Kedže situácia sa zhoršuje na Slovensku najmä Zdravotníctvo a školstvo.Chcete odísť do zahraničia z deťmi?
@michaltat nooo tak treba ísť do Anglicka alebo Írska - tam človek nech porovná zdravotníctvo🙂žiadne preventívky, ak ti niečo je objednaj sa a za návštevu 50,- eury🙂vitamín D deťom? a na čo? pôrod? odrodíš a na druhý deň ideš domov🙂chceš s dieťaťom chodiť pediatrovi? snívaj...bežný obvodný stačí, pediater až keď si nevie rady obvodný🙂
@michaltat nie
@michaltat my sme v zahraničí už boli a vrátili sme sa na SK, hlavne kvôli našim rodičom, ktorí už potrebujú pomoc, majú po 70tke a aby si aj vnúčatá užili a zdravotníctvo v zahraničí tiež nie je ideálne
Ja nemám pocit, že by školstvo sa až tak zhoršilo,a by som bola nútená odísť z krajiny.., možno keby som bola mladšia a začínala tak by som išla, ale len tu vedľa do Rakúska, nedokázala by som odísť ďalej a celú rodinu tu nechať.... podľa skúseností, čo odišli priatelia, tá väzba - rodina, priatelia im veľmi chýbajú a veľmi ich to ťahá späť. Takže za mňa skôr nie ako áno.
heh tazko ted povedat, ci by bolo fajn niekde zacinat odznova. povedla by som, ze najlepsie je ak si clovek este pred zalozenim rodiny vyskusa takyto zivot v zahranici a potom uvidi ci sa vrati alebo si zalozi rodinu niekde vonku
@michaltat Mas prehlad o tom ako funguje zdravotnictvo a skolstvo v inych krajinach?
Aky maju socialny system, ake je danove zatazenie, aka je situacie na trhu prace (nielen pre pristahovalcov), ci akceptuju doborne vzdelanie z nasej krajiny, aka je situacia s byvanim, kolko tam stoja bezne sluzby, ako sa pohybuju ine naklady atd atd atd...?
Ak na vsetko odpovedas ano a este ti to aj vyhovuje ovela viac ako na Slovensku, tak sup sup mozes ist.
Myslim si, ze kto rozmysla nad odchodom by si mal vsetky tieto zistit, byt s nimi oboznameny a suhlasit s nimi - vtedy je to zodpovedne rozhodnutie odist.
Nie krcmove reci typu: tu je vsetko zle, zdravotnictvo v strasnom stave, v Rakusku je Persil kvalitnejsi a lacnejsi, aj vsetky potraviny, treba odist... - to ma od reality na mile daleko.
@michaltat ja urcite nie, mam tu dobru pracu, dobry plat, byt... A hlavne rodicov, ktori nie su najmladsi
@michaltat j an emám pocit že by sa niečo tak dramaticky zhoršovalo na SR že by som mala odísť. Pre mňa je naše školstvo ďaleko prijateľnejšie ako školstvo " tam na západe " a to práve kvôli rôznym ideológiam ktoré tam pretláčajú . Zdravotníctvo tiež považujem u nás za vcelku prijateľné , hlavne čo sa týka detí , dobre vybudovaný systém pediatrov , poradní a okúsila som na vlastnej koži čo je to mať dieťa v akútnom ohrození života, veľká moja vďaka patrí lekárovi z detského oddelenia v TN a lekárom na ARE v Bratislave na Kramároch a detským neurochirurgom .
Za ďalšie čo ma odrádza je bezpečnosť na západe, prienik inej pre mňa neakceptovateľnej kultúry. Takže stráviť tam dovolenku prečo nie, ale naspäť domov. Mám tu rodinu , priateľov , prácu ktorá ma živí , starnúcich rodičov
My sme s muzom zili v amsterdame (pracovali sme, ale normalna praca, nie skladnici a pod) a v barcelone. Vsetko ma svoje plus minus. Co bolo vsade rovnake a na co poukazuje aj autorka diskusie, tak ze za kvalitnu zdravotnu starostlivost sme si museli zaplatit vsade (ci sukromna klinika klinika v barce alebo v amste). A to robime aj tu 🙂 a aj tu sa najdu rovnaki odbornici ako na "zapade". Dr. Nosal, pracovnici na OUSA, a vela dalsich.
Co sa tyka skolstva, mas alternativy aj na slovensku. Spoplatnene tak isto, ako aj v zahranici.
jednoznačne ano. už len ked si človek porovná pôrod a dávky na deti....vlastne si myslím že Slovensko je stratený prípad a každý slušný človek čo má ruky a nohy mal by odísť.
@beky1813 v rakusku zasa pozor, su niekolko nasobne vyssie ako u nas. Vela nasich rodin to hojne vyuziva, ked muz pracuje v rakusku. Neviem v akom je to stave, ale uz sa riesi zmena. 🙂 rakusania chcu zmenit tento system, ktori ekonomicki migranti (slovaci=migranti) vyuzivaju.
@queen_mary treba si to pozriet v globále, nielen, kolko dostanes, ale aj kolko kde a za čo zaplatis
@beky1813 no ved jasne, suhlas. Ale to uz malokto vidi 🤷♀️
@queen_mary lenže oni tam len pracujú a bývajú na SK, tu ide o presťahovanie sa do zahraničia, tým pádom aj vyššie výdavky za bývanie, školu, školku , atd.
@janickacrazy ano jasne. Ja to mam odzite a suhlasim. S detmi pocitam ze je to este narocnejsie, pokial tam rodina nema naozaj dobre zazemie a prácu.
Tak to tiez nie je uplne pre kazdeho, nie kazdy si vie zvyknut na to, ze napriklad nema rodinu pri sebe, ze si tam musi hladat novych priatelov, kolko krat je tam aj jazykova bariera, lebo napriklad v severskych krajinach sice vedia velmi dobre po anglicky ale najlepsie si s nimi sadnes ked sa naucis ich rec, proste ja si to neviem uplne predstavit, hlavne s dietatom. Ked je este clovek takze, nema proste zavazky tak okay, to sa mozno ide lahsie ale takto je to uz podla mna moc komplikovane aj ked viem, ze su ludia, ktori to zvladli, ja by som si asi netrufla
@janickacrazy presne to sa inakinzije zije jed zarabas "na zapade" a uzivas doma... a inak ked zarabas a a uzivas tam kde zarabas este aj a celou rodinou
Vsetko ma pre a proti a nie je len.biele a cierne...
@nistika tak ja ruky aj nohy mám a považujem sa za slušného človeka, ale odísť sa nikam nechystám.
Keď nie si stratený prípad a nemáš v hlave prievan, tak sa uchytíš všade. A chodiť utierať zadky rakúskym dôchodcom a doma robiť machra že som v "zahraničí" tiež nie je žiadna výhra. To bol len príklad, keby si to dakto chcel brať osobne. 😘
@dopolbokaodrata presne. Mna napadli oberaci jahod a podobne. Ze tam ich ludia vnimaju tak, ako my tu tie najslabsie soc vrstvy, a potom pride domov na bavoraku kupenom v nemecku a je z neho capo di tutti capi. Tiez je to len priklad 🙂
@queen_mary to som minule písala v jednej diskusii o zahraničných menách . Že človek odíde do zahraničia , robí tam tie najpodradnejšie práce, svoje deti pomenuje zahraničnými menami ktoré sú blizke venezuelskym telenovelám , keď ide na SR požičia si auto z požičovne..bavorák , mercedes aby sa mohol tu ukázať ako mu je dobre ..keby to nezažijem vo vlastnej rodine ani tomu neuverím čoho sú niektorí ľudia schopní.
@queen_mary ja si tiež pamätám jedneho frajerka čo si chodil k nám do kancelárie meniť libry. Dal peniaze, kolegyňa mu vraví za to je 66 eur aj nejaké drobné, a ten chalanisko že dajte mi 70. Keď zistil, že nedá, tak bol arogantný drzý ešte sa hádal že kto on je a čo si ona myslí. A mládenec už zopár rokov umýva v Anglicku hrnce, lebo to je asi tak všetko, čo zvládne a následne si chodí domov naháňať ego.
Každá práca je dôležitá, to je samozrejme, ale toto je tragikomédia.
@queen_mary môj exmanžel kedysi chodil oberať jahody do Nemecka, povedal že spávali v stodole , tam im aj ten Nemec nosil ako také jedlo , umývali sa v nejakom sude kde si púštali vodu . Mal ich za posledných žebrákov.
Nie