Oľutovali ste niekedy, že ste mali viac deti?

13. dec 2024

Teda takto - nechcem povedať, či oľutovali. Ale či ste s odstupom času rozmýšľali, aké by to bolo mať len to jedno dieťa. Vždy som chcela len jedno dieťa, no keď som bola tehotná s prvou dcérou, materinské city nabrali plne obrátky a začala som rozmýšľať o veľkej rodine. Muž vždy chcel aspoň dve deti. Takže nebolo o čom. Teraz máme takmer 3r dcéru a babatko. A ja sa občas pristihnem, že rozmýšľam, či sme ozaj druhé dieťa mali mať. Obe deti milujem, dala by som za ne život. Ale popravde navrat k babatkovskym povinnostiam nás zase trochu pribrzdil a sú dni, keď sme totálne unavení, frustrovaní a pod. Navyše mam pocit, že pri druhom dieťaťu si už ani všetky tie babatkovske veci a obdobia neužívame tak ako pri prvej. Proste všetko ide akosi mechanicky. Občas si hovorím, že aká pohoda to mohla byť už s 3r dcérou, mohla som pracovať, vrátiť sa do klasickeho života, dcére dopriať súkromnú škôlku.. Potom ma hneď prepadnú výčitky, prečo takto uvažujem a veľmi si to vyčítam. Lebo však druhé dieťa sme chceli my, my sme si ho “zariadili”. A teda rozmýšľam, či mam teraz nejake popôrodné opúšťaky a je to normálne alebo čo sa to deje, keďže sme boli obaja nastavení nemať jedináčika.

marhulka13
13. dec 2024

U nás naopak. Veľmi nás mrzí, že nám nebolo dopriate mat tretie

thereisabear
13. dec 2024

Prvý rok s druhým bábätkom bol masaker. Potom sa to postupne zlepšovalo a keď vidím, ako sa spolu hrajú, vôbec neľutujem.

la_dolce_vita
13. dec 2024

Mozno ste mali pockat zopar rokov.. Mne trvalo dlhsie, kym som zatuzila ist znovu do toho. Syn si vzdy prial brata, tak po rokoch sa nakoniec dockal. 2 deti bol u mna maximalny pocet, ale nelutujem, je to takto idealne.

jana_eyre_2
13. dec 2024

Nie, neoľutovala, mám tri deti s malým vekovým odstupom a tak som to aj chcela..

autor
13. dec 2024

@la_dolce_vita z dovodu veku mi lekármi nebolo odporúčané čakať.. nakoľko aj prvá dcera sa narodila za pomoci modernej medicíny a nebolo jasné, či by sme sa neskôr k druhému dopracovali

la_dolce_vita
13. dec 2024

Tak potom chapam a nebooj, bude to lepsie casom, zaciatky su narocne..

olivierko229
13. dec 2024

Teraz to mate proste tazke, tym to je. Pamatam si, ze prvy rok pri dvoch malych detoch som si nedokazala za den vytrhat obocie na oboch stranach, a ked som sa videla v zrkadielku v aute tak som skoro odpadla, aku mam hroznu plet. Ale to prejde, z deti budu partaci a bude to radost. A pocuvat tie ich rozdumy stoji za to 🙂 pocas covidu mi kamoska pisala, ake to musim mat s dvoma detmi tazke, a ja jej na to, ze mne je luto jej, ved sa tomu dietatu musi cely den venovat, moji sa pohraju aj sami. Aj pobiju 😄 ale ozaj vela pohraju. A nie nadarmo sa vravi, ze najlepsi darcek pre dieta je surodenec 🙂. Jedine sa k tym detom dospelaci musia spravat tak, aby tie ich surodenecke vztahy rozkvitali a deti nemali dovod ziarlit jeden na druheho koli rodicovskej laske 🙂.

subartic
13. dec 2024

porodila som 6 deti , pracujem a život mám rada . Proste , len to treba tie ťažšie chvíle prežiť a nerozmýšľať nad tým čo by bolo keby bolo .

really8
13. dec 2024

Nie ze olutovala ale skor som sa tak zamyslela ze naco som si komplikovala zivot (ved aj trom nam bolo dobre) ked starsi uz vela veci vedel, krasne spal, sam jedol…a ja som vlastne zacala od nuly s novorodencom. Samozrejme ze druhe som chcela. A nelutujem ze ho mam.

autor
13. dec 2024

@really8 veď presne toto sa deje u mňa.. prvá je už parťáčka, vo veľa veciach samostatná, od roka spí celu noc, mohla chodiť do súkromnej škôlky, mali sme totálnu pohodu.. odkedy sme postavili dom, veľa sa hrá na dvore a so susedmi.. a teraz všetko odznova.. počítala som s tym, len som nečakala, že ma prepadnú taketo divne myšlienky a výčitky

hederamonstera
13. dec 2024

Nam sa teda podarilo druhe dieta, ked prve malo 6m, takze ja som aj rada, lebo kebyze mam len jedno 3r, uz by sa mi do toho znova nechcelo. Takze v mojom pripade sa zamyslam nad druhymi, preco, ked uz maju pokoj, idu do toho znova😂 (dobre, este druhe este pochopim, ze nechcu jedinacika ale 3+ nikdy nepochopim😂)

really8
13. dec 2024

@hederamonstera presne tri a viac deti nechapem. Uplne ma pri druhom porode hnalo ze je to naposledy😂😂..akoze toe zeny maju obrovsky obdiv a zaroven wtf?? a ked tu vidim ze nejake ai chci este v 40tke robit deti s novym partnerom. Nechapacka

autor
13. dec 2024

@hederamonstera kamoška má 17m rozdiel medzi deťmi a hovorí to isté, že to bol asi osud, že druhé prišlo tak rýchlo a nečakane, lebo neskôr by už druhé nedala

really8
13. dec 2024

Ale dnes sa hrali asi 5 minut spolu s legom. Bola to krasna a vzacna chvilka. A hovorim si ze bude uz len lepsie (viem ze nebude😂)

maryetta
13. dec 2024

Mame 4 deti a prave naopak su pekne situacie kedysi uvedomim ze-dobre ze maju surodenca. Ja si neviem predstavit mat iba jedno.

littlel
13. dec 2024

Ahoj, my máme zatiaľ len jedno dieťa, 8 mesačného syna, no dúfam, že sa nám pošťastí a bude aj druhé bábätko, keď lekár odsúhlasí 😊 Ja som z troch sestier a vždy som chcela aspoň 2 deti Asi to nebude jednoduché, ale myslím si, že to stojí za všetku nepohodu, nervy atď. atď.....aj keď občas , pri náročnejších dňoch sa sama seba pýtam, či mi to treba ešte raz zažiť?!😄😂 Ale úprimne, doteraz som mala život kvázi bezproblémový a som vďačná za každý deň s malým, aj za tie náročnejšie ❤️

fineta
13. dec 2024

Nikdy. Všetky tri sú naše všetko. Vidieť ich rásť, dospievať, stavať sa na vlastné, tešiť sa z každého pokroku či úspechu.... Tomu sa nič nevyrovná.
Teraz máš len ťažšie mesiace, ale počkaj dva roky a bude všetka tvoja snaha a obetavosť odmenená. Určite ste super spravili, dcére ste dopriali súrodenca. Je to neporovnateľná devíza so súkromnou škôlkou.😊

luccija
13. dec 2024

To je normálne veď musíš byť unavená a čo si si mohla trocha vydýchnuť si v tom kolotoči zase .Keď bude bábo trocha väčšie bude to zase iné a lepšie.Nikdy to nie je ľahké ani pri malom vekovom rozdiely pri väčšom su zase iné negatíva, ale možno si oddychnutejsia a privítas zmenu nechodiť do práce a zase kocikovat.Uz je ako je😉len nech ste zdravé

oceanahory
13. dec 2024

Sice u nas je viacej dovodov preco sme sa rozhodli dalsie dieta nemat, ale teda hlavnym dovodom je, ze by som mala znova rizikove tehotenstvo a bolo by to velmi riskantne ako pre mna, tak aj pre dieta, no a ked si spomenieme na narocne babatkovske obdobie, tak ma chyta panika 🫣... U nas ale aj velmi zavazil fakt, ze sice sme na tom financne naozaj velmi dobre, aj tak by nas to strasne obmedzilo. Mozno sme naozaj sebecki, ale my napr. aj radi vela cestujeme, chodime po koncertoch a zijeme spolocensky. Snazime sa synovi setrit na pripadne studium v zahranici, konicky a urcite aj pomoc so startom do zivota. No a myslime aj na vlastnu buducnost, chceme si raz splnit sen, kupit karavan, precestovat svet a ist do dochodku skor skrz nasich usporov...snad nam to vyjde 😁. Pri jednom dietati je to vsetko realne, pri dvoch uz skor nie...
Samozrejme ma obcas prepadne predstava, ze by bolo super ak by sme mali dalsie, syn by mal surodenca, mal by sa s kym zahrat...ale ak si spomeniem na vsetko ostatne, tak ma hned prejde chut 😁. Dalsie dieta jednoducho u nas neprichadza do uvahy, je to o preferenciach. ALE ak by som raz to druhe mala, tak by som to urcite neolutovala a prisposobila vsetko k danej situacii a sparvili si zivot rovnako krasnym 😊.

mikadooo
13. dec 2024

Ale áno, jasné... Občas nad tým rozmýšľam. Ale čím sú deti väčšie, tak tým menej, lebo tým je to tu pokojnejšie 😄. Podľa mňa to sú také myšlienky, že si unavená, vyčerpaná a uvedomíš si, že vlastne už mohol byť pokoj a kľud... 🤷. A tiež ich milujem všetky 3 😁. Teraz si myslím, že keby bola len jedna, bola by to už dosť nuda (deti majú 13, 10 a 7 a v podstate your dve staršie už moc s nami nekomunikujú, už len ten najmladší, tie dve sú dosť veľa zalezené v knižkách, alebo v mobile, alebo vonku s kamošmi, na krúžkoch, alebo si niečo tvoria, ja viem, zatiaľ ešte utópia pre teba...).

xxemma
13. dec 2024

Mna zase trapi, ze nasa mat bohuzial surodenca nikdy mat nebude. Obzvlast ked vidim ako ine deti zboznuje, chce sa drzat s nimi za ruku obijmat ich.
Casom sa vsetko utrasie a budes stastna ze ich mas.😉

deti95060810
13. dec 2024

nie, sme veriaci ľudia a tak to asi malo byť. nikdy sme žiadne deti neplánovali resp. sme žiaden konkrétny počet detí nemali v pláne.
Tak nám bolo dopriate, nadelené a tak sme to aj s mm prijali.

rebellefleur
13. dec 2024

Úprimne - áno, rozmýšľala. Druhé som samozrejme veľmi chcela, avšak nebola som absolutne pripravena na to, čo pride. Starší mal 3r ked sa narodil mladsi a pri mladšom to bolo 3,5r neustalych hysterickych amokov a placov. Venovanie sa starsiemu muselo ist do uzadia vtedy a ja som si denne opakovala, ze nie, v pezinku nechcem skoncit 🙈 vtedy som veru rozmyslala ake by to bolo mat len starsieho.

svetlonos
13. dec 2024

No teda. My tiez mame 3 rocny rozdiel ale nikdy ma nenapadlo, že znova babo atd. My sme chceli deti a velice aj do čoho ideme. Vďaka kojeniu a spánku s babom pro sebe som sa aj vyspala väčšinou. Najedol sa v noci a znova sme zaspali. S druhym to už nie je ako s prvym, predsa len sa venuješ jednému a takto dvom. Ale to je normálne. Komplikovať zivot detmi? Si si uplne istá, že si bola na druhe "nastavena" ?
My sme začali najskôr srandovat aj s tretím a zo žartu sa sme prešli do vedomeho rozhodnutia mat 3 deti. No bude to isto zábava aj nervy ale keby to tak nechcem, nedam sa na to.
Takže ake by to bolo s jedným neriešim vobec nerozmyslam. Len už nemamvskratka toľko času venovať mu všetku pozornosť a to treba zladiť.
To je celé. Co by bolo keby bolo - to je o ničom. Skôr by som sa bála takych myšlienok...

marsmykkok
13. dec 2024

Premýšľaš racionálne, za to nemaj výčitky, sú to len rozumné myšlienky čo ťa napadnú, neubližuješ tým dieťaťu, však sa o dieťa staráš, dávaš mu prvé aj posledné. A možno je to aj tým tvojim vekom už, že proste ten kolotoč odznova je už pre teba ťažší. Ale zase ani tá moderná medicína každému nepomôže. Teda kľudne si pripusti, že je to ťažké teraz, tie tvoje myšlienky. Ale na druhej strane to aj ber tak, že niektoré veci a udalosti sa nám dejú, lebo majú význam a proste život/osud/vesmír/Boh to tak zariadí. Asi si mala mať 2 deti a je to tak správne a raz určite pochopíš prečo.

oceanahory
13. dec 2024

@marsmykkok Uzasne napisane! ☝️👍

basulaak
13. dec 2024

Ja mam jedno a posledne a skoro kazdy den si poviem ake by to bolo vsetko jednoduche a komfortne keby dieta nemame. 🤣 ale clovek na to mysli zvycajne len v tych vyhrotenych zlozitych chvilach. To je podla mna normalne…

diewcatqoo
13. dec 2024

My mame rozdiel 7,5 roka. Druhe sa narodilo teraz v lete, ked starsie koncilo prvu triedu. Chceli sme povodne len jedno dieta, ale vekom prisla tuzba este po jednom. To mladsie je uplne slniecko - opak prveho, ktore cely prvy rok preplakalo. Konecne si materstvo uzivam, lebo pri prvom sa nedalo, bola som vecne v depke, nevyspata... ale ano, obcas mi napadne, preco sme si vlastne urobili to druhe. Uz sme mali taky zabehnuty zivot so starsim, s nim sa uz dalo fakt porozpravat, aj kamkolvek ist a teraz znovu od zaciatku s babatkom, nehovoriac o tom, ze starsi dost ziarli a ze my uz sme stari... ale nelutujem to, ze to babatko mame. Asi skor lutujem to, ze sme ho nemali skor.

ariannazara
13. dec 2024

Mam len jedno dieťa a po ďalšom netúžim..aj koli tomu co píšeš;)

sisska96
13. dec 2024

Nie, 2 deti vôbec neni veľa. Ešte by som brala aj 3, ale 4 už nie