Tehotenstvo a PN

22. sep 2023

Dobrý deň.Chcem sa opýtať ako to funguje.Som pravdepodobne tehotná a chcela by som byť na PN až do termínu pôrodu.Myslím že by som mohla byť od začiatku na rizikovom tehotenstve.Pracujem cca 3roky tpp.Keď pôjdem na pn ako sa mi vypočíta materská?Hrubý príjem za posledných odpracovaných 270 dní ?Čiže tam bude počítaný aj príjem v hrubom z pn?Alebo len odpracované roky ,a z toho to budú počítať? Vôbec neviem ako sa zariadiť,aby som neprišla o zbytočné peniaze.Prácu mám dosť rizikovú.Nechcem ohroziť bábätko.Ďakujem pekne.

maciatkolulu
22. sep 2023

Akú máš diagnózu? Vážnu? Pravdepodobne tehotenstvo bude F 144. To je veľmi vážne,s tým sa leží v nemocnici od prvého dňa až do plánovanej sekcie.

januska12323
22. sep 2023

Keď máš rizikovú prácu máš nárok na náhradu mzdy a bude ti bežať plný plat alebo zmenu pracovného zaradenia na nerizikové, netlač sa zbytočne na PN (ak tak neusudi lekár) budeš musieť sedieť doma.

autor
22. sep 2023

@januska12323 ako zistím že mám oficiálne rizikovú prácu?

autor
22. sep 2023

@maciatkolulu nebuď nasilu dôležitá s tvojimi výrokmi keď nepoznáš okolnosti.Rizikové buďem mať preto lebo mám na to diagnózu.O dieťa sa snažím veľa rokov,a ďalej písať nebudem.Fková diagnóza môžeš byť jedine ty za tým bodka a vyber si číslo.Pekný deň

janinah
22. sep 2023

Nečuduj sa reakciám.Bud máš zdrav.dôvod byť PN a vtedy ti sú peniaze ukradnuté.lebo chrániš dieťa alebo ten dôvod nemáš len chces byť doma a ešte aj a dobrými peniazmi.Precitaj si svoj príspevok ako to vyznieva.
S tým či je tvoja práca riziková ti poradí gynekológ.Ak tam máš napr.nejake chemikálie tak je to jasné.Ja som sa tiež musela odpratať z oper.saly hneď po potvrdení tehotenstva.

autor
22. sep 2023

@janinah nie pretože neviem na čom som čo sa bude týkať financii.Ja píšě že neviem čo mám robiť.V práci to vyzerá tak že môže sa stať čokoľvek,nechcem sedieť doma no odmietam chodiť s obrovským bruchom do roboty a naťahovať sa tam s telesami.Tu na MK nikto nikdy nikoho nechápe.

bublinka1426
22. sep 2023

obrovske brucho mas tak ovela neskor, zase neviem preco si hn ed kazda mysli ze ju bude odsuvat meter od stola.
urcite nie je vyhra byt 9 mesiacov len doma, uprimne, zbytocne sa zena vtedy moc pozoruje , je izolovana, a mze zacat zbytopcne mysliet na ine veci...samozrejme je ine ked zena dviha tazke ci robis s chemikaliami a podobne.
urcote aj lekar ti zhodnoti co bude pre teba najlepsie.
tehotevstvo nie je choroba a byt doma 9 mesiacov, nie je vyhra na psychiku urcite. a samozrejme, PN mas byt doma, nebude ''slobodna'' max vychadzky dostanes, dodrziavat rezim, ziadne dovolenky velke navstvey nic, ...takze..a financne 9 m prichadzat o peniaze je tiez dost, a neviem, ci ked budes PN mas narok na tehotenske, ci to nie je len pre pracujuce..to netusim
pocitat by sa ti to malo z hrubeho prijmu - materska, PN by na to vplyv nemala mat.

bublinka1426
22. sep 2023

@januska12323 neviem, ci to zenu chapu, byt doma 9m..a este ked sa aj dlho pokusali o babo, no mne by rozne myslienky behali po rozume...a najviac, ze nemozes nikam. len v ramci vychadzok. to je na prt.

zenulkaaa
22. sep 2023

Nic v zlom, ale ja sa cudujem vsetkym zenam, co maju hned potrebu hodit sa na pn… veeelmi svoju pracu neznasas??? Ci fakt je na to vazna diagnoza??? Lebo ak je to diagnozou, ok pochopim. Ale u mnohych zien mi to pride ze len aby som uz nemusela pracovat 😄
Lebo teda ja som zase z tych, co v tehotenstve pracuju do poslednej moznej chvile. Ja mam svoju pracu rada a doma na pn by som asi zahynula 😄😄😄😄

bublinka1426
22. sep 2023

@zenulkaaa mne stacilo byt doma dva mesiace a uz mi behali rozne scenare po hlave. neviem si predstavit 9 mesiacov.😨

anjelicek26
22. sep 2023

Tie reakcie su normalne. Skutocne mat v ruke pozitivny tehotensky test nie je priepustka na 8 mesiacov PN-ky doma... nie si chora, len tehotna. Chapem, ze ak ste sa o babo dlho snazili, ze chces ist "na istotu" a nic neriskovat, ale v drvivej vacsine zamestnani neriskujes nic. Zamestnavatel je ta povinny preradit na pracu vhodnu pre tehotne, mozes robit len rannu smenu, nesmies nic dvihat.

Rozmyslas velmi kratkozrako, vychadzky budes mat obmedzene, co znamena ziadne vikendiky s rodinou, grilovacky, ziadne vecerne kino ci restika s partnerom, dovolenky, proste sediet doma a cakat na kontrolu... a ta prijde aj tehotnej a nie raz... je to neskutocne obmedzujuce...

Takze tak - najprv chod k lekarovi a popytaj sa na moznosti, oznam tehotenstvo v praci a pockaj, ci ta nepreradia na inu poziciu (musia), ak sa neda, budes doma s plnym platom. Ale takych pracovisk je minimum.

Inak to "som pravdepodobne tehotna" myslis ako? Robila si si vlastne test?

226lenka
22. sep 2023

@zenulkaaa ja som išla na PN mesiac a pol pred nástupom na MD a doma ma už zrali mrle 😃 a to doktorka ma chcela vypísať na PN od začiatku tehotenstva, a pritom nemám ani rizikovú prácu, ale som odmietla

jana0215
22. sep 2023

Ahoj. Ja som PN od potvrdenia tehotenstva, už je to skoro 6 mesiacov. Najskôr som mala hematóm, ten keď sa vstrebal, tak chvíľu na to problémy s krčkom. Už po 2 mesiacoch som sa pýtala do práce, hrabe mi doma, človek sa naozaj len sleduje vkuse, tu ma bolí, tam ma pichá, pri prvom tehotenstve je to neznesiteľné, lebo nevieš, aká bolesť je v tehotenstve normálna a aká nie je. A vychádzky 2x denne úplná topka. Práve v čase, keď manžel pracuje, mám zakázané šoférovať kvôli tlaku, takže cez pracovný týždeň sú mi väčšinou na 2 veci. Energia 0 bodov. Čo som si myslela, že budem viac upratovať, čítať, oddychovať, celé zle. Som už unavená z toho, že som unavená. Nevládzem s prepáčením ani 💩. Neviem, ako zvládnem pôrod. Nie nadarmo sa hovorí, že máš v tehotenstve zostať aktívna.

Tehotenský príspevok mám normálne od 13tt, PN ho nijak neovplyvní. Čo sa týka materskej, predpokladám, že termín máš budúci rok. Bude sa ti teda počítať za kalendárny rok 2023 s tým, že dni na PN do vymeriavacieho základu nevstupujú, takže ju neovplyvnia.

Baby ti dobre radia. Ak nemáš problémy, že by si musela celé tehotenstvo preležať, tak sa na PN nehrab. Ak máš rizikovú prácu, alebo 12h zmeny a podobne, zamestnávateľ je povinný ti prácu/zmeny prispôsobiť, alebo budeš doma a poberať plat, pokiaľ toho schopný nebude.

lelelienka
22. sep 2023

Ja som bola pn cele tehotenstvo, zacala som uplne na zaciatku hned par tyzdnov v nemocnici a nasledne doma a poviem ti, naozaj to nechces…Urcite by som sa netlacila na pn len tak z rozmaru, naozaj na to treba vazny dovod, neviem mozno ho mas, ale v tom pripade su peniaze a vypocet materskej to posledne co ta trapi, teda aspon u mna to tak bolo…

majka10112020
22. sep 2023

Ak to tak citis a lekar ti PN da tak chod. Doma ti bude lepsie ako v praci. Sice vychadzky su 2 hod doobedu a 2 hod poobede ale da sa zo zvladnut. Tiez som bola PN od zaciatku, aj ked to nedopadlo dobre 😥
PN je prve 3dni 25% z platu dalsie 55%. Ak nastupis na PN v r. 2023 tak sa pocita z roku 2022

https://www.peniaze.sk/davky/vypocet-nemocenske...

A mas narok na tehotensku davku od 13tt
Drzim palce 🍀❤️

lelelienka
22. sep 2023

@jana0215 uplne ta chapem a veru treba len vydrzat. Ja som pnkovala cele tehu a jedine, co cloveka drzi pri zmysloch je mysliet na babatko v brusku, ze to robis kvoli nemu😊 inak presne ako pises, clovek len pozoruje co kde zaboli, potom googlis co je este horsie, ja som dlho musela lezat tak kondicka uplne v keli a presne som sa uz ku koncu bala ako porodim. Napokon som kvoli rizikam mala planovanu sekciu a ako som sa jej zo zaciatku chcela vyhnut, tak ku koncu som si uz hovorila ze asi aj dobre, lebo neviem ako by som udychala normalny porod.
Neviem si ani len predstavit ze by si toto vybral niekto dobrovolne…

jana0215
22. sep 2023

@lelelienka veď toto. Ako ja autorku chápem, pri mne bol kvôli diagnózam prepoklad na rizikové ešte pred otehotnením. Prvý týždeň som bola aj rada, že si oddýchnem. 😅 A po mesiaci som si už chcela ísť od oddychu oddýchnuť do práce. :D ale našťastie už len týždeň domáceho väzenia a začne mi materská 😇

Baby zvyšok, ja chápem, že máte plné zuby žien, ktoré sa chcú dať vypísať na PN len tak, ale nemusíte za to hneď na autorku útočiť. Dá sa to aj pekne vysvetliť a pokiaľ neviete, čo za tým je, tak nemusíte hneď osočovať. Ja sa snažím riadiť heslom "ži a nechaj žiť". Denne je tu x tém, kde sa mi rozum zastáva. Načo sa ku každej vyjadrovať? Nepáči sa mi, nechám tak, odpíše niekto iný. 😉

nikiki29
22. sep 2023

PN materskú neovplyvní, máš dôvod, choď na PN a nerieš. Aj ja som PN asi 3 týždne, idem sa doma zošalieť. Ak by mi práca nespôsobila také ťažkosti, doma nesedím 😪 dúfam, že po najbližšej kontrole by som mohla PN ukončiť a skúsiť znovu pracovať… aj keď sa bojím že to skončí rovnako ako naposledy - z práce rovno do nemocnice 😪

floki1994
22. sep 2023

Pravdepodobne tehotna znamena co? 😅 sorry ale bud si alebo nie..lekar ta vobec vypise? Moja sestra je gyn a ta nevypise len tak vsak aj jej chodia kontroly a hlavne teraz ked 90% zien sa hrabe PN od pozitovneho testu...tam treba naozaj vaznu diagnozu (krvacanie a podobne..) vsak lrvy trimester mas aj tak 50:50 a ci sedis doma alebo v praci moze to dopadnut dobre aj zle...ak mas ale namahavu pracu popros lekara o potvrdenoe tehu a to daj zamestmavatelovi...ak ti nenajde vhodnu pracu budes doma s nahradou mzdy...ak s tym ma problem nahlas ho ;) 9 mesiacov byt dom vkuse je na hlavu ...a to ver ze aj ja som sa natrapila kym sme mali babatko ...

autor
22. sep 2023

@jana0215 Zamestnávateľ ma nevie nikde inde preložiť a ani mi ponúknuť inú pozíciu.Pracujem na smeny,v kolektíve budem na obtiaž a zavadziam a nič nepomôžem.Doma ostať nechcem celých 9 mesiacov lebo mi prepne.

jana0215
22. sep 2023

@autorka tak v tom prípade je povinný ti mzdu platiť a budeš sedieť doma. Radšej takto, neprídeš ani o cent, ako mať pn, znížený príjem a vychádzky. Zo zákona máš na to právo. Neviem ktorý je to paragraf, možno ti ho niekto aj pošle. Ak to zamestnávateľ nedodrží, vieš dať podnet na inšpektorát práce.

melanta
22. sep 2023

@jana0215 áno, má na to nárok. Ale v prípade, že ide o pracovisko resp. prácu, ktorá je pre tehotné nebezpečná oficiálne (je na to nariadenie vlády), nie že ona si povie, že nechce tú prácu počas tehotenstva robiť.

jana0215
22. sep 2023

@melanta to som nikde nenapísala. Musí mať papier od gynekológa a zamestnávateľ je povinný ju preradiť. Ale to platí aj pri práci na zmeny. Nie je tam špecifikácia len nebezpečné prostredie, chemikálie a podobne. Je tam toho viac.

melanta
22. sep 2023

Autorka - ak robíš prácu, ktorá je podľa zákona tehotným zakázaná, požiadaj písomne zamestnávateľa o preradenie na iné pracovisko. Ak tak nemôže urobiť, ostaneš doma (bez potreby PN) a bude ti plynúť plná mzda. Zoznam prác prikladám. To už si vieš sama pozrieť, či spadáš do niektorej z kategórií. Ak nie, tak potom musíš hľadať inú cestu.

melanta
22. sep 2023

@jana0215 papier od gynekológa vôbec nepotrebuje. Ak je jej zamestnanie v zozname, tak to postačuje, papier od lekára k tomu potrebný nie je, veď o tom hovorí zákon, tak k čomu papier, lekár nie je nad zákon. Ja som však primárne narážala na to, že treba dávať radu ucelene. Nielen že môžeš ostať doma a ak nie, daj podnet na Inšpektorát. Je potrebné poradiť celým faktom. Že doma môže ostať ak je jej profesia v zozname. A je to §162 Zákonníka práce a k nemu je podstatné spomínané nariadenie vlády.

jana0215
22. sep 2023

@melanta tu píšu, že nemusí byť len zákonom zakázaná. Stačí, keď má posudok od lekára, že jej aktuálnu prácu vykonávať nemôže. https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...

melanta
22. sep 2023

Autorka - zabudla som pripojiť ten link na zoznam pracovísk.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-272

jana0215
22. sep 2023

@melanta áno, preto som tam spomenula, že je k tomu paragraf a zamestnávateľ je povinný sa ním riadiť. To bola jediná info, ktorá mi tam chýbala a aj som to autorke napísala.

maciatkolulu
22. sep 2023

Ak sa snažia o dieťa veľa rokov a máš diagnózu,tak by snáď bola veľmi dobre informovaná čo robiť v prípade pozitívneho,ale normálne pozitívneho,nie možno pozitívneho testu. To je snáď jasne každej "snazilke" s diagnózou....tobôž tej,ktorá sa snaží roky. Takže tak 😉

anjelicek26
22. sep 2023

Ja stale nerozumiem terminu "pravdepodobne tehotna" to znamena ani nebola u lekara, ani neoznamila v praci alebo ani netestovala a na druhej strane pises, ze ta zamestnavatel nevie prelozit ci ponuknut ti inu poziciu...ved to fakt nemozes naisto vediet...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre