Dve deti 3 rocna a 11 mesacna, starsia chodi do skolky a ja s malou doma. Uz stvrty rok na materskej a ja nevladzem...kazdy den to iste, mala je nepolozitelna stale mrnci, starsia dojde zo skolky tiez len mrnci a obdobie vzdoru. Kazdy den od 5 obe hore. Niekedy len si sadnem a placem, ze uz nevladzem.Muz chodi do prace, pomaha vsetko, ale aj tak je to velmi narocne....pomoc, je to vyhoretie?
Ono je dobré mať malý vekový rozdiel medzi deťmi hlavne kvôli nim, no napr. ja by som to nedala. A rada, ak už nekojíš, tak si urob aspoň jeden víkend len sama pre seba či už návšteva rodičov alebo wellnes a deti nechaj na starosti manželovi 😁
@tulipanik12 no neviem ale v malom veku to pre nich teda dobre nie je, kedze obaja potrebuju este vela pozornosti a starostlivosti ale rozkrajat sa neda a vo vyssom mensi vekovy rozdiel dobre vztahy nezaruci. Nikomu to neodporucam a beriem to ako zle rozhodnutie (aj ked to nebolo nase rozhodnutie)
Ja ta chápem, ale neviem ako pomôcť. Poviem to narovinu, keďže mam doma male dieťa a vidím ako je to náročné, vidím švagriná v rodine ma 3 a je to masaker, je celá nervózna, dopotena, nemá na nič čas, jej manžel s nervami v koncoch, tak ja ostávam pri jednom dieťati. Tebe posielam aspoň pozitívnu energiu a snáď to najhorsie obdobie budeš mat rýchlo za sebou
Ja mam troch - teraz 2,4,6, vydrž bude lepsie. Pre mna bol masaker prvých 6mesiacov pri každom. Moji su super aj ked niekedy by som sa vystrelila prec, kazdy mame aj zle dni a deti tiez.
Akoby som citala o sebe. Mam 3r a 19m a su dni kedy zazivam fakt vsetky mozne aj nemozne emocie a stavy, mam chut vypadnut a vratit sa ked budu dospele 🫣😂 a to mi manzel tiez maximalne pomaha.
Uplne ta chapem a na dialku objimam.
Mne najviac pomaha chodit von. Nechat deti s muzom a ist sa sama prejst, za akehokolvek pocasia.
Aspon na hodinu. Proste byt len sama do sebou, nech sa doma deje cokolvek
Plus co ma drzi nad vodou je vyhliadka do buducna - - prezit tuto zimu( januar a februar su pre mna najhorsie mesiace😂) pride jar a leto a v septembri mladsia nastupi do skolky. Ak by ju nevzali, tak jasle. Je mi to jedno, nech to stoji aj pol kralovstva😂
A ja sa vratim do dospeleho kolektivu a skonci ten ubijajuci stereotyp.
Neboj, Bude dobre🩷
Mne pomáha ísť aspoň raz do týždňa večer cvičiť. Raz za dva týždne s kamoškou na vínko. A už sa mi raz podarilo ísť na víkend preč. Mám 7-rocneho, 4-rocnu a 13-mesacnu. Chápem Ta, je to veľmi náročné. Zazivas pocit vyhorenia, preto potrebuješ oddych aspoň raz za čas. Super že manžel pomáha, je asi zvyknutý byť s deťmi, preto si dohodnite čas, kedy budeš sama bez detí.
Ano, vyhorenie. Mala som to rovnako. Teraz maju chalani 5 a 3 roky, ja som naspat v praci a som velmi spokojna. Az na tie debilne choroby zo skolky je to uz s takto starsimi detmi ovela lepsie. Su dni, kedy sa chalani sami vyhraju cely cas. Aj sa dost vadia ale ja si dvojrocny rozdiel pochvalujem. Bude lepsie, pre mna bol tento vek mojich deti masaker, ale chvalabohu sa to zlepsuje. Aj starsi je uz rozumnejsi, aj mladsi uz vie viacej vyjadrit co chce a da sa s nim dohodnut. Zatni zuby dievca a vydrz, drzim palce .
Dat do jasli a chod do roboty.
Ja mam 3 deti. 5,3 a 1. Presne okolo toho veku ako tvoje deti to bolo najnarocnejsie. Ale neboj, to sa otoci. Teraz mam doma uz celkom klud, deti sa spolu hraju, aj s najmensim. Viem ako sa citis, tiez som si prechadzala tazsimi obdobiami. Skus mi spravit pocas tyzdna aspon 1-2hod pre seba. Nezufaj, to sa zlepsi. Uvidis
Mám 3. Teraz 14,11,9. Ale ked mali 5,5, 3 a menej ako 1, tiež mi nebolo veselo. Boli aspoň dobrí spáči. Takže spánkový deficit som nemala. Dokonca prostredná nechodila ani do škôlky pre nedostatok miesta. Najstarší iba na pol deň. Pamatám si režim - ten nás držal. Prvý rok doobedné spanie okolo 10-11. To bol čas na prostrednú. Vždy som jej pustila 1 diel Krtka na telke, kým som najmladšiu uložila pred 10.00. Potom sme mali hodinku na seba, hranie, ja kavu popri, niečo som uvarila - vždy len parák, aby som v kuchyni nebola dlho. Po obede doviezol muž syna. Škôlku mal ďaleko, tak ho bral v rámci obednej pauzy. Baby šli okolo 13.30 spať. To som mala čas na syna - príprava do školy, robili sme cvičenia pre predškolákov, skladali lego. Dodnes si to pamatam, lebo jeden rok bola tak výrazná rutina, že niekto by povedal nuda, ale mne to pomáhalo utriediť si čas a aktivity. Ale samozrejme, popri tom plače, deti sa aj zahrali, aj pohadali. Prostredná umrnčaná, pamätám si, ako som sa niekedy zavrela do špajzu, predýchavala, lebo už vo mne vrelo. A keď ma tam našla, od prekvapenia prestala revať a spolu sme sa aj zasmiali. Na odľahčenie. Asi treba hľadať pekné momenty aj v čase zlom. Pozrieť sa na dieťa, ke´d neplače, aké je milé. Ako ho/ich ľúbiš, lebo sú tvoje. Teraz sa mi dobre na to spomína, ťažšie sa to žilo.
som v tom s tebou, mam 3r a 9m. starsia uz tyzden doma s horuckami hore dolu a to nikdy nebyvala chora, odkedy sa narodilo druhe, tak sa mi zda, ze raz za 2m vzdy nieco vyskoci.
mladsi je narocny na pozornost, treba mu behat za zadkom, lebo je akcny strasne. spi blbo cez den, v noci tiez.
odkedy sa narodil, nemam na seba cas vobec. muz sa venuje, ale skratka neda sa mi ani tu hodku sa odtrhnut, casovo nam to skratka nevychadza zatial. jedine vecer, ked deti zaspia, ale to je take na povazenie, kedze mladsi nespi kludne a treba ho chodit ukludnovat.
a za ten cas aj tak klasika okolo kuchyne, pripadne aspon chvilku stravit s muzom v klude.
pred detmi a so starsou som zvykla pravidelne cvicit, teraz uz som vyse pol roka nic, nemam na to energiu a ani cas... vsetci vravia- vydrz, bude to lepsie, ale mne sa zda, ze je to len horsie a horsie. akoby sa nabalovali starosti.
Áno je to vyhorenie. Úplne bežné pri takýchto malých deťoch. Je to vlastne práca ktorú máš 24/7. Tiež mám také malé deti. Viem sa vžiť. A to mam obrovskú pomoc od rodiny. Ale stále to je náročné. Ten stereotyp. Keďže tiež mi deti vstávajú ráno o 5 a deň je ten istý od po-ne🤣
Ja som bola aj pri jednom dieťati unavená, lebo som bola perfekcionistka, manžel bol stále v práci, takže bolo všetko na mne a po nástupe do práce to bolo ešte ťažšie, teraz už mám dospelé dieťa a na materskú spomínam ako na NAJ obdobie, kedy mi nestál šéf za chrbtom, poobede som si pospala s malou a cez deň sme sa hrali a boli vonku....ale v rodine mali niektoré aj 2 -3 deti a vždy vyzerali všetky mamičky také oddýchnuté, kľudné, trpezlivo sa rozprávali s deťmi, ešte aj chudé boli na rozdiel odo mňa 😁 a ja som nikdy nechápala ako to dokážu.
Mam 4.5 a 2.5 rocne deti. Ked boli stare ako tvoje bola som fakt vyflusnuta,+ to zimne obdobie to bola najvacsia depka na svete.
Ale teraz ked som zacala pracovat tak si hovorim: 😂😂😂 toto nikdy neskonci uz čo? stres,choroby, a uz absolutne ziadny cas. vdakapanubohu za home office a aspon moznost pustit pracku. vydrz, vsetko sa dajako dobojuje a bude lepsie v niecom, v inom zase horsie obdobie. ale obdivujem kazdeho cloveka co ma viac deti a ide do toho dobrovolne ja neznasam babatkovske nerozpravajuce nechodiace nezubiace obdobie
Čo by za to druhí dali 😔
Mám 7 ročného a 10 mesačnú a kvalitne mi prepína len z nej a nieto mať váš vekový rozdiel. 🫣 Sú lepšie a horšie dni, včerajšok bol ten z tých horších dní a plakali sme všetci traja a manžel v robote. Ako mu zavidim !!!
Ja sa pripajam s 3r a 1,5r a oboch mám doma 😁 dúfam, že uvidím čoskoro nejaké svetlo na konci tunela... Ja si ten malý vekový rozdiel vyčítam, ale čo sa už s tým dá robiť
Je to vyhoretie a aj tak si skvelá že to dávaš …
Ja by som už bola zavretá na psychiatrii u dr Chocholouška asi. Fakt obdiv všetkým ženám ktoré majú maličké deti takto po sebe.
Skús si nejako pomôcť, v rámci možností. Nejaky šport pár krát do týždňa, napríklad beh, len ty sama vyčistiť si hlavu.
Využite babky ak sa vám dá, aspoň sem tam chodte s muzom von sami dvaja… Pospi si, aj to pomôže ak by si napríklad cez víkend jeden deň mohla rano dospat, dlhodobý nedostatok spánku vie byt zákerný, spôsobí vyčerpania, depresie
Niekedy je to iba obdobie, deti sa menia rýchlosťou svetla a za pár mesiacov už môžu byt iné, alebo aspoň jedna z nich
Ak by sa to nezlepšilo môžete sa s muzom vymeniť, materská pre chlapov je fajn, poznam dvoch otcov co boli na materskej a obidvaja si to pochvaľovali, ze im to veľmi zmenilo vztah k deťom, rodine ..
Alebo počkaj ešte rok a vráť sa do prace, mladšiu tiez do skolky, byt cele 3 roky (u teba už 6) nieje povinnosť
Mám 4 a 2 ročných a úprimne, to najhoršie obdobie bolo od cca menšej 2 mesiacov do jej roka a pól. Starší 2 ročný ešte malé bábätko, ktoré potrebovalo pozornosť a pomoc. Mladsia koliky, nespavosť, dotoho bola do roka a pól brutálne na mňa naviazaná. Ani jej otec ju nemohol zobrať na ruky, moja mama, môj otec, ani brat na ňu nemohol pozrieť. Jedla som, sprchovala a chodila na záchod s huciacimi deťmi. Starší obdobie vzdoru to najväčšie v 2 rokoch. Mladsia mi stala a plakala pri nohách dokym som sa nenajedla alebo osprchovala (celú sprchu bola schopná doslova rucat, až bola bordova). Potom obdobie keď starší zaspával po 22, mladsia sa do 3:00 kojila asi 8-10x. O 3:20 budíček do 6:00. Keď som ju uspala, zobudil sa starší. Reálne som 4 mesiaca spávala prerušovane 2h 🫣 starší na obed nespaval, čiže som to nemala kedy dohnať. A to som s nimi sama.
Až teraz od malej 2r si konečne môžem ako tak povedať, že som to prežila so všetkým šťastím sveta. Nechápem ako som to dokázala. A keď ju vidim, aká je ešte drobunka a potrebuje stále pomoc a lásku, a že starší vtedy dostal novorodenca a musel sa o mna deliť.. druhý x by som do tohoto rozdielu určite nešla.
Ale od staršieho 4 rokov je to ooooomnoho všetko jednoduchšie. Už je z neho taký “dospelák” a dosť to pomáha. Že aspoň jedno dieťa sa už “nehádže o zem” a dá sa s ním ľahšie dohodnúť.
Keby si si po prvej dcere dala zalozit Danu, na 3 roky, mohla si byt vo vacsom klude, pripadne znovu tehu. No mas dvoch na teba odkazanych drobcov, tak zmusis vsetky rezervy zmobilizovat a fungovat. Mas nejaku radost, neda sa ti o 17."ist na trhy, dat si 🎄punc, poveselit sa s rodinou? Vzdy si predstav, ako ti bude za 5 rokov... Mozno za 2.🌷
Ja som deti v takom veku dala do škôlky, jasli a isla do prace. Bolo to iné, nebolo to lepšie. Len inak narocne, pre celu rodinu. Keď nevladzes byt na materskej, chod pracovať/studovat. U nas sa to z dlhodobeho hladiska ukázala byt dobrá volba. Pre každé dieťa je najlepšie, keď je s mamou tak dlho, ako sa dá. Len nie pre každú zenu, resp. rodinu je to idealne alebo dokonca realne riesenie. Rozhodni sa, kde chceš byt v 2028 a podla toho sa teraz zariad. Chces byt znovu zabehnuta v praci, prip. nejaku novu karieru? Mat "vypiplane" deti, ktoré budú presne take, aké si ich starostlivo sama najlepsie vychovas? Byt znovu tehotna? Studovat? Lebo len zatat zuby a bez vizie cakat, kedy to prejde ta bude fyzicky a psychicky pomaly nicit.
@dahra mam aktualne nieco podobne..temer 6rocna,2 rocna a 1rocny...pre moje psych.zdravie isla 2r teraz do jasli,inak by som sa zblaznila.chvalabohu je tam spokojna,su to rodinne jasle,deti malo.ale casto je chora,takze tiez rezim musi byt,a planovanie.
Ženy,keď sa tu niektorá sťažuje na chlapa,muža,frajera vaša odpoveď je,veď sama si si vybrala,nik tá nenútil,kde si mala rozum,máš čo si chcela a podobne.A toto tiež patrí medzi slobodné rozhodnutie ženy/muža.Fakt je niekto v takomto prípade zaskočení,že je teraz toho veľa?Dalo sa to čakať.🤔
Ja mám teda 6 ročnú a pol ročného ale masaker. Človek si povie že veď už je veľká bude to lahšie. No nie..prvé dni katastrofa. Revala som každý deň. Teraz je to už lepšie, ale aj tak večer vymýšla,nechce sama zaspať keď uspím malého,dcéra mi začne vrešťať do kamery. Skoro každý večer reve za tatinom. Muž chodí domov až večer tesne pred spaním,niekedy az keď už spia. Rano v práci poobede na stavbe. Malý má dni že len plače pokým sa nenosí na rukách. Niekedy sa fakt ani nenajem..a dcéra stále iba čo budeme robiť a kam pojdeme a ja sa nudím. Ja viem že to zachvíľu prejde ale je toho dosť. Si naozaj neviem predstaviť mať menší vekový rozdiel
To 3 ročne by ti nevzali niekam do školy od ďalšieho pol roku?
Skús sa opýtať u vás v škôlke. Hoc aj na 4 hodinky denne. Určite by ti to dosť pomohlo. 🙂
@kava1812 dakujem ❤️❤️
@lujza123 dakujem ❤️
Mam 2 rocneho a 6m. Dakujem za tuto vyhliadku do buducnosti. Tiez sa mi chce plakat😂