Ahojte, baby ktoré ste začali počas tehu užívať AD, mali ste aj vy take vedlajšie účinky ako ja? Začala som užívať seroxat 1/2 a k tomu xanax 1tbl. 3noci po sebe som prevracala ale úplne celé noci, cez den som nic nejedla, bolo mi zle od žalúdka no a samozrejme psychicky som na tom tiež nebola najlepšie, nakoniec som skončila na infúzke v nemocnici. Dr povedal ze vysadiť a vymeniť za ine. Ale obavam sa ze aj pri iných to bude take iste. Su to normalne vedl účinky alebo ste nemali žiadne?
Ďakujem za každú odpoved
@diamantgirl musis vymenit tie lieky cim skor. Chvilu to trva, kym 'sadnu'.
Skúsim vymeniť len si myslím ze to bude rovnaké...😞
@diamantgirl ahoj,mne seroxat nerobil dobre,vymenili mi za paretin,čo je skoro také isté a lexaurin,bola som uuuuuplne v pohodicke,klud,žiadne depky či plač,búšenie srdca,ani tlak na hrudi,hlavu hore,mne trikrat menili,ani frontin mi nerobil dobre...
@diamantgirl ja som mala este ked som nebola tehu, ale vravel ze kym to zaberie moze to trvat aj mesiac, dovtedy bud budu divne ucinky alebo ziadne.
na Tvojom mieste by som poslúchla lekára a skúsila iné. Ja beriem citalon (nie som tehu), a tiež mi bolo zo začiatku dosť zle, prešlo to asi tak po 2 týždňoch.
a to ako môžeš brať takéto oblbováky ked si tehotná ?to sa vôbec smie ?? ved môžeš ublížiť malému preboha, určite by som NIČ do seba nepchala, radšej isť za psychologičkou na psychoterapie,a prípadne akupunkturu,alebo iné iné- bylinné čajíky, prírodné homeopatiká, a nie hned si dať antidepresíva ,ked si tehotná, to je príšerné. vážne. to by som v živote neurobila. je tisíc iných možností. ja som tiež na tom bolo veľmi zle psychicky, nespávala som aj mesiac vkuse, a nechcela som lieky AD, ale sama som sa vzchopila pomocou vecí ,ktoré som opísala vyššie.a v tehotenstve by ani nenapadlo dať si nejaké LIEKY, hocijakého druhu.
@marina24 Ty sa najma upokoj, zhlboka sa nadychni a mozno nabuduce odpovedaj na otazku. Dotycna sa nepyta CI brat antidepresiva, ale ci ma niekto skusenost s vedlajsimi ucinkami.
Ak sa ti podarilo sa dostat zo zlej nalady bylinkovymi cajikmi, super pre teba, ale tym si prezradila, ze nemas najmensie ponatie, co je to depresia. To nie v zlom, nikomu to neprajem, ale nemas. Nie si opravnena radit taketo nebezpecne veci, nie si lekar.
Vies o tom, ze autorka by napriklad po vysadeni liekov mohla spachat samovrazdu? Pride ti to lepsi vysledok, nez brat antidepresiva, ktore su relativne neskodne v tehotenstve a pod dohladom lekarov? Ak ano, super. Som si vsak ista, ze autorka na to ma uplne iny nazor a jej lekar tak isto.
Nabuduce mozno skor rozmyslat, neskor pisat, nie naopak.
@diamantgirl nastavenie liekov tak aby ,,sadli,, je často ,,pokus omyl,, a chce to trpezlivost aj ked viem ze sa to lahko hovorí. Určite spolupracuj s lekarom, potrebuješ byt ako tak fit a schopna fungovat ked pride dieta. Pripadne doplnit to o terapiu.
@bosoriak a ty si kto?ty si lekárka, že sa opovažuješ mňa kritizovať ? mimochodom som lekárova dcéra, tak hádam viem až príliš dobre, čo a ako. A okrem toho- je to verejné fórum, každý môže napísať, čo chce ,prečo by som sa mala ukludniť ,ty sa skôr kľudni ako sa rozprávaš s inými, to tiež niečo svedčí o tebe a o tvojom IQ. A mám depresie, predstav si, aj samovražedné myšlienky,mám aj úzkosti denno denné. Mávam depresie už pár rokov, brala som na to aj to svinstvo,čo zakladateľka,ale zistila som, že to cesta nie je!! a treba bojovať silou vôle, bez toho svinstva. To svinstvo brala aj moja krstná a jej dieťa je teraz ťažko choré! preto to vravím.A netvrdím že sa dá z toho dostať bylinnými čajmi, to si kde čítala prosím ťa ?tam bolo veľa alternatív, len to by zakladateľka musela aj "chcieť " niečo so sebou robičť, však ved najľahšia cesta je ísť za psychaitrom a dopovať sa liekmi, nie ?jasné, ale neičo pre seba urobiť, to nie.
takíto sú dnes pohodlní ľudia.
a AD sú škodlivé!!! ty asi veru nie si lekárka, keď takéto drísty vypúšťaš z úst...a som oprávnená toto radiť.
v tehotenstve sa nesmie dať ani ATB !!! a nie to bože hento svinstvo ..tak sa preber ty mudrlantka
@bosoriak ale v konečnom dôsledku mi to je jedno,či jej dieťa bude zdravé,alebo nie, ona zaň rozhoduje...a keď sa chce dopovať a tým pádom aj jeho tým svinstvom jej vec, ale vravím, že každý na to doplatí.potom bude vyplakávať, že má postihnuté alebo nezdravé decko,ale jej vec...
Na depresie radiť homeopatiká a cajiky môže len hlúpy človek, ktorý o tom nič nevie. Bude lepšie keď tehotná spácha samovraždu???!
Autorke: vymen lieky. Držím palce
Každému asi zaberá niečo iné na depku a psychické problémy... Niekomu stačia cajiky a sila vôle,iným AD,no neviem si predstaviť aj v mojom prípade,že by som bola bez liekov,raz som s nimi skončila pod dozorom,na začiatku tehu,to som síce zvládla ,ale hned po pôrode som musela zase začať brať a vôbec sa tomu nebránim,keďže musim byt ja ok,aby som sa mohla starať o rodinu...a v nemocnici dávajú ženám,ktoré sú na ,,udržiavacke,, tiež AD,a poznám ženy,čo sú zdravé a narodilo sa im postihnuté dieťa,takze to záleží od viacerých faktorov...takze tak.
@diamantgirl ahoj musíš vydržať tie nežiaduce ,:( ja som brala pred tehu citalec a tiex mi nesadol takže mi zmenila na paretin ,tak som otehotnela neplánovane a skúšala som vysadiť no bolo mi veľmi zle ak fyzicky aj psychicky takže nech ti zmení .....liečba kým sa stabilizuje trvá 3- 4 týždne a tak ti bude zo dňa na deň lepšie 🙂 uvidíš začiatok je ťažký no potom budeš ok 🙂 držím palce a poprosim tie múdre hlavy čo píšu o liekoch v tehu .....nanp.maj taký problém a potom posudzuje ....je pod lekar.dohladom a lieky môžeš aj v tehu pekny den 🙂
@marina24 prepáč, baby majú pravdu, fakt nevieš o čom rozprávaš, depka nie je zlá nálada a už vôbec nie nič, čo ovplyvníš silou vôle, čajíkmi a pod. A je dosť drsné hustiť do kočky, čo má problém a normálne sa spýta, aké príšernosti robí a ako na to doplatí, asi je pod dozorom lekárov. Inak, ak máš osvedčené čajíky na upokojenie, jeden si uvar, píšeš dosť agresívnym štýlom.
@agathachristie preboha, prečo by hned mala riešiť všetko akože samovraždou ,sa spamätajte a urážaj si svoju matku, trebárs, nie mňa, a do hlupáň si jej nadávaj kľudne. ja viem o čom hovorím. vyrastala som v rodine lekárov, a viem,ako to funguje,
hneď sa poddávať depkám a lieky na to žrať,..ale však vaša vec,🙂 no do hlupáŃ si nadávajte iným ľudom, fórum je verejné, každý môže napísať svoj názor.ja ťa neurážam, tak láskavo sa spamätaj,
@kacenka1051 zlá nálada ?viem dobre, čo sú depresie, a viem dobre, čo sú úzkosti, ale čo človek sa má tomu poddať ?a prečo hneď že samovraždu by mala spáchať ?ak si nedá lieky ?to je choré, čo tu vy píšete. Napísala som aj iné možnosti resp. metódy, ako sa vyliečiť z depresie,lenže to by najprv človek musel sám chcieť a nie hneď siahať po najľahšej alternatíve, čo sú chemické svinstvá, ako ad...asi ty nevieš o čom hovoríš. A ja nie som agresívna- to skôr tuto ľudia sú agresívni, ja mám svoj názor a mne ho nikto nebude vyhovárať, viem dobre,ako to celé je a funguje, prešla som si tým, a ty nehusti láskavo do mňa ,že nech si idem uvariť čaje, nech si tu dakto iný ide uvariť čaje, čo má problém a nadáva niekomu bez príčiny do hlupaní, to ale ja nie som, tak láskavo sa kľudni vo svojich vyjadreniach na niekoho adresu aj ty !
a vytrhávaš z kontextu nespomenula som iba byliny a čaje, ktoré pomáhajú na depresie,čítaš iba to ,čo sa ti hodí, logicky,ako tu každý premúdrelec, a áno, všetky ženy, ktoré berú takéto ťažké lieky robia príšernosti malým deťom, za tým si stojím a stojí za mnou aj medicína, však ony na to doplatia,ale je to ich vec, keď chcú...no problemo...len ide o to pozrieť sa na to triezvo a nie hneď sa utiekať k sprostým liekom, ktoré ešte nikomu nepomohli. Mám veľa známych, ktorí toto svinstvo konkrétne jedia už dlhé roky a sú to na nepoznanie ľudia, apatickí, nijakí, nevedia sa tešiť smiať, len spia,to sú výsledky AD, a ak to ona chce, a priotráviť svoje decko, ešte nenarodené, tak prosím. viac sa k tomu nebudem vyjadrovať. Hlavné vec, že mojej sesternici zakázali na to lekári , na depresie brať AD v tehu, lebo to škodí plodu,ale prosím, vy ste tu ako vidím najmúdrejšie 🙂))) tak super. palec hore
Kazdy clovek je samostatna jednotka.Kazdy clovek je jedinecny.Tym padom aj ucinok liekov, aj v tehotenstve, je pri kazdom iny.Niekomu uskodi, niekomu pomoze.Nemoze sa to tu uvadzat ako merna jednotka.Postihnute dieta sa moze narodit aj bez toho, aby mamka brala lieky.A zdrave sa moze narodit zrovna tak.A atb, samozrejme pod dohladom, sa v urcitych pripadoch tiez predpisuju, takisto aj ad.
To, ze niekto vyrastal v rodine lekarov mu este nedava kompetencie pisat tu o postihnutych detoch, a o nezodpovednosti matky voci dietatu.Pokial samozrejme sam nieje lekar.Inak je to pre mna len informacia typu jpp (jedna pani povedala)
A mamicke, ktora dala otazku ohladom vedlajsich ucinkov.Naj bude zmenit lieky.Pri seroxate by si nemala vracat.Tam je skor zvysene potenie a sucho v ustach.Prajem vela sil to prekonat.
Mier v dusi aj v srdci a zlcovite reci si odpustit.
@marina24 až 60% neuroz sa vylieči samovolne a bez zasahu psychiatra...to uvadza Kratochvíl v publikácii ,,Jak žít s neurozou,,. Ostatne zial potrebuju medikamentoznu liečbu. Ty si sa rozhodla ze budeš trpiet depresiou a mat denno denne uzkosti - ako sama uvadzaš, to je fakt bohovsky zivot, že jak fasa.......ja som sa rozhodla ze ich mat nebudem a ze sa budem liečit. A som vdačna za Cipralex, ktory som brala istu dobu a za skvelu doktorku, ktora mi pomohla cez toho obdobie prejst terapiou. Nikdy ma nepchala liekmi za kazdu cenu ani ,,pre istotu,, a ked som uz mala obdobia ze som vahala, tak ma povzbudila, ze ved to pekne zvladam. Dnes mozem povedat, ze som vic menej fit a bez liekov klop, klop...
Tak asi ta tvoja alternativna liečba nebude take terno ked mas furt problémy....ale ako vravim tvoja volba, tvoja cesta. Trp dalej...
P.S....a len dodam, ze ist k psychiatrovi je praveze ta najťažšia cesta v zivote práve koly takymto ludom ako si ty. Mne ta cesta trvala 2 roky....2 roky pretrpene a možno naozaj zbytočne...
Ešte posielam ,,depkárom,, publikáciu ktoru stoji za to prečítať ak mate depresie.
https://lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Brozur...
Baby ďakujem Vám pekne za podporu, marina24 ja som skúšala uz všetko ,nemysli si, aj cajiky aj knihy rôzne, terapie, KBT metódu, relaxácie, dokonca pokus o hypnózu, nakoniec psychiatra a lieky...stalo ma to 100ky EUR dokonca oveľa viac. nemysli si ze som to hned riešila liekmi. A lieky by som si nedala v tehu pokial by mi to obaja Dr aj gynekológ aj psychiater neodporučili.
Vieš ked máš pocit ze sa každú chvíľu zblaznis tak začneš rozmýšľať aj nad liekmi 😞
@diamantgirl presne tak ako pises🙂
@diamantgirl ahoj no ako si dopadla ????
nikamo17 ahoj Dr mi predpísal ine AD sertralin ale zatiaľ bojujem ako sa dá bez nich. Uvidím dokedy to vydržím.
@yasminka137 ahoj, chcem sa ta opytat ci si brala ten lexaurin v tehu? ak ano aj na zaciatku 1trimestra?
@kjanka86 ahoj,áno brala do cca druhého mesiaca,kym som úplne vysadila,no teraz som po pôrode a beriem lieky bohužiaľ znova,no uvidim po čase,ci sa zase odhodlam ich vysadit,lebo abstaky som mala neskutočne.Malinka je zdravá,klop klop a mala štyri kilecka ,ked sa narodila 🙂
@yasminka137 super gratulujem, ja som totiz v 8tt a zhorsili sa mi moje uzkosti tak obcas potrebujem neurol ale teraz si ma ukludnila 🙂 A este ak sa mozem opytat ake davky toho lexaurinu si brala?
Môj psychiater povedal,že musí byť maminka ok a v pohode,hlavne v kľude,tak som ešte aj v šiestom a ismom mesiaci občas mohla zobrať,ked som cítila úzkosť či panicky záchvat,aby som tomu predišla.No ja som brala vysoké dávky,3mg tabletky,najprv 3x denne ,ráno obed po polke,vecer celá,znižovalo sa to keďže pred tehu som ich brala dva roky,no a na zač tehu,rano vecer pol,potom uz len stvtky a potom už nič,ťažko bolo,ale dá sa to zvládnuť.drzim palce veľmi,ked niečo...kludne sa pytaj 🙂
@kjanka86 ta moja odpoveď patrila Tebe 🙂
@yasminka137 To je super ze si to tak zvladla bez liekov... Ja beriem Sertralin a neurol podla potreby, snazim sa co najmenej. Dakujem za odpoved, teraz sa uz az tak nebojim a verim ze babatku neublizim 🙂
depresie a uzkosti suvisia aj s genetickou poruchou zvanou COMT https://en.wikipedia.org/wiki/Catechol-O-methyl... kedy si telo nedokaze zaobstarat serotinin, hormon stastia, lebo geny za toto zodpovedne su zmutovane - nepracuju. Su to choroby ako kazde ine, clovek prakticky nedokaze plnohodnotne fungovat, da sa to porovnat s fyzickou bolestou. Kto nezazil, nepochopi. Ja som proti liekom v tehotenstve, no pokial buduca matka nedokaze normalne fungovat, ma depresivne myslienky, uzkosti, bolest na hrudniku, zle sny, tak tie lieky beriem ako mensie zlo. Snazila by som sa ich obmedzit na uplne minimum. Velmi dolezite je aj obklopovat sa pozitivnymi ludmi, ktorych mas rada a casto chodit do spolocnosti, do prirody, na cerstvy vzduch.. odporucam mozno precitat aj tuto stranku http://rng.nazory.eu/ tam najdes prirodne sposoby ako bojovat s tymito vecami...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Som úplne bezradná a nedokážem sa tešiť ani na bábätko lebo nevladzem. Nedokážem to nijako ovplyvniť preto lieky su v mojom prípade nevyhnutnosť. Trpím úzkosťami a občas mam depresiu. Ako ste prekonali to obdobie kym ste sa cítili lepšie s AD?