Ahojte,
žiaľ, postihlo nás niečo čo neprajeme nikomu. Prišli sme o dieťatko v 24 tt. Podľa všetkého prestala fungovať placenta . Doktor pred mesiacom si síce všimol, že je malý o týždeň pozadu s rastom ale neriešil to, povedal iba kontrola o mesiac.. Žiaľ kontrola o mesiac dopadla tak, že malý už ostal v 19 tt bez možnosti donosenia.
Chcela som sa spýtať ako a či ste sa s tým nejako normálne vyrovnali .. rodila som v stredu, bolo to strašné. Mám už jednu dcérku , pôrod bol normálny ale toto .. neviem čo vo mne zanechalo väčšiu stopu.. S malým sme sa po pôrode mohli rozlúčiť , taký malý bobáčik .. nechápem to.. nič sa nemuselo stať keby ma doktor viac kontroloval či nasadil liečbu .. proste kvantita nad kvalitu .. som úplne mimo..
Tiež som sa chcela spýtať, Vás, žien, ktoré si niečim takýmto prešli vo vyššom štádiu tehotenstva či ste boli schopné donosiť ešte zdravé dieťa, bez ťažkostí a po akom čase ste sa na to dali..
ďakujem za každý príspevok.
Ja som rodila tiež v 24tt, maly nemal vyvinuté pľúca plus mal dieru v bránici, nemal by sa po narodení ako nadýchnuť, najhoršie bolo že som rodila tri dni a on takmer do poslednej chvíle kopal a dával vedieť že je tam, keby mohol ostať na stalo v brušku tak by bolo všetko ok. Pomôže len čas a veľká opora blízkych ale úplne to neprejde nikdy podľa mňa. Ja som mala vtedy 19 rokov, teraz mám 24 a som práve v 34tt, všetko je zatiaľ v poriadku a dúfam, že aj bude a porodim krásnu malú princeznú. My sme mali debatu s genetičkou ohľadom toho či bude ďalšie tehu v poriadku a podobne. Keď tak treba vyhľadať nejakého genetika a s nim sa porozprávať, ale ja si myslím, že to nie je niečo čo by sa malo opakovať, keďže už jedno dieťatko máš a všetko bolo v poriadku. Ja si od tej udalosti stále pripomínam, že všetko je tak ako má byť. Proste, že pre niečo sa to tak malo stať. Prajem veľa síl 🍀
Nuz, ak chces riesit, ze doktor pochybyl, zrejme nemas sancu, ak ho aj zazalujes, oni sa ti doktori poznaju a vzajomne kryju.
@vladka2503 ahoj, je mi to ľúto... bolo mi takisto ☹ drobček pri bežnej kontrole bez akýchkoľvek problémov či príznakov zrazu bez života. Bol to síce 19 tt ale bolesť obrovská (aj pôrod ťažký - teda ten začiatok). Riešiť pitvu som nemala silu.Dali sme ho pochovať, predtým som takú možnosť nemala vzhľadom na potraty v 1.trimestri. A postupne som sa s tým naučila žiť, aj keď to bolo strašne ťažké. Istý čas som musela byť na liekoch, keďže sme žili u svokrovcov a boli tam konflikty. To som nezvládala, musela som fungovať pre ďalšie deti a bez liekov to nešlo.
Otehotnela som po pol roku od pôrodu a všetko dopadlo ok, aj keď som mala obavy už celé tehotenstvo. A bola som na injekciách vzhľadom na anamnézu...
@vladka2503 a musela som sa odstrihnúť od "chytrákov" ktorí sa tvárili že veď 3 deti stačia, že veď mám už deti doma...ale ja som chcela TO ktoré odišlo. Bolesť neprejde nikdy úplne, ale dá sa s tým naučiť žiť. Postupne... dali sme mu meno a verím že nám vyprosil aj ďalšieho syna aj iné veci...
@vladka2503 tiež som si prešla tým istým pred 2 rokmi ale v 27tt tiež poruchy placenty a hrozný 12hodinovy pôrod len bohužiaľ že u nás to bolo prvé a vytúžené bábätko a vyrovnať sa stým nedá teda aspom mne
@vladka2503 je mi to luto😢 ja som minuly tyzden rodila mrtveho chlapceka v 25 tt. Podla lekarov zle prietoky nedostaval dostatok zivin a kyslika bol v raste pozadu az o 3 tyzdne. Mne kazali pockat dalsie 2-3mesiace
@vladka2503 viem co.prezivas...u nas v 16tt vsetko ok len triplletesty 1:40a isli sme do bb, ambulancia rizik graviditi a tam, ze bol zle vypocitany gestacny tyzden a brali mi zle.krv a muz kukal na sono, mala sa vrteka ako sidielko a opakovane testy zase 1:90....a tak ze mam ist na odber plodovky, ktory som razne odmietla a tak si ma.dr. zobral do inej miestnosti a zacal.do mna hucat, ze som nezodpovedna mater...nedala som da a isla.som na morfo sono ku grochalovi a do teraz ho pocujem ako hovori, boze ako rad by som vam povedal ze je to "len" dawn...sono bol des kukol srdiecko, rucky vsetko coby vyvratilo dawna a vsetko vyzeralo ok, vytesoval sa aky ma.krasny profil....len zrazu ostal.ticho a poziadal ma.ist von s a poprechadzat, ze nevidi dobre nozky...a pot to zacalo, musel.robit sono od spodu v 20tt mala nemala keby, prsty, kosti a co ma zlozilo mala zlomeninu stehenej kosti v pravom uhle....a potom to zacalo, ja som sa zosypala, muz reval a uz to.islo jedna strana rodiny aby som babu dala sancu,.druha ze ako ju to moze boliet ts zlomenina, ze mam ukoncot jej trapenie....moj dr bez mojho nazoru ma.poslal do nemocky na ut a robili aj amnio ktora samozrejme nic nezistila, takze ak by som isla na nu bolo bu vsetko ok a ja by som teraz nemala.doma moje dve krasne slecny a preco lebo po porode prisli na to ze malej ta nozka zacala.odumierar a mne hrozila sepsa ...co ma velmi mrzi ze po narkoze som im povedala, ze ju nechcem vidiet ale ja si to nepmatam...a ze som ju nedala pochovat...lebo si to zasluzila, bol to maly cloviecik...obcas si kladiem otazky ci som mala narok rozhodnut za nu, ze som jej mala dat sancu mojej krasnej matilde...je.to uz 4 roky a ja na nu stale myslim a nemala s to srdce vyhodit ani sono fotku...a dcerkam stale hovoril, ze maju v nebicku malu sestricku, ktora dava na nic pozor.....drz sa ono ta jazva sa casom zaceli aj zahoji ale nidky nezmizne
A este jedna vec, este ze mama skvelu, uzastnu obvodacku a ta mi porobila testy,isla s na infekcne aj na hematologiu....lebo moj gyn. Ze taketo vysetrenia sa zistuju az po 3 potratoch....to akoze diky...a co na hemato ziatili, ze ma krvnu mutaciu 4g/4g a podla nich ze to nebola pricina...ale ja si myslim, ze bola ves ako si mam vysvetlit, ze babo v 18tt kopka o dusu a v 20tt nohy vysia a dr ich ani nemoze na sone najst...podla mna sa upchala cieva a babo sa jednoducho prestalo vyvyjat....
@alexandra1995 ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoje milé slová
@dominika18muc milá Dominika, ďakujem Ti za odpoveď. Dali sme spraviť genetické testy, bola som aj na odbere placenty, tie vyšli v poriadku, pôjdeme sa testovať aj my dvaja , ale skôr predpokladajú , že to bolo žiaľ tou placentou .. Uvidíme, čakám ešte na všetky tie výsledky.. Veľmi Ti prajem aby Ti všetko teraz dobre dopadlo a čoskoro si sa tešila s malou :*
@arcticcode na žalovanie nemám energiu ..
@bagre Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď,, úprimne tiež som zrelá na lieky..nemôžem povedať, že by som mala zlé vzťahy so svokrovcami, tiež bývame spolu ..len oni by najradšej rýchlo zabudli, nehovorili o tom, stále len že to sa stáva, nemám plakať a podobne.. to ma úplne ubíja.. ,,veď neplač,,.. nemôžem to už ani počúvať... my počkáme na všetky výsledky a podľa toho sa rozhodneme čo ďalej a či ešte skúsime..ďalší by som asi neprežila a zas sa bojím, že by som bola vo veľkom strese pri ďalšom tehotenstve..ale ktovie..ešte je to veľmi čerstvé.. Som rada, že sa môžeš tešiť zo svojich 4 detí , užívaj si ich ako sa len dá 🙂
@katatko351 bože bože katatko.. uplne akoby som o sebe čítala :( náš malý mal už skoro 5 tt opoždenie... je to také čerstvé ešte.. aj u Teba,, musíme sa držať .. zvažujete tak skôr sa začať snažiť ? ja vôbec neviem či budem mať odvahu :( DRŽTE SA AJ VY
Ženy ..... Veľký klobúk dole. Je mi ťažko na hrudi, keď niečo také čítam a keď na to myslím.
Aj tebe autorka prajem veľa síl, veľa optimizmu a najmä správnych ľudí. Myslím si, že jedine viera v osud a v spokojnú malú dušičku troška utíši žiaľ.
@matilda72 Tú otázku či sme mali právo ukončiť im život si budeme klásť do konca života obe.. Avšak tiež som pochodila všetkých možných aj BB , aj Grochala-jeho + názor dr.v Brne bol pre mňa rozhodujúci .. mali sme veľmi zlú skúsenosť v martine v nemocnici,, tam mi povedali , že malý je uplne deformovaný , keď brali odber placenty tak nemenovaný doktor povedal sestričke niečo na štýl však že si už nemusí ani dávať pozor že to aj tak pôjde preč..potom prišiel prednosta že som už 24 tt že to sa už nedá ukončiť a že keď sa mne nepáči, tak ,,TO,, mám porodiť a dať do ústavu .. no vieš si predstaviť to zrútenie.. nakoniec sa nepotvrdilo ani jedna deformácia .. žiaľ potvrdilo sa, že zanedbal to čo mal a môj malý sa už nemal ako vyvíjať lebo placenta proste nefungovala ako mala a potrebovala pomôcť.. je to hrozne ťažké ..a viem si predstaviť aj tú Vašu beznádej keď ste obiehali jedného doktora za druhým.. Som veľmi rada, že máš ešte dcérky a nezostala si nato sama.. držte sa a Ďakujem že si sa ozvala
@vladka2503 prešla som si niečim podobným ako ty .cakala som dvojičky dievčatka nečakane nemáme v rodine žiadne ,jedna z nich mala zložitú kombináciu 3 vvch .pocas tehotenstva mi bolo navrhnuté odstrihnutie chorej lenze kvôli hroziacemu riziku potratu tej zdravej som sa rozhodla ich obe donosiť .po plánovanom pôrode bola klarka 2 x operovana ,po 11 dňoch zomrela . Vyrovnávam sa s tým doteraz ,prajem ti veľa síl,aby si sa s tým čo najskôr vysporiadala ❤️
@nika3136 Ďakujem Ti veľmi pekne :*
@katarinavav to je strašné ..je nás tak veľa .. už sa len naučiť s tým nejako prežiť či prežívať.. som veľmi rada, že ťa teší aspoň jedna z dcérok aj keď verím, že bolesť po druhej zostane navždy , drž sa!
@vladka2503 ja som otehotnela po tejto.udalosti bolo.to nase prve babo, aj dr na genetike, ze mame sa snazit,.ze.to.taka mala naplast na.dusicku a ja na nu ze uz som v 9tt a ona skoro odpadla a vystiskala a gratulovala, ze je to zazrak.tak skoro ( 5m od potratu) otehotniet, inak.bola.to.uzastna.zena taka ludska, zlata este mi aj volala.sama ze na.nas myslela a ze ju nieco doma napadlo a este.posle plodovku na.ins testy...malo.je.takych dr ...a pri potrate to.bolo strasne ked som tam lezala.v bolestiach a sestricky som porosila nech malu pokrstia matidla tak som pocula.ako sa mi smeju za plachtou...tak som si ju v duchu pokrstila.sama...ale jedna sestricka bola velmi zlata, prisla ma.utisit lebo ja.len som tam prisla a som len v kuse revala...a hovori nebojte sa takto.o.rok vam donesiem krasne zdrave babo...malu som potratila na muzove meniny 11.11.15 a prva dcerka sa narodila 13.12.16 a dostala meno dorota (bozi dar) a vies este co ked som odchadzala.z nemocky tak mi hlavou prebleskla.silna myslienka, ze budem mat babo na vianoce a mala mala.vypocitany termin porodu 25.12 ....teraz muz hovori, ze boh nam ju dal preto aby nas urobil.stastnych a aby sme zabudli na zle a preto.je.dorka neskutocne.sidlo 😂
@vladka2503 my sme takto skorý porod zažili u dvoch dievčat v terminovkach(jednemu prestalo bit srdiecko, druhé malo nezlučiteľné vady so životom mimo maternicu). Obe dievcata do par mesiacov boli tehotne a už majú aj zdrave babatka na svete. Kamoske sa stalo tiež, že prišla o babatko v 6 mesiaci a o tyzden má termin. Ja ti držím palce, aby si mala rovnake stastie a podarilo sa Vám čoskoro zdrave babatko.
@vladka2503 moji vsetci traja boli rastom o 2-3 tyzdne mensi a nic taketo sa nestalo...podla mna tam bola ina pricina....
@vladka2503 ja som bola tehotná po ivf tak ešte uvidím čo mi tam povedia a kedy dovolia ďalší vklad
Ahoj, moje prve tehotenstvo takto bohuzial skoncilo 😢. V 24tt +3 som necakane, rychlo porodila jednovajecne dvojicky dievcatka. Obe po porode hned zomreli :( Dovod nikto nevedel, ja aj deti sme boli zdrave, placenta tiez. Pravdepodobne to bol prolaps porodnych blan bez zjavnej priciny. Zevraj sa to ,,stava". O 4 roky som donosila a porodila zdraveho 4 kg chlapceka 🙏
To obdobie po potrate/porode bolo velmi tazke. Vyrovnat sa s tym co sa stalo sa nedalo, nerozumela som kde sa stala chyba. Preco ja?! Milion nezodpovedanych otazok. Kamaratka mi podarovala knihu Tajomstvo. Ta kniha mi velmi zmenila pohlad na svet. Zacala som sa sustredit na pozitivne myslenie a zrazu zacali veci fungovat tak ako som si priala a bolo mi dopriate byt matkou. 🙏 prajem ti vela sil
posieslam objatie
Zajtra bude rok ako som porodila mojho chlapčeka v 22 týždni, vraj mal omotanu pupočnú šnúru okolo krku. Bohužiaľ cez tehotenstvo som bola na operácii, odvtedy to išlo dole vodou. Neustále krvácanie, odtekanie plod.vody...až napokon hrozný pôrod. Furt to mám pred očami...psychicky som bola na tom zle pár mesiacov...je to ťažké a kruté, prečo sa to stáva????😣
@matilda72 to je krásny koniec milá Matilda a Dorotka je určite šťastné dievčatko.. ja som sa veľmi bála pomyslieť čo len na ďalšie tehotenstvo..predsa len nieje to ani len týždeň čo mi môj Maťko odišiel ale keď čítam tu od Vás tie správy tak sa začínam aspoň troška upokojovať , verím, že aj ja si ešte podržím malé klbko bez toho aby som sa oňho strachovala.. Inak tá genetička bola v Martine? lebo ja mám presne takúto skúsenosť s primárkou na odd.genetiky v MT,,tiež sa ma snažila veľmi podržať.. pozdravujem celú Tvoju rodinku :*
@lula313 ďakujem Ti krásne Lula ,, tiež dúfam, že sa na nás usmeje šťastie .. je pravda, že keby nemám už dcérku tak by som to znášala asi oveľa horšie.. aj keď ..dá sa toto znášať ešte horšie.. Ďakujem za podporu!
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj, ja odpovedať na tvoju otázku neviem ale prajem ti veľa veľa síl. Veľmi ma mrzí tvoja strata. Prajem veľa krásnych zážitkov s dcérkou a posielam pozitívnu energiu. Ak sa rozhodnete ešte pre dieťatko budem Vám veľmi držať palce a modliť sa za Vás ❤