Manžel je na pokraji zrútenia

19. nov 2024

Ahojte, prosim o radu, co by som mohla robit v mojej situacii. Mame 8 mesacne dieta, malo narocny start do zivota, ktoremu prechadzalo problemove tehotenstvo. Manzel ho moc lubi, avsak stale sa citi strasne zniceny, ma nervy na pokraji a hocico ho rozhodi, prakticky odkedy som mala problemy v tehotenstve, tak to vnima tak, ze je stale v napati, ze si nemoze oddychnut a je toho nanho vela. Akoze objektivne sme to tie prve mesiace po narodeni mali fakt narocne, ale mne pride, ze uz je to omnoho lepsie, hlavne teda prenho, kedze starostlivost o babo je hlavne na mne, v noci vstaval za cely cas asi 3x (a to sa drobec hlavne v poslednom case zacal v noci ovela castejsie budit, ale ja spim s nim sama v izbe, je kojene, takze muz sa nerusene vyspi), lenze on sa akoby nevie preprogramovat, ze uz sa to trochu zvolnilo, a stale ma pocit, ze je toho strasne vela a nema si kedy vydychnut. A to uz bol aj na tyzdnovej dovolenke s jednym kamaratom a ja mu stale hovorim, aby si spravil den volna, ale on ma pocit, ze to nejde. Je pravda, ze je doma stale co robit, ze je na nom prisposobovanie bytu pre drobca, tak aj teraz doma napriklad pripevnoval nabytok o stenu a stravil tym dost z vikendu. Ale pritom ma aj cas si oddychnut a teda keby chcel, kludne si moze spravit aj cely vikend volny, len on ma nejaky prehnany pocit zodpovednosti, ze tie veci musi spraviit a strasne ho to tazi, pricom by kludne tie veci doma pockali. Problem je, ze on psychicky nevie vypnut, takze aj ked ma ten volny cas, tak sa nevie realne zrelaxovat a vlastne aj kazdy vecer skonci tak, ze po veceri hned zaspi, takze ma stale taky pocit, ze ide v jednom kole a ze nema na nic cas. A potom je vlastne stale podrazdeny, casto ked ho o nieco poprosim, aby mi s dietatom pomohl...

earlgrey
19. nov 2024

A intimita je ok? nechýba mu zaspávanie s tebou? sex? ja netvrdím, že ho teraz ľutuj, lebo mu chýba sex, alebo, že ho nezanedbávaj atď. ale tak môže to byť aj tým...čisto teoretický.
Ja si neviem predstaviť, aby môj partner/manžel, po narodení dieťaťa odišiel zo spoločnej spálne. Veď dieťa ste chceli obaja nie? Alebo?

autor
19. nov 2024

...(denne sa mu venuje cca 30 min zratane za cely den, robi z domu, takze obcas cez obednu pauzu ho par minut zabava, ked si idem napr. umyt zuby a potom vecer spolu kupeme a robime vecernu rutinu, co je spolu za den tych 30 minut, takze to ani nie je, ze by ja som mala nejaky uceleny cas pre seba, az ked vecer zaspi, ale aj to sa nahodne budi. Cez vikend sa babu venuje viac, cca 3 hod denne.), tak reaguje nervozne. On je tak nastaveny, ze potrebuje mat idealne vonkajsie podmienky, aby mohol byt psychicky ok, ale to uz hlavne v rodicovstve asi nikdy nenastane. Ja aa snazim byt co najpozitivnejsie naladena, ale stane sa, ze tiez uz z drobca nevladzem a som chvilu nervozna alebo mam blby den,.ale to on velmi tazko nesie. Ked som opakovane navrhla psychologa, tak to nechcel. Co mozem spravit, aby som mu pomohla sa nejako prenastavit? Lebo mne by hrozne pomohlo, keby dokazal trochu zrelaxovat a naladit sa na uzivanie si zivota, a nienstale len caka na to, ze niekedy nastanu idealne podmienky a vtedy mozeme byt spokojni. Mrzi ma, ze si spolu nevieme naplno uzit chvile, ked je babo male a mam pocit, ze pri jeho nastaveni sa bude takto zrutene citit aj dalej, ked uz bude vacsie, lebi je jasne, ze vzdy budu nejake povinnosti. Dakujem za rady.

liz_lemon
19. nov 2024

cudujem sa ti, ze ho tolko obhajujes, a umoznujes mu tolko volna, on ta vyuziva, chodi si oddychovat, a ty si kedy bola na tyzdennej dovolenke? az prilis ho ofukujes, no a co, ze pripevnoval nabytok, to je snad nejaka narocna praca? mal to urobit pred porodom, sprava sa ako nejaka princeznicka, a nie muz co ma rodinu

really8
19. nov 2024

Takze Hovoris ze on to ma chudak narocne a zasluzil by si aspon tyzden dovolenku s AI a wellnessom? Do riti ze ja nie som chlap.

earlgrey
19. nov 2024

Ináč poznám muža, ktorý narodením dieťaťa bol podobne na tom ako tvoj manžel....nakoniec, keď malo dieťa 5 rokov, sa rozviedli....a otec si dieťa užíva teraz, už keď má skoro 15 rokov....sú veľkí parťáci a vlastne to dieťa je viac u otca ako doma s mamou a jej novou rodinou....

martinka13
19. nov 2024

Aj podľa mňa ho prehnane obhajuješ. Skús mu raz dôrazne predostrieť jeden svoj bežný deň. Aby si uvedomil, čo znamená nevyspať sa, byť unavený a zodpovedný za dieťa 24/7. Hlavne ho neľutuj. Je to aj jeho dieťa, ktorému sa podľa mňa nevenuje vôbec. Je normálne, že sa treba o niektoré veci postarať. Vari nečaká, ze ešte aj nábytok budeš montovať Ty vo svojom "voľnom čase "

zuzanita1609
19. nov 2024

Mne sa zdá,akokeby porodil (ťažkým priebehom) pán manžel a má tehotenskú depresiu 😁. Moc ho neľutuj,preplesk a nech sa správa ako muž a otec! 😉

klara1205
19. nov 2024

Ja toto nepoznam, poznam len druhu stranu ale tiez mam pocit ze ho viac obhajujes ako je nutne..Je k tebe zly? Agresivny? ked chces pre neho co najvacsiu pohodu ? lebo ked je v pohode on ste v pohode vsetci ?
Moj muz nejak automaticky ide somnou 50/50 so vsetkym co je doma, aj s detmi aj s domacnostou..Pred nim som mala priatela ktory sa len poflakoval a vsetko bolo vylucne na mne a on bol nonstop unaveny, podrazdeny pretoze jeho volny casnemal ziadnu efektivitu...Ked mi prisiel moj manzel do zivota, od zaciatku bol taky "rodinny" a hlavne ma bral ako svoju partnerku, zenu, a cloveka s kym zzdiela jednu domacnost o ktoru je potrebne aby sa starali dvaja - jeho nazor a tak to bolo aj ked prisli deti...mali sme neskutocne tazky start do zivota s prvou dcerou, ale moj muz isiel na 200% Jasne ze boli vybuchy emocie a nervy ale my ked sme sa zomkli preslo vsetko..Jednoducho sme na vsetko dvaja ako na zivot tak na deti a domacnost...Jasne ze nevesia zaclony alebo nešije 😀 ale ked sa najeme a ja som varila on sprace, ked nie som doma povysava a umyje, ak je nieco co potrebuje oprat tak si to opere...skratka nikdy som nepocula ake to ma tazke aky je unaveny atd atd..On mi nejak vsugeroval nazor ze na vsetko musia byt dvaja, tak ako ziju v jednej domacnosti tak aj pri detoch su vzdy dvaja..

jarkap1
19. nov 2024

@autorka tak manzel robi z domu a denne sa dietatu VENUJE TRIDSAT MINUT (zahrnajuc vecernu rutinu, ktoru robite spolu). A chudacik nevladze. Dneska ked skonci HO, vypni mu ntb, nabal dieta a nech s nim pada vonku aspon na 2 hodky. A ty relaxuj.

milanemila
19. nov 2024

No mne pride teda ako dost slaby kus :D a z coho je taky na nervy? 🙈 vsak ma svoju robotu ako predtym a 30 minut sa venuje dietatu a ani nie sam ale v tvojej pritomnosti. Predpokladam, ze okolo domacnosti robis vsetko ty aby chudacik nebol v napati :D Sa zacni rovnako opustat ako on, normalne mu nastav zrkadlo 🤷🏼‍♀️ a rovno sa opytaj, ze ked dokojis tak kam ty pojdes na tyzden sama na dovolenku.

liv1
19. nov 2024

Poslala by som ho k psychologovi a tiez by som mu povedala nech sa spamata. Lebo toto su skor vyhovorky. Chudatko napate 🙄. Ty vstavas v noci, ty sa staras 24/7 ale on je chudacik v napati. Este bol tyzden sam s kamaratom 🤦‍♀️. Nuz, dieta preveri mnohe vztahy

uglybetty1234
19. nov 2024

Precitala som si tvoj prispevok 2x. Nechapem co takeho uzasne robi. Ze zavesil policu!? Nehnevaj sa na mna, ale velmi dobre si to zariadil. Vsak ty robis vsetko, este sa citis ze on ma toho vela 😂 30 minut denne s dietatom a to skor ho spolu asi kupete. Dost o nicom chlap.

veronika1754
19. nov 2024

Možno by mu pomohlo urobiť si plán, normálne spísať na papier že čo by chcel alebo by mal urobiť a postupne to škrtať. Niekedy to je super na uvoľnenie mysle keď je to na papieri už to nemusí byť v hlave a keď bude postupne vyčiarkovať bude sa mu ulavovať s tým že vidí že už veľa toho urobil.

doriiis
19. nov 2024

Wtf? Pripevnuje nábytok o stenu? Každý deň?
Mužík nech prestane robiť nepotrebné kraviny a začne sa viac venovať rodine.

lucia147852
19. nov 2024

Ak ma depresii, nech výhľada odborníka. Ty ho moc ľutuješ. Máš ho ako ďalšie dieťa. Vieš čo je unavený chlap? Kamoskin muž sa sám staral o dve maličké deti, zatiaľ čo ona bola s rizikovým teho v nemocnici s potom po predčasnom pôrode. 2x do týždňa chodil za ňou 150km aby doniesol čo treba, zobral špinavé, opral, doniesol spať. Teraz sa stále stará už o 3 maličké deti (konečne sú doma), z toho to najmenšie extrémne predčasne narodené ma zdravotne problémy. Mama odsáva stále mlieko aby mohla mala piť, on zabezpečuje skoro celý servis domácnosti. Sex ten chlap nemal hádam trištvrte roka, možno aj viac . Lebo zakázaný kvôli rizikovému, ženy aj tak väčšinou v nemocnici a potom akútna sekcia. Toho chlapa som jedinýkrát nepočula sa sťažovať že je unavený, že nevládze, že potrebuje ísť preč. Keď ho aj niekto poľutuje, tak povie, že to treba s musia vydržať. Takže toľko k porovnaniu tvojho chudáčiska chlapa.

liv1
19. nov 2024

Teraz citam ze psychologa nechce. Tak mu kup na tu temu nejake knihy. Vsetko ale ze vsetko je v jeho hlave. A ty porozmyslaj, ci nie je k tebe chladnejsi, ci nehlada tieto vyhovorky aby si ospravedlnil nejaku inu zenu. Ale nemusi byt samozrejme. Skus ty byt tyzden “mimo” na pokraji zrutenia, co sa stane. On ma byt podpora a nie sa rucat. Ale k psychologovi nechce 🤷‍♀️. A keby si ty ochorela? Boze taketo padavky, skoda ze si to nevedela skor. Chcel to dieta? Chceli ste ho obaja? Kolko mate rokov?

A teraz k tym nervom. Vypytat od dr nejaky liek, ktory by si vynimocne pri velkych nervoch dal. Alebo ist na to prirodne, kazdy den magnezium, nejaky volnopredajny Lavekan, Bachove kvapky, vecer medovkovy caj, meditacie.

A PS: pol hodina denne je zalostne malo ak on robi z domu.

nika23t
19. nov 2024

Mat takého muža, tak som ja na pokraji zrútenia... Bábovka.

tetapetra
19. nov 2024

Panko žiarli na dieťa. Tvoja pozornosť je zameraná viac-menej na dieťa a aj on by rád, kebyže behas okolo neho. Plesni mu po hlave, aby sa prebral

stanulienkat
19. nov 2024

Pol hodina zratana pocas dna??? Wtf? To je s nim 5 krat po 6 minut??? Ved s nim netravi ziaden cas. Ty mas kedy cas na seba, na oddych? Doma predpokladam robis vsetko ty. Urcite si nerobte druhe dieta. Ako ste fungovali v domacnosti predtym? Robil nieco doma?

enmery
19. nov 2024

Čítam už 3krát a stále nechápem, čo tak strašne veľa tento muž doma robí, že je na zrútenie. No nič. Nevenuje sa ani dieťaťu a ty ho ešte ofukuješ. 😵‍💫

barbie2023
19. nov 2024

Máš dve deti ale porodila si jedno. Je to jeden nezrely egoisticky jedinec ,ktorý potrebuje ,aby sa spamätal.

doriiis
19. nov 2024

Ja by som možno odporučila zrušiť prácu z domu a nájsť normálnu prácu.Taku,kde musí dôjsť,byť tam a potom ísť domov.
Tieto Home Office sú na dve veci.Ludia leniveju a majú na všetko kopec času a výsledkom je,že neurobia nič okrem nutného minima

kristinapetronela
19. nov 2024

Nechaj ho oddýchnuť ...

zuzinabila
19. nov 2024

hm, jednym zo znakov zrelosti človeka je, že prispôsobí svoj život nevyhnutným životným okolnostiam tak, že sa s nimi stotožní . objektívne tvoj muž nemá žiadne náročné okolnosti okrem bežných, t.j. 8 mesačné dieťa o ktoré sa stará manželka. neviem, v čom je to až tak náročné pre neho, ked spí nerušene...čiže skôr je to o jeho postoji k situácii. alebo kebyže ma nejaky vážny zdravotný problém, prečo to nezvláda, tiež by sa to dalo pochopiť. ale zdravý mladý chlap, ktorý spí vedla nerušene v izbe, tak akokolvek na to pozerám, nemá to vysvetlenie okrem toho, že mu je nekomfortne...PS: my sme spali svojho času v izbe s tromi malymi detmi (novorodenec, 1,5 rocna a 3 rocna) ja som kojila a muž v noci riešil plienky, resp. vodil na WC ked sme boli vo faze odplienkovania, vetral každú noc aby sme sa v tej spálni piati nezadusili🙂 a podobné prkotinky, teda vstával viac krát a potom išiel do roboty. prežil to a ani raz sa nesťažoval, prispôsobil sa. a to nehovorím o nevyhnutnej psychohygiene, tú potrebuje každý nejakú. ale kedže tvoj muž na to má priestor a možnosti a nedokáže to využiť, chcelo by to nejaky nacvik, aby to dokazal. terapeut nie je zlý nápad.

vilma7
19. nov 2024

Posli ho k odborníkovi, zrejme si myslí že na ňom stojí šťastie celého ľudstva. Potrebuej odbornú pomoc.

unicornlady
19. nov 2024

Práve včera som to čítala, Barbora Kucharová (terapeutka) povedala, že zrelosť muža sa prejaví, keď sa narodí dieťa. Vtedy sa prejavia napr. narcistické tendencie, keď chlap neznesie, že sa všetko netočí len okolo neho.

svetlonos
19. nov 2024

@lucia147852
tak on aj žena by si zaslúžili aspom 2 týždne welnes s neustálym dozorom pre deti!
To je masaker.

som_realistka
19. nov 2024

Prepáč, ale ideš cestou do pekla. Moc ho ľutujes a ofukujes (vlastná skusenost), popoludní mu nabal dieťa do kočíka a nech je vonku minimálne hodinu, ty si lahni a spi, čítaj knihu, tancuj, spievaj cvic, čokoľvek co ta zrelaxuje, ZIADNE DOMACE PRACE.

svetlonos
19. nov 2024

V sobotu ráno nachystaj raňajky a trebars všetky porcie jedla do dózy pre dieťa. Daj tatkovi do rúk dceru a odid na celý deň! Chod s kamiskou na raňajky, welnes ard. V nedeľu zooakuj. Ako pomôcku mu napíš časy co kedy treba. Ze chudáčik vystresovany! Vytrieskat mucholapkou by zaslúžil.
Pokial bude takto pokračovať, zvazila by som rozvod! Veď aj tak si na všetko sama. Potom ti dokonca odpadne ofukivsnie prerastenej decka v podobe manžela. A už vôbec by som nemala chuť žiť intímne s prerastenej dietatom, ktorý na moje potreby absolutne 💩.
Ja riez nemám chodiaci zázrak ale chodí do práce, kam idealne jedna cesta trvá 1,5 hodiny spojmi! Ak ovšem idú ako treba, takže realne mu cesta z a do prace trvá 4 hodiny. Áno, je z toho zničený. Okrem toho neznesie byt z určitých dôvodov dlhodobo v dvoch ludi, co teda v tých spojoch je.
Ale až takto keby sa choval, tak by ma slak trafil. S detmi sa pohra, minule som poobede spala 4 hodiny! Potom v rámci žartu mi zahlásil, ze sa MI postaral o deti aby som si oddichla 🤣🤣🤣Oni sú totiz aj Jeho 😁.
Ôk, mali ste to náročné, stresové ale nech sa opravi, lebo toto neexistuje. Pokial budeš takto fungovať ďalší rok, dva - padnes dole hubou od vyčerpania ry! Ale toho skutočného vyčerpania! A co on potom urobi, hm? Zrúti sa a bude hajinkat pri tebe na uzbe v nemocnicu, lebo chúďatko nezvládol 2dnovu starostlivosť o vlastné dieťa. No chlap na pomilovanie ozaj.
Ja nevravím, že my obaja nebývam nervni, ale takto sa rúcať?
A ze pripevniť skryne🙈 to beriem ako obdivuhodné u totálne lavych jedincov - to nič v zlom! Aj ja som na mnohé veci "lava" 🤪
Ale keby bol aspom v iných veciach ozaj ze perfektný.
Ty hlad konečne na seba a falošná pozitívna prináša tiez choroby! Takže sa kludne aj naser riadne a zhukaj ho poriadne -lebo to si in aktuálne zaslúži! Nie každý je chovných minimum späť a podať výkon v praci -ôk! Jeby sa budím 5x za noc q mam ísť do orace, som rozbitá hrozne.
Aké nevystrci pätu z domu - a to síce môže byt výhoda ale aj veľké mínus! U neho mínus, vypol by aspom mimo domu. Ale hlavne musí prebrať zodpovednosť a dat priestor aj tebe. Vies, keby soli bola sama s malou, zariadila by si sa. Ale ty si muzom, itcom dietata a aj tak nemáš čas na seba ziadny. Už ken jeby ta vyspať nechal bolo by super! Ale nie, lebo on on on on chudáčik je najväčší.

1ryba
19. nov 2024

Pokiaľ je duševne zdravý, nemá depresiu alebo inú poruchu, tak takú hubovú polievku by dostal, že by sa hneď prebral. A na tú týždňovú dovolenku by som išla sama ja a on nech sa stará. Čudujem sa, že mu toto toleruješ. Tak ty si si všetko vytrpela, vynosila, porodila, v noci vstávaš, dieťa máš nonstop na starosti a on je rozhodený. No ja by som mu dala...