Máte niekto taky strach? Paniku, uzkosti z toho že musite niekde volať či už lekárovi alebo len známemu? Ako sa toho zbavit? Pol hodinu predtym ako mam niekde volat si nacvičujem čo poviem a mam stres a ked mi niekto volá (nezname cislo napriklad) tak ani nezvdiham :(((
Tak tam nevolaj a chod osobne 😂
kolko mas rokov? ano, ja viem, o com hovoris, mala som to hlavne v mladosti. do velkej miery ma to preslo vekom a poctom vybavenych hovorov. ale doteraz uprednostnujem mailovu komunikaciu alebo radsej vybavim osobne a celkovo nechapem nejake dlhe vykecavacky po telefone.
toto prejde len cvikom... tiez ked mam nieco telefonicky vybavit tak mi to 'chvilu' trva... ale nie ten telefonat, ale to pripravenie sa na to... cim viac telefonatmi si prejdes, o to lahsie to bude
Ja si tiez hovorim ci poviem, ked im volat lekarovi, do prace, hocikam 😀 ale cim som starsia tym je to lepsie, hovorim si, ze na druhom konci su tiez len ludia 🙂
S týmto mám problém aj ja.. pripisujem to svojej introvercii.. keď sa konečne odhodlam, tak sa snažím čo najskôr všetko vysvetliť, zistiť a skončiť čo najrýchlejšie..
A robila som aj prácu, kde sa veľmi veľa telefonovalo, ale to je úplne iné - tam som vedela čo hovoriť a ako reagovať (išlo o vymáhanie pohľadávok) vôbec mi to nepomohlo v súkromnej sfere 😅 proste neznášam telefonovanie, keď neviem ako sa človek tvári, či neotravujem.. najradšej používam maily.. nepomohla som, ale aspoň vieš že nie si sama..
@kiwi3 ja mám napríklad 40 a nemyslím že ma to prejde 😄
mala som to v mladosti, az sa mi ruky potili... nastupila som do prvej prace po VS (mobily v tom case neboli, cize sa tak casto netelefonovalo) a tam prvy den prask volaj do francuzska a vybav ze dodavka tovaru pride neskor lebo su problemy vo vyrobe, ten na druhej strane vedel anglicky len trochu a ja francuzsky slabsie a len anglicky. No spotena som bola az na zadku. Najprv som polhodku posedela na WC s francuzskym slovnikom az potom som sa odhodlala, ruky sa mi klepali ked som tukala cislo a dufala ze maju dovolenku 😀 Nemali, nakoniec som vybavila, aj small talk sme dali ze kto som co som. A uz to islo.
@jana_eyre_2 ved ja tiez nehovorim, ze ma to preslo uplne, len to teda bolo ovela horsie. najhorsie bolo, ak som mala volat niekomu, od koho som nieco potrebovala a musela to vysvetlovat cele v telefone. to som fakt odkladala a preberala to az uzkostne zo vsetkych stran a potom, ked som pocula, ze to tam zvoni, tak vzdy na pokraji infarktu. len vekom clovek pochopi, ze napriklad tu sestricku naozaj nezaujimam zrovna ja, ked si volam po vysledky. ze som len xy, sty clovek za ten den. proste vekom sa clovek vo vela veciach prestane brat tak vazne.
@kiwi3 veď presne to neznasam, vysvetlovat prečo volám.. a práve to má stresuje najviac, ten fakt, že zrovna to čo vravím druhu stranu v skutočnosti vôbec netrápi 😅
Inak sranda je, že ak mi niekto volá, z toho stres ani nestihnem mať.. 😅
poznam, rokmi uz nemam taku paniku, ale uz len averziu, uprednostnim sms alebo mail. nechapem ludi co dokazu cely den telefonovat.
@heln ja mám takú kamarátku.. spoznala som ju vlastne tak, že som ju vždy stretla telefonujucu.😄 Ale ona je extrovert.. ju niečo napadne, o niečom sa bavíme že to a to musíme zistiť (cojaviem napríklad ako chodí lanovka) ja začnem googlit a ona už telefonuje a všetko zisti 🤣 úplný opak mňa..
Ja som sa normálne zaťala, že musím. A som to prekonala. Normálne som si zakázala písať maily a prikázala som si volať. Lebo som každú sprostosť riešila mailami a smskami a potom vyčkávala odpoveď, jak dementná. Podľa mňa to chce len tvrdý nácvik a prikázať si, že musíš. Ale trvalo to fakt možno aj rok, kým som prestala vnímať odpor k volaniu a fakt si začala uvedomovať benefity tej úspory času, že mám vybavené (zistené/dohodnuté) okamžite, za pár sekúnd. Fakt je to mega úspora času, ale aj toho bánia sa a neistoty. Proste musíš niekam zavolať a nemáš to rada? Sprav to HNEĎ! Budeš mať o polhodinu menej stresu, lebo už to bude za tebou...
Ja to tiež nemám rada, nerada riešiť veci cez telefón. Mňa irituje že toho druhého nevidí keď s ním rozprávam.
Inak toto mám aj ja. Nepomáha nič 🤷🏻♀️. Dokážem volať iba s maminou a babkou. Všetko riešim mailom a sms.
Ja som taká rada, že nie som sama 🙂. Uprednostňujem mail a sms. Mám 40, už neverím, že sa to vekom zmení 🤪.
Aj ja som to mala.
Potom som zacala pracovat v praci, kde musim denne telefonovat, a vtedy sa to uplne zmenilo.
@jana_eyre_2 inak, ja som introvert, ale tiež som zástanca telefonovania oproti gúúúgleniu 😀 píšeš o tej lanovke napríklad. ja radšej zavolám na stredisko a zistím priamo z "centra" diania, čo a ako, všetko, čo potrebujem, ako vygoogliť a potom zistiť, že nedopatrením tam neaktualizovali nejaké údaje a ja sa zbytočne "prebehnem", chápeš. to môj muž zas googli. mňa ide rozhodiť. on kým niečo nájde, ja to 3x zistím telefonicky 😀 😀
autorka - ak nemáš vyslovene nejakú fóbiu (nevieme tvoj vek), tak je to o cviku, o tvojej slovnej zásobe, spôsobe vyjadrovania... ak si v tomto inak zbehlá, nemal by byť problém. ak nie si, príde to vekom a cvikom. v opačnom prípade možno skúsiť psychológa? a možno sa to nikdy nenaučíš, tak budeš riešiť prostredníctvom e-mailu alebo osobne. nič strašné. rovnako ako človek, ktorý má panický strach zo šoférovania, urobí lepšie (nielen kvôli sebe), ak pôjde autobusom, tak ty sa tiež zariadiš inak. žiaden problém.
@lonely66 bože prepáč, čítam ešte raz tvoj príspevok a teraz som si prečítala slovo autorka 😄 celé som si to stiahla na seba, ale príspevok už mi nejde meniť..
Veru, kamoška zistí všetko rýchlejšie.. 😅
@jana_eyre_2 nič sa nedeje.... však v tom príspevku, ak čítaš dokonca, sa s Tebou prakticky zhodujem. sú ľudia, ktorí sa to nikdy "nenaučia". to nie je telesná vada, dá sa s tým žiť. akurát nevyhľadávať profesie, kde je telefonovanie gro pracovnej doby 😀
Pre mňa je to zase zaujímavý sociálny experiment čítať takéto témy. Mňa by ani nenapadlo že sa ženy naozaj tak boja telefonovať. Mne bolo čudné keď robia okolky okolo toho ako keby to bolo niečo hrozné. Jak sa toho viete báť?
Ako studentka som robila v callcentre. Mala som rovnake pocity a tak som sa vytrenovala,ze dnes mi uz akykolvek telefonat nerobi problem. Chce to len trening. U mna je problem aj to,ze neznasam telefonovanie. Nemam rada,ked nevidim cloveku do tvare a neviem odcitat jeho výraz.
Ahaaaa tak preto telefonuju videohovormi. U mna to nikdy nebola podmienka vidiet sa. Videohovory povazujem za zbytocnost. Vyuzivam to len vtedy ked mi chcu nieco ukazat. Minule sme tak nastavovali playstation so synovcom. Ze aha to a tamto menu mas mat na onrazovke atd. Vtedy je videohovor neocenitelny.
Netuším. Ludia sa boja čudných vecí. Ja sa bojím iba bitkárov, gangstrov, vrčiacich psov, proste keď môže dojsť k ujme a pod. Ale od toho sa aj je prečo báť. Mme sa cigáni vyhrážali do telefónu že zabijú celú moju rodinu a čo som mal robiť...
Cez telefón ťa nemôže zbiť. Nakoniec nič nebolo. Ale osobne by som sa bál takej diskusie.
@babkaland video hovor považujem za ešte horši, to neviem prečo úplne neznášam 😅 proste to tak mám.. keď už mám s človekom komunikovať, tak najradšej v písanej forme alebo osobne..
(Inak ak niečo neznášam, tak to neznamená že sa toho bojím.. banie sa je úplne iná emócia)
Choď robiť niekam na Callcentrum, garantujem, že pomôže ;)