Zinnat 500 mg v 7. týždni tehotenstva

ssj04
7. okt 2014

Ahojte, som v 7 tt, presnejšie 6tt + 6 dní. Dnes som bola u dr. lebo mám hlienovité sople od soboty a nič mi na ne nezaberalo + som včera začala kašľať. Povedala, že zrejme je tam infekcia, keď sú zelené sople.. Dala mi antibiotiká Zinnat 500 mg., povedala, že sa môžu užívať v tehotenstve. Ale v príbalovom letáku je napísané, že má dr. zvážiť prínos pre pacientku oproti riziku pre dieťa. A ja som teraz na vážkach, či ich brať alebo nie :( Máte s tým niektorá skúsenosti? Ďakujem za každú odpoveď

katka0202
7. okt 2014

Zinnat v tehotenstve je Ok, je to bezpečné antibiotikum, sama som si ho naordinovala v prvom trimestri, keď som mala silný zápal prínosových dutín /robím v lekárni, som farmaceut/, vybrala som dokonca 2 balenia a všetko bolo v poriadku 🙂

d_anica
7. okt 2014

@ssj04 Mne dr. tiež v tehotenstve naordinoval Zinnat, ale bolo to skôr preventívne, pred dlhou cestou, keby sa mi stav zhoršil. Nakoniec som ho nevybrala, ale myslím, že je to bezpečné.

jadinka
7. okt 2014

Ja som sice nebrala zinnat ale penicilin v 6.tt a vsetko je ok. Zinnat urcite mozes lebo ja som ho brala uz ked sa mi maly narodil a kojila som.

lina129
7. okt 2014

@ssj04 Zinnat v tehotenstve urcite mozes 🙂 a nepodcenuj co ti povie lekar, pamataj na to, ze virusy a bacily su pre dieta horsie ako lieky...

makda
7. okt 2014

ja som ho brala tiez na zaciatku tehotenstva. nemusis sa bat 🙂. urcite je to bezpecnejsie, ako prekonat infekciu s nejakymi nasledkami.

alicka850
7. okt 2014

@lina129 tak to si pekne mimo. Neviem prečo ma každa matka pocit, že antibiotiká sú cukríky. Nikdy by som si nevzala ATB v tehotenstve, ak by to nebolo nutné. iste, že Zinnat brat može ale ma sople od soboty a od včera kašle a dnes nasadiť ATB???? Vezmem si týžden dovolenky, navarím čaj, dam si ovocie, vitaminy, vyležím a potom uvidím. Ak bude treba, OK, ak nie, načo zvytočne ATB? A to ti hovorim mimochodom ako lekár 🙂

ssj04
autor
7. okt 2014

@alicka850 ja som tiež ten typ čo hovoríš. Všetko som skúšala od soboty, aj dovolenku som si vzala na týždeň, brala som bylinkové sirupy, čaj atď. a nič nezabralo :( Tiež nie som zástanca užívania liekov v tehu, ale ten kašel mám dosť škaredý. Preto som šla k dr. .. Inak sa im vyháýbam, kým môžem.. nič v zlom 🙂 Moja lekárka nie je typ lekára, čo predpisuje atb každému a na všetko.. Tak asi zvážila, že ich trebaLen som sa zľakla toho príb. letáku.

Ďakujem

marienka1703
7. okt 2014

@ssj04 ahoj, ja som brala zinnat + paralen v 9 ttyzdni tehotenstva, malicka sa narodila zdravucka,,,, mne zas dr vyvsetlila, ze choroba v tele je niekedy nebezpecnejsia ako lieky ktore som brala,,,ja som mala zapal priedusiek + horucky,,,

78anita
7. okt 2014

Mojja skusenost: Zinnat 500 bol prvou volbou atb, ked som mala zapal priedusiek. Avsak bolo to az v 5 mesiaci tehotenstva. Brala som ho tusim tyzden a vsetko bolo ok. Akurat sa treba nalievat probiotikami, kvoli mykoze. V prvom trimestri je to vraj haklive, ci uz samotne infekcie alebo lieky na ne. Je to na zvazeni lekara (ci pocuje nalez na prieduskach, alebo mas teplotu a vyjde ti pozitivne crp). Tiez najskor riesime sople morskou vodou; az potom atb kvapkami do nosa; a nakoniec az celkove atb.

rica1
7. okt 2014

@ssj04 ahoj , ja som dnes 6+5tt a od piatku som sa trapila tak ako pises Ty , ale dala som to bez liekol, skusala som na sebe vsetko mozne, vela cajov striedala som ovocne plus pre tehotne, potom kyslu kapustu, vitamin c, odstavene stavy ovocne aj zeleninove, med+citron+cesnak, lekar mi dal len stopangin a tiez som mu hovorila ze mam zeleno zlte sople a ze ma neskutocne boli aj hrdlo .. nakoniec sa mi polepsilo bez liekov, ja by som si dala atd asi jedine vtedy keby som mala vysoke teploty a fakt by mi to tak tyzden neprechadzalo.. zvazila by som si stav + atb , doktorka podla mna vie co robi ale ja osobne by som tie atb oddialovala ako by som vedela, inak uz si bola na utz na srdiecko? lebo ja idem az v piatok a som sa bala aby to nejak neublizilo ked som bola chora 🙄 to čakanie ma zabíja

ssj04
autor
7. okt 2014

@78anita mne nerobila crp, usudila to z pocuvania a z toho ze vykasliavam hlieny a mam zelené sople.. Ze to treba proste preliečiť, aby sa to nevystupňovalo.. Tak dufam že sa rozhodla správne..

gabikkas
7. okt 2014

@ssj04 ahoj, kamaratke sa narodila dcera so srdcovou vadou, z porodnej saly isla priamo na operacnu...ked prisli do kardiocentra v BA, tak prva otazka bola, ci brala atb v prvom trimestri, samozrejme kamoska brala, s odporucenim lekara....takze tak...lekari v kardiocentre maju 90p skusenost, ze mamy deti so srdcovou vadou brali v prvom trimestri atb...samozrejme nemusi sa nic stat. Treba si to velmi dobre rozmysliet. Ine je nasadit atb v druhom trimestri ako v prvom....

ssj04
autor
7. okt 2014

@rica1 na utz idem az budúci stvrtok. Rano sa ešte chystam zavolať gynekologovi, co on na to povie... Ja som tiež vystrasena z tej choroby kvôli babatku.. :( Teraz fakt neviem vo mam robiť :( ci skusat ešte niečo alebo co... Keď mi to nezaberalo od soboty...

gabikkas
7. okt 2014

@ssj04 skus zazvorovy caj, med s citronom, cesnak, kloktat, pripadne aj pit vincentku, na nos je vyborny sterimar s medou. Skus to este takto, je to naozaj velky risk, nemusi sa nic stat, ale aj moze.

ssj04
autor
7. okt 2014

@gabikkas cajik pojem, presne ako pises. Aj sterimar msme doma.. Skusim to teda ešte dva dni bez atb. Ďakujem

rica1
7. okt 2014

@ssj04 ja som tiez lezala v posteli a nevedela co, bolo mi strasne zle, az som plakala fakt a uplne zufala som sa bala si dat aj ten blby stopangin.. hej ja by som zavolala rano hned gynovi? a nemas ho na telefone nejaky mobil ho trochu pootravovat na mobile aj teraz?
takze este si nepocula srdiecko? urcite sa porad snim a teda nepomaha Ti teda nic, a teploty mávaš?

sasena033
7. okt 2014

ja som tiez brala v 1 trimestri okolo 7tt zinnat bohuzial mala som zapal mocovych ciest a tam ine vychodisko nebolo..... a zapal je 100 ktat horsi ako ked vezmes atb podotykam sksu este nejake prirodne veci ak nie nasad

ssj04
autor
7. okt 2014

@rica1 ved to ze nemá teploty, preto som to nebrala nejako vazne...tu chorobu :/ ešte teda skusim to co mam doma a ak nezaberie tak začnem. Rano mu zavolam, nemam mobil na neho..

gabikkas
7. okt 2014

@ssj04 ale sterimar s medou, nie obycajny...ja mam taku skusenost, ze po tomto sterimare presiel aj hemofil aj streptokok z nosa -potvrdene opakovanym vyterom. Este skus dzus pomaranocvy, vela cecka...na potenie lipovy caj...nespominas ani teplotu, tak to nebude este take vazne....prajem skore uzdravenie.

rica1
7. okt 2014

@ssj04 hmm.. a zobrala doktorka ster ci je to infekcia alebo bakteria alebo čo to je? ze by boli vysledky lebo na virus aj tak atb nezaberaju jedine ze by to bolo bakterialne, urcite by som asi pockala na vyjadrenie gynekologa co povie.. to uz do rana nejak vydrzis a ja mam pocit ze mne najviac pomohla ta kysla kapusta a med citron a cesnak vymiesany a ti lyzicky denne, ja som mala aj teploty a neskutocnu bolest hrdla plus tie sople 4 dni mi to trvalo a dnes uz dobre

ssj04
autor
7. okt 2014

@gabikkas ccko berieme celá rodina, pravidelne, preventivne. Ano, aj ja myslím ten sterimar. Ďakujem.. Ved to, ze nemam teploty.tak sa mi nechce tie atb brat

ssj04
autor
7. okt 2014

@rica1 nezobrala nic... Ani ster, crp nic.. Len ma pocuvala a kukla do hrdla... :/

rica1
7. okt 2014

@ssj04 jaj pana tak to mala urobit , ach jaj, ja si tiez hovorim ze sopel a zlto zeleny no super nejaky zapal ale preckala som to, ale keby trvalo npr aj v pondelok vcera ze by sa nic nelepsilo sla by soom hned k obvodacke ale donutila by som ju stery z hrdla a nosa aby sa vedelo co je a potom ku gynovi.. uvidis zajtra co gynekolog povie, potom daj vediet oki?

ssj04
autor
7. okt 2014

@rica1 ja celkovo neverim doktorom. Iba gynekologom. Sla som k nej lebo som sa bála o babo.. Ale fakt som necakala že odidem s atb.. Asi zavolam aj jej ešte rano ci nemozem slusit niečo jemnejšie

rica1
7. okt 2014

@ssj04 no ja neverim uz ani gynekologom, ako ktorym hm.. a doktorom uz vobec nie ☹ zajtra si to obvolaj a dufam ze Ti bude coskoro lepsie

ssj04
autor
7. okt 2014

@rica1 ďakujem.. Ozvem sa ako som dopadla

78anita
7. okt 2014

@ssj04
Zinnat je v pohode pre tehotne, ked je nasadeny opodstatnene (ked mi ho predpisala obvodacka v tehotenstve, este som volala gynekologovi aj kamoske lekarke a odobrili to).
Na virusovu infekciu samozrejme atb nezaberu (preto mohla urobit crp, sice to je opodstatnene robit az po 2 dnoch od zacatia infekcie vraj). Ale to by uz mala vediet rozlisit tvoja doktorka. Ale ked pocula nalez, tak asi rozhodla spravne. Urcite preliecit skor. Nech to neprerazi napr. do zapalu pluc. Drzim palce, nech sa rychlo vyliecis.

alicka850
7. okt 2014

@ssj04 ked je to indikovane,ok, niekedy sa inak neda. Je vsak vela bab,co hned na druhy den bezia pre ATB. Ziadny liek nebol testovany na tehotnej zene,preto vsade pisu,ze s opatrnostou uzivat. V gravidite su relativne bezpecne penicilinove ATB. Drzim palce,nech si rychlo ok

trish31
7. okt 2014

@ssj04 brala som Zinnat v tehu takisto

mirkava
7. okt 2014

@ssj04 lekár musí vedieť čo ti dáva... ja som tiez bola chorá v ehu. kaslala som 3 mesiace ale tak ze som chodila na plucne a musela som brat spreje na dýchanie.... vtedy som sa tiez velmi bala aby som drobcovi neublížila, ale myslím si že ak ich nebudeš brať tak to moze skoncit este horsie... takze ja by som asi radsej brala... drzte sa

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre