Ahojte baby chcela by som sa informovať že ako to je vlastne s týmto rizikovým lebo na internete o tom popíšu vsetko možné ale normálne odpovede tam niesu .
Mám ohľadom toho otázky:
kedy mám nárok na túto pnku?
Kedy môžem ísť na PN? Koľko môžem byť na nej?
Som zatiaľ len v 7.týždni ale je mi naozaj zle ráno napinanie večer neviem spať, krize to ani nevravim, rýchlo sa zadycham a prácu mám skôr o zdvihani prekladani tahani krabic a iných tazkych produktov
Bolia ma kolena mám poruchu štítnej žľazy-znížená funkcia a zle výsledky kvôli tomu mi doktorka zvýšila dávku zo 75mg na 88mg a strašne mi z tých liekov je zle....
A keď som gynde vravela že ako sa v robote nadrapujem tak mi povedala no a čo šak to nieje choroba ....
To zalezi od lekara. Tiez mam pracu kde taham, dviham tazke veci, palety, tovar. Ked som to povedala gyn tak sice sa jej to velmi nepacilo, ale vypisala ma na PN hned v 6tyzdni.
@nikk3y no na PN mas narok ak mas rizikove tehotenstvo napr. si mala pred tym nejake problemy alebo teraz pocas tehotenstva mas problem napr. krvacas, enormne vracias a neudrzis v sebe nic, skracuje sa krcok, otvaras sa a co ja viem ale este diagonozy, len to musi indikovat lekar a podla toho co pises, zrejme tvoj lekar si zatial nemysli, ze je tam dovod na rizikovu PN, teoreticky po oznameni tehotenstva by ti mal zamestnavatel prisposobit pracu napr. nerobit nocne alebo preradit na iny typ prace (co neviem ci sa vzdy da)
skus sa s lekarom porozpravat, ze vzhladom na charakter prace by si aspon 1trimester bola rada na PN, pripadne chod za obvodnou, mozno ta ta pochopi a necha ta doma povedzme s bolestou krizov ale neradi to robia, kedze musi aj oni dokladovat diagnozy a ich opravnenost
ja som napr. po dvoch potratoch, vracala som dva mesiace, picham si injekcie, okrem hematologie mam tiez stitnu zlazu ale do prace chodim, lebo kym sa vsetko vyvija ako ma, nevideli sme s lekarom dovod na PN ale kazda to mame inak, skus sa s nim porozpravat, zial kym nebude vidiet dovod neda ti PN, kedze aj oni ako som spominala su kontrolovani
záleží od lekára a od zdravotných problémov, ja som bola na PN celé tehotenstvo až do nástupu na MD, ale mala som zdravotné problémy, najskôr hematómy, neskôr hrozil predčasný pôrod
@nikk3y na rizikové Pn musí byť diagnoza kedy sa tehotenstvo považuje za rizikové, teda predčasný pôrod či riziko potratu....samozrejme na PN môžeš byť aj pri iných diagnozach, ale vždy sú podmienené diagnozou, nie prácou akú vykonávaš.....čiže ty musíš informovať svojho zamestnávateľa že si tehotná a mal by ťa preradiť na prácu vhodnú pre tehotné ženy......ak pre teba takúto prácu nemá, tak ťa môže nechať doma s náhradou mzdy.....napr.v automobilkách ženy chodia do práce ale kedže práca nie je vhodná pre tehotné, tak tam v nejakej miestnosti presedia celú pracovnú dobu.....zamestnávateľ ťa môže preradiť na inú prácu alebo ti dať akúkoľvek inú nenáročnú prácu.......tehotenstvo nie je diagnoza...na PN potrebuješ mať diagnozu a samozrejme ak ťa aj gynekolog vypíše musíš dodržiavať liečebný režim lebo kontroly z SP chodia aj tehotným.....
Záleží od lekára, ale určite mu povedz o svojich zdravotných problémoch.
podla mna si mylis rizikove tehotenstvo s povinnostou zamestnavatela prisposobit pracu Tvojmu stavu... rizikove tehotenstvo... toto je z netu, ale dost dobre to vystihuje:
Rizikové tehotenstvo môže byť spôsobené buď zo strany matky (jej ochorenie sa môže zhoršiť tehotenstvom, resp. jej choroba ohrozuje tehotenstvo), alebo zo strany plodu (zistené vrodené vývojové chyby plodu, Rh-inkompatibilita…).
Rizikovosť môže byť spôsobená aj vážnymi komplikáciami tehotenstva tzv. hroziaci potrat (krvácanie z rodidiel/, hroziaci predčasný pôrod /skoré skracovanie krčka maternice, otváranie bránky krčka maternice).
Teda pri rizikovom tehotenstve ide o chorobný stav a nie o "preventívne správanie sa" pre možné riziká v tehotenstve.
Podla toho co popisujes, sa Ta nic z toho netyka. Ja viem, ze na nete je hrba (dez)informaci a zarucenych sprav od jedna pani povedala... tehotenstvo je normalny fyziologicky jav , na PN-ku nemas narok pokial na to nie je padny dovod. Obycajne vracanie (pokial nejde o hypermezu), nespavost, vyssia citlivost su normalnymi priznakmi tehotenstva. Pokial mas problemy so stitnou zlazou, tak ju v tehotenstve treba prekontrolovat prave preto, ze funkcia sa meni. Dokonca v tehotenstve nie je zakazane dvihat nic tazsie, pokial nemas problemy (napriklad krvacanie) len sa to nejako votrelo do povedomia, pretoze pod vplyvom tehotenskych hormonov sa uvolnuju vaziva a si nachylnejsia ublizit si, ale babatko to neohrozuje. Takze Tvoj gynekolog ma pravdu. Moznostou je informovat zamestnavatela o Tvojom tehotenstve a poziadat o preradenie na inu pracu.
To co popisujes nie je Risikove tehu, to su bezne veci v tehotenstve hlavne v 1 trimestri.
Na PN mas narok vzdy ked tvoj zdrav.stav nefovoluje vykonavat pracu kt mas. To je na zvazeni kazdeho lekara. Takisto pokial oznamis v Praxis ze si tehotna Musia ta preradit na pracu kt v tehotenstve mozes vykonavat
Ďakujem baby lebo celkom som z toho mimo a môj zamestnávateľ na mňa kašle chcela som od neho nech mi nahodi do dochadzky že idem k doktorovi...nespravil to keďže už ma nahodenu dochádzku a prerabat ju nebude 🤷♀️
A keď som bola u štítnej tak ta ma skoro zjedla 🙄 že si mám dávať pozor keďže stitna môže ovplyvniť potrat a ešte keď mám zle výsledky tak sa bojím .
Toto čo popisuješ nie je rizikové tehotenstvo. Mne bolo permanentne zle asi do 15 týždňa, bežne sa mi krútila hlava a nedovracat sa bola hádam len sila vôle 😂 a mám náročnú prácu. Robím v zdravotníctve, chodím do mraziacich boxov, robím v praci X kilometrov denne, rizikové prostredie, psychicky náročná práca tiež, naťahovanie sa za vecami, chemikálie atd a samozrejme som robila do posledného dňa a úplne bez dňa PN. Akurát sme sa dohodli s vedením čo robiť nesmiem a kedy cca budem/chcem byt preradená na pokojnejšiu prácu ale aj tak som vždy pomohla kolegom keď potrebovali niečo poradiť/urobiť/nahradiť z mojej pôvodnej pozície.
A k štítnej, to ži lekárka povedala preto že si tam mala byt hneď. Ako už bolo spomenuté, štítna sa v tehotenstve pravidelne kontroluje čo je správne a tým pádom je všetko pod kontrolou. Nie je to v 99% prípadov stav na PN. Ak by áno, máš to v papieroch od endokrinologa napísané.
@cookie29 V pohode, ale myslím, že aj viac sa zneužíva systém, ako moja jedna 3 týždňová PN pred 20 rokmi, odvtedy som nebola ani jeden deň PN, ani OČR, ani som nečerpala podporu, ani žiadne pandemické záležitosti a každý deň tu vidím príspevky, ako získať max podporu, príp. materskú..
@nela6 prvá co som napisala je... Ze s tým co popisuje nie je rizikové tehu. A napísala som aj to ze ju musia preradiť na inú prácu, ak má zdrav. Problémy na PN ist môže a nemusí to byť hneď hroziaci potrat... Na PN môže ist ak má aj nevoľnosti pokiaľ to lekár vidí ako dfovod na PN, ale tiež to nemusí byť pn celé tehu ale napr len 2-3tyzdne resp čas kt je určí lekár... Písala som o zdrav. Ťažkostiach a vtedy na PN ist môže...
@ibrunova ďakujem uvidím čo mi povie gynekologička ohľadom tochto 🤷♀️ lebo fakt nechcem aby sa niečo stalo moja mamina potratila a teta tiež a to boli doma a nenamahali sa ... čiže mám dosť strach ... A toto tiež aj ja počujem od každej kamosky ako aj naposledy od mojej bývalej šéfky zo salona že keď mi je zle som unavená zvraciam a mám zd. Stav aký mám tak by ma mala dr.hned vypísať na PN aby som neriskovala čiže som úplne z toho mimo 🙄
@sense no rovno by ma vyhodili 😁 neviem na aku ľahšiu pozíciu by ma preradili pracujem ako Beauty Poradkyňa predtým mi bolo jedno že sa nadrapujem s plnymi boxami (10-15kg)denne vyložiť tovar ten čo sa nezmestil zase upratať a vkuse prekladat tie boxy ale teraz ... fakt neviem čo by som robila keďže vacsina kolegyn sa do mojej práce nerozumie ktoré na inej pozícií :/
@nikk3y ja som od 7 týždna bola na pn u obvodného a potom som prestupila ku gynekologovi na pn..nemal stym žiaden problém...a jednak pracujem v mäsiarstve ale hlavne aj Kvôli korone....v obchode teraz robiť...žiadna výhra...teraz som 32 tt už som na materskej a len čakám 🙂takže šup šup ku obvodnemu....
@nikk3y to je presne to co som pisala vyssie.... jedna pani povedala... nevolnosti a zvracanie patria k tehotenstvu, k normalnemu priebehu, takze preco by ta mal vypisat? A dokonca statistiky hovoria, ze zeny, ktore zvracaju, maju mensiu sancu potratit... a ked oznamis zamestnavatelovi, ze si tehotna, nemoze Ta vyhodit...
@cookie29 preco by ju mal vypisat? No ked niekto hodi sablu niekolkokrat do dna asi nema co robit v práci. Ked mas crevnu chripku a kazdu hodinu ti leti z oboch otvorov, tiez je to normalne pre dany stav, neohrozuje ta to nijako a predsa takto nebudes v praci predsa. Nechapem tie nazory, ze tehotenstvo nie je choroba. Jasne, ze sa neda zena vypisat len zo strachu, ak jej nic nie je, ale zvracajuca zena ma podla mna dost silny dovod na to, aby bola vypisana. Ja som v prvom trimestri nedokazala zit, len som lezala s mokrym uterakom na hlave a aj na wc chodila s vedrom, lebo som nidky nevedela, kedy zacnem zvracat. Nie, neohrozovalo to moje dieta, ale to neznamena, ze v tomto stave by som mala byt v praci.
@babovka2321 no crevna chripka je chytlava... tehotenstvo pokial viem nie. A este raz, zalezi od zvracania, pokial ide napriklad o hyperemezu ako som pisala vyssie, tak samozrejme ano... akurat ze v dnesnej dobe sa zeny nechavaju vypisat lebo rano hodili sablicku alebo sa im nechce do prace... prave preto je to na lekarovi aby to posudil
@cookie29 ja som sice na zaciatku vypisana nebola, riesila som to vtedy dovolenkou + neplatenym volnom, ale doktor by ma v pohode vypisal hned... Teraz som uz PN, ale som uz par dni pred nastupom na matersku a mam ine tazkosti (ale tiez to nie je riziko potratu ci predcasneho porodu). Len netreba generalizovat. Ono niekto hodi rano sablu a potom mu je dobre, ja som napriklad bola fakt totalne odpisana, nedokazala som robit nic. Proste na PN nechodia len tie, co maju rizikove tehotenstvo, su aj ine diagnozy, pre ktore moze byt tehotna zena vypisana (casto to je aj chrbat, ale ovsem vo vyssom stadiu tehotenstva).. Ja suhlasim, ze niektore zeny sa vypisuju len tak, ale nie kazda. A okrem toho poznam aj netehotne zeny/muzov, ktori isli na PN lebo sa im to hodilo (bez diagnozy), takze tento system nezneuzivaju len tehotne. Ale to uz je kapusta lekarov, ktori toto podporuju.
@nikk3y ono zas nie je nevoľnosť ako nevoľnosť... Bežná nevoľnosť patrí k tehotenstvu,... Horšie je ak z vraciaš niekoľkokrát denne, vtedy hoezia aj iné problémy a nielen dehydratácia...
A čo sa tyka práce je v zákonníku určené co tehotné môžu a co nie.... A zamestnávateľ ak pre teba nemá vhodnú prácu môže ta nechať niekde na prevádzke aj 8hodin sedieť... A nechať ta vykladať po jednom kuse alebo ta nechá doma a prináleží ti náhrada mzdy...
Áno mne to isté povedala dr.pred 10 rokmi keď som čakala syna... tiež som mala strašné nevoľnosti, každé ráno som 3x zvracala..ďalej ma nadrapovalo aj počas dňa... pracovala som 9 hod.denne, celý deň som stála na nohách, pridali sa k tomu boľavé kŕčové žily..a dr.že tehotenstvo nie je dôvod na PN, že mám normálne tehotenstvo, že si mám uvedomiť, že som IBA tehotná....
Šla som k obvodnej, to isté som jej povedala a ona ma vypísala na PN... takže záleží od dr. ako sa s tomu stavia...
Ďalšie 2 tehotenstva som už mala rizikové, keďže som mala 1 potrat a potom v obidvoch tehotenstvách v 7tt krvácanie, hroziaci potrat...v tomto poslednom aj placenta praevia centralis...
Baby pekne vám ďakujem že ste si našli čas lebo fakt som z toho všetkého mimo 🙂
Na druhý týždeň idem ku gynde tak uvidím že čo povie .
No a keby idem ku obvodnej tak ta by ma fakt vypisala keďže sa o mňa bála aj pred tým:D je to pani dr.ktorej nič neunikne🙂 ale momentálne nepracuje čiže neviem 🙂 ...
A áno písali ste tu ohľadom zvracania no a už mám taký zaludok že nevládzem ani jesť zo všetkého ma napina včera večer som prvý krát za týchto 7tt zjedla tresku bez toho aby som nemala kŕče aby ma nenadrapovalo a aby mi netvrdlo brusko(To neviem prečo robí ale robí to 😐)
A už fakt pociťujem hlad no radšej nejdem keď mi to nevonia alebo jednoducho moje brucho si povie NIE ..:/
A ohľadom mojej gyndy ta zas mi povedala ze tehotenstvo nieje choroba ale nevie vsetky moje diagnozy tak to ešte beriem a áno možno nemám svoje diagnozy na PN no aby som bola v práci 9-11h denne na nohach a tváriť sa že mi nič nieje a nenadrapuje ma a ľuďom pekne radiť tak to vôbec že neviem ako dám keďže moja praca ide o práci s ľuďmi 🤦♀️
A písomné som neoznámila keďže na internete som žiadny podklad na to nenašla 🙂
A áno môžu byť také ženy aj ľudia čo idú na PN len tak tiež takých poznám no ja niesom z tých ľudí 🙂 v práci idem vždy posledná na obed aj keď končím skôr aj keď umieram od hladu 🙂 vždy všetko porobim aj keď nemusím a pomáham aj iným kolegyniam čo v zmluve nemám:D a po väčšinou dávam dokopy všetko čo moja kolegyňa nedala dokopy čiže v práci si dávam záležať na tom aby bolo všetko dobré tak preto som vám chcela priblížiť že by som nešla len tak na tu PN kebyže mi fakt nieje dobre :/
Naposledy som akurát vyzvracala euthyrox čiže moje brucho sa tak trochu zblaznilo ale v poslednej dobe ma už len napina a mám vtedy strašne vztahy v bruchu je to nepríjemné 🙄 (toto ma najviac v tomto trápi ak nepočítam bolesť hlavy, návaly tepla a potom nadriapovanie vkuse by som spala včera som v aute skoro zaspala aj 3x 🤦♀️A to potom čo som sa zobudila po pár hodinovom spánku 🤣 je to hrozne čo už)) ....
Dám vám vedieť ešte na druhý týždeň ako som dopadla a či má z týchto stavov niečo prešlo🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@nikk3y na pn mozes byt od zaciatku az po nastup na matersku..toto co pises nie je dovod na pn, ale zalezi od gynekologa..mna pri prvom dal na PN a to som nemala skoro ziadne komplikacie, len v praci mali so mnou problem, ze mi nemaju co dat robit, ze mi daju neplatene volno...chcela som to dat na sud, tak mi moja gynda sama ponúkla PN, ze stres mi moze ublizit...pri druhom som bola PN kvoli krvacaniu a predcasnym kontrakciam, ale mesiac pred nastupom na materske som isla do prace, a to som vracala niekolkokrat denne..