Ludia,co mam robit?Uz som tu poslednu dobu viac krat pisala.
Mam 3 mes.dceru na ktoru som sa velmi tesila a snazili sme sa o nu 5 rokov.Cele tehotenstvo prebehlo hladko,no ako sa mala narodilo,vsetko bolo zle.
Zacalo ma vsetko stresovat,aby som stihla popri malej navarit,pouoratovat a tak…Vsetko sa zacalo kazit.Problem s kojenim,dostala som mykozu na prsiach a prezivala som obrovske bolesti,no nechcela som skoncit s kojenim.Nic mi nepomahalo,sama som si na nete hladala,co by mi mohlo pomoct.Myslienky stale dokola,ze ako to idem vyriesit,ze nechcem davat umele mlieko.Mala je zavysla na prsniku.Nakoniec som si fakt zistila,co by mi pomohlo.Zacali aj ine problemy v rodine a tak.Proste prve dva mesiace obrovsky napor na hlavu,az mi jedneho dna zacali obrovske uzkosti.
Uz to trva mesiac.Mam obrovsky strach,nevidim buducnost ruzovo,nemozem spat,stresuje ma starat sa o malu.Stale sa chce len nosit…Na podlozku nechce,hned place,alebo je tam len chvilku.Niekedy som sa liecila na uzkosti.Tak som volala psychiatricke.Nasadila mi antidepresiva sertralin 50mg.Po dvoch tyzdnoch zvysila na 100mg.Tieto sa mozu uzivat pri kojeni.Necitim ziadnu zmenu.Uz ich beriem 3 tyzdne.Vraj to moze trvat dlhsie.Zijem v zahranici.Nema mi kto pomoct.Priatel chodi domov sz o 18.Nevladzem sa o nu starat,ale staram sa samozrejme.Stoji ma to vela sil.Necitim radost.Premyslam co dalej.Kto mi pomoze,kto sa o nu postara keby nieco.Prezivam celodenny strach.Niekedy na to nemyslim,odhanam tie myslienky prec a je mi ako tak den dobre.
Nemam mamu,sestru….Zijem v norsku a tu sa bojim ist za dr aby mi nevzali malu.
Je to asi poporodna uzkost.Neviem ci aj depresia,lebo radost sice nenam,ale neplacem vobec.
Bojim sa,ze tabletky nezaberu,mam z toho obrovsky strach.
Tak by som potrebovala pocut,ze tabletky zaberu a bude lepsie 😟😟😟
Zazil niekto nieco podobne?
Priatel na psych.problemy nema pochopenie.Povedala som mu to,ale bere to na lahku vahu
A co ked nebude uvarene?
Objednavaj si alebo si daj nieco lahke, bagetku so syrom a šunkou, mozesbdatbdo toastovaca a bude tepla.
Nech navarí empaticky priatel, ktory ma. Na haku psychickr pohodlie.. On envedel, ze si sa na to liecila?
Si zena a nie Wonder woman.
5 rokov si obskakovala priatela, teraz moze on 😌
Klud. Nejde o život. Uvedom si, že hlavne ty musíš byt v pohode, ked je spokojná mama, je aj dieťa spokojne. Tvoj chlap ma stresy tiež, maka, aby vas uzivil. Nepridavaj mu ešte aj ty. Ai žena, tak sa vzchop. A prestaň riešiť poriadok doma, mas malé dieta, takze mas plné právo mat doma neporiadok. Opäť, nejde o život. A bud rada ze mas aspon partnera, sú baby, ktoré nemajú ani to... casom si môžeš najst nejaké kamky, skusaj aj cez net, bez cvičiť alebo nejaky relax v okolí... mozno sa da aj s dietatom, nejaké plavanie casom alebo tak....nebud stale doma zavretá, lebo to je na psychiku peklo.
Ja ti naordinujem toho viac.... Rezim. Vecerna psychohygiena. Mat osobu o kt sa mozes opriet... cez Internet,mobil... Priatel,rodina,susedia..Hockto.. A kazdy den pobyt vonku. 🙂 Mala vyrastie. Su to obdobia. Raz sa nebude chciet ani nosit. Mysli na den dopredu a nie na rok...
a nemate moznost zaplatit opratrovatelku alebo au-pair, ktora by trochu vypomohla s dietatom? pripadne nejaku kamosku tam nemate, ze by ste pokecali s nou a prisli na ine myslienky a vzajomne sa podporili?
ked manzel nemoze, tak mozno ta opatrovatelka, au-pair by dieta nejakych par hodin pokryla (prechadzka a tak) a vy by ste si medzitym oddychli, resp. riesili svoj stav u odbornikov
s uzkostou poradit neviem, to treba ist odbornikom
a este k tomu kojeniu, keby to velmi neslo, kludne dokrmujte umelym mliekom, poznam v okoli deti, co neboli dojcene a imunitu maju v poriadku
drzim palce 🍀
@barborachors mam uzkostnu poruchu,takze toto,co sa mi deje nie je len tak z nudy.Skuste si o tom daco precitat aj o poporodnej depresii
Chápem ta. My máme doma 6tyzdnovu dcérku a som fyzicky aj psychicky hotová. O dieťa sme sa snažili tri roky, pomohlo až umelé oplodnenie. Odkedy je malá na svete som hotová. Je to náročné babatko, veľa plače, má problémy s priberaním. Niektoré dni nám celé preplače, minule spustila v noci 5hodinovy plač. Môj muž mi síce pomáha, ale je to aj tak náročné. Máme dieťa, ktoré zamestnáva dvoch ľudí na 24 hodín. Ja som stále doma, chodíme max na hodinovú vychádzku, kamošky sa odmlčali, majú svoje životy, poväčšine sú slobodne. Rodičov a svokrovcov mame 250km od seba, keď sa dá pomôžu, ale nedá sa stále. Sú v práci a do dôchodku majú ešte ďaleko. Uvažujeme nad výpomocou v domácnosti. Pretože aj my s mužom len lietame okolo malej a tam sa končí naš deň. Nič nestihame, padame do postele od únavy o pol deviatej. Žiadny priestor porozprávať sa spolu, riešiť domácnosť. Verím však, že je to len počiatočné obdobie a bude lepšie. Sama už tlačím čas dopredu, aby bolo leto a malá mala aspoň pol roka.
@ivangeline von chodim kazdy den.Ale tie myslienky su nezastavitelne.Aj na myslenie na dalsi den ma nici.Az sa trasiem
@7lenka11 chapem.Vy mate ale len take obdobie tazsie.Ale ja mam vazny psych.Problem.Keby tie lieky pomohli 🙏Som necakala,ze ma toto postretne.Drzim vam palce,nech sa to u vas zmeni k lepsiemu
@marci77 to by nas zrujnovalo.Tu je to drahe.Kamosky nemam a von chodim a volavam s kam.a rodinou
Vydrž ešte 1-2 týždne, zo začiatku pri AD sa môžu stavy aj prechodne zhoršiť, kým dôjde k zlepšeniu. Ak sa to nezlepší, tak zavolaj psychiatričke, že ako ďalej. Ale ja si myslím že ti začnú každú chvíľu tie AD zaberať 🙂
A čo sa týka bábätka, áno, prvé mesiace sú hlavne pre prvorodičku náročnejšie, kým si zvykneš na novú životnú rolu, nájdeš si vo veciach systém a tak.. keď je bábo náročnejšie, je to ťažké, ale neboj, utrasie sa to. Ak si to môžete finančne dovoliť, zabezpeč nejakú opatrovateľku, pripadne pani na upratovanie, aby ti aspoň časť povinností odpadla.
Pozri, tvoj zivot sa zmenil. O stare zabehnute kolaje sa ani omylom nesnaz. Zeny, uz zabudnite na vyupratovane domacnosti ako pred detmi, teply obed a kolac k tomu. Uz si to vyhodte z hlavy. Nic, nie je tak ako predtym. Ono sa vsetko utrasie a bude aj nedelny kolac, ale nie hned. Daj si malu do nosica a chod sa prejst. Takto ta odvezu rovno na kliniku a v Norsku teda o dieta fakt prides. Ak ti je dolezitejsi poriadok a varena vecera, tak co ti na to poradit?
@54tinka54 dakujem.Kiezby ste mala pravdu a zabrali by 🙏Chcem sa z malej tesit,nie zazivat toto
@beata_k dakujem,fakt si mi pomohla!Varim,ked sa da a upratujem,ked sa da.Nerobi mi toto tento problem.Ale celkovo starostlivost o dieta.Poporodna uzkost a depresia sa moze objavit u kazdej z nas!
Co konkretne ti robi problem v starostlivosti o dieta? Ze sa ti nedari dojcit? Alebo, ze mala je "zla"?
Ja by som skusila najst pani na upratovanie. Aj pokecate mozno a bude lepsie. Potom ist von, maly vezmi do nosica a prechadzaj sa . Obzeraj veci okolo, uzivaj si, co mozes vidiet . Ak sa da, prihlas sa s dietatkom na nejake cvicenia, nieco kde mozes kecat s ludmi. Hlavne sa neizoluj. Ja som mala tiez v tehu uzkosti a bolo velmi zle, po porode uz lepsie, ale sem tam zaberak.Mne velmi pomohlo chodit na hodiny von. Normalne jak blb som obzerala stromky, traktor, kravy, macky. Ale psychicky to pomohlo.
Vydrz,AD zaberajú neskoro,aj 6-8tyzdnov.Tazko je radiť,každej žene pomôže niečo iné,niekomu spoločnosť,niekto chce byť osamote.My to máme v rodine cez 20r,raz je lepšie raz horšie.Len tie lieky nevysaď predčasne,veľa ľudí to spraví,že šak nezaberajú,ale zaberú,pomaly sa telo na to nastaví.Nemas možnosť online sedení?Priateľ bohužiaľ,no mal by na sebe zapracovať,úzkosť a psychicke zdravie už nie je tabu téma ako kedysi.Ak.mas energiu,skús to s ním ešte do hĺbky predebatovať,niektorí chlapi majú dlhé vedenie.Potrebujes hlavne jeho pomoc,je to jeho dcéra.Skus vyššie dávky magnezia aj Tryptofan večer,určite to zoženies a býva dosť ucinny
A tiez skusit normalne flasku davat, ako chapem, ze chce prso, ale skusit aj tak.
Ja si myslim, ze nase rady tu nepomozu. Tu treba lekara. My sme obycajne matky, kde 99% z nas nezazilo poporodnu depresiu ani psychozu, ani uzkostnu poruchu. To je nieco pre mna naozaj tazko predstavitelne a neviem poradit. Ked poradim, ze objednaj si jedlo z donasky, to neriesi problem, ktory je strasne hlboko. Citala som, ze chce vtedy zena vyskocit z okna, ma halucinacie... moja kamoska ma(la) maniodepresivnu poruchu a hovorila, ze nejaky den len tak lezala a kukala do stropu, potom mi poslala obrazky so scenami, z ktorych tiekla krv az na zem. A tato kamoska povedala jedno mudro: ked dakto povie, ze ma chore koleno, srdce, zlcnik, kazdy ho polutuje a chape. A ked ma niekto psychicky problem, tak ludia kukaju, ze co ma za problem. Ze nech LEN zmeni pristup... ale to nie je LEN...
Ja som zažívala niečo podobné, myslím že to bola popôrodná depresia, ale našťastie som sa z toho dostala sama bez liekov...Tiež som strašne chcela kojiť dcérku, ale nejak to proste nešlo, strašne ma to trápilo aj rôzne iné veci...Netreba mať na seba moc vysoké nároky, lebo inak ťa to zvalcuje. Ja som zo začiatku pokiaľ som si našla nejaký svoj systém ani nevarila, manžel my nosil obed z reštaurácie. Netreba sa trápiť kvôli tomu že nestihneš navariť, upratať...no a čo, neboj ono sa to časom spraví. Deti vedia vycítiť keď je človek nervózny, možno preto dcérka plače...
A co ten tvoj priatel?
Ak sa kojiť nedá daj jej fľašku nebudeš o nič horšia mama. Načo sa zbytočne trápiť.
a kto ti predpísal psych. lieky? však hádam psychiater či to v Norsku funguje inak?
ak nemôžeš spávať tak to MôŽU byť depresie. Lieky zaberajú aj mesiac až 6 týždňov.
zožeň si - magnosolv, Persen, Dospinox - na spanie sprey...
magnosolv - ráno, večer pred spaním
Pesren - ráno, poobede
Melatoním alebo dospinox - 2 streky tesne pred spaním...
Na sk dostaneš tieto lieky bežne v lekárni - u vás neviem ako.
v niecom ma tvoj muz pravdu.. netvrdim, ze psych. diagnozy nejestvuju, ze ludia nemaju uzkosti a depresie.. ale nie je dobre, ked si povies, ze 'ty to mas', ako keby to bolo nieco, co sa ti prihodilo bez priciny, niekde si to chytila a teraz sa s tym neda nic robit, iba brat lieky a cakat, ci zaberu.. lieky ta z psych. problemov nevyliecia, mozu ti len pomoct nabrat silu, aby si ich mohla prave riesit..
takze sa tolko nespoliehaj len na to, ze ta lieky spasia a budes ok.. tie problemy maju nejaku pricinu, nieco, co robis tak, ze ti to nevyhovuje.. a mozes to zmenit..
takze mas moc pomoct si vo svojich rukach, nie si bezmocna a odkazana na lieky..
pre zaciatok mozes skusit neverit tym myslienkam a pocitom, ktore ti sposobuju uzkost a trapenie.. proste si povedz, ze su to blbosti, ze to nie je pravda, ze su to len blbe myslienky a vobec sa nimi nezaoberaj.. a skus zit normalne, aj ked trebars necitis tu radost.. ono sa to casom zacne upravovat, myslienky aj blbe emocie budu slabnut, ked im nebudes venovat tolko pozornosti a pripisovat im dolezitost.. a zase zacnes citit radost.. ale treba teda robit veci, o ktorych vies, ze ti ozaj radost robia a nie 'perfektne vsetko zvladat'
Svoju diagnózu poznáš, tie aktivity, ktoré ti radia je len taká barlička, ale určite aj do toho sa musíš veľmi nútiť. Úzkosti aj depresia je hnus, kým nezaberú lieky. Tak len musíš prekonať to zlé obdobie, kým zaberú lieky. Možno ešte týždeň - dva. Ak by náhodou nebolo lepšie, tak musíš opäť zájsť za psychiatrickou, aby ti zmenila lieky. Drž sa, keď bude dobre, oveľa lepšie budeš zvládať všetko a budeš sa veľmi tešiť z dcérky. Veď to vieš.
jednoznacne si myslim, ze potrebujes vypnut. je to pochopitelne, aj ked si sa na vymodlene dietatko nestkutocne tesila. deje sa to uplne bezne, ale to neznamena, ze si preto zla matka. mozno by ti ozaj prospelo najst si niekoho, kto sa ti o malicku sem-tam postara, aby si si mohla oddychnut a zregenerovat sa. uvidis, ze to pomoze a dostanes sa do normalu coskoro.
Lieky na ukludnenie popri Tom by nepomohli?
@1andrea111 tiez si myslim, že k AD na ten blby zaciatok by to bolo fajn.
Autorka cim skôr si najst kamaratku, susedu niekoho blizkeho nech sa necitis sama a v takom napati.ked Ti len teraz navysila na 100 mg chce to cas...zvladnes to su to take iste lieky ako si brala predtym?
nesmies byt sama, alebo si zaplat studentku nech je par hodin s tebou aspon Ti pomoze, budes mat s kym porozpravat.Ty si dolezita kasli na upratovanie v niecom si to robis aj sama chces byt dokonala a vyvijas na seba tlak.Bude to dobre
Zober malú a chod na chvilu k rodine, nech nie si sama … chlap to prežije uvari a uprace si sam pár týždňov. to malé babo potrebuje matku v pohode, nie matku ma liekoch.
neviem ako ste na tom finančne, ale skús opatrovateľku ku maličkej, ty si zatiaľ pospi, oddýchni, môže to u teba súvisieť s dojčením (hormóny), veľa mamičiek to má rovnako... držím palce, nech ti lieky čím skôr zaberú