Ahoj maminky, ako vám prospievajú vaši drobci narodení v termíne s nízkou pôrodnou hmotnosťou (hypotrofia, SGA)? My sme narodení v 39tt, 2400g, 48cm, momentálne máme 20mes., cca 11kg, oproti rovesníkom sme však stále drobučkí, útlej postavy, avšak výška na daný vek priemer az nadpriemer. Malý je veľmi aktívny, neustále v pohybe, jedlu veľmi neublíži.. ako to je/bolo u vas, dobehli si detičky svojich vrstovníkov? Zaujímajú ma konkrétne skúsenosti maminiek, nie všeobecné príspevky typu “nerieš” a pod. Ďakujem vám pekne za odpovede🌷
Tak moja je narodená úplne na termín 2630g a 46cm, úplne zdravá, papa všetko, chuti jej, živá, šikovná a má 2r a 9kg, nič jej nechýba po žiadnej stránke.
Náš sa narodil na konci 37tt, váha 3350g ale dýchanie bolo zle, tak ho dali do inkubátora. Po troch mesiacoch bol tam kde deti ktoré sú staršie o dva mesiace, na 5 mesiacov už stvornozkoval a na 9 už chodil. Neurologická nám na pol roka povedala že úplne zbytočne tam bude chodiť, keďže je popredu oproti rovesníkom a to značne. Označenie hypotrof dostal len kvôli týždňu v ktorom sa narodil.
@pgb Ahoj, môj syn sa narodil hypotrofický, mal 43 cm a 1860g. Ako bábätko bol samozrejme menší, ako rovesníci, v škôlke vždy najmenší z triedy. Teraz už má 8 rokov, pôjde do 3. triedy. Už nie je najmenší, má aj menších spolužiakov, narodených s normálnou pôrodnou hmotnosťou, ale stále je drobnejšej postavy, štíhly. Čítala som, že takéto detičky dobehnú rovesníkov okolo 10 roku života. Čo sa týka rozumových schopností a intelektu, dovolím si tvrdiť, že môj syn je najlepší žiak v triede, vždy samé jednotky, vyhráva všetky súťaže, písomky máva hotové ako prvý... (proste nie je to len moja materinská hrdosť, že si len ja myslím, že je najlepší, ale je to fakt. ) 😊
Prepac, ale podla mna ma uplne normalnu vahu. Moja ma 20 mesiacov a ma 84 cm a 10,9 kg. Nezda sa mi ani drobnucka ani chuducka. Pri narodeni mala 48,5 cm a 3080 g, schudla na 2850.
Ahoj. Moja sa narodila v 37 týždni, 2200 a 45cm,vždy je útla, chuda, ale v podstate ma v škôlke aj dievčatká, čo vyzerajú rovnako. Túto zimu som jej každý deň dávala vitamín D a to jej pomohlo, vytiahla sa pekne do výšky, ze si to až všimlo okolie a pekne papa, konečne.
Moja dcérka sa narodila v 38 t sekciou a mala 45 cm a 2600g.V septembri ide do školy a váži 15,5kg a meria 110 cm.Noha veľkosť 26 no taká naša palculienka.Nic jej nechýba,zje všetko.Doktorka nevidí nijaký problém,ja som nízka a ani manžel nieje nejaký obor.V 20 mesiacoch vazila 9 kg.Ona je veľmi aktívne dieťa, celý deň sa vozí na bicykli, skáče gumu,naháňa sa s kamoškami.Inak naša doktorka je už staršia, tvrdí že voľakedy bývalo viac menších a chudych detí.Teraz je vraj alarmujúce keď každé druhé ročné dieťa váži pomaly 15-20 kíl😉
Moja dcera sa narodila v 37tt mala 45cm a 2020g, teraz ma 1,5 roka 80cm a 9kg, papaniu neublizi pije viac mdnej len mlirko jedlo par lyziciek aj to sa mi zda vyberava slor suchy chlebik a cestoviny.verim ze to este dobehne aspon tu vahu lebo vsetko oblecenie jej je siroke.
@amelie2017 ahoj, dakujem ti pekne za odpoved, maly je urcite vyssi ako tvoje dievcatko, vyskou dobehol svojho kamarata rovesnika, ktory mal pri narodeni 4kg a 54cm, a vyzera starsi ako 2r. Moja svagrina sa minule “smiala”, ze na malom mozeme studovat anatomiu, nema snad gram tuku na tele, je sama slacha. To je v poriadku, pravdou je, ze mnozstvo dnesnych deticiek trpi obezitou uz v batolacom veku.. skor ide o to, ze je utly v ramenach a v pase, napr. ked nam sedi velkost tricka v ramenach, su mu kratke rukavy a pod. nohavice nosime len slim verzie na gumicku, inak by ich mal stale na pol zrde😊 My s muzom sme obaja dost vysoki, ja 172 on 190cm, ja normalnej postavy, manzel bol vzdy velky chlap, ziaden cvibik. V nemocnici ma strasili kadecim, preto ma zaujima ako rastu a prospievaju taketo mensie deticky inym maminam
@puupava15 ahoj, dakujem ti pekne za prispevok😊 s tou sirkou oblecenia mame aj my problem, vecicky kupovane na nas vek su nam dobre na dlzku, ale zvacsa na nas visia, problem mame najma v ramenach a v pase. Maly je tiez slaby jedak, jedlo nikdy neodmietal, ale zje ako vrabcek, zdaleka nie porciu primeranu veku. Ak sa ma “normalne” najest, musim ho niecim festicky zaujat, je to boj😊 Najnovsie sa chce krmit uz len sam😁, co mi nevadi pri chlebiku alebo desiate, ale obed mame vecne studeny😊 prajem vam vela zdravicka🌷👋
Moj syncek sa narodil na termin a 2150g - 48 cm. Teraz ma 12 mesiacov a dobehol o 3 mes. Starsieho sestrinho maleho, ktory mal 4400 g a 51 cm 🙂 dokonca je vyssi uz 🙂
@christie11
@lucyluv
@pininka1
@h2
@mirkakerka
@retiazka
ahojte maminky, dakujem vam velmi pekne za vase prispevky, prajem vam zdravia🌷👋
@amarilka26 ahoj, to je super, vsetko dobre vam prajem😊 ono to aj zavisi, preco sa narodil malicky. U nas sa zial na pricinu neprislo, kamoskina dcerka mala 2500g, avsak kvoli zlym prietokom a omotanej pupocnej snure, jej dievcatko vsetko velmi rychlo dobehlo a v roku bolo tiez vacsie ako vacsina jej rovesnicok🌷
@pgb dakujem 🙂 no u nas bolo stale vsetko v poriasku a o nizkej vahe nebola rec. Mala som planovanu sekciu a az mi ho na sale priniesli tak som sa dozvedela ze je drobnucky. A to ja mam 181 cm a 100 kg. Hlavne ze to dobehol 🙂
@amarilka26 u nas bolo tiez vsetko v poriadku, az sono v 36tt ukazalo, ze maly je zrazu “mensi” ako by mal byt na dany tyzden. Posledne velke sono v 32tt este zodpovedalo tyzdnu tehotenstva. Vsetky nasledne vysetrenia vysli v poriadku, no maly uz zaostaval🤷♀️ Narodil sa spontanne v 39tt a tym, ze bol drobny, bol za 3,5 hodiny vonku aj s cestou do nemocnice, na prvy porod super priebeh😊 Vas maly si to krasne dobehol🌷
@pgb ja keď som sa narodila tak som vážila asi 2.30 a 48cm a narodila som sa o tri týždne skôr cisarákom, nebola som ani v inkubátore a bola som zdravá len veľmi malička, postupne som to dobehla až okolo troch, 4 rokov, byť tebou nestresujem, keby mu niečo je tak to vidíš bol by bledý, apatický a nie šťastné dieťa 🙂
Mne sa syn narodil začiatkom 37 tt s 226o g teraz má 17 m 10 kg a 88 cm. Na začiatku bol veľmi spaví a teraz človek žmurkne a už nevie kde je.
Naša, dva týždne prenášaná, sa narodila s váhou 2700 g a dĺžkou 48 cm. Vždy bola drobunká, ešte v troch rokoch nosila oblečenie na deti vo veku rok a pol. Potom sa to postupne upravovalo a teraz konečne (má 7 rokov) nosí oblečenie primerané svojmu veku, čiže č. 128, aj váha sa upravila, má už 23 kíl a konečne nie je z nej kostrnka ako kedysi ❤
@pgb ahoj, moja dcera sa narodila v 36tt a mala 1680g, a to uz mesiac v brusku nerastla, tak sa rozhodli v nemocnici pre sekciu, narodila sa a mala hypertonus, takze 8mes. Sme museli cvicit vojtovu,
Zo zaciatku bola drobna, ale ona ako babo musela jest mliecko kazde dve hodiny, v mansich davkach😊a postupne dobiehala rovesnikov, v skolke v 5r bola ako rovesnici , dokonca uz niektori boli od nej mansi, teraz na 8r a je v triede uz medzi vacsimi rovesnikmi dokonca su yam aj mansi
Neboj, uvidis, ze to tvoj drobec dobehne, az predbehne😊postupne pomalicky, viem, o com to je😊ako matka si z toho nestastna, to poznam, len neporovnavaj svojho s ostatnymi, kazde je ine😊😉
Drzim palce, a hlavne trpezlivost pre teba😉
Moj 2500/45cm,teraz ma 23m a 11kg. Nenapadlo mi to riesit, ani doktorku. Je pekne. Je stale v tabulkach aj ked chudsi. Bude mat atleticku postavu 🙂 mne, sa tie obezne babatka ani nepacia
Prave pozeram v nexte teplaky ultra slim. Ani mi nenapadlo to riesit ako problem, niektore deti su chude, preto aj tie teplaky robia ;) aj dospeli mame roznu postavu. A v 23m ma niektore veci aj 74 koli sirke. No a co ked mu sedia
@pgb presne ako moja mala, mala necelých 2 a pol kg a 47 cm, v roku mala cca 8 kg, teraz ma 5 rokov! Je menšia oproti vrstovnikom,ale zato sikovna,ziva a klop klop zdrava! Jedlu tiež moc nedá,ale nebudem ju zato trestat 😉
Teraz ma 104 cm a 17 kg a pokiaľ je zdravá tak neriesim,ja s mužom sme tiež nizky a čo?? 😊
Ja som mala tehotensku cukrovku, dr. ma strasil, ze mala bude mat okolo 4kg, aj posledne meranie ukazalo 3800g, lenze meral na 2x, prve vyslo okolo 2kg. A narodilo sa nam drobatko. Ja aj muz sme vysoky, cakali sme vacsie babatko, doma par 56 a zvysok 62, este sme 50 dokupovali a nosila ju skoro 2 mesiace.
@h2 aj sa mu viac venujete, ci je sikovny "od prirody"? nas mal tiez 1860, ale meral o 2cm viac ako vas..
@snehulienka8 Ahoj, no, neviem Ti odpovedať, či sa mu nejako viac venujeme. On bol už od bábätka veľmi šikovný, začal aj skoro rozprávať, asi keď mal
1 rok a 3-4 mesiace. Vtedy som často počúvala od rôznych ľudí, že je vidno, že sa mu veľa venujem. Mňa to vždy prekvapilo, lebo som si myslela, že toľko sa venujú všetky mamičky, že to je normálne. Asi je to tým, že je jedináčik, keď sa narodil, mala som už 36 rokov, bol doslova vymodlené dieťa. 😁 Ale vždy som sa mu snažila odpovedať na každú otázku, neodbila som ho, že je na niečo ešte malý, alebo že tomu by ešte nerozumel. Keď sa pýtal na niečo, čo som nevedela, tak som sa snažila odpoveď nájsť (ak sa nepýtal úplnú blbosť, samozrejme) 😂 . Ale odkedy začal chodiť do školy, tak čo sa týka učenia a úloh, to sa mu zase, naopak, venujem veľmi málo. Naschvál som chcela, aby bol v týchto veciach samostatný, takže úlohy si robí sám, nesedím pri ňom, len mu skontrolujem výsledok. Ani školské projekty mu nerobím ja, hoci veľmi dobre viem, že mnohé mamičky píšu projekty za deti a tie ich potom len prepíšu. Môj to robí celé sám a myslím, že som urobila dobre, je v týchto veciach samostatný.
Uf, nejako som sa rozpísala, ale to vieš, synáčik je moja obľúbená téma. 😁
@evkamotka ahoj😊, nemam nic proti ultra slim teplakom, kupujeme dokonca rovnaku znacku😊. My tu v okoli nemame taketo stihle deticky v nasom veku, prave naopak.., preto som zakladala tuto temu, s prihliadnutim na startovaciu vahu drobca. Podla toho, co tu dievcata pisu nevybocujeme, takze je to OK🌷vela zdravia vam prajem👋
@h2 dakujem, ja to vidim tak, ze aka rodina, take dieta..😉
(preto sa zacinam bat, co bude z nasho😀)
Mile maminky, dakujem vam za vase doterajsie prispevky😊
Nasa narodena v 38. tyzdni,2300 g. V novembri bude mat 3 roky a teraz ma 12 kg. Je mensia,ale aj ja som bola cely zivot v kolektive najmensia a najchudsia.ma rovesnikov pri ktorych nevidno rozdiel ( pri narodeni mali 3 kg) a niektori su vyssi aj o hlavu.jest jej chuti,zje skoro vsetko,v jedle mame pravidelny rezim. Zje kolko zje,nenutim ju.energie ma dost,je zdrava,spokojna,lekarka ju chvali.