Aký je údel ženy - matky?

12. dec 2024

Ahojte,

Mam takuto mozno cudnu otazku do diskusie,zaujima ma nazor aj starsej aj mladsej generacie.
Mama aj svokra mi neustale pri vsetkom opakuju frazu,ze "To je udel zeny-matky". Napriklad, som s 3 dietatom na materskej a obcas uz mam toho plne zuby,chcem ist napriklad s kamaratkou na kavu ci zabehat si, alebo len byt chvilu sama-zresetovat sa(len dodam,ze nechodim temer nikam,venujem sa detom a rodine). A mama uz do mnq vzdy skoci,ze kam by som preboha chcela chodit,.ked poviem,ze aj mne sa treba trochu zresetovat nech mi celkom neprepne,tak mi vzdy povie: "ved si matka a to je tvoj udel,obetovat sa atd"..ale na druhu stranu,ak manzel povie,ze ma toho plne zuby,ze je vycerpany,tak ho obidve posielaju von,nech si oddychne.a ked tymto argumentujem,tak vzdy mi odvrknu,ze :" ale on je chlap"..
Aky je medzi tym rozdiel?nemaju v zivote obaja narok si oddychnut?ci len zena sa ma zrobit?bo aj mama aj svokra tak funguju,v tomto modele.muz si chodi kam chce a zeny su doma.
U nas chvalabohu manzel nezije v dobe kamennej a sam ma vzdy posiela von,ked vidi ze uz mam toho plne zuby,este mi aj kupi vstup do wellnes...

Stretli ste sa v spolocnosti s takymto myslenim?

crazy_cat_lady
12. dec 2024

ano, stretla, bohuzial, to je casto predstava starej generacie, ze zena ma byt doma, pri detoch/sporaku a starat sa o rodinu. nastastie, vela ludi tak uz dnes nezmysla. dolezite je, ze ta tvoj manzel podpori a dopraje/poskytne aj tebe priestor na tvoje konicky/volny cas. mamu by som slusne poslala do zadku :D

kiwi3
12. dec 2024

niektori ludia v tejto krajine, zial, este ziju ako v 19. storoci. viem si tuto scenu predstavit pri prani na potoku. ze to hovoria zeny na zenu, to je pre mna fakt nepochopitelne... a pritom to nemozu byt ani nejak zvlast stare zeny, predpokladam, ze tak maximalne patdesiatnicky... som vdacna, ze osobne sa s tym nestetavam.

andaluzia12
12. dec 2024

No, ja ešte matka niesom (budem za pár dni), ale taktiež si myslím že toto čo opisuješ nieje údel ženy… ženy staršej generácie to tak mali, boli tak vedené, vychované a tak sa to predsa patrilo .. ale keďže už nežijeme v dobe kamennej, svet sa mení, povinnosti si treba prerozdeliť .. svokra je presne ten typ obetavej matky, dcéry, starej matky … ale za takú cenu, že nemá žiadny život, doslova žiadny… a tento svoj postoj vyžaduje aj od nás s mužom, aj od jej dcéry.. ale absolútne sa s ňou nestotožňujeme a niesme ochotní obetovať celý svoj život iným …

basulaak
12. dec 2024

Prepac nechcem urazat tvojich blizkych. Ale su to jednoduche a hlupe nazory, jednoduchych hlupych ludi. Plus daj im volebne pravo a e voilaaa pozri co tu mame. 🥂

kiki68
12. dec 2024

Toto je take z roku pana, ja som normal vsetko robila, co som chcela.

lindusss2016
12. dec 2024

Ak mas vsetkeho dost a nikto z rodiny nie je schopny ti pomoct so strazenim, najdi si opatrovatelku. Nie je tvojim a ani nikoho udelom sa obetovat pre inych, ani ore svoje vlastne dieta. Venujes sa mu denne, obcas sa naozaj ziada pauzicka a nikomu neprislucha ta sudit. Ony si svoje zivoty zariadili podla seba, ty si urob tak, ako to citis.

autor
12. dec 2024

@lindusss2016 babky postrazia,lenze tych reci okolo 😒

ifava
12. dec 2024

Skutocne hlupy a zastaraly nazor maju tvoji blizki, prepac. Ja toto nepochopim. A s takymi ludmi sa ja, popravde, ani nemam o com bavit. 🙂

ruza123
12. dec 2024

Je to sice krute, ale musi vymriet starsia generacia, aby sa konecne toto myslenie stalo davnou minulostou. A ako to uz niekto spomenul, vacsinou ide o jednoduchsich ludi, ktori nemaju ziaden svoj zivot, ziadne konicky, nie su v obraze, necitaju..Proste sa zasekli v roku 5.

lucia13022023
12. dec 2024

Áno, podľa niektorých je údel ženy - matky, porodiť 5 deti, mat upratané, navarene, o deti postarané a ideálne byt upravená a stále sa usmievať a ani len troska sa nemôže sťažovať. Véd je to jej údel!
Takto rozmýšľali možno mamy našich starých mám, som zhrozená ze takto ešte niektorí ľudia rozmýšľajú.

masinka
12. dec 2024

Tak ista hovadina ako to ze to ako je chlap obleceny je vizitka zeny.....

adrianap83
12. dec 2024

Vďaka Ti Bože a Vesmir za moju mamu a svokru - skvelé to ženy vo vysokých rokoch s názormi 21.st.
To som len musela, aby sa nezabudlo, že nie je to všade tak.
No, hold budeš musieť ísť proti prúdu, u vás. 3 deti je zahul pre každú jednu ženu. Áno, v 19.sr, keď žili všetci v jednom dome a o tie tri deti sa starali 3, možno až 4,5 žien z rodiny, bol to iný zákusok, ako teraz, keď sa musíš prosiť a napočúvať sa okolo toho.
Asi len postupne, ako Ťa budú vidieť pokojnejšiu, vyrovnanejšiu, veselšiu, milšiu k deťom a k mužovi, atď...zmeniš ich názor. A možno aj nie, len deti vyrastú. Je to jedno! Drž sa svojho, nedaj sa a drzim prsty 💗

bg92
12. dec 2024

je to mindset starej generacie - nezili podla svojich predstav, su teraz mrzuti a zrobeni a myslia si ze je to tak spravne

sara07
12. dec 2024

ano pravidelne , dokonca aj od bezdetnej švagrinej
ty sa nemusíš podriadovat čo bolo, ano ked bola svokra , tvoja mamina na rodičovskej moc nebolo kam chodit kedže tu boli ako v base a po sk zase nebolo tolko prachov na vylety a podobne , takže sedeli doma a zvykli si
ty vôbec nemusíš ist podla nich, matka sa obetuje vždy najviac zo všetkých pre to dieta, máš právo si oddychnut , pravo ist von, pravo ist na welnes a vypnut
smutné je že nepovie manžel mám toho dost beriem manželku a ideme na 1-3 dni niekam si oddychnut spolu
ano chlap je žial hyčkany , žena musi všetko strpiet a vydržat a prečo ????
rob si ako citiš a vieš ako sa vravi ako si ustelieš tak budeš spat, bud im to vysvetliš a pôjdeš svoje alebo budeš ticho trpieť
oddychnutá matka je iné , a môžeš im aj vysvetlit že keby oni oddychovali mohli byt na tom zdravotne podstatne lepšie

barborachors
12. dec 2024

Moj údel je ten ze pridem z prace, vyložím nohy na gauc, muz pomasíruje a spraví kávičku. Deti nemam takze nemusim počúvať stredoveké dristy o udeloch. Kazdy ma taky údel, ako si spraví.

autor
12. dec 2024

@masinka ano,toto je dalsia perla mojej matky,ked ide rano muz do prace a nema tip top koselu ozehlenu tak uz mi pinda,ze to je moja vyzitka a co si o mne pomyslia🙈

autor
12. dec 2024

@sara07 praveze my zijeme uplne inak ako si nase matky predstavuju ,a preto si nevedia odpustit poznamky,ze sme progresivni,ideme vzdy proti prudu a zauzivanym stereotypom (to a to sa patri,a takto sa to robi a co povedia susedia atd).
My si s muzom vzdy urobime podla seba,ked sa da ideme spolu niekam alebo aj kazdy zvlast.len tie reci okolo co sa napocuvame nam lezu hore krkom,preto som zalozila tuto diskusiu s otazkou ci len starsia generacia 60+ ma takyto mindset🤷‍♀️

simi8658
12. dec 2024

To je strašné toto, vyser sa na nich úplne a oddýchni si podľa možností tolko koľko sa da, samozrejme ze potrebuješ oddych, ty máš nekonečno energie ? Keď sama nebudeš mať a vyhoris z čoho budeš dávať? Hrozne otrasne tieto zastaralé názory, normálne ma to nasralo...rob hlavne tak aby tebe dobre bolo a dobre si sa cítila

pandorra
12. dec 2024

Moja mama ma skoro 70 a nema taketo reci. Je vsak pravda, ze by som to ani nestrpela. Zenam v tvojej rodine odporucam vela cestovat, nech zistia, ze zivot sa nekonci porodenim dietata. Mas narok byt unavena a ist si oddychnut, ked to uznas za vhodne.

evcagabi
12. dec 2024

Neviem, moja mama by mi toto nikdy nepovedala - ta ma stala vyhana, nech niekam idem, ze malu postrazi ale od 4m sa mi este nikam nechce, neskor to vyuzijem 😊

anos18
12. dec 2024

Keď som bola na RD a chcela som ísť do kina raz za mesiac, možno ani toľko, tiež mi moja mama dohovárala, že som zena-matka a mám byť doma. Ale keď išiel niekam môj muž, tak to bolo podľa nej v poriadku, lebo on je chlap, on môže. Koľko sme sa hádali kvôli tomu. V iných veciach je pritom moja mama moderná žena. No tak bola vychovaná.

wolf_
12. dec 2024

Keď majú takéto názory staršie ženy, viem to pochopiť. Ale keď majú takéto názory mladé ženy, tak to sa mi rozum zastavuje. Žiaľ, aj také ešte sú.
Mne moja babka povedala, že je šťastná, že my mladé už máme v tomto rozum (doslova takto). A aj tak to má v sebe tak hlboko zakorenené, že ohľadom nej samotnej to tak bude vnímať zjavne už do smrti - aj keď "mladým ženám s rozumom" fandí 😁 Tak asi tak.. Pri starších to fakt viem pochopiť. Asi ťažko sa po tých dlhých rokoch tak veľmi vštepených vzorcov niečo mení... Ja som podobné narážky od niektorých rodinných príslušníkov počúvala v podstate od detstva. A od detstva som sa voči tomu búrila.

autor
12. dec 2024

@wolf_ obe su uz dochodkyne,takze jedine co ich ospravedlnuje je fakt,ze tak boli vychovavane..ale tazko sa mi s nimi diskutuje,mozem mat nazor argumenty a pravdu aku chcem,idu si furt svoje.ako babky su fantasticke,ale toto ma doslova ubija..

wolf_
12. dec 2024

Ja ťa chápem. Sú témy (napr. aj táto), ktoré ma vytáčajú do vývrtky keď do mňa niekto v realite skočí a mám potrebu diskutovať a vyjadrovať svoj názor 😁 Fakt je ale podľa mňa ten, že to nemá zmysel a rozumnejšie je nechať ich mať názor aký chcú, nediskutovať, max. si zaužívať jednu asertívnu formulku na ukončenie debaty a žiť si život podľa vlastných pravidiel. Hlavné a najviac super je, že s mužom sa v tomto zhodnete 🙂

rorino
12. dec 2024

Nie nestretla,ale keď to má manžel v hlave usporiadané,kašli na to,čo vraví mama a svokra.Hlavne,že sa vy dvaja viete dohodnúť.

lenkakravcova
12. dec 2024

Ja to beriem tak, že každý má svoju zodpovednosť, ktorú si ma splniť. Ale zároveň každý z nás má jednu nervy a vyhovieť môže tak žena doma ako aj muž v práci. Takže vždy sa snažiť si to zariadiť tak, aby človeku z toho, čo má urobiť nepreplo. 🙂

rorino
12. dec 2024

@autirka,moja mama ma už viac ako 84 rokov a má chapavejsie a modernejšie zmýšľanie ako poniektoré 65 ročne.A to je obyčajná žena.Takze je to skôr o povahe,pretože vtedy boli všetky dievčatá tak vychovávane.

129oveciek
12. dec 2024

Fu, obdivujem ta ze tieto reci vydrzis.. ja som extremne prchka a hlakliva na temu muzi mozu vsetko co chcu a zena ma suchat nohami a robit co ma cize ja na tvojom mieste ich pekne zrusim obe, nech sa spamataju.. nastastie moja mama, muz a celkom aj svokra nemaju nazory z doby kamennej, u nas to funguje tak ze kedy potrebujem alebo chcem vtedy mi niekto povaruje a tesi sa z maleho a nie taketo reci ze kam idem.. mamina mi praveze stale hovori aby som kazdy den aspon na hodinku isla sa vyvetrat nech nemam ponorku ale to zase kazdy den nepotrebujem.. svokra sice tiez nema az tsketo nazory ale ona tiez robi full servis muzovi a parkrat skusila ale teda ja som ju zrusila hned na zaciatku ako sme sa spoznali ze urcite nebudem chodit do roboty, robit sluzku, kucharku a vychovavatelku a muz si odrobi svoje v robote a doma mi akurat tak bude frflat ze sa mu nieco nepaci jak aj vela parov takto funguje :D .. a odvtedy si uz nedovoli :D

kittykat22
12. dec 2024

Povedz, ze by si bola sprosta keby si pre seba nechcela viac ako len skakat okolo deti a robit zo seba panaka na spagate. Povedz muzovi, ze mas toho plne zuby, hod mu deti na krk, oznam ze budes doma za 3 hodiny a tresni dverami. Ak si myslis, ze niekto pride a milostivo ti da pred cumak cervevny koberec, vystreli z konfetovej pistole 500eur a objedna limuzinu aby si mala pre seba cas a citila sa znova na chvilu ako zena a nielen ako matka, mozes zabudnut. Bud si (pravom) odtrhnes kus pre seba alebo budes ako pes skakat okolo prazdnej misky.

Ja som tiez skakala okolo muza ako pajac. Ale tu mamicky na konikovi mi hned vysvetlili ako sa veci maju. A moj muz niekedy upratuje, niekedy perie a niekedy vari 😀 A este si lietam do kina, do divadla, na kavy. To bolo predtym nemyslitelne. Stacilo zalozit diskusiu a pekne mi tu vysvetlili, ci som uz uplne sprosta 😅 A pozri - ako sa mam dobre.

1andrea111
12. dec 2024

To som počula názor že žena je na robotu a chlap je na ozdobu 😀