Myóm v tehotenstve

inka007
19. dec 2020

Ahojte! Som v 6tt a včera som sa dozvedela, že mám 3 dosť veľké myomy. Lekár mi povedal, že pravdepodobne dieťatko nevydrží...Mám 37 rokov a je to moje prvé. Neviete mi náhodou poradiť ako by som mohla aspoň v priebehu tehotenstva zmenšiť myomy? Viem, že normálne sa pije myší chvost, alchemilka a robia sa na noc zábaly z prasličky. Tie bylinky by sa v tehotenstve nemali piť (teda na začiatku tehotenstva), ale prasličku asi môžem skúsiť. Za každú radu Vám Ďakujem!

ancovicka21a
19. dec 2020

Nerob paniku..záleží,kde sa tie myomy nachádzajú,ale ak si dokázala otehotnieť tak az take zle to nebude..mne museli myomy vyoperovat,lebo inak nebola šanca otehotnieť..chvalabohu sa podarilo za par mesiacov,ale myomy su spat a tiez pekne velke..uz som v 33tt a nerobia ziadne problemy..len na začiatku tehu som brala progastenelle na udržanie..sa čudujem,ze ti nepredpisal doktor..alebo chod inde..držím ti palce 😉 čaje by som nepila ,kedze aj tak nepomáhajú..vlastná skúsenosť..

ona303
19. dec 2020

Ja mam síce jeden myom, cca 4cm, ale nie je v dutine, iba v stene, čiže by nemal robit problém. Takže naozaj záleží kde sú. Tiež som si vkladala tabletky na udržanie. Dnes som v 19tt a vôbec myom neriešime.

ivkazba
19. dec 2020

Je tu niekoľko diskusií na túto tému, skús si ich prečítať. Kopec žien s myomom prežilo tehotenstvo aj pôrod bez problémov. Ja by som veru vymenila lekára ak by ma hneď takto odpísal. Držím palce.

habibim
19. dec 2020

@inka007 moja švagriná, momentálne má 39r.,pred 1,5r.rodila syna s myomom 10x7cm... Mala ho vtedy si mysleli, na placente..po pôrode preto dúfala, že jej to odislo..lenze po 600nedeli šla na kontrolu a myom naďalej tam bol, 8x7,zmensil sa.. Ma ho dodnes na maternici.. Ona pila zmes 0,5kg skalnej rúže rozmixovanej zmiešanej s 0,5kg meda... Ráno na obed a večer lyžicu... Naposledy bola na kontrolu pred 2mesiacmi a myom bol 4x3cm,este stále malého koji... Lebo aj to napomáha k zmenseniu...ale ona ma už 3 deti a chce kojiť do 2 rokov malého a potom asi da vybrať maternicu

miakey
19. dec 2020

@inka007 ahoj, ja som nepila nič, takže neviem poradiť. Ale tiež som mala 3 veľké myomy a 3 menšie, ten najvacsi sa mi dal neskôr nahmatať cez brucho 😅 Moje tehotenstvo bolo napriek myomom ok. Rodila som sekciou, ale inak všetko fajn. Držím ti palce.

inka007
autor
19. dec 2020

@ancovicka21a keď to gynekológ uvidel, hneď ma poslal do nemocnice, lebo nemohol kvôli tým myomom nájsť "fazuľku". Niečo tam videl, ale sa bál, že je poza maternicou. Na druhý deň ráno v nemocnici sa vo mne hrabali traja dr. Veľmi zaujímavý zážitok. Fazuľka tam je, ale aj myomy. Ak budú rásť (a ževraj všetky v tehotenstve rastú) bude malému chýbať miesto... Kontrolu mám za tri týždne, alebo keď začnem krvácať. Takže neviem či ma už zahrabali...

inka007
autor
19. dec 2020

@ancovicka21a nedal mi nič na udržanie, lebo mám do toho ešte krásnu infekciu. Beriem trivagin a lactovaginal.

inka007
autor
19. dec 2020

@ona303 u mňa sú všetky tri vnútri ☹

inka007
autor
19. dec 2020

@ivkazba Ďakujem. Čítala som toho tak strašne veľa, že už ani sama neviem či všetko rozumiem. Je pravda, že som na tehotenstvo už stará, ale asi aj dosť silná, keďže sa mi podarilo pri tak veľkých myomach otehotnieť. Ja som len chcela vedieť, či sa to akokoľvek dá kontrolovať, aby to malé malo miesto.

inka007
autor
19. dec 2020

@habibim po pôrode sa vraj myomy zmenšujú samé a pri dobrej diete aj zmiznú. Ďakujem za radu a želám všetko dobré

inka007
autor
19. dec 2020

@miakey Ďakujem Ti za odpoveď. Mne sa tiež dajú nahmatať ☹ tak ma nastrašili, že vždy keď som na záchode, tak iba kukám, či už krv letí.... Nemôžem sa ukľudniť a to je asi najhoršie. Želám veľa zdravia

habibim
19. dec 2020

@inka007 doktor odporučil svagrinej, nej dojci malé co najdlhšie, že sa zmenší...ale nevymizne..aj preto jej odporučil odstrániť maternicu. Tak neviem ako sa rozhodne... V každom prípade jej ten recept zabral behom mesiaca ako ho brala... Tiež sme ho vedeli nahmatať na bruchu, keď sa malé pohlo tak ta hrudka ostala na pravej strane brucha, kde ho aj mala... Strasili ju, že bude musieť rodit sekciou... A ona od odtecenia plodovej vody do troch hodín porodila prirodzene... Čiže vek mala 37,5r., myom 10x7cm, tretí pôrod a ťažká fyzická práca okolo domu a statku... Prežila to...jedine co, malý mal 2620g a 48cm, a bol ako keby v krči..nemal miesto tak sa až tak nechýbal... Po 3m.cvicenia bol super a dnes je riadne sidlo z neho
Najlepšie ti bude nestresovať... To je pre bábätko horšie ako tie myomy... Držím palce..

inka007
autor
19. dec 2020

@habibim veľmi pekne Ti Ďakujem! Každé pozitívne slová pomáhajú! Treba myslieť zdravo

kajkag
19. dec 2020

Ja som mala cystu na vajecniku 10cm cez tehotenstvo. Musela som ísť na operáciu v 13 tyzdni a nakoniec to bola endometriozna cysta. Mne sa stále zvačšovala🙄

mirka_84
19. dec 2020

@inka007 ja som mala 35 keď som rodila. Prve tehotenstvo. Na začiatku bol jeden myom asi 1,5 cm, to bol najväčší a pár menších. Na konci narástol na 7 cm, druhý asi na 5 cm. Tých pár maličkých sa tiež zväčšilo, ale nie tak moc. Môj dr.ma nejak nestresoval, sledoval to, ale preradil ma pre istotu do rizikovej poradne. Veľmi záleží ako su umiestnené tie myomy. Mne nezavadzali ani pri vývoji maleho, a ani v pôrodných cestách neboli. Mohla som rodiť normálne, ale nakoniec to skončilo akut. sekciou. Ale nie kvôli myomom.
Skús myslieť pozitívne, ja som hlavne nič necitala okolo toho na internete...len ťa to vystraší. A tie bylinky..no ja neviem, aby to ešte viac neuškodilo. Držím veľmi palce, nech všetko dobré dopadne ✊✊

andreatytler
20. dec 2020

@inka007 Ak su tie myomy vo vnutri, to nie je velmi dobre ale co ja viem, je ze tie brania otehotneniu a kedze ty si uz tehotna, ide asi skor o to ci porastu alebo nie. Nie vzdy rastu v tehotenstve. Ja som mala 2, velke ako pomaranc. Sice na vonkajsej strane maternice ale cela maternica bola deformovana z toho a doktori povedali ze nikdy neotehotniem a ak aj nejakym zazrakom, tak dieta nevynosim. Syn ma 1 rok (IVF tehotenstvo ked som mala 46 rokov). V tehotenstve prestali rast. Od 5 mesiaca ich na ultrazvuku ani nevedeli najst. Cele tehotenstvo ukazkovo zdrave. Porod cisarskym rezom, lebo maly sa priecne otocil pocas vyvolavacky.
Nestresuj. Kazdy doktor ti povie o myomoch nieco ine. Treba len cakat a dufat ze neporastu a ak aj porastu, ze dietatko bude mat dost zivin.

leelu
20. dec 2020

38rocna, 1.gravidita, mala som 4 myomy velke, viacero mensich .. velke zasahovali do dutiny maternice + narastli na cca 5cm kazdy, vytvarali kontrakcie od cca 20.tt, ale gravidita vydrzala .. branili pohybu dietata, bol vo vynutenej polohe, po narodeni sme cvicili Vojtu asi rok. Rodila som v 38.tt sekciou, 2700g dieta, slabsie zivene kvoli myomom pod placentou. Velke myomy sa pri sekcii odstranili, ostatne zostali. Moja skusenost

inka007
autor
20. dec 2020

Milé žienky. Ďakujem Vám všetkým za odpovede a delenie sa Vašimi skúsenosťami. Žiaľ nevyzerá to dobre. Dnes ráno som začala krvácať a boli aj dve celkom veľké zrazeniny. Hneď sme išli na pohotovosť...Potrat ešte nebol, ale že na dňoch, takže ležím. Tvar bublinky je nepravidelný, ale že to môže byť spôsobené práve tými myomami. Horšia je akcia srdiečka. 90 úderov na minútu, čo svedčí o tom, že sa nevyvíja správne a že najlepšie by bolo aj pre mňa aj pre malého, keby som porodila... Kým žije, dali mi tabletky na udržanie, lebo oni sú doktori a majú zachraňovať. Neviem na čo je to všetko dobré.

inka007
autor
20. dec 2020

Nie porodila, ale potratila. Z nervov som si ani nevšimla, že ma telefón opravuje. Alebo to tak má byť...

mirka_84
20. dec 2020

@inka007 och to ma veľmi mrzí...

andreatytler
20. dec 2020

@inka007 To je mi luto... len cakat a dufat... ale potrat v 6tt nemusi byt koli myomom. Je to dost bezne ze sa embryo prestane vyvyjat, lebo nieco nie je s nim v poriadku.
Ale ak toto tehotenstvo skonci potratom, radsej by som si dala tie myomy co su na vnutornej strane odstranit pre dtym ako skusim znovu. Najlepsie najst doktora co to robi vaginalne aby ta nerezali koli tomu.
Drzim palce.

inka007
autor
21. dec 2020

@andreatytler presne to mám v plánoch. Dostala som lieky na udržanie, ale cítim sa zle. Ležím a už mi naozaj začína hrabať.

godyna
21. dec 2020

@inka007 niečo podobne som zažila- mne ich narástlo počas tehotenstva 15, tiež nám doktor nedával veľké šance , ale to mi povedal až keď sa dcéra narodila a slečna už ma 8 Celé tehotenstvo ma držal v tom že ideme zo dňa na deň a uvidíme . Bola som sledovaná v rizikovej ambulancii. Každé 2 týždne kontrola. Nebolo to vôbec ľahké, ale podarilo sa. Drzim palce.

amarilka26
21. dec 2020

S myomami som si zazila svoje, ale nie pocas tehotenstva. Drzim silno palce aby Ti vsetko dobre dopadlo, hlavne nehladaj info na internete, len sa budes stresovat zbytocne. Zrejme to uz neovplyvnis, tak sa snaz aspon pozitivne mysliet, psychika dokaze divy 🙂

inka007
autor
22. dec 2020

@godyna mne odrazu povedali, žeby bolo najlepšie keby som potratila. Tabletky na udržanie mám iba na 7 dní a ak sa nič nestane to budúcu kontrolu 8 januára. Žiaľ som v Poľsku, kde kým bije srdiečko budú držať na silu. V január sa uvidí. Ak to bude zlé, cestujem na Slovensko

tinta30
2. mar 2022

@andreatytler ahoj. No ja ich vraj mambrolko, ako kebybtam bolo hrozno. Tiež povedali, že tehotenstvo nebude. 2x vyoperovali a vzdy ich je po operácii viac. Záver lekára ze to na tehotenstvo nevidí lebo je to genetika a tie budu stale a viac. Sla som na ivf a na prvý krat tehotenstvo ale žiaľ 5 mesiac potrat. Lekár vraj myomy lebo je deformované maternica. Avsak verim, ze druhé sa podari aj do nosiť. Prosm nevies rafu ako to udržať?

andreatytler
3. mar 2022

@tinta30 To je mi luto ze ti tehotenstvo skoncilo. A zial nema radu ako to udrzat. Ja som sa strasne bala ze aj ja pridem o dieta a pri kazdej kontrole som sa pytala na myomy ale mala som obrovske stastie a tie myomy pocas tehotenstva vobec nerastli. Oni vacsinou rastu, lebo su podporovane tehotenskymi hormonami. Proste som mala stastie. Je mozne ze aj tvoje druhe tehotenstvo bude take iste. Dufam ze bude.

tinta30
3. mar 2022

@andreatytler ďakujem. Chytam sa všetkého. Tento tvoj pribeh mi je len dokazom, ze mam pravdu a ze dokážem mať dieťatko. Uz to, ze sa ujalo tvrdí o opaku lekárov. Aj ja verim, že to bude ok. Ďakujem

tinta30
3. mar 2022

@andreatytler a ak smiem sa opýtať. Co su mam v vyrovnať jedlo a co je lepšie naopak jest aspon na udržanie.

andreatytler
4. mar 2022

@tinta30 Vies co ja mam elektronicku knihu o to ako dietou scvrknut myomy. Je v anglictine. Ak vies anglicky, napis mi svoj e-mail a poslem ti ju. Ale ta dieta co tam opisuju je velmi narocna. Ja som ju nedokazal robit. V tehotenstve som obmadzovala len cukor.
Na udrzanie som ja vymenila kyselinu listovu za folat. Je to forma kyseliny listovej ale lahsie sa prijme telom. Ale toto pomaha na udrzanie v prvych tyzdnoch... ja som mala 2 biochemicke tehotenstva z IVF a potom som zacala s tym folatom a nasledujuce IVF uz bolo uspesne. Lenze ako som vravela folat je dolezity na udrzanie tehotenstva v prvych tyzdnoch kedy folat pomaha telu tym ze podporuje metabolizmus a delenie buniek. Potrat v 5 mesiaci je ine ako potrat v 5 tyzdni. Ten folat podla mna nemal vlyv na myomy.Ale to je len moj laicky nazor.
A este pred tym poslednym IVF (co bolo uspesne) mi dali tabletku ktora zastavila vsetky moje hormony na 3 mesiace (bola som ako pocas menopauzy). Toto scvrklo myomy, lebo oni rastu najma vdaka estrogenu. Myslim ze aj toto mohlo pomoct. Doktor chcel tie myomy operovat ale ja som nechcela a tak sme sa dohodli na tej tabletke. Skus sa na to opytat ako alternativa k operacii.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre