Ahojte. Prosim, viete niekto, preco mozu darovat krv len osoby vaziace nad 50 kg? Ano viem, ze by im tych 450 ml krvi dost chybalo, aby nemali potom nejake zdravotne problemy, ale keby darovali napr. len 250 ml? Napr. dietatko mozno nebude potrebovat tolko krvi, alebo niekedy mozno postaci dat 650 ml, cize by vela ml nevyslo nazmar? Alebo to neumoznuju nejake postupy, technologie? Dakujem.
ty kokso to fakt je take obmedzenie? To potom vietnamci asi maju velky import krvi u nich, lebo minimalne tretina populacie je tam pod 50kg 😁
Sú krajiny kde môžu darovať aj ľudia s nižšiu hmotnosťou, tuším 40 + kg , odoberá sa im menšie množstvo krvi
U nás sa štandardne odoberá 450 ml, obmedzenie nad 50 kg je, aby nebolo ohrozené zdravie darcu.
štíhli ľudia majú menej krvi, preto by mohli byť ohrození, keby darovali krv. Naposledy keď som bola darovať krv - v auguste tohto roku - tak predomnou bola darovať štíhla pani. Všetko ok, po odbere šla do kuchynky občerstviť sa a tam odpadla z ničoho nič. Takže je iné keď vezmú 450 ml 40 kg človeku a iné 80 kg človeku
Odberné vaky a celý postup (vrátane uskladňovania) je navrhnutý tak, aby poňal okolo 450ml krvi. AK máš povedzme 45kg a ešte ti odoberú 450ml krvi (krv je trochu ťažšia ako voda), tak ti v podstate zoberú 1% hmotnosti, čo môže byť zdravie ohrozujúce. Je väčšia šanca, že tam odkväcneš a budú ťa musieť ratovať. Tak preto.
Ano, tieto zdravotne faktory ovladam. Mna skor zaujima, preco sa nemoze darovat polovicne mnozstvo krvi.
Mňa skôr zaujíma, prečo až 6 mesiacov po tetovaní môžeš ísť darovať? Asi to zrejme pochádza z čias, keď sa tetovali väzni v basach starou hrdzavou ihlou a tonerom z tlačiarne.
ja som chodievala dávať počas VŠ, mala som 48 kg, brávali mi 250 ml, bolo to v rokoch deväťdesiatych, nebolo vtedy takéto obmedzenie
Vo vaku, do ktorého sa odoberá krv, sú nejaké látky, ktoré rovno krv upravujú. Sú nadávkované na 450ml. Preto nemôžeš darovať napr. 250ml a na druhú stranu, akonáhle sa dosiahne 450ml, prístroj odber automaticky zastaví, aby tam tej krvi nebolo viacej. Ja som minule pri odbere tiekol dobre do 420ml a potom sa to zastavilo. Horko ťažko sme to dotiahli na 430ml a povedali mi, že tých 430ml už ako tak môžu akceptovať. 420ml by museli vyhodiť
@thirstymonk
NTS niekedy vyžaduje počkať aj rok po tetovaní /6 m je minimum/ aby si mohol bezpečne darovať krv, závisí od toho, či si si tetovanie dal spraviť v certifikovanom zariadení. ktoré musí spĺňať prísne podmienky hygieny a sterility prostredia. Pokiaľ každý kus zariadenia nie je sterilný a čistý, hrozí riziko. Infekcie prenášané krvou ako hepatitída B a C, či HIV/AIDS sú ľahko prenášané pomocou ihly, ktorá bola použitá u predchádzajúceho klienta bez sterilizácie. Atrament môže tiež hostiť vírusy a baktérie. Opakované použitie rukavíc bez sterilizácie môže byť tiež dôvodom prenosu chorôb
Ja mam hraničnú váhu, už som darovala aj s váhou 48kg, darovala som krv aj tehotná v 5tt (nevedela som), ale z dôvodu útlej postavy mi brali len 420ml. Nikdy som nemala žiadne komplikácie a to mám aj hraničný tlak (max 105/60). Potom som bola darovať s vyššou váhou - cca 55, tlak bol OK a po odbere som sa zložila na chodbe a do poobedia ležala na infúzkach na ARO :D
@patka06 To ja všetko viem, ale mňa sa napriklad nikto nepytal, kto ma kde tetoval... len proste prešlo 6 mesiacov? Prešlo. Nepytali sa ma na nič. Ale zas ja by som nešiel k dakomu do garaže sa nechať tetovať :D
V dobe umelej inteligencie a Gúglu stačí otázku zadať do vyhľadávača. Hneď ti vyhodí na ňu odpoveď:
https://www.mojakrvnaskupina.sk/darovanie-krvi/...
Nemá zmysel o tom špekulovať a mudrovať na tým. Je to tak dané vyhláškou, tak to tak je.
Bol som na odbere, z vyšetrenia mi vyšla hodnota trombocytov 137. Limit na odber je 140. Optimálne hodnoty sú 150 - 450. Keďže som mal pod 140, tak ma v ten deň odmietli. Na ďalší krát som mal 149, odber som absolvoval.
Ak má niekto pod 50 kg, tak nech sa s tým zmieri, že nemôže darovať krv, nie sa pozastavovať nad tým, že prečo nie.
@chrobak7 ako prepac, co sem vobec lezies na stranku, kde ludia komunikuju. Chod sa bavit so svojou umelou inteligenciou. To, ze je nieco vo vyhlaske neznamena, ze sa to neda zmenit. Keby sme takto fungovali a so vsetkym sa len zmierovali, amen tma. Ano, neumriem, ked nepojdem darovat krv, ale opytat sa snad este mozem.
A este k tvojmu odkazu - to som si uz davno precitala. Mna skor zaujimalo, preco nie je mozne darovat menej, vzhladom k hmotnosti. Mozno, keby sa niekomu chcelo zmenit vyrobu vakov na krv, tak by to zas taky problem nebol. Ale vidim, ze tu uz je zatazko napisat k veci, nie to este menit technologie. Prajem ti pekny pokec s Googlom.
@thirstymonk Väčšinou to neriešia, ak prešlo 6 mesiacov, ale môže sa stať, že natrafíš na premotivovaného zamestnanca, ktorý sa vypytovať bude
@patka06 inak by ma zaujimalo, ako preveria, ze ozaj preslo pol roka 🙂 ale tak snad su ludia zodpovedni a aspon k darcovstvu pristupuju poctivo.
No dúfam, že áno... Teda ja som. Mal som akurát dneska ísť darovať, ale len predpredvčerom som dobral ATB... tak som to odložil. Idem o mesiac na plazmu a potom si dám krv dakedy, lebo o plazmu je bitka v Poprade na NTS. Termíny tak dva mesiace dopredu.
V dotazníku pred darovaním je aj vyhlásenie o pravdivosti údajov, ktoré darca podpisuje.
Snáď by nikto neriskoval a darcovia sú zodpovední
Odobratá krv sa ďalej vyšetruje, ak by nie je vhodná na podanie pacientovi znehodnotia ju. Môže sa stať, že darcu načas alebo trvalo vyradia.
Tiež som nad tým uvažovala. Šla som všetko v poriadku a jak som stála na váhe tak bol problém. Nevzali má pre váhu. Celý život som mala 40, 45 kg
@tatiana149 ved to je skoda, hlavne ked je casto problem so zasobami. Myslim, ze je lepsie mat dva krat napr. 250 ml ako nic. Tiez som chcela byt kandidatkou na darovanie kostnej drene, chodila by som darovat krv - zial som hlboko pod 50.
Presne tak. Celý život sa snažím pribrať. Ale po všelijakých vyšetreniach čo dopadli relatívne ok mám sa zmieriť s tým že budem chudá. Ja som už bola v takom stave že som furt riešila každý deň priberanie aby som mala váhu vyššie a vždy váha stojí. Prevodovka som si tým na koniec problém so žalúdkom a črevami. Čo som jedla všetko možné aj nemožné len aby som pribrala. Až teraz už som sa uvedomila a počúvla gastro doktora aby som už váhu neriešila. Proste nebudem pribrata aj keď zjem toho viac než veľký chlap. Proste je mi ľúto, že nemôžem pomoct ale čo už.
@thirstymonk 6 mes je inkubacna doba pre Hepatitis B, C
Bože autorka , pýtaš sa a keď ti niekto napíše ako to je, tak si celá urazená a reaguješ ako malé decko.... 🙄
@deti95060810 keby ste obaja citali s porozumenim, tak taketo stupidne prispevky nenapisete. Uz v samotnej otazke pisem o tom, ze zdravotne dosledky viem. Ze ma skor zaujima ci by sa nedalo darovat menej, ci tomu zabranuju technicke problemy a pod.
A za dalsie. Na nikoho, kto tu pisal o zdravotnych dovodoch som vobec nereagovala. Reagovala som na komentar, ze si to viem vygooglit a nemam sa co nad tym pozastavovat. Navyse ten samotny odkaz vobec nic nehovori o tom, na co som sa pytala.
Takze ste tu vy dvaja ako male decko. Prajem pekny den.
Môžu darovať aj pod 50 kg. Mne roky brali menej krvi. Moja sestra tiež nemá 50,00kg, neter takisto: obe darujú krv. No na tobogán v štýle voľný pád ich nepustia. Resp. fyzika nepustí.
@sulavikova mam 43 a nechcu ma. Ani na kostnu dren, ani na odber krvi.
Možno kvôli krvnej skupine. My sme nulky, tak asi preto nás berú.
Na tu sa ani nepytali ☹
tiež by som rada darovala a toto mi v tom bráni. Škoda že nemôžu zobrať menej