Ahojte.
Dve deticky.
Predskolak a rok a pol.
No furt dookola.
Už máme aj tabuľku, že Ccko, Dcko, Probiotika, Glukanky,..
Všetky Tussiny, sem tam aj ATB.
Paraleny nurofen.
Sak viete ako to myslím.
Co vám pomáha zvládať to?
Kiahne, uši, brucha, zvracaky, hancky, odsavacky,..
Ani neviem, kedy sme boli aspoň chvíľu zdraví.
Myslite ze pred 20 - 30 rokmi boli deti menej choré?
Strava vyvážená, vzduch 2krat denne takmer vzdy
Dobre, tak chorobnosť je približne podobná.
Ale ako to zvládať?
Prijať, zmieriť sa?
Byt trpezlivý a nerozplakat sa keď zas a znova a znova a znova a znova
@darius_a Pred 20. rokmi? To čo si popisala naozaj nepoznám a mám 2 deti, mladší ma 14 rokov. ATB mal 4 x v živote pre chorobu, 1x liečenie nehojacej sa zašitej rany. Nádchu/kašeľ mava 1 maximálne 2 x do roka, v tom období mu dám vitamín D, C a zinok inak žiadne vitamíny neberie, kvapky do nosa neznáša to nechce vôbec a sirup od kašľa ak je potrebný mu nanútim čínsky prírodný. Horúčku máva tak raz za 5 rokov, prejde za jeden deň.
Črevnú chrípku mal 1x alebo 2 x (druhy krat mohlo byť pokazené jedlo, takže nie som si istá)
Staršia dcéra ma vyše 20, je na tom približne rovnako, ATB mala možno 5x za cely život.
Kiahne nemali, sú obidvaja očkovaní.
Čím to je neviem, nepoznala som v okoli deti, ktoré by boli stále choré, to čítam fakt len tu na MK konvičkovanie, inhalovanie, kadejaké lieky už od mala, chorý niekoľko krat do mesiaca, narušená imunita, astma - neviem, či je to životným prostredím, alebo čím, ale nepríde mi to normálne a neukludnovala by som sa, že to všetky deti a to ešte musím podotknúť, že do našich škôlok mohli chodiť deti so soplom, kašľom a ATB úplne bez problémov, kým neprišiel covid, teraz to už možno sprísnili… aj napriek tomu deti neboli stále choré
Deťom veľmi ublížilo že boli 2 roky zatvorené doma.
Žiadne kontakty kedy by sa prirodzene výmenou baktérií budovala imunita
Vitamíny sú veľmi fajn, aj otužovanie. Chce zo len čas kedy deti vyrastú zo skolkarskych soplikov
Radu žiaľ nemám lebo sama som z toho kolotoča chorôb už na prášky 😢..moje babky zasa hovoria, že kedysi toho nebolo toľko čo teraz..ja mám pocit, že toto v dnešnej dobe je už chvíľami neúnosné..ale tak nie všetky deti majú tak mizernú imunitu ako tie moje🙈🙈🙈mne pomáha, keď sa teším z maličkostí..a vážim si každý jeden deň, kedy mi tu aspoň jedno z detí neplače že bolí ucho, hrdlo, nemá teploty, laryngitidu, atď atď...
Odporúčam zmieriť sa s tým. Mne to pomohlo. Veľa som plakala, keď boli minulú jeseň,zimu decka nonstop choré ... Už som nevládala, nespala,nejedla ..
Napada mi len predskolaka dat na domace vzdelavanie 😄 lebo dovlecie ti vsetko a nakazi sa aj 1.5 rocny chudacik. Ja mam deti, budu mat 5 a 3 roky a pred narodkami sa im narodi aj surodenec a na skolku nemam vobec chut, najma kvoli tomuto. Momentalne su zdrave, max soplik. Jasne, do nekonecna ich neuchranim, ale do 7 rokov este sa imunita len vyvija
@basska_b potom budú choré keď pôjdu do školy...a to je podľa mňa horšie, ak ich teda nechceš vzdelávať doma. Ale úplne Ta chápem, ja mam 3 a 5 a tiež furt choré a ja s nimi. Jedno by som asi zvládla v zdraví ale dve deti väčšinou sa nakazia od seba a mama ma vyššiu a dlhšiu nálož bacilov ako od jedného. A to si myslím ze nemám zlu imunitu...pravda je aj to ze používaním antibiotík sú tie bacily odolnejšie a silnejšie...je to ťažké, hlavne pre matku a ešte keď doktorka povie ze ležať a odpočívať...haha
Ja to tiez momentálne riešim, starsi syn 5 rocny je stale chory, po korone, co sme mali vo februari sa to prosto zhorsilo, bol odvtedy chory asi 5x atb chvalabohu raz (zapal stredneho ucha) my bojujeme zvacsa s chronickou nadchou... teraz je zas doma, zatial len teploty a bolest hrdla. Mam aj 4m syna, ten zatial odolava, mal len nadchu zatial. Premyslam, ze starsieho necham doma az do januara, aby si oddýchol od tych bacilov, dam ho len na fotenie popripade nejaky vianocny vecierok ak budu mat. Skolku ma rad, ale neviem ako to uz inak riesit. Som z toho dost frustrovana, ked ochorie to mi je uz aj do placu z toho.🤦♀️
@elia9 viesco babky si pamataju povacsine len pozitivne veci, to si vsimam aj na moje mamy, vraj sme nechoreli, neboli zle, vsetko bolo lepsie 😉 Ale teraz realne, aj vtedy boli choroby ale ze sa neriesil uplne kazdy sopel a nebol taky problem s OCR a druha vec ze babky sli na dochodok uz 55 rocne a deti mali pri kom ostat. Jednoducho teraz je horsia doba na toto ako kedysi
@katulienkax nemyslím si, deti určite mali kedysi lepšiu imunitu, neboli tak ofukované, trávili veľa času vonku, na čerstvom vzduchu a v pohybe, pozri si napríklad staršie filmy, ako sú deti oblečené, v mrazoch sú oblečené menej, ako dnešné deti v +15. To sú všetko veci, ktoré prispievajú k lepšej imunite a + samozrejme jedlo - čo najprirodzenejšie, čo najmenej priemyselne spracované a upravené.
Ja som prvé dieťa alergické na peľ spoznala až keď som mala 12 rokov, v 20 som spoznala prvú osobu, ktorá mala astmu, keď som mala 28 som spoznala prvé dieťa alergické na arašidy. Teraz sú malé deti alergické na všetko možné, majú intolerancie tiež na všetko možné a chore sú 20x do roka. Niekde určite je problém, keď ich telo sa nedokáže brániť a podľahne každej baktérií/vírusu, ktorý okolo nich prejde.
@katulienkax vlastne máš svojim spôsobom aj pravdu
Je to aj genetika. Ak majú deti neustále chorľaví ľudia, nemôžu čakať odolné potomstvo. Ja som napr. ako decko nikdy nebola chorá a antibiotiká som mala jediný raz v živote, po tridsiatke som chytila nejaký zápal. Dodnes som nemala ani žiadne povinné choroby typu mums, kiahne a čo ja viem čo ešte. A moje deti sú na tom rovnako. Škôlku odchodili bez jediného vymeškaného dňa kvôli chorobe, školu podobne. Proti kiahnam sú očkovaní a aj keď párkrát okolo ich padla celá trieda, nebolo im nič. Ešte aj kovid ich obišiel.
Doma pritom veselo kúrime minimálne na 24 stupňov, lebo milujeme teplo, neotužujeme, jeme všetko, teda aj sladkosti a von síce chodíme, ale v zdravej miere. Športu neholduje nikto z nás - len rekreačne. Okolo mňa pchajú ženy do detí lieky, sirupy, vitamíny, samé bio potraviny, kontrolujú doslova každé sústo, ktoré deti zjedia, inhalujú, čistia vzduch... A deti idú stále z choroby do choroby.
No moje nie su zatial tolko chore a celkovo v rodine sme dost odolni a u manzela to bolo tiez tak. 🙂 Nejake sopliky davame s lahkostou.
@sisaka nemyslim si to, staci si prelistovat svoju zdravotnu kartu. Velmi sa babusilo, deti chodili rano do skolky so salmi na tvarach uplne zakuklene. Mama mi hovorievala ako jeden uz vtedy stary pediater nabadal mamicky aby tolko deti neobliekali, aby ich otuzovali.
Skor je to tak, ze sa tolko neriesili sople a kasle, ( nehovorim ze je to dobre) deti utreli sopel do rukava, neskumali sa alergie a moja mama spominala ze vsetci stale kaslali, ale tak ona je realistka. Takisto bola vyssia detska umrtnost...
Spomienkovy optimizmus je silna vec u mnohych ludi.
Tak možno pani učiteľka v skolke s 30 ročnou praxou by mohla dat názor a prehľad.
Vtedy a dnes.
Jedna vec, je ci je toho viac alebo menej a ci sa len menej rieši.
Druhá ako to ma jedna sama matka dat🥺
@letfenixa som staršia ako ty, vyrastala som na dedine, čistý vzduch, príroda, čas travený vonku, na lúkach - jednoducho som nemala v svojom okoli dieťa s alergiou, či astmou, to bolo možno niekde v mestách, ale určite nie toľko ako teraz.
Prveho Človeka, ktorého som poznala s astmou si veľmi dobre pamätám, keďže sa naše cesty skrížili nečakane v zahraničí, kamoška pochádzala z Karvinej a ešte k tomu z veľmi narušeného rodinného prostredia, takže ideálne prostredie na vypuknutie astmy.
Príčiny astmy su považované za psychosomatické a sú spojené so stresom, úzkosťou a jej prepuknutie s psychosociálnymi stresormi - prostredie, v ktorom dieťa vyrastá.
A tiež ako píš @heleninamama - genetika.
Nikdo v našej rodine nebyva chorľavý, v mužovej tam majú alergie, vrátane môjho muža, ale našťastie decká zdedili zdravie po mňe, v našej rodine nie je ani jeden človek alergik a to zahrňam strykov, tety, bratrancov, sesternice, ich deti a deti ich detí.
Taktiež nie som úzkostlivý rodič a nikdy som nepanikarila, keď dieťa 2x smrklo, či zakašlalo a ani som nikdy koli tomu neletela hneď k lekárovi, nech ich môžem štopať antibiotikami…
@babulkomale ja mám moju zdravotnú kartu doma, keďže som odišla žiť do zahraničia, za 28 rokov jej hrúbka je možno pól centimetra, ak vôbec a to sú tam vsunuté aj všelijaké hrubé papiere ako očkovanie a ročné prehliadky, ale kľudne to nazvy spomienkovým optimizmom
@sisaka tak ty mas fakty v ruke, to je ine. Ale myslim ze si vynimka 👍
@darius_a Tak kedysi davno to bolo drsnejsie, chorlave deti sa jednoducho vela nedozili a kto sa dozil, tak nebol az tak casto chory. Sopel sa velmi neriesil, nebral ako choroba. To este pred tymi 30-40 rokmi, ked som ja chodila do skoly a skolky, tak sa nadcha neratala, s tym sa vobec nebolo doma a normalne sa fungovalo. Ja som v skolke chora byvala, ale tak raz do mesiaca, nie ako teraz moj maly ze skoro stale. Na druhej strane som asi mala tazsie priebehy, lebo zapal priedusiek si pamatam dost casto a bola som aj v nemocnici so zapalom pluc. Sestra podobne, tej aj vyberali mandlu.
No a ako sa s tym vyrovnat...ja sa vzdy psychicky pripravim, ze po nastupe do skolky sme o par dni zase doma. Nie som aspon sklamana a nie je mi do placu.Za tych par dni sa snazime co najviac stihnut.
Musis sa s tym vyrovnať. Naozaj nic nepomaha, len si tym prejst.
A... tiez som rocnik 1980, myslim,ze tak casto ako moj syn som asi doma nebyvala, ale zas mama vravela,ze chodila do prace, takze sme chodili aj soplave. A asi nielen my
@darius_a buď rada, že do toho nemusíš ešte aj chodiť do práce... Mali sme to rovnako, pri prvej som zúfalo riešila kadejaké doplnky, aj tak sa nič nezmenilo, potom som sa vykašľala na všetky imunoglukany a neviem čo ešte, chorí boli rovnako, ale aspoň to nepocítila zakaždým moja peňaženka. V podstate to bolo stále len sopeľ, kašeľ, teplotka dokola.
Ja to vidím tak, že vždy sa nájde dieťa, ktoré je viac choré ako jeho rovesníci. Mám 35 rokov a počas základnej školy som vymeškala asi toľko vyučovacích hodín ako zvyšok triedy dohromady.🙂
@sisaka Tvrdit, ze deti boli zdravsie je len spomienkovy optimizmus. Ja a moja sestra sme deti 70.-80. rokov, vyrastli sme tak isto na dedine a moja mama doteraz spomina ake sme boli chorlave. Sestra mala stale zapaly priedusiek, niekolokokrat zapal pluc, mumps, šarlach, ja som mavala stale anginy, chlamydiovy zapal pluc, mononukleozu, mam ekzem, autoimunitne ochorenie stitnej zlazy ...deti chodili do jasli uz v 3-6 mesiacoch, casto sa stretavali velmi malicke v kolektive s chorobami, na ktore ich organizmus nebol este pripraveny. Prednedavnom som citala rozhovor s jednou pediatrickou, ktora ordinovala uz za byvaleho rezimu a rozpravala tam ako vseliako musela papierovo vymyslat ako matkam s malymi detmi predlzovat OČRky, aby mohli deti poriadne chorobu doma vyležať. Keď doktori davali casto alebo dlhe OČR mali na krku kontroly z úradov. To, ze tvoj syn nebol chory je len stastie, nesvedci to o nicom. Rozdiel medzi dobou minulou a dneskom je iba v tom, ze dnes uz nedostane dieta ATB hned medzi dverami, ked mu trci nudla z nosa, ale su na to opatrnejsi. My sme dostavali ATB furt a na vsetko, ziadne CRP sa nerobilo. Takze, ked niekto nedostaval ATB bolo to takmer vzdy len o doktorovi a jeho rozhodnuti. Moja mama robila v zdravotnictve 40 rokov, vedela by ti rozpravat, napr. ake vseliake infekcne choroby boli, ktore sa uz dnes nevyskytuju.
Spomienkový optimizmus v praxi 😁 či bolo či nebolo je to jedno, teraz je všetko aj tak pomutovane a aj ďalej to mutovat bude.. normálne si pamätám minuloročný výter, čo mi čítala, čo ma staršia v nose a ja som myslela, že to mi číta výter z hajzlovej dosky na železničnej stanici.. stále sú chore, stále je niečo, ale zato stále sú to somariny bez liečby atb.. ja na to už ani nereagujem a to ich bozkavam denno denne take zasoplene 🙂
@darius_a Musis sa s tym jedine zmierit, ja som na tom rovnako, mala mi isla do skolky v septembri - raz viroza so soplom a bolestou hrdla, potom len sopel bez teploty, potom angina a teraz covid, ktoreho sa nemoze zbavit a stale ma teploty. Takze super, tesim sa, ked pojde znova do skolky, co to bude....a my to, samozrejme, s muzom mame vsetko s nou. Sestra je na tom so svojim synom (9 rokov) uplne rovnako, stale je doma chory a ona s nim, dnes som si pisala so susedou ( dve deti - 3r. a 6 r.), a tiez mi pisala, ze uz nevladze, ze stale nieco dokola maju a ona ma este novu pracu.
@darius_a nie, tiež boli choré. Skúste vyhodiť všetky tie céčka, decka, normálne sa stravujte, čerstvý vzduch. Musia si tým proste prejsť.