Ahojte, čo vám zaberalo na VKT v tehotenstve prosím? Ku večeru mávam už aj 140/95. Podarilo sa vám s takým tlakom rodiť prirodzene či len sekciou?
Mávam také stavy, že v noci keď mám VKT nemôžem ani dýchať a bojím sa, že pri prirodzenom pôrode neudýcham.
pri takom tlaku ja uz by som riesila dr.
Ja som mala od 36 tt., aj 150/100, nasadili mi Dopegyt, ale uprosila som doktora, aby ma pustil domov este, bolo pred Vianocami. Vydrzala som do 39tt., ale drobec, ked sa narodil, bol na rozhrani 37-38 tt. podla neonatologa. Ja som rodila prirodzene, bolo to moje 3.tehotenstvo a sla som na vyvolavanie. Len mi prepichli vodu a do hodiny bol drobec na svete.
Kazdopadne, s takymto tlakom je to risk, ak neberies ani ziadne lieky, max. by mal byt 140/90. Treba lieky a mozno aj hospitapizaciu. Ked mas tlak vysoky, tak sa moze zuzit prietok pupocnikom a k babatku sa nedostane dostatok zivin a hlavne kyslika. Je to velmi nebezpecne. Ja som nemala pozitivne ani bielkoviny, ani opuchy, len tlak a napriek tomu v nemocnici velky stres z toho bol.
Merias si v klude? Najvyssi byva tlak rano okolo 9 hodiny a potom zacina stupat znova okolo 17 poobede. U mna pravidelne, potom aj po porode este.
Porod som udychala v pohode, ale bola som na liekoch, no...a netrval dlho u mna.
Zajtra urcite doktorovi behni aby ti dal tabletky na tlak. Mne tak nasadil 3t pred termínom.
Áno prirodzene v 41tt, bezproblémov.
A mala som najvyssi 200/100, dosť mi to skakalo, Keď som jedla lieky tak som mala najnižšii 140/...
Mala som Dopegyt na predpis.
a co ti hovorili na poradni? lebo ja som mala ku koncu zvyseny v takychto hodnotach a predpisali mi dopegyt... porod prirodzeny, bezproblemovy.
urcite to ries s dr.
@nevenka beriem len dopegit. Ty si čo brala? V deň pôrodu si bola na tabletkách?
@diamond007 pôrod ti prosím ťa vyvolávali, alebo sa ti sám spustil? Dopegyt funguje hormonálne, tak či nenarúša spustenie pôrodu?
@nairia aké dávky ste brali prosím vy?
@diamond007
@paulinkaa2
@nevenka
Dopegyt nefunguje hormonalne. "Liek obsahuje metyldopu, antihypertenzívnu látku, ktorá účinkuje priamo v centrálnom nervovom systéme a tak znižuje vysoký krvný tlak." z www.adc.sk
Mala som vysoký tlak, ráno v deň pôrodu 160/100. Tiež som bola na Dopegyte. Rodila som prirodzene. Ale keby som mohla vrátiť čas, žiadala by som skôr vyvolávačku. Zbytočne čakali na termín a nechali ma teda zbytočne dlho opuchnutú, bielkovina v moči aj tlak vysoký.
Toto je zatial taky hranicny tlak, nie je to este ziadna drama. Pri takomto tlaku sa zvykne davat nizka davka dopegytu. Ale nemusis sa bat, urcite sa s tym da rodit prirodzene😊
@e1i l dopa- dopamin
Metyldopa lavotociva. Ovplyvnuje cns nie hormonalnu tvorbu
môžeš rodiť aj prirodzene. Ja som brala dopegyt najvyššiu dennú davku 8 tabletiek plus ešte jednu tabletku agenu.. 😀
@e1i hormonálna sústava v tele je prepojená. Viď vedľajšie účinky amenorea, naliate prsia, tvorba mlieka... ;)
ovplyvňuje vplyvom dopamínu- čo je neurohormón.
Dobre maj si svoju pravdu. Mm je farmaceut
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/dop...
Kde tu vidis dopamin? Ja nikde ani klasifikovane to tak neni.
@e1i tiež niečo o tom viem z prednášok ;).
To je tak bavit sa s anonymom......
Ja som mala taky isty tlak,den pred porodom som bola na poradni,gynekolog mi dal 2 moznosti - merat tlak 3x denne doma,ak bude nad 140 hned prist na hospitalizaciu,alebo rovno zostat uz na oddeleni...sla som domov,na dalsi den som porodila,vsetko bezproblemov,drzim paste,nech je vsetko v poriadku 🍀
@e1i pozri, nechcem sa tu osočovať. Pýtam sa na skúsenosti. Ďakujem za každú jednu, aj tvoju.
@monuska1234 ďakujem.
Ano rodila. Mala som okolo 170tlak a rodila som prirodzene. Sledovali mi tlak. Vsetko dobre dopadlo
@leuska1991 pôrod bol vyvolávsný?
Nie, nemala som vyvolavany.
Brala som tuším 6tbl denne.
@joesvk vyvolavacku lebo sa ti nechcelo čakať do pôrodu ? To som ešte nepočula, To že posledné týždne sú náročné nemá nič spoločné s tým že bol vysoký krvný tlak.
a inak kamoska mala vývolavany pôrod s výsokym tlakom, tiež brala dopegyt plus ešte jedny lieky
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
A aku liečbu berieš? Ja mam vkt aj mimo tehotenstva, cele tehotenstvo som bola na liekoch, preeklampsia, ale pôrod mi vyvolávali a našťastie az v 37tt. Ty si uz v termíne, to bude v pohode.