Ahojte, ako inak ako každá žena hľadám a patram co tento výsledok znamena, obnasa proste sa bojím.
Mám 36 rokov a 4 deti krásne zdravé. Čakám piate. Včera mi dr oznámil, vlastne až po mojom opýtani sa na výsledky ze z výsledkov v 12 týždni vyšlo vysoké riziko downow syndróm, hotová som. Zobrali samozrejme ešte krv mam si volať v pondelok asi si viete predstaviť co to čakanie obnasa.
Keď mi robil ultrazvuk v 12 týždni nosova kosť prítomná, srdce ok, mozog ok, prejasnenie úplne v poriadku.
Ja ani neviem co sa chcem vás pytat. Veľa diskusii je tu viem, no a sam povedal ze to tak býva ze prvý screening býva pozit a potom neg. Ale uz mam v hlave chrobáka, ze teda bude aj druhý pozit. Chcem ísť na tie nifty testy vedeli by ste mi poradiť, kde presne na akej stranke sa objednať? Je ich viac na nete a takú mam hlavu vyrevanu ze vôbec neviem na ktoré kliknúť a obvolať.
Ďakujem pekne žienky 😭
@monsterablue ahoj ďakujem za komentár práveže neviem to je ten problem, on mi aj papier ukázal na stole, lenze vôbec som cez slzy nevnímala, snažím sa dovolať nikto neberie 😢
Pri tomto výpočte sa berie do úvahy aj vek, čím vyšší tým väčšia pravdepodobnosť. Tipujem, že ide len o to ak nič iné nenašiel.
To bude vekom.
Ja som prvé mala v 35r a druhé v 39r
Pri prvom si nepamätám ale pri druhej som mala 1:180.
Nerobila som žiadne dodatočne testy, morfológia bola ok.
Mam obe deti zdravé.
Ahoj. Práve o tomto sme sa rozprávali s kolegyňou a ona mala 30 rokov a jej to isté povedali . Či ste si istá že chcete dieťa s downovým syndrómom a podobne. Ona chcela ísť na potrat , hotová a nakoniec vyšlo že krvné testy raz za x razy vyjdú zo zlými hodnotami a narodil sa jej zdravý syn ..
Ja som mala pri piatej vek 39 a veľmi vysoké hodnoty na DS lekár mi povedal ze je tam veľmi vysoká pravdepodobnosť, mala je zdravá somnou bola v pôrodnici jej hodnoty boli všetky v poriadku a mala sa jej narodila s DS
Úplne sa viem do teba vžiť. :( zažívala som to isté, prvá dcérka úplne zdravá ani cukrovka ani žiadne zlé výsledky počas tehu, porodila som v 20.rokoch. druhú som čala v 26 rokoch a keď mi povedala ze mi vyšiel pozitívny skríning bola som hotová, sestrička mi povedala, že to može byť aj vekom (ako fakt?! :D ) mala som tuším 1:280, išla som najprv na geneticke, znova zlé výsledky. Potom na odber plodovej vody, a všetko bolo v poriadku. Pamätám si, že mi výsledky mali prísť akurát medzi vianočnými sviatkami tak si predstav tie stresy. Neprajem naozaj nikomu taký strach ale všetko dopadlo dobre, navyše moja doktorka mala 1:2 pracedopodobnosť (tak mi hovorila) a má zdracé dieťa 🙂
A ešte dodam. Kolegyne co mali skusenosti od známych alebo rodiny s tymto skriningom mi povedali, že je to rutinné vyšetrenie a mám byť zaň rada ak by sa aj niečo stalo viem to včas a viem sa na to pripraviť. Je zadana nejaka norma ako pri kazdych vysledkoch a jednoducho ked ju prekrocis podstupis pre istotu ďalšie vyšetrenie a to buď potvrdí alebo vyvráti. Takze hlavu hore a držím palce🤞
Tiež si osobne myslím, že Dr. nevidel žiadne riziko z tých výsledkov. My máme s Dr. takú dohodu, že keby bolo niečo zlé, tak mi určite povie, inak mi nikdy o výsledkoch nič nehovorí. Ja mám 39 rokov, čakám tretie dieťa a moja gynekologička mi odporučila tie Nifty testy a ona mi zobrala u nich v ordinacii krv a poslali vzorky do Ba. Rovnako mi ona volala výsledky, čiže s týmto neporadím, išlo všetko okolo mňa. Dala som si tie testy za 480,-€. Žiadne iné testy som si robiť predtým nedala, čiže nebolo ani podozrenie, ale vzhľadom k môjmu veku som ich chcela absolvovať. A hneď sme vedeli aj pohlavie 🙂 v hlave som sa nastavila, že je všetko v poriadku, len si to overím, aby som si tehotenstvo mohla viac užívať 🙂 držim silno palce, doktory podľa mňa aj keď nevedomé, ale vedia postrašiť .
Vôbec nestresuj, mne vyšlo 1:20 čo je extrémne veľa. Mám len 27 rokov a v rodine žiadne anamnézy. Bola som u pána grochala ktorý celé testy vyvrátil, dieťatko je podľa sona úplne v poriadku a všetko je z knižky. Jedine že bábätko je o týždeň menšie kvôli nepravidelnej ms, preto to asi vyšlo tak zle. Ďalšie testy nejdem robit. Pri druhom tehotenstve tieto tripple testy ani nepodstúpim, zbytocne veľa stresov.
Ja dakujem mojej gynekologicke, ze ma absolutne nezatazovala takymito vypoctami(zalozenymi na odhadoch). Tehotna som bola v 41 a vobec som toto neriesila....skoda ze si sa doktora na to opytala, ono, ak by mal on pochybnosti tak by zacal s tou temou sam. Nemal tu potrebu, lebo vie ake nepresne su tie vysledky. Skoda ze si do toho vrtala a teraz sa zbytocne trapis.
@januska12323 bodaj by 😢
@veklipo takto sa dobre číta, super chvalabohu veru ale tie stresy...
@monsterablue no no, nepovedal, až keď som sa ja spýtala, len tak za úškrnul ze nooo nechcel som vám to povedať, ale keď sa už pýtate...
@simca115 ved toto riziko ze vieme to my mamy a ptm nevieme co ďalej ta neistota. Och
@monika101146560 boze chudá, si si vytrepela stresov nezávidím ti viem aké to je 😢 ale nakoniec všetko dobre dopadlo toto ma teší takéto čítať. Boli prosim ten odber plodovky? Sú tam veľké rizika?
@domcavesel no tam sa chystám tiež uvidím kam skôr. Vraj to je dobrý dr ten Grochal. Koľko sa platí za ultrazvuk? Informatívne iba nejde mi vôbec o €len nech sa nestresujem
@zooeynka ano ano ja taka zvedavá ach Bože...
Aj prvy aj druhy skrining som mala pozitivny. Druhy dokonca 1:5. Bola som na morfologickom ultrazvuku (ten bol v poriadku, hoci mozaikovy downov syndrom na nom nevidiet) a zaplatila som si pre pokoj duse trisomy testy. Tie vysli negativne. Syn sa narodil zdravy.
Tie triple testy su len take statisticke testy, takze netreba ich nejako brat do uvahy. V niektorych statoch ich kvoli falosnej pozitivite prestali robit.
@brezza no vieš co, takéto stresy ktorá mama nechce mať zdravé bábätko milované... Kde si si prosím robila tie platené testy? U svojho gyn alebo niekde inde na klinike?
Krv mi bral moj gynekolog a posielal to do laboratoria. Vysledky boli do tyzdna. Dala som si robit ten komolet, nech uz skontroluju vsetky geny.
Pri oboch tehotenstvach som si dala urobiť automaticky nifty pro testy a mala som istotu, najlepšia investícia, žiadne stresy 👍
Ja som platila 150, ale bola som mimo ordinačných hodín inak asi 100
@magimi ďakujem za info 🙃
Mala som pri 2. dcere triple testy 1:50....tam sa hodnotia 3 parametre, jeden z nich je dokonca B-hcg. Stačí, že máš zle vypočítaný termín pôrodu a už ti to ukazuje vyššie hodnoty. Plus vyššie môžu byť pri horšej funkcií obličiek, fajčení...je tam veľmi veľa faktorov, čo to ovplyvnuje.
Triple testy sa v zahraničí považujú za obsolentnu metódu, čo sa už nepoužíva.
A inak pracovala som na neonatologii a za moju prax sa viac rodili downici ženám s normalnymi hodnotami ako prekvapenie , ako ženám so zlymi výsledkami
@domcavesel prepáč, nemala som to písať....to nechce počuť žiadna mamička. Teším sa, že všetko je ok. Ja som pri zlých hodnotách tiež bola na veľkom morfo ultrazvuku, zaujímali má najmä srdcové chyby, ktoré sú u downikov veľmi časté...tiež má upokojilo, že všetko je ok a zvyšok tehotenstva som prežila v kľude, čo určite lepšie vplýva na bábätko ako strach a obavy
Odber ako taký vôbec neboli, aspon nie mna. Ja som mala problem skor s tym ze nevedel doktor ci sa mi bude dat vibec odobrat kvoli tuku 😀 ale podarilo sa 🙂 ďalšie 2 týždne by som uz nevydržala
@magimi prosím ta a dopadlo všetko ok ci?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?