Ahojte, práve som zistila že som tehotná. Mám už staršiu dcéru ale s ňou som bola celé tehotenstvo na rizikovom, stále bol nejaký problém a tak som neucila. Teraz má dcéra necelé 4 roky, chodí do škôlky, ja tiež učím v škôlke. Nemala som kiahne a ani sa nemôžem očkovať. Mám veľkú obavu že buď dcéra chytí v triede kiahne a donesie domov. Alebo že budú kiahne v mojej triede. Neviem čo robiť
No nic, co uz narobis? Kiahne same o sebe asi nie su nejak hrozive ani pocas tehu, teda ze nesposobia automaticky poskodenie plodu - aspon tak sa mi zda. Nebezpecne su okolo porodu a pre novorodenca. Prever to s dr, naberie ti protilatky a povie, co dalej.
Ale ja som zvedava, ako je mozne ze nie si aspon ockovana, hlavne ked robis s kolektivom deti? To mi hlava nejak neberie. No ale co, na ocko uz je neskoro, tak len dufat ze nic nechytis.
@anavixy neviem seba izolovať keďže chodím do práce. Učím v škôlke a máme otvorené. Dcera sa tiež nemôže očkovať, má rovnakú diagnózu ako ja
Tak sa daj n rizikové a dcéru vezmi zo škôlky,pôjde až keď porodis
@veselo_neveselo mám celoživotnu diagnózu ktorá vylučuje možnosť očkovať, dcéra ju má tiež. Keby tak nieje, samozrejme som zaočkovana. Protilátky nemám žiadne
Ale ano, v prvom trimestri su velmi nebezpecne. Potom az pred porodom.
@veselo_neveselo
Aha, ja ze ty ucis v skole… no izolovat sa mozes tak ze pojdes na PN predsa.
@ktochytavzite neviem či by ma gynekológ nechal zdravú celé tehotenstvo na PN. Kamarátku nenechal ani keď zvracala xy krát denne a ledva stala. Až po hospitalizácii ju vypísal a aj to len na pár dní
@anavixy len mám obavu či ma gynekológ nechá na PN. Skôr nie ako áno
Skús pohľadať zlého kto ti to uzná a hlavne vysvetlí situáciu,to je troška iné ako vracanie,tu môže byt dieťa ohrozené n zivote
Aku mas diagnozu s dcerou? A ked dcera dostane kiahne, tak co sa stane?
Tak ale toto je ina a podla mna dost vazna situacia, ries to s gyn alebo aj s praktikom. Podla mna aj zamestnavatel by to nemal brat na lahku vahu.
@ktochytavzite skúsim samozrejme ale ak mi nevyhovie tak neviem
@anavixy
@beata_k nerada by som tu písala diagnózu, už teraz je tu dosť veľa veľmi špecifickych informácií, mám tu dosť členov rodiny a nechcem aby ma spoznali. O tehotenstve ešte nikto nevie
Ak dcéra dostane kiahne mala by ich zvládnuť rovnako ako akékoľvek iné dieťa. Ide tu o to aby ich nedostala alebo ja, kým som tehotná
Nerieš PN s gynekológom, ale s obvodakom, väčšina tehotných to tak rieši.
Nechápem, akú radu vlastne očakávaš. Očkovať sa nemôžeš, dieťa očkovať nemôžeš, na PN nemôžeš, tak čo vlastne chceš? Veď sa teda opýtaj gynekológa a obvodného,ako to máš riešiť.
@lily246 a obvodna môže nechať aj tak dlho na PN ?
@koniarova sama neviem aku radu, neviem ako to riešiť. Aj ja vidím PN ako najlepšie riešenie a dcéru by som si nechala doma a dala ju naspäť do škôlky až donpredskolskej, to bude mať bábätko cca pol roka. Len sa obávam že mi lekár PN nedá a.nemam.ziadne známosti že by som prestúpila inde.
Viem že býva veľa zien doma aj len tak. Myslím PN v tehotenstve. Ale nie každý lekár je ochotny
Nič iné ti neostáva,len sa spýtať.
Ak sa u vás objavili kiahne, tak zajdi s prosbou za obvodným lekárom a daj sa vypísať prvý trimester. Je len ťažké sa úplne vyhýbať ľuďom s dieťaťom a kiahne môžete dostať kdekoľvek. Ale je to menšia pravdepodobnosť.
Robit v skolke ked si nemala kiahne a otehotniet,to mi pride ako casovana bomba.Skor ci neskor sa to muselo stat.Ja by som sa dala ihned vypisat a vzala dceru,aj ked tazko povedat ci to uz nemate v sebe.
@anketkarka ono kiahne sú u nás v škôlke celoročne, stále nejaké deti niekde.
@maminkadeticiek ale robím v škôlke viac ako 10 rokov. Vždy som chcela byť učiteľka v škôlke. Ono nedá sa ostať doma už pri pokusoch o otehotnenie
Tak to máš odveci gynekológa. Zmeň ho.
Ako učiteľka by som šla na rizikové na PN.. tam schytal všetko možné nielen kiahne.
Ked si tie kiahne v skolke nedostala doteraz, zrejme ich uz neodstanes vobec. Dospeli sa nenakazia tak lahko ako deti.
Inak niektore tu pisu akoby prave spadli z mesiaca. Miliony zien nemaju protilatky proti kiahnam a nerobia z toho vedu. A pochybujem, ze ta nejaky lekar necha bez diagnozy na pnke. Trochu to prehanas, toto nie je dovod na pn. Ani ja som nemala kiahne, deti mam zaockovane proti kiahnam. Ak sa ti dieta nakazi, vtedy sa izoluj. Ale inak keby nejaka mamicka odtialto prisla do nemeckej skolky, namieste by ju odviesla zachranka po infarkte. Lebo tu je cely rok na dverach vyveseny oznam typu “mame sarlach”, mame ruka -noha-usta” a podobne. A casto aj 3 diagnozy naraz. Tu sa to ale nastastie nijak neriesi a nikto z toho nerobi vedu.
@sissi2183 ak sa dieťa nakazi vtedy sa mám izolovať ? Vieš, že kiahne sú najinfekcnejsie ešte pred prvou vyrazkou že ? A kam sa mám izolovať od dieťaťa ?
Zatiaľ vždy moju triedu kiahne obišli, respektíve dali ma učiť inde. Ale nemusím mať také šťastie vždy.
Ľahko sa píše, že preháňam, keď nejde o život tvojho dieťaťa. Skús si prečítať čo kiahne v tehotenstve spôsobujú.
Chapem.
@sissi2183 vidíš a u nás v DE je to jedna z minima profesii,kde ideš automaticky na PN.. co kiahne,to je problém len prvý trimester. Ale taký bezpriznakovy CMV virus ci herpes.. ja o tom viem svoje,prekonala som okolo 30.tyzdna práve cmv virus od kamoskinho 4 rocneho syna pravdepodpbne.. , som rada,ze maly nie je hluchý a slepy a pozitívny bude ďalších 5 rokov pre svoje okolie a príznaky nebude mať žiadne.. hm taka ucitelka v skolke tehotna by mala isto radosť. Lebo prvý trimester sú to strašne následky na plod. Kiahne som sa dala zaočkovať pred tehotenstvom MMRV vakcínou... a aj tak sme niečo také 'kvalitne' stretli.. maly sa len narodil malinký.
Moc na výber nemáš. Chod na PN. A ak gynekológ usúdi, že nie je potreba kvôli tomuto zostavat celé tehotenstvo doma tak mu ver, je to lekár. Išla by som za ním, povedala mu co je vo veci a nechala ho rozhodnúť.
Urcite ist na pn, dieta ockovat. Nie je to sranda. Ja som teraz tehotna a chytila som kiahne. V tehotenstve mame oslabenu imunitu, aj ked sme to cely zivot nechytili a boli sme v kontakte v tejotenstve to dostanes naozaj ani nevies kde. Proste hocikde, hovorim z vlastnej skusenosti. S nikym takym som nebola vedome, normalne si ma to naslo asi niekde v obchode! :( Chod na pn, chran sa… zdrave babo je najdolezitejsie. Ja sa teraz bojim nech je ok 😭
no neviem či je PN riešením....máš malé dieťa kiahne môže dostať aj na ihrisku.....ďalej aj ako tehotná musíš dodržiavať liečebný režim, čiže von s dieťaťom len 2hod.doobeda a 2poobede v čase vychádzok ak ti teda vychádzky dá.........pri kontrole dodržiavania liečebného režimu sa nerozlišuje ani či si tehotná, ani s akou si na PN diagnózou
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Zaockovat rychlo dieta (ani tak nie je iste ze to uz nechystila, takze tam by bol potom len mierny priebeh ale dostat by pravdepodobne dostala) a seba izolovat. Ale vlastne ved su prazdniny.. v druhom trimestri uz kiahne nie su az take riziko a mozno uz sa neobjavia v skole dovtedy. Dieta by som do skolky uz nedavala.