Syn sa mi stazuje ze ho stipu oci ked pozera tv...ale na ocnom pred mesiacom doktorka vravela ze este nevidi dovod na okuliare ze ma tam malicku odchylku iba ale vidi relativne dobre a ze ked budeme potrebovat okuliare tak ze nema problem napisat mu 🤷♀️ pred mesiacom sa mi nestazoval ze ho bolia ..iba teraz dva dni po sebe...
Naša zmurala do svetla, nevedela chytiť loptu a nerada kreslila, navliekala koralky lebo sa nevedela trafit
Ked bol unaveny rozbiehali sa mu oci, mal asi 2 roky
Sám povedal že horšie vidí. 5 rokov
Mala často jačmeň v oku
Ked sme jej nieco v dialke ukazovali, nevedela to najst. A nevidela na cisla autobusu, aj ked my ostatni hej. Mala 4 roky.
Niekoho aj hlava zvykne bolieť.
U nas sa to neprejavilo absolutne nijako. Nikto si nic nevsimol, ani doma, ani v skolke. Az v skole v prvom rocniku ked mali opisovat z tabule, moj len sedel a nepisal nic, lebo nevidel co ma pisať. Ucitelka ma dokonca zavolala, ze či to nerobi schvalne, že sa mu asi nechce pisat. Nakoniec sme isli na ocne vysetrenie a zistili vrodenu vadu zraku /on si myslel, ze tak vidiet ako vidi je normalne, nevedel, ze iní ludia vidia inak/.
Dceru boleli oči a hlava až plakala a syn dlhodobo veľmi žmurkal - až neprirodzene
Na 5 rocnej prehliadke nevedel precitat takmer nic. Dovtedy som si nic nevsimla 🙁
@suzitok Takto to bolo aj u mna, len s tym, ze ja mam vadu len na lavom oku. Teda vidim v podstate uplne dobre, len ked zavriem prave oko, tak je obraz zly. Ja som o tom vedela, ale myslela som si, ze to ma tak kazdy, ze ked lava ruka horsie kresli, tak proste aj lave oko horsie vidi 🙂 Vobec som sa o tom nezmienovala. Az na predskolskej prehliadke sa na to prislo.
@marianarem presne aj unho, ked aj lekarka robila preventívnu prehliadku, dala mu obrazky citat, to videl, absolutne sme netusili, ze on nevidí poriadne. A ked u očného mu nasadili vhodné dioptrie, nestacil sa čudovať, ako dobre a inak vidi..dovtedy bol jeho zrak pre neho prirodzený
Na prehliadke u pediatričky dcéra nevidela čítať obrázky (5rokov). Šli sme na očné a potvrdilo sa, že nevidí. Dovtedy som si to vôbec nevšimla, nijako sa to neprejavovalo. Keď už mala okuliare, videla všetko ostro, hovorila, že pred tým videla tak rozmazane, ale myslela, že to tak majú všetci a že je to normálne.
@yoxinka presne aj môj...keď som mu aj v diaľke ukazovala auto, videl ho...ale až keď sme mu dali okuliare, vtedy sa začal čudovať, že to auto v diaľke vidí normálne, že predtým ho videl ako fľak, alebo obrys, tiež si myslel, že všetci tak vidíme, keď dostal okuliare, prvé dni bol vyslovene v šoku, ako vidí 🙂
A tvojej musia tiež dávať stále silnejšie? Môj má za dva roky už tretie, vraj do 15 rokov sa to bude takto zhoršovať, kým sa stabilizuje ☹ @ivanakal a tvoj? tiež mu stále pribúdajú dioptrie, či nie?
Ahoj, môj muž prišiel na to, že vidí zle až keď mal 37 rokov, dovtedy ani netušil, že celý čas vidí rozmazane, tiež si myslel že to tak je v poriadku. Začal cítiť že slabšie vidí a navštívil očnú dr., kde mu zistili vrodenú vadu, ktorú má aj náš syn. Očná sa čudovala, že mu to nikto na preventívkach nezistil, vraj to musel mať už ako dieťa. Manžel podstúpil operáciu minulý rok, teraz vidí perfektne, v dospelosti to asi čaká aj syna. Ja nosím okuliare, veľmi slabé dioptrie od 11. rokov. Starší syn začal silno žmurkať, až tak nasilu, bolievala ho večer hlava, na vyšetrení potvrdená vrodená vada po otcovi. Mladší žmúril na tabuľu, občas na TV, má dioptrie o pol stupňa silnejšie odo mňa. Deťom zistili očné vady až v 7. a 8. rokoch.
podobne, nevidel na telku a seedel blízko nej a potom v škole nevidel na tabuľu