Ženy, dávali ste sa očkovať proti čiernemu kašľu v tehotenstve? Dieťa potom dostane aj tak ďalšiu dávku v 3 mesiacoch? Chcela by som sa tomu v tehotenstve vyhnúť, radšej sa tie tri mesiace, kým dostane očkovanie budem normálne vyhýbať kolektívom.
Ak ti treba ísť na preockovanie, je to to najlepšie čo môžeš urobiť, čierneho kašľa je extrémne veľa v poslednej dobe, len vyhýbanie sa kolektívu...no .....ja ako zdravotník by som sa na to nespoliehala
@pseudomonas87 podľa mňa myslí Boostrix. Mňa týmto očkovali špeciálne v tehotenstve, je to trojzložková vakcína.
Ja to urcite zaockujem, nie je 2020, ked vsetci chodili s 1,5m odstupom. Maleho mame v skolke. Je toho vela, nakolko ludia podcenuju ockovanie a moze to byt pre babatko velmi nebezpecne
Dostane, ano
@kiki68 vtedy by som to samozrejme zvažovala aj ja, ale my nemáme nikoho v škôlke, dokážem zostať prvé dva mesiace s dieťaťom doma a vyhýbať sa kolektívom…
Ja som sa o tom radila s obvodným lekárom, dcérka mala čierny kašeľ v škole, ja v treťom trimestri. Povedal, že radšej v prípade pozitivity preliečiť antibiotikami. Ale tak, čo lekár, to názor. Dcérka bola nakoniec negatívna na čierny kašeľ, tak sme to neriešili. Skús sa tiež poradiť s lekárom.
Môj doky povedal, že sa očkuje cca v 30tt ja som bola v tom čase už 36tt, mrzí ma že som sa sama viac o tom neinformovala lebo môj doky mi info nedal, ak by som stihla ten čas, dala by som sa určite očkovať, tie prvé tri mesiačky bol pre mňa riadny stres, lebo všade Covid, choroby, chrípky a sople a kto vie kto niesol v sebe aj čierny kašel a ako už vieme, pre tak maličke bábo je to životu nebezpečné
Dala som sa zaočkovať, odobrili mi to traja lekári, lebo čierny kašeľ nie je sranda preliecitelna ATB za týždeň. A kolektívom sa chceš ako vyhýbať? Do obchodu nikto z domácnosti nepôjde? Ja by som takto neriskovala.
Ale nezijes vo vzduchotesnej bubline, cez príbuzných , manžela , hocikoho môžeš ohroziť dieťa.
Dieťaťu nenarastu z toho dve hlavy, ani sa tebe a ani jemu/jej nič nestane.
V tehotenstve nie. Davala som sa predtym normalne preockovat, deti mam tiez ockovane podla moznosti a aj su preockovane.
V tehotenstve jedny radia ano, jedny nie. Rozhodnut sa musis sama. A teda v nemecku je tlak preockovavat hlavne v tehotenstve -tolko vakcin, co mi ponukla doktorka v tehotenstvach, som za cely zivot nedostala🫣🤐🤐🤐
Na ciernom kasli je blbe to, ze orve dva tyzdne vyzera ako nevinny kasel a netusis ze je to vazne. My sme ani teploty nemali, sme zaockovani a aj tak sme to dostali netusim kde. Deti do skolky nechodia 🤷♀️ ja prave po tej skusenosti s ciernym kaslom teraz zvazujem ze sa v tehotenstve zaockujem, nie kvoli mne, ale babatku, pretoze 4 rocna dcera sa dusila tak ze modrala a nevedela dychat a u novorodenca si to ani neviem predstavit, oni este nemaju uplne vyvinuty reflex na kaslanie
@vevesh si zdravotník/ lekár, keď radis neockovat v tehotenstve proti čiernemu kašľu ?
@carduelis a ako potom to očkovanie pomôže, keď aj zaočkovaná dcéra mala ťažký priebeh?
@pseudomonas87 to si musi kazdy rozhodnut sam, co je pre koho ake riziko. Ty poznas jej zdravotny stav, ze jej radis ockovat za kazdu cenu v tehotenstve?
@vevesh veď toto, že keď prečítam diskusie spred 5 rokov, nikto neradil očkovať v tehotenstve a zrazu takmer všetci…je zvýšený výskyt rozumiem, ale čo keď aj zdravotníci sa rozchádzajú v tom, či je lepšie očkovať v tehotenstve alebo liečiť atb? Očkovaní majú tiež ťažký priebeh a naopak, aj neočkovaní ostanú negatívni po kontakte, viď všetky vyššie skúsenosti. Dať sa očkovať lebo mi povie lekár mi už bohužiaľ nestačí, keďže mám trvale následky po očkovaní na kovid(potvrdené dr.) a tiež to bolo očkovanie lebo doktor povedal….
@vevesh nie, to pozná jej lekár a ak je pri rozume, tak jej to navrhol.
Ja som sa nedala očkovať proti čiernemu kašlu a ľutujem to. Je to veľmi nebezpečné ochorenie, obzvlášť u malinkých detí, pri silných záchvatoch kašľa sa môžu zlomiť aj rebrá... Toto si neprajem nikomu, obzvlášť mojim deťom.
Ty sa možno budeš vyhýbať kolektívom, ale manžel predpokladám chodí do práce, alebo minimálne do obchodu alebo proste za prvé 3 mesiace budete sa stretávať s nejakými ľuďmi, nebudete žiť úplne odizolovaný. Človek je infekčný aj keď ešte nemá príznaky....
Môj malý začal mať nádchu, keď mal 8dní, potom už aj kaslal a ako 12dnovy už bol v nemocnici na kyslíku a kortikoidoch, lebo chytil RSV virus, a nevládal dýchať, netuším kde, všetci sme boli zdraví, možno vo výťahu....
@bolarazjedna no veď toto, dám sa zaočkovať proti čk a malý skončí na infúziách kvôli rotavíru lebo na ten som sa nedala…mala by som sa teda preistotu dať na všetko?
@bolarazjedna Bol dojčený?
Nepichaj do seba toľko chémie, tobôž, keď si tehotná. Máš následky po očkovaní a chceš pchať do seba ďalšie vakciny??? A babatko v brusku... 😔
Veľa zdravia prajem! ❤️
U nas (Irsko) sa ockuje proti ciernemi kaslu, chripke a posledne roky aj proti covidu, uz roky, uz ked som bola tehotna s prvom synom co je 7 rokov dozadu boli tie ockovania.
@ankare áno, čisto kojený
Uvedomujes si, ze nemusis tym vyhybanim sa "kolektivom" nicomu zabranit: Otec, alebo hocikto z pribuzenstva to moze doniest ak bude mat bezpriznakovy priebeh, co u v detstve preockoanych jedincov je celkom realna moznost.
@viestta áno, uvedomujem, tak ako to, že môže doniesť aj x dalších chorôb, na ktoré tehotné zatiaľ neočkujú…
@bolarazjedna RSV nasho a to uz mal 2,5 roka stalo rok problemov, to bola taka svinoba.
V tehotenstve je zakaz robit pokusy ci uz s ockovanim alebo liecbou liekami- co je na jednej strane pochopitelne, na druhej vsak chybaju naozaj relevantne data, ci ockovanie a uzivanie tych ci onakych liekov je naozaj bezpecne a vyhodnocuje sa na zaklade skusenosti a hlaseni vedlajsich ucinkov ( o ktorych pomlcim). Vzdy je to miera umery riziko vs nakaza a preto som aj hore napisala, ze je to kazdeho osobne rozhodnutie. Ak je pre teba vacsi strasiak vedlajsie ucinky v tehotenstve ako samotna choroba, vyckaj a daj seba a male zaockovat po porode alebo vobec. Ak je pre teba strasiak samotna choroba a jej priebeh a mozne umrtie, daj sa zaockovat, aj teraz v tehotenstve. Ty musis byt o tom alebo onom vnutorne presvedcena, ze toto je pre vas (ne)spravne. Neskor si potom nebudes vycitat keby coby, lebo si urobila maximum. Neskor ti tu nikto nebude ani pomahat a ani ratovat teba ci dieta, ci uz s vedlajsimi ucinkami alebo potom samotnou chorobou (a dovolim si povedat, ze aj lekarovi to je jedno v dnesnej dobe).
Ahoj, dala som sa v 38tt, ale prenášala som do 42tt aj tak, takze protilátky sa stihli vytvoriť, žiadne vedľajšie účinky okrem trochu bolaveho ramená a miernej únavy jeden deň som nemala. Urobila som tým pádom maximum pre to, aby som dieťa ochránila, lebo budeme chodiť častejšie k doktorom prvé mesiace kvôli inej záležitosti.
Toto je také uvažovanie... Zaockujem sa na jedno a čo ak dostanem druhé? No tak sa nedám radsej vôbec
@autorka nie je pravda ze stačí počkať 3 mesiace kým dieťa dostane 1. Dávku vakcíny proti čiernemu kašlu (hexavakcina). Dieťa je chránené až po podaní 3 dávky, t.j. myslím v 11. mesiaci života. To je celkom dlhá doba na "vyhýbanie sa kolektívu". Ja sama som sa v tehotenstve dala očkovať a urobila by som tak znova
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som sa dala a super. Malý sa mi narodil v januári, kedy bolo ešte stále veľa chorých. Mala som ešte akú tak pohodu na duši, že je chránený. Teraz je toho strašne veľa, ja osobne by som neriskovala neočkovaním u takého malého bábätka. Ale rozhodnutie a následky - smrť si zváž aj tak sama.