Ja osobne zatiaľ deti nemám, ale počula som túto vetu od mojej sestry. Tá pred deťmi bezdetné páry veľmi odsudzovala, je to taká katolíčka, ktorá stále len snívala o svadbe a deťoch. Chcela ich 6-8 😳 Teraz má deti 2 a zhodnotila, že chápe bezdetné páry. Ak máte deti, je to u Vás rovnako? Chápete viac bezdetné páry, že deti nechcú, kvôli tomu, aké je to náročné a koľko tomu človek musí obetovať? Moji kamarati ktori maju malé deti nás tiež chápu prečo sa s deťmi neponáhľame. Ďakujem za odpovede.
V zmysle, že by som ľutovala, že mám deti? Nie. Viem si predstaviť, že by som mala spokojný život aj bez nich, ale nemenila by som. Mať dieťa je časovo dosť obmedzená etapa života - zopár rokov a už ťa nepotrebujú, žijú svoj život. Pre rodiča je to fascinujúca skúsenosť, ktorá je neprenosná a ja som rada, že si ju môžem zažiť. Bez detí by som mala väčšiu voľnosť, viac financií pre svoje hobby, viac možností, ale asi by som spätne ľutovala, že som sa rozhodla nemať deti.
Deti nemám, ale ja si myslím, že taký kult dieťaťa a že sa rodič ide zodrať, aby dieťa mohlo mať 10 krúžkov, aby nezamrnčalo, aby ani chvíľku sa nehralo samé a rodič nevie ani ísť na wc alebo si vypiť kávu a ide umrieť od vyčerpania si vytvorila spoločnosť sama. Kedysi proste dieťa sa narodilo a netočilo sa všetko okolo neho, bolo súčasť rodiny, ale nie stredobod, hralo sa samé, nerobili sa im programy, hrali sa na poli pri rodičoch samostatne ked rodičia pracovali a tak. Teda, to, že je to ťažké vytvorila si spoločnosť sama.
@marsmykkok suhlasim.
ja mam 2 deti a nechcela by som ich NEmať ale absolutne chapem ludi ktori v tom vidia len obetovanie, problem, stratu financii, vidia to este bez emocii k tym vlastnym detom takze je to pochopitelne podla mna 🤣🤣🤣
@annm81 nie v zmysle že to ľutujete, ale v zmysle, že bezdetne pary neodsudzujete, a rozumiete prečo sa tak rozhodli. V zmysle, že by ste situáciu nemenili, ale chápete prečo niekto deti nechce, lebo rodičovstvo vie byt aj náročné. Niečo v zmysle, že chápem, prečo je niekto radšej poštár ako lekár, kvôli tým výzvam ktoré sa s lekárskym povolaním spájajú. Napríklad ale nechápem, preco by niekto išiel radšej do práce ako na 2 týždne na Maledivy. Moja sestra bola ten 2. prípad, keď som nechcela deti súdila ma ako keby som odmietla dovolenku na Maledivach 😅
@marsmykkok áno, ale aj keď to človek neprehana, stále je dieťa nesamostatny tvor, ktorý hocikedy ochorie, musíte mu oprat, navarit, kúpiť každú sezónu nové oblečenie, živiť ho, do zubára tiež samo nepôjde… 😂
Samozrejme
Chapala som to aj pred synom ale teraz to chapem o to viac kedze uz viem co vsetko rodicovstvo obnasa . Je to záhul 🙄
Dve deti by som nechcela ani za svet. Ale to som ja
@pupavka234 kazdy normalny clovek to dokaze pochopit. nie kazdy ma tuzbu mat dieta a ano v ich ociach proste prevladaju tie negativa, oni nezaziju tie rodicovske emocie takze je to rozhodovanie rozumom a to je ok.
@pupavka234 V takomto význame nemám problém pochopiť, že niekto nemá deti. Dnes má človek toľko možností, ako prežiť svoj život - byť rodičom je len jedna z nich. Väčšina ľudí deti chce, miluje ich a považuje za najdôležitejšiu vec vo svojom živote, ale poznám aj ženu, čo deti celý život neznášala nikdy sa v nej žiadny materinský pud neprebudil, našla sa v niečom inom, žije spokojný život a isto nie je jediná na svete.
@pupavka234 bezdetný pár si nevie a nemôže predstaviť náročnosť rodičovstva... Keď to vidíš, je to úplne niečo ine, ako keď to denne zažívaš..
A áno, je to náročné, veľmi, ale napriek tomu by som sa nerozhodla inak ...
Ja to mam opačne už chapem ako to maju pary čo maju deti , kym nemaš deti nepochopiš na to sa nedá pripraviť ( aj ked poznáš x parov čo maju deti )
bezdetné páry neriešim to či maju deti alebo nie je ich osobná vec
nepytam sa ich že kedy budu mať deti a či vobec
len im vravim z osobnej skusenosti že je to naročné ale krásne ak sa nejdeš zodrať a hlavne netreba byť otrokom dieťata
ja osobne viem že chcem iba jedno dieťa , čo zase odsudzujú viacdetné pary ale neriešim kazdy nech si robi ako chce
Reci sa hovoria a chlieb sa je...
Deti Ti zatrasu zivotom a poriadne. A zalezi aj od dietata. Su deti pohodove a su deti uragan a tsunami v jednom. Nevyberies si. Ale to neznamena, ze by tie deti chcela realne NEmat, len obcas, proste su len chvile, ked je to nesmierne narocne. Aj pri pohodovych detoch, pretoze tam jednoducho vacsinou nemozes povedat nevladzem, nechce sa mi a podobne, proste MUSIS. A teraz nehovorim o tom, ze sa mi nechce na pieskovisko, ale o tom ze som unavena, nechce sa mi v noci vstavat, mala som naorcny tyzden v praci a do toho Ti dieta ochorie a vyzaduje 24h denne starostlivost....
Odkedy mám deti nechápem dobrovoľne bezdetné páry.Su mi cudzí a v podstate lahostajni.ale nechapem...Rozoberat to nebudem.
@pupavka234 aj ked sme deti nemali, vedeli sme ze je to narocne na cas, financie aj mentalnu kapacitu rodicov, ak sa teda rodicia plnohodnotne detom venuju.
Nikdy som ale neodsudzovala ludi, kt deti mat nechcu, prave naopak som si uz viac x povedala, ze niektori ludia kt deti maju (neviem ci z povinnosti), tak ich radsej mat ani nemali.
Viem si predstavit v dnesnej dobe, kedy ma clovek fakt milion mohnosti pracovnych, volnocasovych, cestovatelskych byt bezdetny par, ale ked vidim tych nasich dvoch modroockov, tak by som ich za nic na svete nemenila 🤷🏼♀️
Ale ano tesim sa aj ked uz budu velki a my s muzom budeme zas mat viac casu pre seba.
No a este by sme mali zrazu dost vela penazi navyse :D lebo ked nastupi aj mensi do skolky, tak to bude 1000e za mesiac iba skolka 🙈
@pupavka234 poznam vela parov ktore deti nechcu. V pohode. Ja mam jedno, chvala panu bohu uz dospele, lebo keby som mala v dnesnej blaznivej dobe mat dieta tak neviem…. Na druhej strane poznam pary s malymi detmi, a len zlomok z nich neodsudzuje tie bezdetne. Z deti si niektore zeny urobili akoby projekt, a uz sa len pretekaju ktora viac investuje do dietata. Ohovaraju jedna druhu, no hnus… najviac sa smejem ked investiciou do dietata nazyvaju znackove veci a hracky ktore decko zaujmu tak na 5 minut. Ja som si vzdy myslela ze ked investovat tak do vzdelania alebo do buducnosti… ale niektori maju plnu domacnost nezmyslov s ktorymi sa dieta pobavilo 5 minut a uz ho nezaujimaju. Ked poviete nieco s cim nesuhlasia, odstrihnu vas ako prasinu. À potom o par rokov vyplakavaju ze nezvladaju vlastne dieta.
@pupavka234 tak myslím, že navariť, oprať nie je veda. Samozrejme, zodpovednosť a strach o dieťa je pocit, čo určite príde. A financie, nie je to hlavne materiálnou dobou že dieťa musí mať nové značkové oblečenie? Prečo nik nechce nosené? Musí rodič ísť každé prázdniny a predlžený víkend s dieťaťom na pobyt mimo domu lebo je inak zlý rodič a nedopraje deťom zážitky? Možno niekedy by si deti vážili viac opekanie špekačiek v lese pri dome v uvoľnenej atmosfére ako pobyt v drahom hotely s unavenými rodičmi čo aby mali kopu peňazí robia nadčasy a ten pobyt ich ešte viac vyčerpá (cestovanie, balenie vecí a tak) Možno by dieťaťu ak ho baví napríklad hranie na hudobný nástroj stačil krúžok v mieste bydliska zadarmo a nie cestovať za top učiteľom kilometre a platiť ťažké peniaze, možno práve tá prílišná profesionalita dieťa odradí a nebude ho to tak baviť. Proste za týmto si stojím, že si ľudia to sťažujú aj sami. Už len tehotenstvo, je to proste prirodzená vec a aj pôrod, ale nie, musíš chodiť na rôzne cvičenia či panvy či s dychom, načítať x knižiek, pripraviť pôrodný plán starostlivo hoci nik nevie čo bude a či pôrod bude rýchly, s komplikáciami, či možno nebude cisársky. Ale proste ľudia sa ženú za tým všetko robiť akože stopercentne a robia na seba tlak aj vo veciach, čo sú úplne prirodzené.
ti, ktorí odcudzuju bezdetne pary, su len zatrpknuti ludia, ktori nezvladajú starostlivosť o vlastné deti a doslova ich nasiera ta bezstarostnost bezdetnych :D
Kazdy ma nejake dovody, preco ma alebo nema deti. Je to ich zivot, neriesim. Akurat, co sa zmenilo u mna, kedysi som neznasala decka, ked dakde hulakali. Teraz som rada, ze to nehucia tie moje 😀
@pupavka234 A Ty teraz chces, aby sme Tebe dali za pravdu, ze Ty si to, co sestra zistila po narodeni deti, vedela aj bez toho, ze by si deti mala? Ved nech si kazdy riesi svoj zivot. Jediny clovek, u ktoreho ma zaujima nazor na deti (v zmysle ci ich mat, alebo nemat) je moj manzel.
ja mam 4 deti, a som rada ze ich mam. Bezdetnost som si uzila do 34 rokov, bolo to fajn. Potom nastala moja "era deti" je to este lepsie. Nemenila by som opat za bezdetnost.
Ja tiež od kedy mám dieta chápem bezdetné páry..zmení to život úplne a naozaj to nie je pre každého🤷🏼♀️Tak isto ako nie je pre každého mať viac detí..napr ja by som ďalšie dieta už nechcela pretože viem že by som to nezvládla
a bezdetne pary neodsudyujem. niektori nemozu, niektori sa tak rozhodli.
tych prvych mi je luto, tym druhym kvitujem, ze ked sa necitili na deti, tak si ich neporiadili nasilu, kvoli tlaku okolia, ze ich "musia" mat.
Ja som deti mať nechcela vôbec, napokon som do toho išla, mám jedno a je to úžasné, toto vedieť skôr, mala by som dieťa už dávno a možno aj viac, ako jedno. Jasné, že bezdetní ľudia majú viac času, peňazí, možností... Ale mne to aj tak stojí za to.
Neodsudzujem bezdetné rodiny, každý ako sa rozhodne, aj keď poznám takých čo si radšej kúpia psa, mám dve deti je to makacka áno to priznávam, ale taká radosť prečo žiješ, a prečo chces vymýšľať furt program, neviem si to bez deti predstaviť žiť, čo robí človek celý deň kokos jeden deň idú k starým a rozmýšľam, čo robia, ale to som ja úplne rodinný typ, krik, skriepky na dennom poriadku ale nemenila by som za nič na svete
@pupavka234 nechápem tvoju sestru 😁. Chcela 6-8 a teraz jej stačia 2? Bezdetné neodsudzujem, nikdy nevieš čo za tým môže byť. Mám jedno,priala som si mať 3, nevydalo. Som vďačná aj za to jedno.
@pupavka234 zacnem tym ako vsetci, svoje deti milujem a podriadila som im svoj zivot. ale rovno ti poviem, ze ten tvoj zivot sa narodenim prveho dietata skoncil, ja uz nemam babo, ale ten kolotoc je cista otrocina, to je kazdy den ako ked ta niekto vysaje z energie a uz len vecer hodi do postele aby si tu otrocinu mohla zacat znova. je to kolotoc v kazdom veku, rozpisovat to uplne nejdem, kazda z nas to pozna. a to ja mam obe babky na dochodku, ochotne kedykolvek povarovat a upratovacku v dome.
a samozrejme mi chyba bezstarostnost a sloboda, lebo uz nikdy nebudem ako pred tym.
Neriešim, ci sú páry, ktoré dobrovoľne nechcú mať deti. Zároveň neriešim páry, ktoré majú 5-6 deti. Je to ich život. Poznám takisto ľudí(viac párov) ktorí robili všetko možné, len aby mali dieťa, doslova "vynútené, vyplakane"a teraz sú úplne na dne z toho,vzťah sa rozpadá, lebo v holej realite zistili, ze to nie je len sladké, ružové a milučké bábätko(teda 10 % možno áno) a zvyšných 90 %je to o tom, ze dieťa plače, reve, vyžaduje pozornosť, uz nemôžu len tak sa zbaliť a ísť na dovolenku, ísť do kina, a podobne. Ďalší pár, teda skôr ona rovno povedala, ze keby vedela, co ju čaká, nemá žiadne deti.
Neviem, možno by práve takú realitu bolo treba viac ukazovať, o com je skutočný život s deťmi. Lebo teraz sa skôr prezentuje, ze deti sú len radosť, naplnenie života,bez nich je život prázdny a podobne.
Ja napríklad uprimne vravím, ze skôr som to vždy brala ako fakt, ze ok, budem ich mat a keď nie tan svet sa nezruti. Nemala som nijaké ideálne predstavy, lebo som sa tým nejako nezaoberala. A predsa má realita "prepleskla". Keby som mala predtým nejaké vysnívané ilúzie, tak možno skončím na psychiatrii s dvoma "tornadami" s rozdielom 1,5 roka.
@dskjhfdlkdjhl ja nechcem aby ste mi dali za pravdu. Ja si robím prieskum, a teším sa každej odpovedi, aj tej, čo mi nedá za pravdu.
@pupavka234 A ak mozes prezradit, tak ako ten prieskum vyuzijes?
Jasne ze chapem.