Neviem sa ovládať pri dieťati

janinka12334
13. feb 2024

Ahojte, prosim, zazdielajte so mnou vase skusenosti. Mam 7 mesacnu dceru, ktora je od narodenia velmi narocna, placliva, vyzaduje pozornost. Uz sa to trochu zlepsilo, vie sa sama trosku pohrat, atd. Ja to vsak uz niekedy nezvladam. Vsetko ju bavi tak 15 min, aj ked s nou idem v kociari von ( ked bola mensia, ani sme ju tam nemohli polozit) tak musim utekat s tym kociarom, aby som stihla spravit nakup, popritom jej spievam, len sa bojim aby nebol rad v obchode, lebo zacne revat. Ja to uz potom nezvladam, ked sa to nakopi, hadzem vecami, vrieskam, placem, no nieco strasne, az sa nespoznavam :( aj ked som cholerik, ale take stavy som nemala nikdy. Viem, ze je mala a nechape to, ale ja to vnimam od nej ako nejae naprieky a ze ma tym az tyra, proste mi je z toho smutno, ze je taka :( mozog to chape, ale tazko sa mi to berie. Poradte, prosim, ak ste boli v bodobnej situacii.

vlachienka
13. feb 2024

Naprieky ti to isto nerobí. Vyžaduje tvoju pozornosť a keďže má sedem mesiacov, tak iným spôsobom ti to podať nevie. Nemôžeš čakať od takého malého dieťaťa, že sa bude pol dňa samé predsa hrať, jednak ani nevie ako by sa hralo. Treba sa jej venovať, to je jediné, čo môžeš spraviť. Ak je problém v kočiari, tak vyskúšať nosič alebo šatku. Možno to pomôže a budeš môcť aj iné veci spraviť v kľude.

sejbipi
13. feb 2024

V prvom rade si to uprac v hlave ty. Dieťa cíti z teba nervozitu. Samozrejme nerobí nič naschvál, ako inak ti má dať najavo, že je nespokojné a niečo sa mu nepáči? Keď vieš, že býva v kočíku nespokojná, tak skús inú alternatívu. Nikto iný to nezmení, ak nie ty. Inak úplne normálne zdravé dieťa

candii
13. feb 2024

Neboj to prejde. Je to len obdobie. A tiež si len človek.

doriiis
13. feb 2024

Autorka,odbornú pomoc potrebuješ ty,nie dcéra.Mas veľmi malé dieťa a si hrozne toxická a egoisticka

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
biela_sova
13. feb 2024

@janinka12334 Ahoj, si vycerpana. Pozri si tieto rady, ako na to, snad si tam nieco najdes: https://www.instagram.com/p/Cuc9VLaof-m/?igsh=M... 🥰

Alebo rovno popozeraj: https://www.instagram.com/barbora_bali/?hl=sk

athena27
13. feb 2024

@janinka12334 Je to len obdobie, zlepší sa to. U nás rovnako a nie, že by moje dieťa bavila aktivita 15 minút.. v tom období to nebolo ani 5 minút :D teraz je to hlavne o tebe, nič nie je ideálne nie každé dieťa je také, že o ňom pol dňa nevieš.. musíš sa s tým zmieriť a tak sa k tomu aj stavať, venovať sa jej a tvoju nervozitu sa snažiť ovládať, nepomôžeš si práve naopak, zhoršuješ si to sama pre seba. A s tým kočíkom sme mali tiež rovnako..

martul
13. feb 2024

@janinka12334 skús to po sebe prepísať, nie, je mi smutno z toho, že ,,malá je taká" ale je mi smutno je ,,ja som taká".

mimikarol
13. feb 2024

Akože chápala by som keby píšeš o 7 rocnom dieťati, ale ty píšeš o 7 mesačnej. Veď to je malé mimino. Daj si trochu psychiku do poriadku lebo keď ti začne robiť ozaj naprieky tak sa zbláznis. A chuda dieťa bude mať prvé spomienky na uvrestanu mamu.

domka222
13. feb 2024

Neboj,bude ešte horšie 😀 a ty sa daj dokopy, malé deti sú proste také.

majlo1234
13. feb 2024

Skus nosic, mozno to bude lepsie a nebude plakat. Ale najdolezitejsie je, ze ak ma naplnene svoje potreby, nevadi ze place. Lwn si to tak v hlave nastav. Nemusis sprintovat s kocarom, ani sa stresovat. Kup si stuple do usi, ked ti to sposobuje taky stres. A nadych vydych 🙂 je to hrozne, ale prejde to

janinka12334
autor
13. feb 2024

Mne je jasne, ze ja som ten problem a nie ona 🤣 ano, super, som toxicka, egoisticka 😂 tak co s tym? Ked uz ma hodnotite, tak dajte aspon radu, ako na to 🙃

janinka12334
autor
13. feb 2024

@majlo1234 nosic mame, pouzivame, ale to je podobne 🙂 tazko mi je ju nechat plakat, neda sa mi to, je to chudacik, ked place 🥲

janinka12334
autor
13. feb 2024

@biela_sova vdaka 🧡

nevenka
13. feb 2024

@janinka12334 mala som take narocne deti 3. Nuz...a cholerik som tiez. Napriek Ti nerobi, to este len zacne, ked bude mat prvy vzdor, no...to este bude kriku 🤪.
Nosic, co ja viem, mne revali aj tam, navyse som bola spotena ako kon, tieklo zo mna, este nakup trepat? Nemozne. Jedine tak nosic a ziadne nakupy.
@mimikarol lahko sa Ti hovori, mozno je vycerpana, ja ked som nespala, tak som.mala.az depresou, stavy uzkosti, ten nerv, ze robim mozne aj nemozne a to dieta aj tak len vresti, nespi, hulaka. Niekedy je to na slucku. Ze dat psychiku dokopy, tak porad, jak...
Ja poradim takto - ak vies, ze je to vycerpanim, tak pomoc, akakolvek, aby si si oddychla a nemusela chodit na nakupy s kocikom, napriklad. V domacnosti pomoc alebo niekto iny kocikovat. Ale ja som mala take stavy, plus ine priznaky este a bola to hyperfunkcia stitnej zlazy. Proste nervy, ze sa to nedalo ovladat, vnutorny pocit stresu, nervozita, extremna unava. Plus sa pridalo padanie vlasov, tras ruk, tras svalov celkovo. Tak zvaz aj toto, ci nemas aj zdravotny problem.

petronellla87
13. feb 2024

@janinka12334 ja ťa chápem ❤️ dokým som nemala dieťa myslela som si že som flegmatik, ale niesom😂 a za radu "ona z teba cíti nervozitu a je nervózna aj ona" by som rozbijala hlavy🙂 mne pomohol nosič a také to krsielko aby videla čo robím a mohla byť pri mne. Potom keď som zaukolovala ocka - keď prišiel z práce zobral ju na hodinu na prechádzku alebo sa hrali. A tiež si myslím že keď má všetky potreby naplnené, a si pri nej netreba sa stresovať plačom - v tomto mám zmiešané úspechy 🙂 držím palce✊

janinka12334
autor
13. feb 2024

@nevenka dakujem ti krasne za empatiu 💛 tiez by som chcela viac deti, takze riesim, co so sebou 😁 nosic mame a to som s nou chodila takto aj na nakupy, hej, spotena som bola 😂 schudnuta som viac jak pred porodom z tohi, ake kardio mam kazdy den pri nej. Na endokrynologii vsetko ok, ale moze byt ze anemia, to je dobry postreh.

maryetta
13. feb 2024

Ma 7mesiacov… nie 7 rokov.
To sa ešte priprav a šetri sa 😉

thereisabear
13. feb 2024

Úplne ti rozumiem. Musím veľmi predýchavať, aby som nevybuchla... Mne pomáha voľný čas, určenie priorít a zmierenie sa s tým, že všetko nepôjde vtedy a tak, ako som si naplánovala. Zapoj čo najviac manžela, rodinu, využívaj donášku potravín a hlavne si nájdi čas aj pre seba.

ivik4
13. feb 2024

Ja Ti sice neporadim ale budem drzat palce nech sa to zlepsi.
Nas syn od narodenia doslova vrieskal. Ci som sa mu vynovala alebo som robila nieco v domacnosti. Vecne nebol spoko. Ked mal 2 to bolo najhorsie, to uz robil ozaj napriek a pamatam sa ze sme cele leto trcali skoro doma ako bol schopny vrieskat celu cestu z domu von aj skrz to ze svieti slnko. Na prasky cele to obdobie. Kludnejsi bol asi az ked mal 4-5.
A mna to len utvrdilo v tom ze naozaj ostanem pri jednom dietati ako som vzdy chcela .
Takze, ja Ta chapem, zazila som. Uz z toho davno vyrastol.
S vecami ale netrieskaj, nech sa Ta neboji.
Inak, tu velmi pochopenie nehladaj, MK je sama dokonalost

janinka12334
autor
13. feb 2024

@ivik4 dakujem pekne za podporu 🙂 mozno som len potrebovala vidiet, ze v tom noe som sama, lebo vsetci naokolo maju pokojnucke deticky a pozeraju na nas a na nu niekedy, ze asi ma zly den 😅
A hej, myslela som si, ze zeny sa tu viac navzajom podporuju a nie takto podkopavaju.
Pekny den 🙂

enoula
13. feb 2024

Ked je clovek unaveny, vycerpany, nevyspaty, kona aka myšlienka mu príde prva... Pomaha kdesi polavit, mozno na seba mas vysoke / k danej situacii neprimerane naroky, mozno sa len vyspat viac ,mozno niekto iny nech pomoze... Skus si najst cas sama pre seba, chod sportovat, citat, ci len spať. Mozog potrebuje spychohygienu, inak sa zblazni.
Kto nema narocne dieta, casto si nevie predstaviť ako sa ten druhy človek citi.
Je to tazke obdobie. Vies, ze začať treba u seba, len ako... Mne sa pacila tato kniha o rodicovstve, je tam viacero tipov aj ako nekricat, nezurit, ako vychovávať
https://www.martinus.sk/2843375-aha-rodicovstvo...

nevenka
13. feb 2024

@janinka12334 lebo mne sa dako po 6. mesiaci dcery toto spustilo, prve vysetrenia boli ok s tou stitnou, tak ak si este aj schudnuta a dako rychlo chudnes, daj si skontrolovat znova stitnu. No uz pri dalsich atakoch ja nechudnem, skor som pribrata.

millenam
13. feb 2024

Úplne ta chápem. Aj ja mam pocit, že sa zo mňa stala neuroticka hysterka - pri mojich 3 deťoch. Myslím si, že toto zažíva veľa rodičov a keby každý hľadal odbornú pomoc, ani nie je toľko psychológov. Mne pomaha, keď nechám dieťa vyburit sa. Viem, že to nie je správne, ale nechám ho v postieľke a keď sa ukludni, tak mu vysvetľujem veci. Snažím sa ten vreskot nevšímat, neriesit. Je to veľmi ťažké, ale všade píšu, že dôležitá je reakcia rodiča. Ak on reaguje pokojne, aj dieťa sa ukludni. Moje deti tiež vrieskaju v obchode. Ma to aj výhodu, ľudia ma púšťajú dopredu k pokladni. Treba hľadať v ťažkých situáciách aj dobre veci. Držím palce.

majlo1234
13. feb 2024

@janinka12334 ale nie je, len este nevie povedat, co vlastne chce. Mozno sa potrebuje mojkat, mozno nechce lezat v kocari, mozno…je to tazke s babatkami😂 preto hovorim, ze jedina cesta u mna bola odstrihnut sa od toho placu, moj syn ma 2,5 roka a je doteraz strasne urevany, niekedy az vrieska😒 no co, nezabijem sa ani jeho, nechavam ho tak

momoftwo
13. feb 2024

Ja mam dve deti, obe narocne. Aspon obidve nadstandartne dobre spali, mam utechu😃 Ta starsia je uz super ma 7 rokov. Mensia 15 mesiacov takze ten najvyzivnejsi vek s nou akurat zazivam😂 a viem ze to bude trvat tak do jej 3rokov. Uz som si to raz zazila takze teraz druhykrat to tak neprezivam, viem co ma cca caka. Ona je inak usmievave zlate dievcatko len proste ked ideme mimo dom, je to tazsie, neposedi ako ine deti, je akcna. Poradim ti eliminuj situacie typu obchod - na velky nakup chod vecer, sama, ked je muz doma. Male nakupy ja robim tak ze s nou idem autom to tych par minut v tom kosiku vydrzi ja rychlo poberem co treba a helo prec. V kociku s nou chodim len na kratke trasy, viem uz cca kolko vydrzi. Ked tvoja zacne chodit bude to lepsie, vylozis ju z kocika na ihrisku, pohra sa..skus sa vyhybat situaciam aby z teba netiekol pot, nastav si to nejako, poznas si dieta kolko zvladne. Ber magnezium, ona je este moc mala nenervac sa pred nou. Ak mas moznost, vecer sa chod prejst, zabehat si, trosku vypnut. Toto blbe obdobie prejde to maj na pamati aby ta to nezomlelo😉

beata_k
13. feb 2024

@janinka12334 Mam pre teba jednu radu. Potraviny objednavaj. Donesu ti pred dvere. Tie 3€ za to stoja.

victoriab
13. feb 2024

@janinka12334 naozaj si 7mesacne dieta prave obvinila, ze nieco robi naschval? Nadych vydych daj sa do kludu poziadaj o pomoc, pretoze casom to bude tazsie a tvoja psychika doatane stokrat viac zabrat
Si dospela, ides vychovat clvoeka, ktory saje a bude nasavat kazde tvoje spravanie, slova, gesta a nalady, ty si ten clovek s raciom, 7 mesacne veru etse nie. Zacni na sebe prwxovat, kvoli sebe, aj kvoli dietatu.

blabla195
13. feb 2024

@maryetta
Ja mam 7rocneho a je to 1000krat lepšie ako keď mal 7 mesiacov 😉
@janinka12334
Odporúčam robiť iba nevyhnutné veci - nakúpiť môže manžel (alebo ty, kym dieťa stráži manžel), veľa oddychovať a ak sa čo len trochu dá, tráviť čas bez dieťaťa.
Raz to prejde a bude dobre 😉

stanzi
13. feb 2024

@janinka12334 Nemyslim, ze je v poriadku, ze ti tu zeny pisu ze si toxicka a pod., samozrejme ze nie si, si len clovek a si vycerpana…ale ozaj nie je ok takto reagovat pri tak malom dietati, aj 7 mesacne to uz vsetko vnima. Barbi @biela_sova ti tu dala dobre linky, skus pozriet tie samoregulacne mechanizmy. Cim skor si ich osvojis, tym lepsie pre teba, mozes ich pouzit neskor ked dieta bude mat obdobie vzdoru 😉