bruško ju už potom nikdy nebolelo. Ja som bez akejkoľvek námahy schudla, dokonca mám o 6 kíl menej ako pred otehotnením, nemala som odvtedy ani nádchu (rozumej žiadne zahlienenie) a vyčistila sa mi pleť, hoci predtým som mala vyrážky najmä na tvári a chrbte. Aj keď prestanem kojiť, nemienim sa k mlieku vrátiť, pri varení sa dá krásne nahradiť ryžovým, ovseným alebo čuduj sa svete vodou. Možno si občas sám kúsok kvalitného tvrdého syra, kúsok čokolády, ale pravda je, že už mi to vôbec nechýba.
Každý má vlastný rozum a aj zodpovednosť za seba a svoje deti. Mlieko nie je arzén, nezabíja okamžite, ale určite nie také zdravé, neškodné, ako sa snaží kde kto ľuďom natlačiť do hlavy. A ani pred osteoporózou nás neochráni, ak na to myslíte, stačí si prečítať zopár štúdií, to sa radšej treba viac hýbať a dopĺňať vápnik z iných potravín, z ktorých ho naše telo lepšie príjme (brokolica, strukoviny, semená slnečnice, mak, morské riasy, .... Ak sa nemýlim, MUDr. Bukovský pri radách o správnej výžive KM a výrobky z neho neuvádza.
Toľko môj názor na KM, na výzvu v názve diskusie.
Ale keďže vo v svojom príspevku už autorka jasne naznačila, že KM dieťaťu podávať chce, odporúčam menšie zlo, a teda podávať kvalitné kyslomliečne výrobky (jogurty, acidko, kefír), pravé maslo a kvalitný tvrdý syr. Kvalitným jogurtom nemyslím activiu, napriek všeobecnej viere v reklamu, ale napr. bio biely zvolenský, hollandiu. Ak je dieťa kojené, pred dosiahnutím 1. roka by som spomenuté výrobky nepodávala. Ak silou mocou chce podávať aj "sladké" mlieko, napr. na tie krupice (výborne chutí krupica z ryžového mlieka), tak počkať čo najdlhšie, aspoň do 2 rokov a určite kupovať čerstvé plnotučné, nie také čo má trvanlivosť aj pol roka a mimo chladničky nezkysne ale splesnie.
Kombinacia obilnin s KM je podla mojho nazoru pre male dieta uplne nevhodna, tazko stravitelna. Ked chces varit kasu, tak vo vode. Su vyborne a ovela chutnejsie kase, ako krupica - napr. pseno s bananom je super, alebo hoci ovsena kasa s hrozienkami, pohanka so susenymi slivkami (rozmixovat), kukuricna kasa, ved naco zatazovat travenie babatka, a este k tomu na noc, krupicou v mlieku 😕 ?
A sladke KM by som minimalne do roka nedavala vobec (teda ani som nedavala), ved je dietatko kojene, takze mliecneho ma dost. Ked uz, tak jogurty, acidko a pod., ale moc by som sa s tym neponahlala. Ak mas pocit, ze mlieko nestaci, tak by som davala viac zeleninky, alebo zeleninovo-obilne kombinacie. Napr. pohankova polievka (s mrkvou a zemiakom) je vyborna. 🙂
s bielym jogurtom a kyslym mliekom sme zacali po 9.mesiaci.krupicu s KM by som urcite nedavala.ja som zacala pridavat KM do varenie az po vyse roka...dodnes mala este krupicu ani nemala.... a puding mala do teraz mozno 4 krat (bude mat 2 roky) na olovrat mozes kludne davat ovocie ako na desiatu,alebo aj zeleninku,alebo kase ako ti pisala zitaje 😉
jogurty (plnotucne napr. sabi,zvolensky,hollandia) som zacala davat tusim v 8.mesiaci, kravske mlieko ako sucast prikrmu cca v 10.mesiaci. inac sme jedli ovocny prikrm na desiatu aj olovrant, pripadne chlebik, alebo polievku.inac kravske mlieko plnotucne na pitie az po 1.roku,kedze nema dostatok zeleza