Obávam sa amniocentézy

9. feb 2024

Ahojte mame v rodine nejake genetické ochorenie, nechcem blizsie konkretizovat… som tehotna a asi pojdem na amnio nech sme si istí ze v tomto smere bude zdravé.

Akurat sa strasne obavam amniocentezy a mozneho potratu nasledne. Ina moznost nie je ze??? :( boli ste niekto na tomto zakroku a dopadlo to dobre????

simsalabim
9. feb 2024

Je to bezpecny zakrok, roziko potratu je menej ako 1%. Absolvovala som ho, je to neprijemny pocit, ale nic bolestive.

nwnw
9. feb 2024

Neviem ake je % potratov cisto v dosledku amnio. No kasli na kecy. Prisla som 50km autom sama a odviezla som sa domov po sama. Uplne bez problemov, len treba pocuvat lekarov a nestresovat.

minilla
9. feb 2024

Neinvazivny Harmony test by nestacil? https://www.roche.sk/riesenia/terapeuticke-obla...

janinah
9. feb 2024

Ja som odmietla.1%sa zdá málo.alw keby sa to malo týkať môjho dieťaťa ...
Tiež si treba odpovedať čo v prípade zlého výsledku.Ja by som donosila akékoľvek dieťa takže nebolo čo riešiť.

rybkoava
9. feb 2024

Cítila som len, ako keď Vás bežne očkujú jedno pichnutie. Robí sa to pod ultrazvukom, ( mne to robili v Žiline) mohla som sa pozerať na monitor pred sebou, kde bolo všetko vidno. Po odobratí, mi ešte v kľude ukázali, že je bábätko v poriadku. 3 dní som sa mala šetriť. Nič mi nebolo. 😊Hlavne nečítať niektoré diskusie. Ja som počúvala len svojho gynekologa a genetičku. Ešte predtým som si dala urobiť NIFTY PRO kvôli hraničnému NT na morfologickom ultrazvuku. Nifty aj odber plodovej vody, aj ďalší morfologický ultrazvuk vyšli negatívne. Bábo bude zdravé. Držím palce.

snowflakenel
9. feb 2024

Ja som si dala uribit z krvi. Prenascan. V ziline

autor
9. feb 2024

@minilla nestacil by lebo to co my potrebujeme tam nevysetruju..

autor
9. feb 2024

@janinah ja by som nedonosila chore dieta… starostlivost o postihnuté dieta by sme nezvladli

autor
9. feb 2024

@simsalabim
@nwnw ďakujem 🙂

autor
9. feb 2024

Ok budem musiet verit doktorom. A v klude na to íst.

danyelia
9. feb 2024

Ahoj, mne jeden gynekológ-pôrodník, primár a dovolím si povedať, že aj veľký odborník a dobrý známy povedal, že na amniocentézu by svoju manželku nepustil...Ja by som nešla, ale samozrejme, je to na Tebe, držím palce

simonkazga
9. feb 2024

Ja som odmietla. Kolegyňa po amniocentéze prišla o úplne zdravého syna. Nebola som ochotná podstúpiť riziko.

rybkoava
9. feb 2024

@danyelia za mňa sú najväčším strašením mamičiek Triple testy, poznám veľa tehotných ktorým vyšli zle. Ja som bola aj u dr. Grochala, ale už som mala výsledky z amnio. Keby som vedela, že ten ultrazvuk je až taký detailný a že je taký precízny, na odber by som nešla. A nie kvôli riziku potratu, ani kvôli samotnému odberu, ale len kvôli tomu stresu. Vďaka tým Triple testom som prišla o niekoľko týždňov tehotenstva. A to som psychicky silná, tak si nechcem ani predstaviť menej odolné ženy, čo musia prežívať. Čo už každý sa učí na vlastných chybách.😓

majlo1234
9. feb 2024

Pokial si rozhodnuta ist na potrat v pripade genetickeho defektu, nie je dovod odmietat amniocentezu. J som bola pred mesiacom, kvoli zlym vysledkom tripple testov. Posrata az za usami, revala som uz v cakarni od strachu.
A teda- zakrok uplnw v pohode, bezbolestny, rychly, po zakroku som mala mierne tlaky v podbrusku, do vecera som si polezala, ale to len pro forma, uz to nenariadaju. Dierka sa zaceli hned, ihla jw uplne tenucka a riziko skoro ziadne 😊 na druhy den som mala vysledky

sterea
9. feb 2024

Ja som podstúpila pri dvojičkách, to sú v podstate 2 samostatné amnio v jednom slede a v pohode, hlavne nepanikár, ver lekárom.

adonish
9. feb 2024

Bola som na amniocenteze, panika, stres, neviem co a uplne v pohode. Viac ma bolela kanyla v ruke alebo ihla do brucha (uprimne, ani som nevedela a bolo hotovo). Najma ta ulava po vysledkoch 😊
Nástup o 6 rano, o 8 amnio, nechali na pozorovanie do 13tej (hospitalizovana normálne na izbe) a pustili domov. Ale len so sprievodom. Sanitarka ma odovzdala priamo muzovi, samej by mi nedovolila.

zuzanockamt
9. feb 2024

Absolvovala som, všetko v poriadku.

beata_k
9. feb 2024

A ak sa dozvies zly vysledok, pojdes na potrat? Ak nie, tak je to zbytocne. Ak pojdes na potrat, tak je to vraj dnes uz bezpecne.

zuzanockamt
9. feb 2024

@adonish U nás žiadna hospitalizácia, asi po polhodine po zákroku som išla domov, samozrejme, odvoz som mala a kľudový režim dva dni.

erikavesela
9. feb 2024

Ja mam za sebou 2 amniocentezy...za mna je odber krvi horsi...nie je to absolutne nic hrozne, len pocuvaj, co hovori lekar a dopraj si po tom oddych...drzim ti palce...mne robil obe ferianec, lekar s velkymi pismenami

jamidea
9. feb 2024

V pohode. Nic to nie je. Ak niektora po tom pride o babo, tak by prisila on aj bez amnio. Citala som tiez o tom pekny rozhovor, ze: pacientka mala ist na amnio, no kvoli niecomu nemohla. V ten den potratila. Sam lekar povedal, ze nikto by ho nepresvedcil, ze to nie je z amnio, ak by ju podstupila, no nepodstupila ju.

any_soj
10. feb 2024

@jamidea lenže pri amnio nejde o potrat z neznámych príčin, aký opisuješ ty. Tam je riziko odtoku plodovej vody. Čiže tie úmrtia (dajme tomu 1 z 200, keďže je to trochu pod 1%), ktoré sú následkom amniocentezy, sú pomerne jasne z toho. Nie je pravda, že by tie deti aj tak zomreli.

duppka13
11. feb 2024

Bola som na amnio. Podla mna zalezi aj na tom ako by si sa rozhodla v pripade zleho vysledku. Ja som tiez bola rozhodnuta postihnute dieta nedonosit. Tiez som sa velmi bala ist na zakrok, geneticka ma do toho tlacila a este sme sa s muzom v cakarni hadali, on ze nech nejdem ked sa bojim, no drama. No ked mi robili ten samotny zakrok tak som to skoro vobec ani necitila, hovorim lekarovi to uz je? A on ze ano mozte nas na modrom koniku pochvalit ☺️
2-3 dni som sa setrila, prvy den som len lezala. Ak by bolo treba tak idem znovu.

autor
12. feb 2024

@duppka13 ooo super. A mala si dake zle testy ze si isla na amnio? Ci len pre istotu??? Ja chcem len pre svoj pocit ze bude zdravé…. Som rada ze mas taku skusenost 🙂

duppka13
12. feb 2024

Ano pre moj vyssi vek mi vychadzal downov syndrom 1 ku neviem kolko tusim ku 50. Ako bonus ti aj povedia ci to bude chlapec alebo dievca

gloria31
12. feb 2024

Ja som bola a všetko ok. Mala som vtedy 36r. prvé dieťa, ešte veľmi vysoká váha. Určite by som išla znovu ak by bolo treba. Je to to najspolahlivejsie vyšetrenie

zzzzza
30. okt 2024

Dá sa ísť aj po 20 tt?

lucia245
30. okt 2024

Mám v rodine gynekologicku-pôrodnícku, mladú podotýkam, vyjadrila sa, že by na to nikdy nesla. Ale keď ty vravíš, že by si si nenechala dieťa, čo by nebolo zdrave, asi inú možnosť nemáš.

katarinaforever
30. okt 2024

@rybkoava no ja si dovolim ti protirečiť : bola som u Grochala na morfe a tvrdil že čakám zdravé dieťa - po zlom trisomy teste a amniocentéza potvrdila poškodenie a následne aj pitva - žiadne morfo sa nevyrovná vyšetreniu z plodovej vody.

rybkoava
30. okt 2024

@katarinaforever ak sa nemýlim, tak Triple testy robí gynekológ, a Trisomy testy si platíš sama. Ja som si tak zaplatila Nifty pro tie vyšli negatívne. Ak by vyšli pozitívne samozrejme, že by som neváhala či ísť na amnio. Len ja som chcela mať 100 % istotu u mňa bol aj prvý morfo zlý. Už tam bolo podozrenie na dawnou syndróm. Narodilo sa zdravé bábätko.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre