Viem, že má každý inú situáciu, popíšem našu. Začali sme uvažovať nad druhým dieťaťom, prve bude mat rok. Neviem ale, či si môžeme druhé bezproblémov dovoliť. Netuším, ako rastú náklady, keď bude prvé dieťa v škôlke- čo by som bola stále na RD. Alebo teraz ako začnem kupovať topánky, odrážadlá, pieskovisko, väčšiu postel, viac zje…Viem, že mi dáte zrejme odlišné odpovede, preto si rada vypočujem rozličné názory.
Prejdime ku príjmom a výdavkom. Som na RD a nemám popri tom žiadnu brigádu, neplánujem. Chcem byť cca 3r doma. Možno 2r- to uvidim podla okolnosti. Nechcem ale ročné šupnúť do jaslí.
Náš čistý príjem domácnosti je momentálne cca 2800€. Mesačné výdavky sú v priemere na úrovni 2200€. Do toho zratavam aj kupu oblečenia, sem tam niečo do domácnosti, výlety, sem tam predĺžený víkend atď. Proste okay štandard a nie extra uskromňovanie sa. Vieme ísť s výdavkami nižšie, keby je treba. Sú ale aj lepšie mesiace, kedy máme príjem domácnosti aj 3200€. A naopak mesiace, kedy sú výdavky vyššie. Rezervu máme vo výške 5-tisíc eur. Bude ale rásť. Minulý rok sme dokončili dom, kde išli všetky naše úspory. Boli sme takmer na nule a toto sme našetrili za 3/4 roka. Mužovi tiež pravidelne príjem rastie. Je mi jasne ze 2 deti nebudu hladné, len chcem deťom dopriať bicykel, kvalitnu obuv, knihy a zdravé jedlo.
Čo myslíte?
@veklipo dieťa ľúbime, dávame mu čo najviac lásky a s mužom sa ľúbime veľmi tiež, dávame si to najavo, aj pred dieťaťom. Neviem, kde si vyčítala opak.
Láska je dôležitá, ale účty mi nezaplatí.
Áno s týmto nastavením si viete dovoliť druhé dieťa.
@janettdamian ďakujem za názor🙂
kľudne aj dvojičky...😉
Mne je len záhada, ze sa to pýtaš na MK a nie manžela. Veď len vy dvaja musíte vedieť, či ste pripravení na druhé dieťa a ochotní sa možno niečoho vzdať. To nie je o peniazoch.
Mam dve deti s ročným rozdielom a cca rovnaké finančné možnosti. My však máme dve dievčatá, druhé dieťa ma teda zatiaľ nič nestalo. Druha všetko dedí po prvej a hračky sú spoločné. Deťom kupujem kvalitne veci (kožené topánky a pod), chodíme aj na výlety či dovolenky, ale na doma si vystačia aj s tričkami z Tesca a Pepca. Aj tak je vkuse všetko zničené a zafúľané. Dieťa hlavne nemá byť módnou ikonou, má mu byť teplo a cítiť sa pohodlne. Zároveň máme dvor so smklavkou, skákacím hradom a pieskoviskom. Veľmi veľa veci dostali deti od starých rodičov aj od krstných, nie je všetko len na našich pleciach.
Ja však chcem koncom budúceho roka začať pracovaiť aspoň z domu. Ale to skôr pre moje mentálne zdravie a aby som po materskej nebola uplne stratena.
A čo bude o pár rokov, to ti dnes nikto nepovie.. Môžete sa mať lepšie aj horšie. Nikto nemá vešteckú guľu 🙂
Presne tak, dôležité je, že bude chcené a dáte mu všetku lásku sveta. ♥ Na ničom inom nezáleží.
dovolit urcite ano
ty si pracovlaa pred prvym dietatom trva ti prac pomer? ci budes mat narok na tehotenske a materske
ak nie tak by som najprv odpracovala a az potom druhe nikdy nevies consa moze stat muz na dlhej pn a pod a budes musiet rodinu zivit ty
@veklipo ale veď samozrejme že sme túto tému riešili s manželom. Niekoľko krát. Len obaja ozaj nemáme tušenia ako tie výdavky pri 2 deťoch vedia vzrásť. O koľko viac nás bude dieťa stáť, čím bude staršie. Preto si pýtam radu od skúsenejších mamičiek viac detí. Čo ak pri 2 deťoch nám mesačne zostane 100€? A teraz keď sa pozerám na ceny zimnej obuvy pre malé deti (ak chceme ortopedicky správnu a nie od číňana) tak to vie s tým rozpočtom zamávať. Čo ak bude druhé potrebovať nejaké zdravotnícke pomôcky? Bude mať obmedzenia na diéte? Muža prepustia a tak dobre platenú robotu si nenajde?
@mamina7070 pracovala, ale príjem ako muž proste nemám. Samozrejme sa o to budem snažiť.
@veklipo a áno, na druhé sme pripravení, jednoznačne druhé dieťa chceme. Iba tá finančná otázka keby je vyriešená. Uskromniť sa do istej miery vieme- no neviem do až akej by bolo potrebné
@mama_ mohla by si prosím napísať dôvody?
Myslim si, ze by to islo.
Za mňa nie. Ked už teraz rátaš koľko stoja zimné topanky a riešiš to, tak by som do druhého dieťaťa nešla.
Kde sa najedia traja, naje sa aj štvrtý....
To čo je za nová móda? Máme sa najlepšie za posledné 100rocie a niekto s domom, pravidelným slušným príjmom, s 1 dieťaťom váha, či finančne zvládne ešte jedno?
No neviem, pouvazuj ešte, lebo čo keď to budú dvojičky, čo ak tvoje dieťa ochorie na financne náročnú chorobu, čo keď manžel stratí prácu, alebo jeden z vás ochorie a zomrie....och, veď to sa nedá takto vykalkulovat....keby sme takto uvažovali, deti by nemal nikto 🤦 ...a ja mám pocit, že k tomu pomaličky spejeme ☹ žiaľ
@mama_ neuvažujeme vôbec nemať druhé dieťa ale či ho mať teraz alebo o pár rokov. Môj muž pochádza z chudobnej rodiny, lebo ich proste chceli a aj všetkých ľúbili. Býval často hladný, nosil roztrhane oblečenie. Hanbil sa za to. Sám mi povedal, že láska nestačí a nechce nech tak naše deti žijú. Preto nad tym možno až prehnane uvažujeme. Ja si to priznám. No nechcem tu potom nariekať že kedy príde rodičák.
@aurora33 riešim štýlom že si to všímam, nie že ma to teraz položí.
Ahoj, a preco nesnazite pozdejsie, aby si priamo isla do dals.RD ? budes mat pokoj dalsie 3 r.👍
@netti87 pretože bohvie kedy sa zadarí, nechcem nastupiť do práce a po mesiaci zostať tehotná. Keby aa začneme teda snažiť napr o rok
@glade22 samozrejme na každý scenár keby myslím tak deti vobec nemam. Len ak viem že bez kritickych scenarov mi zostane pri 2 detoch 100€ na konci mesiaca tak do toho nejdem.
Samozrejme, je správne prehodnotiť aj finančnú stránku....ale niektoré veci sú viac záležitosť srdca ❤️
@glade22 podľa teba je lepšie nebrať do úvahy všetky argumenty a možnosti, narobiť si detičienky a potom prosíkať peniaze na ľudiaľudom a donio keď sa niečo prihodí? :D
@laurita285 to nie, ale nevidím dôvod, prečo by si dvaja pracujúci ľudia "nemohli dovoliť" dieťa .... alebo druhé dieťa, hoci matka je na RD....keď manžel má dobrú prácu, majú dom, žiadne dlhy, majú finančnú rezervu.
Lebo čo? Lebo nemôžu upustiť zo svojho životného štandardu? Svojej pohodlnosti?
Vravím, takýmto štýlom ľudstvo za chvíľu vyhynie... dieťa bude pre ľudí príliš náročný a drahý "koníček"
@glade22 Ja len dodám... :D kde je napísané že ľudstvo by nemalo vykapať? :D Však sme tu len na obtiaž :D čím skôr, tým lepšie pre planétu a všetko ostatné živé
@laurita285 ono je len smutné, že vzťahy vymieňame za pohodlie...
A opäť, ľahko sa o vykapani ludstva hovorí, kým nám je dobre, a nemusíme to vykapanie zažiť, však?
@glade22 však stačí že zomrieš na starobu a nevyrobíš si dalšie deti. prípadne ak ich už máš tak nech si ich pre svoju pohodlnosť nevyrobia oni a hotovka :D
Dieta potrebuje lasku rodicov a lasku medzi rodicmi. Na tom by som pracovala viac ako na planovani vydavkov.