Myóm na maternici a tehotenstvo

kata28
1. júl 2016

Mali ste myóm na maternici a boli ste tehotná? Ako dopadlo tehotenstvo? Vaše skúsenosti.ďakujem

babatkoo
1. júl 2016

@kata28 ahoj ano mala som cca 2cm mal a bol na vrchu maternice. Doktor povedal ze je tam ajo gongolec na capici. Pocas tehotenstva nebol ziaden problem. Nikto myom neriesil. Pocas cisaraku sa ma spytal lekar ci mi ho moze vyoperovat a to vtedy po 9 mesiach mal uz 10 cm. Vyoperovali ho a som bez problemov. Dufam ze je vsetko ok

laurinka_21
1. júl 2016

@babatkoo a ten cisarak ti robili kvôli tomu že si mala myom?či to s tým nesúviselo?

babatkoo
1. júl 2016

@laurinka_21 cisarak bol kvoli preeklampsii, nesuvisel s tym

malabiba
1. júl 2016

Mala som myom, deti v poriadku, tehotenstva v poriadku, 1. porod sekciou kvoli koncu panvovemu...je to individualne, porad sa s gynekologom

xxxxxxxxy
1. júl 2016

Ahoj. Aktuálne som tehotná (8+1tt), mám fakt veľký myom (vlastne 3, ale dva su pomerne male - 2-3cm a rastu do steny, co je relativne ok). Tehotenstvo prišlo tak nejak náhodou (a podľa mojej lekárky aj zázrak, pri tom myóme),
Ten velky - 10cm ☹ rasie do dutiny a je zrejme stopkaty, ak som spravne pochopila, a ten je problemom.
Keďže počas tehotenstva to inak ako stravou riešiť nejde (informacie z netu, a osobne z činskej mediciny a od nutričnej poradkyne), radikalne som ju upravila.
Surové ovocie, zelenina, ryby, mliečne výrobky len ovčie (nie z kravského mlieka), pečivo len čierne a obmedzene, žihľavový čaj, veľa vody. A idem si pridať ľanový olej ešte.
http://www.naturaevita.sk/index.php?pg=19&id=40
http://zena.atlas.sk/4-potraviny-ktore-zmensuju...
"Ajurvédski lekári odporúčajú takto postihnutým ženám prejsť na čistú vegetariánsku stravu, vzdať sa cukru, bielej múky a mliečnych produktov. Samotná liečba prebieha pomocou špeciálne pripravených bylinných zmesí, pričom stres z ochorenia sa odporúča eliminovať jogou a meditáciou."
V pondelok mám cez Skype ešte konzultáciu s nutropatkou z kliniky holistickej mediciny v BA - Medante, kde nastavíme jedálniček čo najefektívnejšie. Pretože na väčšine stránok nešpecifikujú odporúčania pre tehotné. Zatiaľ som si teda len sama, podľa vlastného uváženia z uvedených rád volila, čo by asi malo len prospieť a neuškodiť.

kakatulik
11. júl 2017

@xxxxxxxxy ahoj,ako to cele dopadlos mymomom a tehotenstvom?

xxxxxxxxy
12. júl 2017

Ahoj kakatulik... no. tak ten velky myom mal nakoniec nie 10, ale skoro 20cm! (nezmestil sa lekárke na monitor, tak ho povodne zle odhadla :D). Ale chvalabohu, vsetky 3 boli tak nejak dobre umiestnene, ze nebranili ani prirodzenemu porodu, ani babu priamo (ja som išla rodiť do Hainburgu v Rakúsku, pretože u nás mnohí lekári aj bez vyšetrenia automaticky chceli sekciu. V Martine napr. nie, tam boli v pohode, že to nemám tak zlé 🙂). A neboleli ma. Lebo vraj niekedy strasne bolia, keď do nich prúdi menej živín kvôli bábu.
Lekárka ma strasila potratom, potom predcasnym porodom (chcela aby som si dala pichnut kortikoidy na podporu rastu pluc, ked sa babo predcasne narodi, ale to som odmietla, pretoze su tam aj negativne ucinky na babo, samozrejme. A na predcasny porod nebola ina indikacia, len lekarkino tusenie). Nakoniec som este 2 tyzdne prenasala :D.
Babo je zdrave 🙂
Co sa tej stravy tyka, ktorú som konzultovala, myom mi to nezmensilo, ale ani sa nezvacsil. Babo nema ziadne problemy (ani tie bezne, ako koliky napr.) a tehotenstvo som mala takisto bez problemov. Ziadne opuchajuce nohy, ziadne strie alebo ine kozne problemy, traviace tazkosti... a baabo dostalo prave tolko vitaminov a vsetkeho, kolko potrebovalo... A ani som nepribrala 🙂. Len to, čo pribralo baabo.
V auguste bude mat moj drobec pol roka, takze sa znovu spojim s tou poradkynou, pretoze zacneme radikalnejsie tie myomy stravou riesit (neodporúčala radikálnejšie zásahy, kým len kojím. Preto keď bude mať pol roka a začne po troške papať stravu). Nechcem ist na operaciu, lebo tie myomy sa zvyknu aj tak znovu objavit. Ta strava mi pride aj ako prevencia lepsia.
Poradkyna spominala, že čo sa stravy tyka, rast myomov je podporovany hlavne zivocisnou stravou (bravcove maso, mliecne kravske vyrobky...) a napr. aj pitim vôd z plastovych fliaš, pretože tie sú obvykle nesprávne skladované v obchodoch (priamo na slnku, plast potom vypúšťa do tej vody... mmm, toxiny, alebo nieco take). A sú aj produkty, ktoré priamo útočia na myómy, ale tie sa nesmú počas tehotenstva, pretože majú vypudzovací účinok a to by útočilo aj na plod. Takže aj tie nasadíme (čaje a niektore potraviny. ešte neviem presne ako to bude vyzerať.)
Pocas tehotenstva som akurát proti myómom jedla napr. kapustu, kalerab a take tie kapustovite veci proste 🙂. Že tie by mali mat na myómy take nejake dobre účinky.
No. trošku dlhá správa, možno trošku zmotaná, ale je toho tak veľa k tej teme. 🙂

Takže ja som proste dopadla dobre (klop,klop). 🙂 Ak máš ešte otázky, pokojne sa spýtaj 🙂

kakatulik
12. júl 2017

@xxxxxxxxy ahoooj. Si neuveritelne mila. Daktjem ti za cas,ktory si mi venovala pisanim tohoto prispevku🙂
Velmi si ma potesila. Moj myom mi bol diagnostikovany v asi pred 3.rokmi,ale to som si ho uz sama rano v posteli dokazala nahmatat. Aktualnu velkost neviem,ale po jednom neinvazivnom zakroku sa trochu zmensil,ale nezmyzol. Pred tym zakrokom som ziadne bolesti nemavala,len ms bola asi dva dni total brutal. Potom sa vsetko stabilizovalo. Orem toho ze ho hmatam,ziadne tazkosti nemam. Venze,snazime sa o babo,preto sa obavam. Ani tak nie preto,ze by som ho nevynosila,skor,ci nebude branit samotnemu otehotneniu. Operaciu odmietam tiez,preto sa snazim vemoznym sposobom ho trosku zmensit.
Zacala som uzivat lycopin,wobenzym,este planujem Indol C3,pijem caj z praslicky. Skusim este zaradit tu stravu a uvidim.

xxxxxxxxy
13. júl 2017

🙂 Juj, tak to drzim palce. Hádam to bude takisto tak bezproblémový myóm ako ten moj a výjde Vám to 🙂.
Lekár v Hainburgu mi vravel, že keď myóm nerobí problém, tak s ním kľudne môžem fungovať. Ze aj jeho mamka ho má a odmieta si ho odstrániť. Akurát že chodí častejšie na "wecko", ale s tým je ona ok 🙂.
Ak náhodou, tak tá poradkyňa je z kliniky Medante - pani Blaho (take interesantne priezvisko 🙂). Veľmi príjemná, aj dodatočne bola ochotná so mnou konzultovať v tejto veci, už bez úhrady.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre