Je tu aj žena, ktorá je tehotná a nešla od začiatku tehotenstva na PN?

1. nov 2023

Je tu zena, ktora je tehotna a nesla od zaciatku tehotenstva na PN? Co citam v terminovkach, skupinach, vidim to v praci ( pracujem na velmi stresovej pozicii na HR vo firme so 6000 tis zamestnancami) mam pocit, ze kazda je na PN od 5 tt... nam sa po niekolkych rokoch, IvF, atd zadarilo prirodzene a som v 11 tt.... som snad jedina, ktora nesla na PN?
Bolo mi medzi 6 a 9 tyzdnom blbo od zaludka, napinalo ma, teraz bolia krize, ale nemam pocit, ze je to na PN. A teraz neviem, ci je to vlastne v poriadku, ze mi neni tak zle, zeby som potrebovala PN... mam pochybnost, ci tehotenstvo je take ake ma byt alebo to je zle znamenie, lebo mi neni zle ako vsetkym navokol... dakujem za nazor 🙂

mamkalentedkova
1. nov 2023

Ja neviem ...robila som v predajni pre zvieratá..behala po rebríku,vykladala tovar ,čistila klietky až do nástupu na MD ...

pe_mi
1. nov 2023

Pri prvom som nebola PN,pri druhom od 7mesiaca.dohodla som sa s gynek. nakoľko som pracovala ako čašníčka,aby ma vypísal.
Ja som nemala v okolí extra veľa tehotných na PN.ja skôr naopak.

anjelicek26
1. nov 2023

Ja nepoznam osobne jedinu tehotnu na PN... v terminovkach mame myslim tiez len dve a to kvoli manualnej narocnej praci, kde je to proste nekombinovatelne... PN su velke obmedzenia v osobnom zivote a pokial sa citis dobre, neni na to dovod

petamich
1. nov 2023

v mojej sucasnej praci ani jedna kolegyna nesla na PN ak vyslovene nemala realny zdravotny dovod a tiez nemame jednoduchu pracu a je psychicky narocna aj workload je relativne vysoky

cize ja osobne nepoznam ani jednu co by sla "len tak" lebo diagnoza tehotenstvo ani sukromne ani pracovne

nelca0510
1. nov 2023

Nie,pri prvej som šla pre komplikácie v 5.mesiaci a pri druhej som nešla vôbec. Ale čo poznám tehotné,je to pol na pol s tou PN

viestta
1. nov 2023

Mas fyziologicke tehotenstvo, tes sa a uzivaj si to. Niektore su na PN, pretoze na to je medinsky dovod a k tym ostatnym sa vyjadrit neviem.

amelia89
1. nov 2023

to je velmi zvelicene tvrdenie a asi ti to lezi na srdci ked sa pytas “ci je tu nejaka zena co nesla na PN”. Su ich miliony… ja som nesla na PN, ani moje kolegyne. Dr som si skusala davat pred alebo po praci (ak sa dalo) a nehystercila som a hlavne som si o sebe nemyslela ze som jedina tehotna zena na svete.

iwuanka
1. nov 2023

Ja som pracovala na poste za priehradkou ako veduca posty do 7mesiaca tehotenstva. Musela som odist na pn lebo sa v osade blizko pri poste rozsirili osypky a nechcela som riskovat. Inak by som pracovala do nastupu na md. Tehotenstvo nie je choroba. 😉 kym nie je rizikove

lneviemmeno
1. nov 2023

aktualne 26tt, pracujem 12tky v nemocnici na oddeleni, normalne denne nocne, stale pracujem (pozdravujem akurat zo sluzby)🤣a pracu lahku nemam. neviem co by som robila na PN. ale na MD planujem ist 8tyzdnov pred kedze uz teraz zvyknem byt unavena a je ozaj narocne tahat nocne uz

autor
1. nov 2023

Dakujem za nazory, hned som pokojnejsia 🙂 asi mam len stastie, ze v mojom okoli je to tak ako som pisala... budem si uzivat, ze sa citim dobre 🙂

lneviemmeno
1. nov 2023

bud rada naozaj, myslim si ze by si sa na PN len zbytocne nudila a obmedzovala vychadzkami, a navyse to je horsie platene😂 este si uzijeme doma 😁

lienka.7
1. nov 2023

@autorka "kazda" je PN preto, lebo sú spekulantky. Lebo sa im nechce robiť, len ležať doma, lebo ony sú predsa tehotne. Ale celodenné vychádzky by to automaticky chcelo, vsak celé dni majú byť zavreté doma? PNku berú ako platenú dovolenku. Pripadne ich prepustia z prace, tak sa dajú na PN v ochrannej lehote.
Ja som ani pri jednom nebola PN, hoci som narok mala. Zato napocuvala som sa vyhovoriek do aleluja, od mladých slečien prečo ony musia byť PN. Chvalabohu ze môj gynekolog nie je taký, že ti da PN len tak na poziadanie. Tehotenstvo nie je choroba.
Verím že SP začne všetko konečne posudzovať, keďže sú v takých srackach, ze az.

lussy_s
1. nov 2023

Dievčatá, ja som momentálne na PN (od operácii v lete), som v 36.tt a nemám nárok na materskú (tým pádom ani na tehotenské), tak aspoň PN mi v tomto je trochu nápomocná. Chcem sa spýtať, že dokedy je možné poberať PN? Aj po pôrode, či ako je to podľa zákona? Ďakujem za každú radu.

autor
1. nov 2023

@lussy_s na platenej PN ak mas na to diagnozu vies byt max 1 rok. Po tomto case si mozes poziadat o invalidny dochodok, co nebude tvoj pripad predpokladam.

majamat
1. nov 2023

ja som pri prvom tehu na PN isla po tom, co som spinila a vzhladom na vek - skoro 35r, ma dr na PN nechal. spinenie ryhclo preslo, no o 3t sa spustilo krvacanie, tak to dr uz nechcel riskovat.

pri druhom tehu som nespinila, preto som na PN nebola. robila som na pracovisku, kde som sa nevyhnutne nemusela velmi namahat. dokonca som robila aj nocne. no potratila som v 13tt. niektori spekulovali, ze koli praci, no to urcite nie. nemala som klasicky potrat,a le MA. ak by potrat bol sposobeny namahou, tak tam bude skor take "mechanicke poskodenie" , cize prebehlo by uvolnenie babatka a rozbeholby sa skor klasicky potrat. no u mna babo drzalo dobre, len mu prestalo bit srdiecko. navyse ked to prebehlo, bola som po 2t dovolenky 1x v praci. srdiecko mu nebilo uz minimalne tyzden.

simona20201309
1. nov 2023

No vôbec si to nepísala kvôli tomu aby si sa ubezpečila, či je tvoje tehu v pohode. V tomto prípade ta ubezpeči jedine gynekológ. Skôr ako písali vyššie, leží ti to v žalúdku, že si niekto dovolí ísť na PN od 5tyzdna.
Hádam je to každého osobná vec, nemyslíš? Byť 8 mesiacov PN nie je žiadna super vec. Máš vychádzky, si obmedzovana. A dnes už ani náhodou nedostanes rizikové len tak.
A tiež byť na PN a prísť o takmer polovicu platu tiež nie je až taká sranda.
Predstav si, aj ja som bola PN od 5tyzdna a mam uuuuplne u prdele kto si co o tom myslí. Ale ze úplne! Je to moje dieťa, moje tehotenstvo, moja zodpovednosť, moje zdravie a zdravie môjho dieťaťa.

simona20201309
1. nov 2023

To ze niekto skáče po regáloch pomaly do pôrodu, nie je z môjho pohľadu žiadne hrdinstvo, skôr hlúposť a riskovanie.
A po ďalšie, netušíš, prečo sú tie ženy PN. Nie každá ti bude vešať na nos ze ma za sebou už 4 potraty

saxana000
1. nov 2023

Mna skolil.kovid musela som na PN neskutocne zavraty celidenne zvracanie A.dva tyzdne bolo.lepsie.teraz.sme.mali.zas.crevnu chripku tak.dalsi tyzden PN ale hned alo.sa.pozviecham.som.spat v robote.a.snad.aspon do januara.februara tam vydrzim

lienka9
1. nov 2023

Tiez stresova praca,behacky po klientoch,ale na PN som bola len raz v cca 11t lebo som mala anginu a do toho covid.inak ibe tehu vkuse v praci

lienka.7
1. nov 2023

@simona20201309 no vidis minimálne mne to u prdele nie je. Keď si chceš doma valat prdel, v pohode, ale zadarmo. Ja nebudem robiť na tvoju vymyslenu PNku. Nikto ta nenúti sa stverat po regáloch, treba poznať zakonnik prace a brániť svoje práva ako tehotnej ženy. Ale jasne, pre teba jednoduchšie držať hubu a parazitovat na systéme, vsak???

autor
1. nov 2023

@simona20201309 tusim sa moj prispevok dotkol tej osoby, ktorej sa to tyka... ja som za 16r odpracovanych rokov nebola este ani raz na pn (operacie, choroby, Covidy atd..) pricom keby som na nu isla mam ju hradenu 100%. Stale si myslis, ze niekomu zavidim PN? Pytala som sa najma v suvislosti s tym, ze vsetky maju hrozne nevolnosti a potrebuju na PN ist v 5tt... a mne tak zle nie je, tak mi to vrta v hlave, ci je to OK.

simona20201309
1. nov 2023

@lienka.7 na tvoj primitívny komentár nemienim ani reagovať

lienka.7
1. nov 2023

@simona20201309 nemusis, to tvoj je primitivny. Pokial ti nic nie je mas normalne makať. Keď nemôžeš, ma ta zamestnavatel preradiť na inú pozíciu, keď nevie mas byt doma s platom. Ale jasne, naco by si si otvorila v praci hubu, jednoduchšie je parazitovat na systéme.

lucka_ke
1. nov 2023

@lussy_s ak máš PN z dôvodu tehotenstva tak ti ju ukončia dňom pôrodu, ak ju máš z iného dôvodu záleží na lekárovi či ti ju neukončí... rodičovský príspevok po pôrode nebudeš poberať?

simona20201309
1. nov 2023

A? Co ma s tým tvojich 16r odpracovaných rokov?
Akože teraz ocakavas potlesk že máš skvelú imunitu?
Máš bábätko v brušku, tak ti nechcem dvíhať tlak. Neprospieva ti to. Len som tým chcela povedať, že tie PN sa nerozdavaju na poziadanie. Tie ženy majú možno problém o ktorých nikto ani netuší. A možno ide o prehnaný strach z rôznych dôvodov. Naozaj nepoznám v mojom okolí ženu ktorá by sa dala vypísať na PN z lenivosti.

simona20201309
1. nov 2023

A mňa si sa určite nedotkla.

pallacinka29
1. nov 2023

@lussy_s ako chces fungovat s malyn dietatom…? Vychadzky, obchod a pod.?

simona20201309
1. nov 2023

@lienka.7 ja mam pusinku drahá 😘

mamina7070
1. nov 2023

@lussy_s po porode uz nie prejdes na rodicovsky prispevok plus ak budes mat mat ID moze ti posudkovy lekar soc poist dat ukoncit PN

martinkatinka
1. nov 2023

Tak praca nema byt dovod PN, treba sa dat preradit na inu poziciu, to je myslim aj v zakone. Ja som bola na rizikovom kvoli zdravotnemu stavu. Aj v nemocnici som lezala dva krat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre