5-mesačnému synčekovi som zabudla dávať vitamín D

2. nov 2023

Ahojte, strašne si to vyčítam, ale zabudla som dávať synčekovi vitamín D. Má 5 mesiacov. Najprv som mu ho dávala asi od toho 14.ďňa prvé týždňe, ale mal strašné koliky. Nespali sme, do toho máme ďalšie deti..Bolo leto a všetko na mne, všetci doma..Potom začal kolotoč chorôb a ja ani neviem ako ale dnes som precitla, že som na to úplne zabudla. Preplakala som celú noc, veľmi sa o neho bojím. Samozrejme, že mu nasadím hneď od dnes ale má už 5 mesiacov a z kúpenej flaštičky má minuté minimálne. Je výlučne kojený, čiže ani z UM nemá žiadne..Veľmi sa bojím, že bude mať z toho nejaké následky. Koncom mesiaca ideme na poradňu a mne je až zle, keď si predstavím, ako to poviem doktorke, ako jedna matka mohla zabudnúť dať dieťaťu vit. D..a nie že sem tam, ale úplne. Máte niekto skúsenosť s neskorším podávaním s tým, že dieťatko bolo OK?

asod
2. nov 2023

Pred 50.rokmi aj skôr, nedavali matky D vit.detom.Boli kojene a ked bola matka zdrava, vsetky vitaminy dostalo dieta od matky
a deti boli zdrave.

anjelicek26
2. nov 2023

Tak malickemu babatku s jeho rastovym spurtom samozrejme nestaci slniecko, potrebuje pridavat vitamin D... ked vam tento vitamin D nerobil dobre, kupte iny, je ich na vyber viac ako dost znaciek.

A ci ine dieta bolo nebolo ok, to je ti na dve veci, nadych-vydych, kazda z nas robi pri detoch chyby, stane sa. Ale ta zla imunita je tiez spojena s vitaminom D. Daj zobrat krv, uvidis, aku ma hladinu v krvi, mozno to ani take dramaticke nebude. Ak bude nizka, doplnite.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
2. nov 2023

@asod ja by som imunitu a kvalitu zubov a kosti ludi s obdobia pred 50 rokmi ako vzor nedavala... kazdy druhy konci u ortopeda, ano samozrejme aj z inych dovodov. Ono bol dobry dovod na to zaviest to podavanie plosne, tak male babatko zababusene v kociku totiz moc vitaminu D s okolia nepoberie...

Moje deti dostavaju D-ko tiez len v zimnych mesiacoch... ale ako babatka dostavali kazdy den, kvoli vstrebavaniu vapnika do kosti a kvoli celkovej imunite, ked 50cm babo narastie 30cm za rok proste je to uplne ine, ako vacsie dieta s 8cm rocne...uplne ina spotreba...

marianarem
2. nov 2023

Zacni davat samozrejme, ale chcela som len povedat, ze nie si sama. Kamoska tiez na to podobne zabudla (a tusim to trvalo aj dlhsie) a maly rastol ako z vody, teraz je uz skolak a je vysoky, mocny. Ty si v podstate na to zabudla este v tej najlepsej casti roka, ked sa da vitamin D ziskat velmi dobre aj zo slnka.

martinkatinka
2. nov 2023

Ja som nedavala vobec.

ibrunova
2. nov 2023

Ja som takto jeden čas prizabudla, potom mi lekárka dočasne zvýšila dávku a pekne ma zdrbala.

nevenka
2. nov 2023

@anjelicek26 no...ja som bola cele leto vonku, este aj zamerne som sa vystavovala slnku bez OF, aj opalena som trochu bola (v ramci moznosti mojej bledej pokozky) a cuduj sa svet, teraz na endokrinologii mi lekar povedal, ze mi rapidne kleslo D-ecko, ze uz to vidno na parathhormone, ze mam pridat. A to som si v case choroby davala 2000-4000 IU...asi 2 tyzdne pred tym odberom...🤨. Takze niekedy ani to nestaci a ozaj, babatko je zababusene v kociku a ked aj nie je (v lete), tak na priame slnko nesmie a kociky maju tiez uz ochranny faktor. Takze to je nic.

eikenella
2. nov 2023

hlavičku nemáte zležanú? ak nie a má ju peknú, tak ok. nič hrozné sa neudeje.

anjelicek26
2. nov 2023

@nevenka ja mam tiez nizke, na slnku som bola dost, asi to nevstrebava kazdemu rovnako :( Tak sa tiez dopujem teraz v tehu, nech ma malicky dost.

lily246
2. nov 2023

Mojim komentárom ťa neupokojím, ale ani nechcem, pretože podľa niektorých príspevkov vidím, že aj v dnešnej dobe sa nájdu matky, čo vit. D vedome nedávajú a vôbec nechápu následky. Ty si to neurobila zámerne. Teraz jedine zostáva aspoň čiastočne to napraviť. Nedostatok vitamínu D v období tak prudkého rastu a vývinu, ktorý bábätko schované pred slnkom nemá ako inak prijať, môže v budúcnosti viesť k imunologickým chorobám, problémom s kosťami, zubami,...určite hneď volaj pediatričke, možno ťa zdrbe, možno hneď navýši dávku, uvidíš.

hortenziaj
2. nov 2023

@lily246 a do koľkých rokov odporúčas dávať denne vitamín D? Ze kedy už je ôk ak dieťa nedostane d vo forme kvapiek ale cez slnko? Také malé chápem a pri tých väčších neviem

guiseppinka
2. nov 2023

Absolutne nestresuj. Tak si nedala.. spomenula si si po 5 mesiacoch, tak kup nejaky silnejsi a davaj aj vyssiu davku... Mne dr povedal ze kvapku denne. Ked som nedala, tak poto som dala 3kv naraz...

autor
2. nov 2023

@lily246 ja som si vedomá svojej chyby, starsim deťom (5r a 3r) dávam stále každy deň vit. D. aj omega 3. Nerozumiem, nechapem ako sa to stalo. Mala som tie kvapky na pultiku ale ktosi ich zhodil, zagulali sa pod skrinku..Vcera som ich nasla a ostalo mi zle. Ja stale maleho kojim,.uspavam, kocikam, varim, deti chore zo skolky, ja som bola chora. nevyhovaram sa, ale ja nerozumiem ako som ostatnym davala, lebo mám tie.ich na linke. A malemu som dávala kým som ich videla, lenze ja uz ani neviem odkedy sú pod tou skrinkou. Neviem si spomenúť proste. Dnes som mu ráno hneď dala 2 kvapky. Už to aj tak nenapravím. My máme dvor a boli sme veľa vonku, ale aj tak viem, aké je Dcko potrebné, veď vravím, že som nespala celú noc.

autor
2. nov 2023

@guiseppinka ano, hned som mu dala 2 kvapky dnes a budem uz kazdy den, len proste uz nedobehnem to zameskane...

autor
2. nov 2023

@eikenella nemá hlavičku zležanú, len sa veľmi bojim aby sa mu nevyvinula tá krivica

guiseppinka
2. nov 2023

Nestresuj, hod sa do kludu. Daj si ich na linku, kde mas aj pre starsie a budes davat vsetkym naraz

ivangeline
2. nov 2023

Nic sa mu nestane. Zacni davat.

stanulienkat
2. nov 2023

Vôbec sa nestresuj. Nič sa nedeje, normálne pokračuj v dvoch kvapkách denne, kľudne aj s tým Vigantolom, ktorý máš doma odložený. Neboj sa, nič sa neudeje.

autor
2. nov 2023

@ibrunova rátam s tým, že ma doktorka nepochváli, zdrbala som sa aj ja sama včera večer. Este aj na muža nakričala, aj keď za to môžem ja. No a na akú dávku vám ho zvýšili? Kvapkám Jamieson, dala som mu 2 kvapky ráno. Bojim sa davat viac aby ho nebolelo bruško.

candii
2. nov 2023

Kľud .. začni mu dávať a vybavené

nikpa
2. nov 2023

Naozaj si myslíš, že zopár týždňov bez vitamínu D je taká vážna vec aby to ohrozilo dieťa?? Neblazni a ukľudni sa. Navyše je kojeny, čo je viac?! Ja som ani jednému dieťaťu nedávala pravidelne a určite nie som jediná. Sú iné dôležité veci na ktoré sa nemá zabúdať a Dčko to určite nie je.

autor
2. nov 2023

@ivangeline 🙏 veľmi dúfam
@stanulienkat ďakujem, 🙏Jamieson mám, len on mal veľké bolesti bruška prvé 3 mesiace a s tym Dčkom to bolo este horsie. Ale ja som mu ho aj dávala, prvy mesiac urcite..len potom neviem ani kedy, ale dobre 2 mesiace asi nie 😢

autor
2. nov 2023

@guiseppinka ďakujem 🌷 ano, uz som ich dala na pulti a nastavila si denne pripomienky do mobilu pre istotu

autor
2. nov 2023

@nikpa tak ja som neštudovala medicinu, ale verím tomu, že je významné ho dávat. preto tu aj píšem, lebo naozaj neviem ,že či tých pár mesiacov vadí alebo nie, keďže ide o rastové špurty.

jankalukasova
2. nov 2023

Prosím Ťa... Švagriná má dve detičky tesne po sebe. Prvé dieťa sa narodilo, musela ho preventívne vyväzovať, žiadne Dčko sa ale nedávalo. Za 14 mesiacov sa jej narodilo druhé dieťa, to už sa preventívne vyväzovať nemuselo (lebo to už sa dnes nerobí....) ale zato začala panika s Vigantolom. Takže jedno dieťa ho nemalo a ďalšie málo. Obe deti sú úplne v poriadku.

ibrunova
2. nov 2023

ak si dobre spomínam, tak mi dala 3x denne 2 kvapky. asi na mesiac, potom už zase po starom.

eikenella
2. nov 2023

nevyvinie. a aj to, ze nema zlezanu hlavu je dobry znak.

majlo1234
2. nov 2023

Zavolaj pediatricke, poradi ti, ci treba navysit davku, alebo nie. Nespravila si to naschval, uz sa neodstane, ale nestresuj zbytocne a porad sa s lekarkou

lily246
2. nov 2023

@hortenziaj my užívame vitamín D aj všetci dospelí, okrem obdobia, keď sme dostatočne vystavení slnku. Kopírujem len čo som rýchlo zbežne našla na stránke jednej nemocnice:
Nedostatok vitamínu D v populácii by sme mohli nazvať aj pandémiou. Trpí ním okolo 60 % ľudskej populácie. Celková hladina vitamínu D v organizme nezávisí len od vonkajších faktorov, ale aj od genetiky. Avšak hlavnou príčinou je nedostatok slnečného žiarenia – používanie vysokých ochranných faktorov, ktoré bránia prenikaniu UVB žiarenia, veľa interiérových aktivít a vyšší vek. U seniorov nad 65 rokov klesá schopnosť syntetizovať vitamín D až o 75%.