Ahojte, prosim vas, napada vam nieco, ako pomoct dietatu so zjavnou depresiou? Ide o 17rocneho chlapca, je to syn manzelovho bratranca, som jedina, ktorej sa dokaze zdoverit a za ktorou uz roky chodi, ked ho nieco trapi. A dnes za mnou prisiel s triaskou a placom. Jeho rodicia ho biju, sikanuju..kebyze im nieco poviem, skor pritazim jemu. Myslim si, ze ide o tazku depresiu, bojim sa, aby to nedopadlo zle - ze si nieco spravi.
Navrhla som mu psychologicku, aj ze ho k nej zaveziem a zaplatim. Neviem co viac spravit. V rodine nema ziadnu podporu, kamarati v jeho veku to nebudu brat vazne.
@hvolkovamirka je to skor psychicke ublizovanie a bitky od otca, neviem ako casto ale deje sa to. Kebyze zavolam socialku, tak tym mu tiez nepomozem. Na vonok sa tvaria ako normalna rodina, on je policajt, proste toto nie je mozne spravit :(
@hederamonstera skus sa obratit na koliznu opatrovnicku, len tak informativne
@hederamonstera ipcko nech kontaktuje
@zuzka38 super, poslala som mu to. dakujem
@hvolkovamirka dakujem
@hederamonstera ach to sa strašne zle číta, asi by som kontaktovala ako pisala vyssie Zuzka Ipcko, urcite budu vedieť viac poradiť
@hederamonstera chlapcovi treba dat na vyber, bud to chce riesit alebo to nechce riesit. Ono sa to neda urobit tak, ze psychologicka jemu potajomky povie zazracnu formulku a on prestane mat depky v tom istom toxickom prostredi do ktoreho sa vrati od psychologicky. Ak je to naozaj zle, treba z toho prostredia von.
uz som ho presvedcila na tu psychologicku, pojdem tam s nim. Ale pisal mi, ze uz uvazoval, ze sa obesi...tam uz treba psychiatra, potrebuje lieky.
Treba rovno kontaktovat psychiatra alebo najprv tu psychologicku a ona ho posunie dalej?
@0silvia0 sam nevie co ma robit, aj chce aj nechce, proste cista depresia, kedy si uplne odpalena, nevies uvazovat, mas pocit, ze na teba pada vsetko a aj ta najobycajnejsia vec je pre teba tazka. :(
Jedine este rok vydrzat a v 18tke odist od rodicov, ale ten rok to musi nejako dat.
@hederamonstera boze chudak, super, ze je ochotny k tej psychologicke ist. Snad ho nasmeruje. Este mi napadlo, nemoze prestupit na nejaku skolu s internatom? Ked ma 17, to je druhak na strednej, to by nebola dobra moznost? Odisiel by z toho prostredia. Jeho mama nic neriesi?
@0silvia0 je na takej skole, ale ako bola teraz ta korona, tak nechodil. Mali vsetko online.
Nic, ani jeden rodic, cele zle. Ja ich poznam, vsak je to kvazi aj moja rodina (bratrance mojho manzela). Je to jedna hnusna falosna a zakerna rodina, ktora len vsetko vsetkym zavidi ale vzdy sa na teba usmievaju od ucha k uchu. Cele smutne, ze si rodicia ani nevsimnu, ze ich dieta trpi. :(
A viem si predstavit, ze kebyze im aj povie, ze sa citi psychicky zle, tak ho vysmeju, ze co je to za padavku a z coho mu moze byt zle a este aj po papuli dostane.
@hederamonstera Prosím ťa, buď tam hlavne stále preňho, aby o tebe vedel, a povedz mu, že život nie je stratený, že samovražda nie je východisko, už nie tak dlho a bude môcť začať žiť svoj život, bez nich.. Nech zavolá na tú linku, vybav mu psychologičku a spolu to prekonáte. Až ma srdce bolí.......
@hederamonstera chudak chlapec, podpor ho, nech par mesiacov vydrzi, od septembra pojde na internat. Nech si najde brigadu, leto travi niekde u starych rodicov, alebo u vas, nieco vymyslite a samozrejme urcite aj psycholog mu pomoze, drzim palce.
@hederamonstera super, ze ma aspon teba a ze sa mu snazis pomoct. Asi bude aj tie lieky treba na zaciatok nasadit, neviem kedy mate termin k psychologicke ale ak je to este tyzden-dva, tak rovno aj psychiatra objednavaj aby ste nestracali cas (a povedz ze ma samovrazedne myslienky nech vam daju realny termin). Potom samozrejme aj terapie popri liekoch, tak je to najucinnejsie v kombinacii. Bolo by dobre dostat ho cim skor z toho toxickeho prostredia.
@hederamonstera Nemôžeš si ho zobrať k sebe? Toto jediné ma napadlo, ak to chlapec nechce riešiť oficiálnou cestou - ako nahlásenie na sociálku atď., lebo neviem či psychológ/psychiater nemá náhodou v prípade týrania povinnosť to nahlásiť, kedže ide stále ešte o maloletú osobu, neviem ako to funguje presne, nechcem písať blbosti.
Depresie tazko zvladaju aj ludia co ziju v podporujucej rodine. Kym nastavia spravnu liecbu stav sa moze prechodne zhorsit, kvalitne terapie nieco stoja. Poznam par deti v tom veku co sa im to tento rok pri zavretych skolach spustilo. Rodicia robia co mozu. Ak ma tento chlapec viziu, ze od septembra sa vrati na internat tak by mohol vydrzat. Tam by mohol potom navstevovat psychiatra aj terapie.
@hederamonstera choď s ním rovno k psychiatrovi, resp. ho objednaj, ale nečakaj.Nepotrebuješ žiadny výmenný lístok od lekára. Aj k psychológovi ho obj. , tam má nárok od poisťovne 10 sedení, viac si musí hradiť.
Volala som ho k nam uz velakrat, vsak mame volne izby, uplne v pohode by byval, ale to by opat len nasralo jeho rodicov a potupilo ich ego. Byvame v jednej dedine, lahko by pre nho dosiel a mal by to este horsie.
Dakujem za rady, idem pohladat psychiatra. A mozem to s nim riesit ja, nemusi s nim ist jeho rodic, ak je este malolety?
@hederamonstera Myslím, že keď vysvetlíš situáciu, že rodičia sú tam problém a chlapec je schopný sa zveriť iba tebe, tak ten psychiater by mal na to brať ohľad, však pôjdeš s ním ty ako dospelý doprovod.
@hederamonstera tak ho motivuj tak, ze od septembra skola a internat, ked skonci skolu, domov sa uz nemusi nikdy vratit. Ide o tieto 3-4 mesiace do septembra. Tie by s terapiou mohol dat a potom sa uvidi.
@hederamonstera nedá sa zahrať, že ho na niečo doma potrebuješ .že by ti akože u vas s niečím pracovne pomáhal.pri opatrovaní detí ... záhrada...
@sasa2 nemame deti ani taku zahradu, to skor jeho otec ho ma za otroka a musi doma so vsetkym pomahat (upratovat, kosit, na dvore s otcom budovat nieco).:/ a byva od nas 5 minut peso, to by nepreslo tiez. Ale dakujem.
Tak odpisala mi jedna psychiatricka a ze bez zakonneho zastupcu ho nikde ako adolescenta nevysetria😭
@hederamonstera tak jedine ísť k jeho rodičom a to na nich vybaliť, že ak chcú, že ak si niečo urobí, tak nech si to berú na zodpovednosť. Buď nech idú s ním k psychiatrovi, že bez nich do 18 ho nezoberú a že ty ho objednáš, alebo to nahlásiš kurátorke, čo má na starosti deti, že nechce bývať s rodičmi a dôvody. Dá sa to, lebo máme známych, kde zomrela mama a otec sa o deti vôbec nestaral až to dievča neplnoleté skončilo na psychiatrii, čo sa samopoškodzovalo a keď ju prepustili neodporúčali jej vrátiť sa k otcovi. Zobrali si ju bývať k sebe jedny známy a tam v kľude žije až do 18. Tiež bude mať tento rok 18. Treba to len riešiť, lebo samé sa to nevyrieši a ten mladý človek sa cíti ako v kliešťach a že nikto ho nechápe a nepomôže. Ani tam si to otec nepripúšťal, išlo tiež o psychické týranie.
@hederamonstera Ahoj, skus napísať aspoň približne z kadiaľ ste... Skús skúšať aj pomimo. Sú lekári, ktorí vedia aj bez zákonného zástupcu to obísť a v takom prípade je to nebezpečné a myslím, že keby si zašla zq niekym osobne porozprávať ze co sa deje. Možno by skôr ti pomohli a niečo vymysleli. Hoc aj lieky by boli akoby na teba. Vieš.. Zatiaľ kým nemá 18... Nechcem nikoho navadzat na nič samozrejme...
@hederamonstera to by bolo dobre mat radu od niekoho kto sa v tom pravne vyzna .. ci by trebars pomohlo riesit to cez urgent, ci by potom vznikla rodicom nejaka povinnost toho psychiatra s nim navstevovat ... inak asi fakt bud sa dohodnut s rodicmi a ak nie, tak cez upsvar to riesit - mozno tam natrafis na fajn ludi. skus si pripadne najprv zavolat na referat poradensko-psychologickych sluzieb na vasom upsvare (alebo v inom meste), oni by mali trosku poznat tie postupy a vediet povedat co sa bude diat ak to oficialne nahlasis
@hederamonstera kontaktujte okamžite anonymne sociálku s popisom, že anonymita je pre Vás nevyhnutná a že dieťa okamžite potrebuje liečbu. Alebo rodičov - bez toho to nedáte. Ak chcete, kontaktujte Linku detskej dôvery so žiadosťou, aby dali podnet oni - vysvetlite im situáciu. Chlapec rok nevydrží, a ak má samovražedné myšlienky, o ktorých komunikuje, je situácia veľmi vážna. Skúste s ním o tom hovoriť, nebojte sa, potrebuje o tých myšlienkach rozprávať. Ak nastúpia aj konkrétne plány ako a čo si chce urobiť, treba okamžite kontaktovať lekára - to je najvyššia miera ohrozenia
dakujem vsetkym, pozistujem.
Komunikujem s nim stale, je to akokeby vo vlnach, chvilu dobre, chvilu zle. S tym zabitim sa mi vcera priznal, ze to bolo pred mesiacom u babky, ze mal aj lano nachystane. no cele zle.
Zatial sme sa tak nastaveni, ze pojde za skolskou psychologickou.
S tymi rodicmi je to naozaj tazke, realne sa bojim, ze mu to viac uskodi ako pomoze (aj ked uz to asi viac nejde).
a este som chcela, ze nechcem ist poza jeho chrbat za jeho rodicmi. Ma vo mne velku doveru a nechcem, aby o nu prisiel. Budem sa ale pokusat ho presvedcit, aby aspon siel za mamou.
@hederamonstera Školská psychologička nie je dobrý nápad... Aspoň čo viem v okolí tak nula bodov skôr uškodili než reálne pomohli, tak určite sleduj, že čo ti povie ohľadom nej... S rodičmi by som to asi neriešila ak je to také aké je. Kedy má 18? Ak je to onedlho možno by potom mohol ísť za psychiatrom aj, niektori mávajú aj terapie, ktoré sú lepšie ako od psychológa. Nemusí hneď brať lieky..m
pokial mu ublizuju vlastni rodica, treba to nahlasit na socialku :( ty mu mozes pomoct psychologom, no mali by to riesit urady.