Som alkoholička?

2. sep 2024

Ahojte, mám trošku strach, akou cestou sa uberáme. Kvôli alkoholu. Doma sme s tým nikdy problém nemali, áno ocino chodil na pivko ale žeby sa mamina doma len tak sama alebo s ocinom naliala vino to nie.
No pred 13 rokmi keď som začala s mojim manželom, u nich pitie bolo bežné. Jeho mamina si často dala dva pohare vinka, keď sa oslavovalo alebo sme išli na návštevu vždy sa pilo. Od vtedy mi to pripadalo také normálne. Teraz mam už aj ja dieťa a svoju domácnosť, manžel je super, všetko funguje.
Len každý víkend sa u nás pije. Niekdy 2 fľaše vína. Manžel občas vie dať aj par plechoviek piva. Vravím mu, že sa mi to nepáči, žeby sme to nemuseli, alebk aby sme to obmedzili no on vždy ved je to len taky relax po pracovnom týždni. Samozrejme vypijeme to keď malý už spí a ráno normálne fungujeme. No aj tak sa mi to prestáva páčiť lebo si všímam, že večer niekedy rozmýšľam, čo si nalejem 😔 mám z toho strach, neviem si proste pomôcť, v pondelok si poviem, že si dám dáky čas bez alkoholu ale v piatok si už nalievame. Muž len prekrúca očami, že ak ja nechcem tak si nemám dať. Proste ja sa aj skúšam zaťať ale on si pri mne najjednoduchšie tak si nalejdm aj ja. Nevravím, že sa ozierame, to nie, ale tak triezvy niesme. Neviem sa z toho vykrútiť. Prosím neocudzujte ma.

mamamasama
2. sep 2024

Máš dosť silný nábeh. Milujem víno, ale už pár rokov pijem dealkoholizované. Rovnaké zdravotné benefity. Skús to zameniť a uvidíš, či ptrebuješ alkohol, alebo len byť spoločenská

luteam
2. sep 2024

Ahoj neboj neodsudzujem ta pred detmi som to mala podobne moj manzel nepije ani nikdy nepil ale ka som si za poharik parkrat do tyzdna dala a tiez mi to zacalo vrtat hlavou tak som sa zatala a povedala som si ze ak nevydrzim aspon mesiac bez alkoholu mam problem. Vydrzala som v pohode aj ked som obcas mala chut. No a potom som otehotnela prvy raz a odvtedy uz nepijem a ani mi to nechyba. Talze mozno skus takto dat si detox od alkoholu a uvidis

michaelajednorozec
2. sep 2024

Ahoj, napisem ti ako je, ked chces prestat pit a nevies to svojou volou, tak nejaky problem tam predsa je. Alkoholizmus nie je o ozierani sa. Nech ma nikto nezabije, ale toto su veci s ktorymi ti pomozu v centre pre boj so zavislostami. Nie tu. Darmo ti tu 94739 mamiciek napise ze to je ok, ze aj u nich to tak maju. Ty vnutorne citis ze to neni ok a to je jedine dolezite. https://cpldz.sk/ Tu najdes realnu pomoc

januska12323
2. sep 2024

Keď už rozmýšľaš čo si dáš nie je to dobré. Skús sa oklamať a namiesto vína si nalej čaj do toho istého pohára.

sisska96
2. sep 2024

Jedeň pohar za deň ok keď si niekto dá, ale viac už nie

tanuuulka
2. sep 2024

Za mna si dat s muzom cez vikend vino nie je alkoholizmus.. deti spia, povinnosti su v piatok vecer bokom, vy mate cas jeden na druheho - telka, spolocenske hry, puzzle, to je jedno co a k tomu vino - piatocek ako lusk 👍 za mna uplne jednoducha pomoc je, ze si povedzte, ze si napr. mesiac cez vikend nedate ziadne vino. Ak to zvladnete bez problemov, urcite nie ste alkoholici. Aj my s muzom mame tyzdne, ked mame spolocnych vecerov volnych viac, tak si otvorime vino castejsie.. a potom pride obdobie, ked si spolu ani k telke nesadneme, takze vino nemame ani na rozume. Za mna toto nie je alkoholizmus, ale tu ma mozno ini ukrizuju 😁

lakebabe
2. sep 2024

Môžeš byť a nemusíš, je to zradné. Bola by som veľmi opatrná. Tiež si dám pohár dva vína alebo drink ale nie pravidelne. Bežné si s mužom dáme miešaný drink na dovci alebo v meste.
Mame s mužom ale jedných kamarátov, co sa brali asi pred 5 rokmi. Boli uplne v pohode, aktivni, dobre prace. Štyri roky si tiež takto nalievali každý víkend,víno,pivo, potom sa im narodilo dieťa a odkedy je ta kamarátka na MD zvrhlo sa to. Vidíme sa teraz malo, raz za pol roka max, ale boli u nás teraz na víkend po roku a bolo mi do plaču. Baba vychudnutá na kosť, vytrasena, on tak isto, normálne sme ich s mužom nespoznavali. Proste začali piť obaja denne po večeroch , nikto nechápe prečo.
Žiadna slabšia sociálna vrstva, on podniká , problém s financiami nemajú ani s bývaním s ničím . Ani jeden si nepripúšťa problém, keď som ju videla u mňa naliať do seba tretiu fľašku vína za večer a opýtala sa , či jej čosi je povedala len, že je unavená z dieťaťa a takto sa vecer zresetuju.
Nevravím ze to je váš prípad, ale skúste jeden víkend stopnúť a uvidíte ci to bude pre vás problém. Ak áno tak by blikala kontrolka.
Všeobecné sa mi zdá, že strašne veľa ľudí mladých schopných okolo mňa veľa začalo piť. Neviem čím to je, ale nie je to pekný pohľad

dadka1997
2. sep 2024

Podľa mňa nie 😃 tiež si dáme cez vikend

michaela329
2. sep 2024

Ak Ti to vadí, nepi 🤷 Očividne Ti je to nepríjemné. Ak dokážeš prestať a neuliat si, nemáš problém. Problém je, keď si to nevies zakázať.

zmrzlinka8
2. sep 2024

môže dieťa trebárs v noci ochorieť a obaja rodičia majú vypité, ani jeden triezvy. To nie je dobre. Koľkokrát sa stalo, že dieťa sa v noci zobudí, že mu niečo je. Je to podľa mňa nezodpovedné.

janulka182
2. sep 2024

nie, nie je to v poriadku. ziadna pravidelnost v piti v poriadku nie je, ani ked je to raz do tyzdna, toboz nie kazdy den. ani pohar vina kazdy den nie je v poriadku. je super, ze si to uvedomujes. skus si dat na konci tyzdna nieco ine, na co sa budes tesit, dobry caj, spolocnu veceru, alebo teda nieco bez alkoholu: pivo, vino, sampanske bez alkoholu

janulka182
2. sep 2024

@lakebabe presne tak, vela ludi je v tom, aj mladych bab, mamiciek, ktore si vecer, ked dieta zaspi musia nieco naliat.

lakebabe
2. sep 2024

@janulka182 tiež nie som úplný abstinent, ale posledne roky je to dosť zlé v okolí

petronellla87
2. sep 2024

@mamamasama ahoj prosím ťa máš tipy na dealkoholizovane víno, čo ozaj chutí ako víno?🙂 mne teda zatiaľ žiadne nechutilo😁

zuzanita1609
2. sep 2024

Alkoholička nie si, ale...je tu to ale....keď sa zamýšlaš nad alkohom,že čo si dáš,tu by som už spozornela,pretože ťa nenapadlo,dať si napríklad džús, či iný nealko nápoj a baviť sa tak. Tiež si doma sem tam otvoríme cez víkend fľašu dobrého 🍷, pozrieme film, pokecáme o nesmrteľnosti chrusta,či kvantovej fyzike 🤭, hráme šachy,či tak podobne ☺️, ale len keď to niekoho z nás napadne, málokedy dopijeme. Skús si naliať nealko, baviť sa a uvidíš,či v tom budeš cítiť rozdiel, problém z tvojej strany,či okolia.

cacianka
2. sep 2024

už ked sa zamýšľaš, čo si a kedy naleješ, je to znamenie , že tvoj vzťah k alkoholu nie je ok. je to veľmi, ale veľmi tenká hrana, bežne človek neslintá, čo si naleje, bie takto pravidelne, podľa odborníkov je to okraj alkoholizmu, ale už alkoholizmus jemne rozbehnutý.
Lebo pohár vína je niečo iné ako 2 fľaše,
Lebo 1 pivo po jedle, večer po ťažkom pracovnom dni nie je pár pív.
Takže oprávnene kontrolky blikajú. Inak sú to výhovorky a rozbehnutý alkoholizmus.
V takomto prípade neuznávam ani tie akože bezalkoholové náhražky, vzdy, naozaj vždy evokujú a priťahujú tie alkoholové. ani odborníci ich neodporúčajú.

maryetta
2. sep 2024

U nas plati pravidlo ze jeden musi byt sofer. A kedze nikto sam nepije tak… sa u nas nepije 🙂
Resp ozaj ak tak nealko pivo. Alebo pohar vina. Ale to uz musi byt prilezitost- tak max 5x do roka 😂🙈

luccija
2. sep 2024

Nie, nerob to.Ja viem, že teraz veľa ľudí napíše, že pohár vína pri večeri celé IT a FR pije atď...je to pravidelne pitie vieš, že ide víkend a dáš si.Tak skús si v piatok nedať možno budeš inak na muža pozerať, keď on si vypije.
K čomu to je dobre?daj si vaňu, oriešky, pozri seriál.Moja teta takto pije asi 20 r aj cez týždeň vždy len večer pri žehlení, filme, u susedky...ráno práca všetko zvláda, ale je alkoholicka a už to je vidieť syn odišiel z domu atď ..

katarinka_
2. sep 2024

pozri si online testy, kde je set otázok a už keď na pár odpovieš áno, signalizuje to problém... alkoholizmus totiž nie je nutne o tom, či niekto vydrží pár dní nepiť, ide o vzťah k alkoholu. súhlasím s tým, čo píšu baby - je super dať si obdobie bez - preto je teraz v kurze suchý január/február. je to niekedy iba o nastavení. ja chodím na someliérske kurzy, vo víne sa už celkom vyznám, čítam o ňom knihy, pozerám dokumenty, takže ma baví ochutnávať dobré vína, ale stačí mi minimum. na druhú stranu, keď sme si povedali, že mesiac nebudeme piť, nechýbalo mi to, lebo mozog sa nastavil tak, že som na to ani nemyslela... inak, pitie alkoholu má mnoho zdravotných negatív. odporúča sa max. 7 jednotiek do týždňa. čo sa myslí jednotkou sa tiež líši podľa zdroja - dajme tomu, že pohár vína/menšie pivo a pod.

Je ale dobré, že nad tým vôbec uvažuješ, veľa ľudí si totiž tento problém neuvedomuje, denné pitie sa im zdá byť normálne. na slovensku je tá hranica extrémne posunutá.

zuzanockamt
2. sep 2024

Áno, ste alkoholici. Obaja s manželom.

macatt
2. sep 2024

Niekedy som videla slobodu v tom, že si môžem dať víno aj každý deň a teraz vidím slobodu v tom, že ma nikto a nič nenúti to vino do seba nalievať každý deň🌝

vroni
2. sep 2024

Mne sa prieči extrém oboma smermi. Aj tvrdiť, že nemám problém, keď sa scapkam len raz do mesiaca ale aj tvrdiť, že pohár vína denne je tragédia. Z popísaného by mi vadilo len ta nutkava potreba naliat si. Ta je, myslím si, problematická

gribka1
2. sep 2024

Nepi, nemá to žiadny benefit pre teba. K čomu to je dobré. Nepoviem, ak je človek niekde na akcii, trochu v pohode. Ale doma? Čo z toho máte? Nič.

milanemila
2. sep 2024

Podla mna si alkoholicka 🤷🏼‍♀️ alkoholizmus nie je o tom, ze sa zlejes kazdy den pod obraz bozi, ale presne ako pises, nevies si povedat nie, muz si pri tebe naleje tak si musis dat aj ty…poloz si otazku, ze ak by ste cez ten vikend nemali ani kvapku vina doma, tak by ste sa postavili a isli kvoli tomu do obchodu?
A este jedna vec, je rozdiel si dat vecer s manzelom 1-2 pohare vina a vypit 2 flase.

mimikarol
2. sep 2024

Podla mňa si, alebo minimálne začínaš byť..

lenka098123
2. sep 2024

@mamamasama aku konkretnu znacku ak sa smiem spytat?

p.j.jacky
2. sep 2024

Moja známa je alkoholička. Podstúpila už 2 x liečenie . Na liečení hovoril dr že už len to že pravidelne si nalejes alkohol a nevies odolať je to alkoholizmus . Či ide o jeden pohár vina alebo o jedno pivo ale je to pravidelne je to alkoholizmus .

thirstymonk
2. sep 2024

Normalne s tym sekni, s ohľadom na seba, nie s ohľadom na manžela. To je teraz vedľajšie. Keď on si chce davať pivko, tak nech si dáva, to neznamená, že si musíš aj ty.
My doma nepijeme, ale čas od času manželka dostane chuť na víno (teraz nie v tehotenstve), naleje si za pohár, vypije. Ja víno ani vizualne. Od 2010 nepijem, raz do roka si dám pol deci medoviny pred štedrou večerou, ale inak vobec. Však už nemam 16. Ani mi to nechuti, ani mi to dobre nerobi a zbavil som sa toho jednoducho. Na silvestra 2010 som sa ožral tak, že ešte na tri krale 2011 mi bolo plano. Manželka keď si popri mne večer da ku filmu vino, tak mi to nevadi, ale vie už vopred, že ja nebudem...

Samozrejme tak dva tri roky všeci kukali, či som normalny, že nevypijem s dedom na jeho sedemdesiatke a pod, ale zvykli si, teraz už sa ani nepytaju, či chcem, rovno nenaleju.

autor
2. sep 2024

Ďakujem za názory, skúsim teda nepiť vôbec, ešte som rozmýšľala že sa s tým zdôverim sestre, ona nieje veľmi za alkohol, dobre by mi dala a bola by mi oporou.
Jedinne čo ma mrzí, že manžel ani počuť, ale verím že keď si ja nedám, tak on ostane pri jednom, dvoch pivkach.. vyčítam si to, aj kvôli malému, aj vyššie spomínate, keby sa mu náhodou v noci zhorší zdravotný stav a my obaja sme pili 🫣 to ma štve och..

zero1
2. sep 2024

vo februári je taká challenge. že či vydržíš ten február bez alkoholu. schválne to dali na najkratší mesiac. sprav si túto challenge hoci v septembri. ak ti to robí problém vydržať mesiac, vtedy áno. máš problém s pitím