6 ročný syn a jeho zvláštne nekontrolované vytáčanie hlavy a ruky

borkavan
31. júl 2021

Zdravím, chcem sa opýtať, synovi začalo vytáčať hlavu a ruku nabok pri chôdzi. Keď sedí a hrá sa, tak mu vykrúca telíčko... rôzne. Buď sa vystiera, alebo ho rôzne krúti. Samozrejme, že s ním pôjdem k doktorke. Len chcem takto narýchlo zistiť, či tu niekto s tým mal skúsensoť.
To vytáčanie rúk som si všimla dávnejšie... neviem odkedy, robil to občas pri chôdzi. Pýtala som sa ho čo robí, že či to on robí a povedal mi že hej (hral sa na Siren heada, takú postavičku, ona tiež tak vytáča ruky...) Lenže od včera ho vykrúca rôzne a často po celom tele aj ked je v klude. Zažil šok a odvtedy to má často. Pred dvoma týždňami spadol z postele, pýtala som sa ho, či si udrel hlavičku, povedal, že nie. Bolo to v noci, boli sme na dovolenke.
Len chcem vedieť skúsenosti...jasné, že pôjdem k doktorke s ním, lenže ona má teraz celý august dovolenku.. hm.
dakujem

apolka77
31. júl 2021

@borkavan no a čo keď ma dovolenku, veď niekto bude zastupovať. Nečakať.

kittykat22
31. júl 2021

@borkavan je jedno ze ma doktorka dovolenku. To co pises sa bude riesit na neurologii. Potrebujes iba odporucanie. Z toho co si opisala to na 100% nezostane na pleciach pediatra. Budu sa chciet uistit ze tvoj syn je v poriadku. A ty sa neboj - niekedy robia deti divne veci. Uskleby a zasklby - moze to byt len nieco psychicke - ako pises ze prezil sok. Ale necakaj ...

bluka2
31. júl 2021

Z postele v spanku sa dá spadnúť tak, že si človek neudrie hlavu - to ako?
Ja chodím k doktorom len veľmi v nevyhnutných prípadoch, ale v tomto by som už dávno mala spravené EEG a všetko, čo potrebuje... Choď hneď...

bluka2
31. júl 2021

Inak aj moja 6 ročná spadla nedávno v noci z postele - zdvihla som ju a dala späť - ona o Tom ani nevie a bola prekvapená, keď som jej to hovorila

lindusss2016
31. júl 2021

@bluka2 ale pochybujem, ze pri pade z postele si moze nrnako velmi ublizit, ze by nastali taketo neurologicke zmeny 🤷‍♀️ v tom bude podla mna nieco ine, ale uz by som tiez bola davno u dr a to nie aom typ, co tam beha s kazdym soplikom

bluka2
31. júl 2021

@lindusss2016 tak záleží aká vysoká je tá posteľ, ako spadol, ak dovolenka - možno na kachličky ako býva na juhu... Moja má takú veľmi nízku posteľ. V každom prípade treba to preveriť, aj keby bola príčina inde a snáď z toho aj tak vyjde, že to nič nie je

nicoli02
31. júl 2021

niekto predsa musí zastupovať keď má dovolenku, nečakaj a vyhlľadaj lekára, toto chce odborníka

borkavan
autor
1. aug 2021

@bluka2 jasné, že idem zajtra. Ale jemu nič nebolo, až teraz v piatok sa to úplne zhoršilo. Z postele spadol pred dvoma týždňami, naozaj mu nič nebolo, v ten deň sme prešli veľa kilometrov na túre a v pohode. Na túto posteľ som si spomenula včera, keď som premýšľala čo všetko sa udialo a čo to mohlo spôsobiť. A jasné, že hneď zajtra idem s ním, ale poznám tu zastupujúcu dr. tá povie, že nemá ani jeho kartu... alebo povie, pozorujte ho... ona všetko zľahčuje na môj vkus.

borkavan
autor
1. aug 2021

@bluka2 bola dosť vysoká a bola tam drevená podlaha.

borkavan
autor
1. aug 2021

@apolka77 hej, však nehovorím, že budem čakať na našu dr. Ale poznám prístup tejto zastupujúcej... škoda rečí. Ona nás nepošle nikam, tak tam pôjdem o týždeň a to budem nástojiť... och ja len dúfam, že to má len z toho šoku, čo prežil včera. Nič nerobím, len premýšlam nad udalosťami, čo kedy a ako to mohlo spustiť...

borkavan
autor
1. aug 2021

@lindusss2016 ale veď jemu to začalo úplne často až v piatok presne o 16.00 h. Predtým ho občas vykrútilo raz-dva krát za deň a to nie každý deň.... a to som sa ho pýtala, čo to robí. On, že to robí sám... lebo on sa hráva na jednu postavičku a tá tak vykrúca rukami zvláštne a celá sa tak zvláštne pohybuje tá postavička. Ale v piatok to bolo iné a často... takže ako som mohla v piatok večer vyhľadať lekára? Proste mi povedal, že jeho to núti tak vykrútiť ručičku a hlavičku, že to musí urobiť... To je z toho šoku... a to som sa s ním povýprávala o tom, čo zažil... vysvetlili sme si to 3x... no nič, musí mi poradiť odborník ako ho uvolniť...ale aj pre mňa je to jeden veľký stres... och

kittykat22
1. aug 2021

@borkavan tak zavolaj na detsku neurologiu a spytaj sa, co s tym. Ak by ta lekarka nereferovala, tak to mozes spravit takto. Nebudem im to vadit. Ja si myslim, ze ta zoberu hned.

borkavan
autor
1. aug 2021

@kittykat22 díky, aj som to mala v pláne urobiť, keby ma tá lekárka odbila.

bluka2
1. aug 2021

@borkavan o akom soku rozpravas, co zazil?

kittykat22
1. aug 2021

@borkavan vies co este mozes spravit? Nahraj si to na telefon ked to bude syn robit. Mozno aj tak aby ta nevidel ak mas moznost. Pre lekara je to casto velky prinos.

bluka2
1. aug 2021

Po tej posteli si mu pozerala zreničky, či boli rovnako veľké?

Ešte mi napadlo, že nepustaj mu teraz telku ani žiadne videá, to je veľmi náročné pre mozog. Po páde sa to tuším 24 h (alebo 48 h) nemá robiť

bluka2
1. aug 2021

A keď tam budeš volať spomen všetko, aj tu túru. Lebo po páde by sa malo akurát vyhnúť zvýšenej fyzickej činnosti, naopak má byť kludovy režim

https://nemocnicesternberk.agel.cz/pracoviste/o...

borkavan
autor
1. aug 2021

@bluka2 len ten pád mal pred dvoma týždňami a ráno sme šli na túru a celý deň sme cestovali... proste v ten deň nepozeral ani telku, ani mobil...iba počúval na sluchatkach rozprávku v autobuse. Ale ďakujem za rady, na mobile hráva jednu takú hru... nič také rušivé, ale vylúčim to a telku nepozerá teraz, lebo je olympiáda a rozprávky-večerníčky zrušili. Ale pozerám ja telku a on sa tu hrá...takže ju uplne vypnem radšej.

borkavan
autor
1. aug 2021

@kittykat22 vidíš, ďakujem. Super rada.

bolarazjedna
1. aug 2021

to, čo popisuješ, znie ako dystónia. Môže to byť aj genetické, ktoré sa začína prejavovať v takomto veku, ale môže to mať aj veľa iných príčin. V každom prípade cez internet sa to nedá určiť. Treba vyhladať detského neurológa, a najlepšie nahrať to pekne na mobil. Lekárom to dosť pomôže.

jana_eyre_2
1. aug 2021

@lindusss2016 môj 3r synovec si zlomil kľúčnu kosť keď spadol z nízkej postele.. sú pády čo tak blbo deti dopadnú že si môžu ublížiť.. a to moje deti kopukrat spadli a nič sa im nestalo..

@autorka nemám skúsenosť, ale keď spadol aj si to uvedomil? Možno zo šoku bude mať aj tiky, ale určite treba ísť hneď zajtra k zastupujucemu dr nech vás poposiela vsade kam je vhodné..

bluka2
1. aug 2021

Daj potom vedieť, ako to pokračuje. Veľmi vám držím palce

borkavan
autor
1. aug 2021

@bluka2 hej dám, dakujem.

borkavan
autor
1. aug 2021

@bolarazjedna dakujem, hej, ked sa bude dať nahrám ho...

chupakabra
1. aug 2021

Ja by som pozrela na mobile históriu toho čo pozerá. Sirenhead nie je veľmi vhodná ,, postavička,, pre deti ...môj začal vydávať divné zvuky a dotoho vykrucacky hlavou. Ani som sa nedivila keď pozeral debiliny a potom to napodobňoval. Od vtedy vždy kontrolujem čo pozerá. Vie že ak tam bude niečo čo sa mi nebude páčiť a nebude vhodné pre jeho vek. Mobil mu zoberiem na týždeň.

borkavan
autor
1. aug 2021

@chupakabra on Siren heada nepozeral už veľmi dlho. Ale občas ho napodobňuje, hra sa tak... ,, ale to vidím, že to robí on. Teraz na mobile hrá jedinú hru už 3 mesiace a to len 2x do týždňa Among us. To je kludna hra, tam len plní nejaké úlohy a tie postavičky sú zlatunké. Youtube mu púšťam na telke, to mám pod dohladom, čo tam pozerá... len staré dobré české a slovenské rozrpávky a ešte ako sa stavia lego city. Dnes to bolo také miernejšie... veľmi maličko dnes mal tie vykrucačky, ale nemalo by to byť vôbec podľa mňa. Nedarí sa mi ho natočiť na mobil. Ja skôr mám strach z doktorov, že to budú zlahčovať. hm.

h2
1. aug 2021

Nemôže to byť len nejaká forma tiku? U chlapcov jeho veku je to pomerne časté, aj môj syn mával tiky, prešli mu sami od seba.

borkavan
autor
2. aug 2021

@h2 môžete popísať tie tiky? inak sme v nemocnici...bola som na pohotovosti s ním. za 15 min to mal 7x. teraz v spánku raz slabučko. úprimne dúfam, že sú to tiky. dr. to videla, povedala, že zjedol lieky...neviem o tom. Fakt pevné dúfam že sú to tiky.

lindusss2016
3. aug 2021

@borkavan och boze, drzim palce 😔 snad vas tam poriadne vysetria.

elenita
3. aug 2021

@borkavan tiez sa mi to z popisu vidi ako tiky. Moj syncek mal najroznejsie chúďa, a tiez mi hovoril, ze ho proste nieco nuti robit to. "Top" bolo, ked vyvracal oci a hlavu na jeden bok...tiez to cloveka vydesi. On je velmi velmi citliva povaha. Teraz ste v nemocke? Ako to vyzera?