Očkovanie Covid-19 v tehotenstve

nikusssik
3. jún 2021

Ahojte, je tu nejaká budúca mamina, čo sa očkovala v tehotenstve proti Covid -19? Zaujímal by ma priebeh, prípadne nežiadúce účinky ale aj názory vašich lekárov. Ďakujem 🙂

simonkaa27
3. jún 2021

Tak toto aj mna zaujima, preto sa sem pripinam 🙂

ckatka
3. jún 2021

Ja som sa v tehotenstve neockovala, ale až po pôrode. Aj keď kojim.
Pockala by som na tvojom mieste do pôrodu. Po sestonedeli. Pokiaľ nemáš nejaké diagnózy, ze naozaj benwfity prevažujú nad rizikami, počkaj.
V tehotenstve máš zvýšenú imunitu aj tak...keď si budeš dávať pozor a vyhýbať sa ľuďom , je málo pravdepodobné, že sa nakazíš.

jaga18
3. jún 2021

Ahoj, ja som mala v plane sa zaočkovať v 32 tt som mala termín očkovania. Dostavila som sa, vystala si rad a nakoniec ma zaočkovať odmietli ( minulý týždeň). Na registrácii mi povedali, že niektorí Dr zaockuju v pohode, ale táto konkrétna Dr odmieta očkovať tehotné.
Takže ani samotní lekári nemajú jednotný názor. Neskúšala som sa potom registrovať inde, počkám si a po pôrode pôjdem.

tina4931
3. jún 2021

@nikusssik v dotazníku je okrem iných (trombotické ochor., demyelizačné och.) aj otázka o tehotenstve. Tak predpokladám že z nejakého dôvodu

beronsche
3. jún 2021

@nikusssik o dlhodobych neziaducich ucinkoch sa nedozvies, tak dlho sa este tehotne neockuju..

marcelka147
3. jún 2021

@nikusssik ja som bola akurad včera.. Bolela ma ruka, mierna únava inak v pohode.. Bez odporúčania mojej lekárky by som nešla.. Ale už sa mam úplne ok..

tina4931
3. jún 2021

Mňa by zaujímalo, že ak niektorí lekári povedia tehotným ano, nieketorí zase nie a všetky im dôverujete, tak že ako to vlastne je? Kto má pravdu, či každá veríte tomu svojmu? Lebo aj lekár je len človek a človek je tvor omylný.

kluska
8. jún 2021

@nikusssik ja len tolko k tej teme.. tehotna zena nesmie jest to a to, nesmie brat lieky, ale v pohode sa moze dat zaockovat vakcinou, ktora tu je rok aj s cestou.. ved pockajme si na to kolko zien sa v tehotenstve ockovalo a kolko z nich aj to dieta porodilo v normalnom termine zdrave... a potom este pozorujme tie deti rok-dva-tri a potom kludne sa dajme zaockovat ;)

kluska
8. jún 2021

@jaga18 klobuk dole pred doktorkou, ktora odmieta klinicky testovat tehotne..

kluska
8. jún 2021

@tina4931 jednoducho, lebo kazdy ma na to svoj nazor, neexistuje len nazor, ze vakcina je sloboda, ale existuje aj ten druhy, ze vakcina ma vazne neziaduce ucinky a ze sa stale este testuje na dlhodobejsie ucinky, teda ze ako to bude za par mesiacov alebo rokov, to nikto nevie. Teda nemozu tvrdit, ze vakkcina je bezpecna pre tehotne zeny, ked tie sa ockuju len kratku dobu. Narodili sa uz take deti, ktorych matky boli ockovane? Este som o tom nepocula, uvidime.

doma5
8. jún 2021

@kluska narodili 🙂 napriklad do tejto skupiny na FB https://www.facebook.com/groups/433459851127376... mamicky denne pridavaju fotky svojich narodenych zdravych deti po ockovani, aby podporili ostatne
@nikusssik som ockovana zatial prvou davkou v 27 tt., bez komplikacii - okrem jednodnovej bolesti ruky som nemala ziadne neziaduce ucinky. Uprimne, gynekolog nebol rovnakeho nazoru, ale kedze som lekarka, sama som si vyhladala odborne studie ohladom ockovania tehotnych proti Covid 19 a rozhodla sa na zaklade toho ako aj nazorov odbornikov, ktori sa tejto problematike skutocne venuju. Ak sa rozhodujes o ockovani a si na FB, je tam fajn aj tato skupina pre tehotne a dojciace ohladom ockovania https://www.facebook.com/groups/ockovaniecovid1... 🙂

doma5
8. jún 2021

@ckatka v tehotenstve ma zena naopak znizenu imunitu, preto patri do rizikovej skupiny

zeleny_dinosaurus
8. jún 2021

Tehotne zeny sa roky rokuce ockuju okrem chripky, na cierny kasel, taktiez besnota napriklad. Vedecky je dokazane, ze to nemoze a nema ziadny negativny vplyv na dieta. Nemoze sa len tak vziat z brucha, ze tehotna nesmie niektore potraviny a lieky a zaroven sa moze ockovat... ved to spolu ani nesuvisi, miesat hrusky s jablkami. Potraviny, ktore zena nesmie, nesmie prave kvoli pritomnosti nebezpecnych virusov, bakterii ci plesni, ktore sposobuju potraty a retardacie plodu. Nic z toho vakcina neobsahuje. Tehotna moze lieky, len mnohe z nich nie su testovane na tehotnych, tak sa radsej preventivne neodporucaju, ak sa brat nemusia, ale nic sa nestane ak ich uziva... viete kolko je tehotnych, ktore funguju na silnych kortikoidoch, biologickej liecbe a inych liekoch? No neviete, lebo ste to nikdy nezistovali.
Ked mame brat do uvahy vedecke fakty a nie sukromne nazory lekarov, tak mame uz dost studii na to, aby sme vedeli, ze ockovanie vakcinami akou je aj vakcina na covid nema ziadne negativne ucinky na dieta a ani na zenu, okrem toho co aj na normalneho cloveka, teda imunitna odozva. Ta vakcina obsahuje dokopy cca 4 ci 6 substancii a vsetky sa do 48 hodin rozpadnu v svale, neprenikaju ani do krvi, lebo to nie je chemicky ani biologicky mozne, vacsina z toho su obycajne tuky a cukry. To co robi vakcinu vakcinou je kusok RNA, ktora je tak nestabilna, ze keby nie je v tom tuku a pri nizkej teplote, tak sa rozpadne a rozlozi uz v skumavke. Nie je to virus, ani nic take.
Vo februari bolo na svete viac ako 100 000 ockovanych tehotnych, mnohe deti su uz na svete, daju sa najst aj studie kde sa porovnava vyskyt predcasnych porodov, potratov a pod medzi ockovanymi a neockovanymi zenami. Nie je tam ziadny rozdiel. Dnes uz musi byt tych zien isto viac ako 500 000 a mozno aj ovela viac, neviem dobre odhadovat, som skor na fakty ale hladat sa mi to teraz nechce, kto chce vygoogli si to.
Ved na Slovensku sa uz vyse mesiaca aktivne tehotne ockuju a mnohe uz maju dieta na svete. Cize len na SR ich musi byt dost velke kvantum, len nechodia s nalepkami na cele, cize kto neskuma a nehlada netusi kolko ich je.
A dojciace zeny to vobec nechapem tu hysteriu okolo toho... ved dojciaca zena nie je kvoli dojceniu obmedzivana takmer v nicom okrem drog, cigariet a je tam limit na alkohol, ake mnozstvo moze vypit denne a neohrozuje to dieta. Cize tam absolutne nechapem co ma vakcina alebo akekolvek lieky spolocne s dojcenim. Do mlieka neprenika vacsina liekov, staci si pozriet stranku venujucu sa dojceniu mamila, kde su vsetky mozne a nemozne lieky diskutovane s lekarmi na svetovej urovni... najprv by muselo nieco z vakciny byt schopne preniknut do mlieka, ale z tej vakciny sa nic nedostane ani z nasho ramena dalej. Cize nechapem ako moze nejaky lekar tvrdit nieco ine....
Takze ano, tehotne zeny aj dojciace zeny sa mozu ockovat na covid. Nie je to moj nazor ale vedecky fakt zalozeny na vyskumoch.
A ak chce niekto rypat, ze vakcina je tu kratko a nic o nej nevieme, tak rovno pisem, ze nie, mRNA vakcina na sars tu je uz minimalne od roku 2015, len to ze o nej doteraz svet nepocul, neznamena, ze je tu rok s cestou. A taktiez to nie je jediny typ pouzivanej mRNA vakciny, pouziva sa dlhe roky vo vakcine na besnotu alebo napriklad pri viruse Zika, cize to co mnoho ludi tvrdi, ze su nove a nepreskumane tiez nie je pravda.
Vela stastia a vede a faktom zdar 😊

zeleny_dinosaurus
9. jún 2021

@nikusssik po prvej davke mi nebolo nic, po druhej reakcia ako sa popisuje u vacsiny pri Pfizery, teda svalova slabost, bolesti svalov ako pri zacinajucej chorobe v trvani jedneho dna. Do rana uz fit.
Lekarka aj sestricka su ockovane tiez, cize zaujimali sa o tu problematiku a nemali k tomu ziadne osobne vyhrady. Aj keby mali, dam sa ockovat, lebo ja verim faktom a nie sukromnym nazorom jednotlivca.
Ockovanie je dobrovolne, cize z lekarskeho hladiska by to ani nemali vyslovene pretlacat, nutit, ale ani zakazovat, mali by iba poskytnut informacie, ktore maju k dispozicii, ak nejake maju, ak sa tej teme venuju. Inak je to irelevantne. Lebo byt lekarom neznamena hned mat patent na vsetky medicinske rozumy...

doma5
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus perfektne zhrnute! Na zaklade faktov a nie dojmov 🙂

ckatka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ckatka
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus ja som sa tehotná očkovať bála, ale nie kvôli vakcíne, ale kvôli reakcii.
Bala som sa ze napríklad pri zavrati /nevoľnosti môžem odpadnut a ublížiť nám. A keďže som väčšinou bola sama doma, našli by ma bohvie kedy 🤦‍♀️
Rovnako myslím že teplota nad 38, nie je v tehotenstve okej.
Zaočkovať som sa.dala co najskôr po sestonedeli a veru po druhej dávke som bola dosť rada, že dieťa v bruchu už nemám...dosť zle mi bolo.

nttnnt
9. jún 2021

ja neviem ci si fakt neuvedomujete ze sa prave teraz vychytavaju neziaduje ucinky a beriete to ako hotovu vec neskodnu nezavadnu...a pritom cim dalej viac vychadzaju rozne komplikacie aj to ze ta umrtnost na covid ani nebola taka ako sa prezentovalo...ale ved robte co chcete kazdy ma jedno zdravie a sam si o nom rozhoduje.

kluska
9. jún 2021

@doma5 super, ze deti su zdrave, to je ale skoro na hodnotenie, treba pockat ako sa budu vyvijat dalej, psychomotoricky vyvoj, rec a pod

kluska
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus ty asi nevies o com pises. Vakcina na kovid nie je normalna vakcina, ktora sa uzivala doteraz. Je to geneticky modifikovana vakcina a funfuje inac ako doterajsie vakciny a testuje sa to az teraz, nikdy predtym sa to nepouzivalo na ludoch a este takto masovo. Ako mozes tvrdit, ze nic sa tehotnej zene a jej dietatu nestane? Beres si to na svoje triko? Nikto to totiz nevie a priznali to aj v telke, ze nic nevedia o vakcine. Tato vakcina sa klinicky skusa na dlhodobejsie ucinky az do roku 2023. Hovori ti nieco thalidomide?

nttnnt
9. jún 2021

@kluska presne na triko si to neberie ani vyrobca 😃preto niektore letecke spolocnosti uz odmietaju prepravovat ockovanych kvoli problemom so zrazanim krvi a riziku infarktu v tej vyske lebo zalovat vyrobcu nemozu a odseru si to letecke spolocnosti...staci si inak otvorit narodny portal zdravia porovnanie vakcin a dovolim si toto vypichnut : “ RNA/mRNA vakcína je podľa mnohých odborníkov neporovnateľná s ostatnými platformami, keďže celý proces vývinu trval rádovo v týždňoch. To znamenalo, že zhruba po mesiaci teda mohlo byť rozbehnuté klinické skúšanie. Výhodou bol aj fakt, že niektoré firmy, ktoré vstúpili do vývoja vakcín proti COVIDU-19, majú vo svojom portfóliu mnoho iných vakcín na rovnakej báze v iných aplikáciách väčšinou infekčných ochorení, niektoré to využívajú aj na onkologické ochorenia. Dôležitá informácia však je, že doposiaľ nebol takýto typ vakcíny schválený pre ľudské použitie, a preto je dôležité, aby sa dôsledne sledovali všetky aspekty, ktoré potom budú vyplývať z klinického skúšania.

kluska
9. jún 2021

apropo virus zika, hovorilo sa, ze nastala potom epidemia mikrocephalie, su 2 nazory, jedna, ze take deticky sa rodili kvoli tomu, ze ich matka dostala tento virus v tehotenstve a potom tu mame 2 nazor, kde sa hovorilo, ze vsetky zeny sa museli povinne ockovat proti tetanu, ciernemu kaslu a zaskrtu. To ockovanie sa zacalo asi rok predtym kedy v Brazilii vypukla epidemia mikrocephalie. tak a teraz si vyber
@zeleny_dinosaurus

kluska
9. jún 2021

@nttnnt sak vlastne ta vakcina nie je ani schvalena, je len podmienecne schvalena, teda za predpokladu ze mame tu velku pandemiu a nudzovy stav, ludia umieraju, tak je tu akoze nadej, vakcina. Tiez na to podmienecne schvalenie sa zaviazali, ze budu zbierat data az do roku 2023. Podmienecne schvalena vakcina neznamena, ze je normalne registrovana a testovana na bezpecnost s dlhodobejsieho hladiska. Je to stale este klinicka studia a data sa stale zbieraju a trebars ten co pocka rok, dva- na zaklade dat sa moze neskor rozhodnut. Uz bude vidiet, ze ci je ta vakcina bezpecna alebo nie a ze ci je hlavne ucinna, kedze zaockovany clovek sa moze znovu nakazit, moze sirit chorobu dalej a tiez moze mat aj vazny priebeh, dokonca moze aj zomriet.

zeleny_dinosaurus
9. jún 2021

@kluska jasne ze mi hovori nieco, presne som vedela, ze tu pride tento zolik 🤣 to je zas miesanie hrusiek s jablkami. Uplne nieco ine, na inom principe. Ja mam doktorat z chemie a pracujem ako vedecko vyskumny pracovnik, cize vytahovat v roku 2021 racemicku zmes lieku, je ako vytahovat v roku 1400 papanie ortute na bolest hlavy.
Dnes je veda uplne niekde inde a znova zopakujem, ziadne dlhodobe ucinky sa netestuju ani teraz, pretoze kazdy vedec, ktory sa venuje vyrobe vakcin vie, ze vakcina nemoze mat dlhodobe nasledky. Nie je to liek, je to uplne na inom principe a vy tiez ked si v utorok date ibalgin, tak nehlasite suklu, ze vas o tri mesiace pichlo v nohe, pretoze to je uplne odveci. Na vakcinu mozu byt neziaduce reakcie, to nikto nepopiera, ale nebudem znova pisat to co som uz napisala, ze sa to nema ako dostat zo svalu do krvi, ani dalej k dietatu do placenty, a vedlajsi ucinok moze prist maximalne do dvoch tyzdnov a nie o dva roky.... ved medzicasom za tie dva roky clovek urobi tolko veci, ze spojit to s vakcinou by nedokazal ako Copperfield.
Tieto vakciny neobsahuju vobec ziadne pridavne latky a sprievodne latky na baze tazkych kovov napriklad, vtedy by som mozno ako chemik uznala, ze je tu ista moznost, ze sa kov z tela nevylucil a mohol nieco ovplyvnit, ak sa usadil niekde v mozgu, ale z chemickeho hladiska to nie je mozne bohuzial.

zeleny_dinosaurus
9. jún 2021

@kluska neviem, ja som sa dostala k vedeckym datam a k informaciam, ze tetanus, zaskrt, cierny kasel a chripka su pre tehotnu zenu bezpecne vakciny podavane uz roky, odporucane aj slovenskymi porodnikmi okrem ineho. Ak by tam boli za tie roky potvrdene tie suvislosti, tak by to nebolo v niektorych krajinach ako Svajciarsko a Anglicko dokonca povinne ockovanie pre tehotnu.
Ja som sa sem neprisla hadat, napisala som vsetko co sa da dolozit odbornymi publikaciami a datami, nie moje sukromne nazory a domnienky.
Ockovanie je dobrovolne, kazdy si moze nastudovat co treba, vivat 21 storocie a internet, a rozhodnut sa sam.

kluska
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus rada sa poucim o tom ake ingrediencie mozu mat tieto geneticke vakciny. dakujem

kluska
9. jún 2021

inak casom sa zisti az po rokoch, dokonca aj po desatrociach, ze dany liek nie je az taky bezpecny ako sa zdalo. napr taky paracetamol.. inac preco mame tak strasne vela deti, ktore maju rakovinu? autizmus ani nespominam. raz je to chemia, chemiou aj zostane. Inac v minulsoti boli aj reklamy na cigarety, ze ake su fajn a pod, takisto sprejovanie s DDT v minulosti, thalimonide a ine kiksy, kde sa hovorilo, ze je to super a bezpecne. Takisto glyphosate, ktore sa uziva na postreky aj teraz a zistilo sa, ze je rakovinotvorne a dalej sa s tym postrekuje a v irsku, kde zijem sa s tym postrekuju ulice a detske ihriska, kvoli burine a to pravidelne. Tiez sa vie, ze je to nebezpecne a sa to robi.

vevesh
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus staci ti nemecky mikrobiolog na to, ako sa dostane vakcina do krvneho obehu?

https://www.youtube.com/watch?v=pyPjAfNNA-U
kluska
9. jún 2021

pozatym chcela by som vediet ci niekto uz vie, ze fakt kazdy organizmus si poradi s genetickou informaciou, ktoru dostane do svojich buniek a ci telo prestane alebo bude stale vyrabat protilatky proti tomu spike proteinu a ci ten spike protein sa bude uvolnovat dychanim a potenim do okolia, ale iba v takom mnozstve aby neublizil inym ludom? Mozno stresujem, ale kto si mzoe byt isty?, kazdy oorganizmus je iny, takisto ako covid - jeden nema ziadne priznaky, druhy skonci v nemocnoci. Inak nehrozi casom nejaka autoimunna choroba z toho? ved je to geneticky modifikovana vakcina... A uplne posledna otazka - je prinos vakciny vyssi ako tieto rizika?

christie11
9. jún 2021

@zeleny_dinosaurus krasne napisane,toto by mali vycapit do kazdej gynekologickej ambulancie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre