Ahojte,
O siedmej vecer som uvarila spanielske vtacky z kuracieho masa. Jedlo bolo po uvareni samozrejme horuce, tak nez som isla spat poverila som muza, aby ho po vychladnuti dal do chladnicky. Zabudol, o druhej rano som ho dala do chladnicky ja. Stalo pri teplote 26 stupnov. Je bezpecne to zjest a moze aj dieta?
Uplne v pohode
@saslavka73 Navonok tomu.nic nie je, urcite trvalo aspon tri hodiny, nez to vychladlo. Dole mame stale 26 stupov, celu noc.
@lindusss2016 dakujem.
@iskrickaa Ochutnaj, to budeš vedieť. Ja som tiež háklivá na takéto veci, hneď ako mi nezdá vyhadzujem.
@iskrickaa ja tak nechavam jedlo bezne stat, ze navarim na obed a muz to zje, az ked sa vrati z prace, este tomu nikdy nic nebolo
@cacianka Moja mama to tak robila, bože si mi ju pripomenula.
@cacianka a mas to odksusane v granitovom dreze? Nemoze mu to ublizit?
@lindusss2016 A prečo by malo? My máme taký drez.
@saslavka73 nvm, netvrdim to. Len ma to tak napadlo, ze ci to nemoze nejak uskodit, ked tam je studena voda a das horuci hrniec, ci tam nemoze nastat nejaky fyzikalny jav 😀 lebo ako sposobn chladenia super, len by som si nerada znicila novy drez
@lindusss2016 Určite nie. Studená voda + horúci hrniec teplota sa vyrovná a hotovo. Keď leješ do drezu horúu vodu so zemiakov? Inak ja zvyknem pustiť studenú, aby sa to pomiešalo.
@saslavka73 nezvyknem liat priamo do drezu horucu, ale tak mas pravdu, mal by to vydrzat. Zas ten hrniec tam bude horuci dlhsie ako voda, ked len vylejes
Nic sa tomu nestane, ak to tam nestálo v 30 stupňoch celu noc....v reštauráciách bežne zohrievaju jedlo aj 5-6 hodín,uz po dovareni a este na druhý den ho veselo ponúkajú, ked sa neminie 😉
Uvarene jedlo treba schladit do 2 hodin a odlozit do chladnicky. Od 5-63° je tzv.danger zone, pri nej sa veselo rozmnozuju bakterie a spory. Takze pri takom teple ako byva teraz, by som to ja osobne uz neriskovala. Hlavne ak je v jedle ryza, co je jedna z najrizikovejsich potravin 🤷🏻♀️
Dalej k tym restauraciam, co ohrievaju jedlo 5 hodin a potom ho znova na druhy ohreju a predaju..blahozelam, ze este nemali ziadny pripad otravy jedlom. Resp.zavisi od toho, na akej teplote to ohrievaju (nie je to to iste, ako nechat hodiny pri 26°).
@najinka Ale vychladí. Nie úplne "na kosť", ale vychladí. Nie je každý dokonalý a hneď dáva všetko schladiť do vody s ľadom, stane sa, že jednoducho to nechá na pár hodín tak. Nebolo to dlho vonka, tak, prosím, nepanikárte. Neverím, že večer, v noci, mala v byte stále tých 26 stupňov.
@lindusss2016 smalt a aj antikor.inak je to jedno lebo napustim vrstvu vody a vlozim hrniec a podla potreby doplnim vodu alebo vymenim.
Polievka by skysla 100%
@iskrickaa Prevar a ochutnaj. Ale asi hej. V noci je chladnejšie a druhej keď si to dala, malo by to byť ok.