Hernia disku a tehotenstvo

lucka30000
1. sep 2023

Dobrý deň, chcem sa spýtať mám vyskočenú platničku L4/5 a prednedávnom som bola hospitalizovaná kvôli bolestiam ( priškrípnutý nerv) ktoré mi strieľali do nohy . Mala som infuznu liecbu plus epidural a kaudacnu blokaciu nervov. Mám 30rokov a počula som, že čím budem staršia na tehotenstvo tým bude môj chrbát viac trpieť alebo to bude komplikácia v tehotenstve, pripadne ako sa v tomto prípade rodí?
Máte nejaké skúsenosti? Ďakujem .

katkaluky89
1. sep 2023

@lucka30000 ja mám L5/S1 už aj operovanú 3x fixovanú skrutkami..od 27 rokov. Teraz mám 33 som tehotná. V tomto prípade idem sekciou lebo by sa mohla chrbtica poškodiť tým tlakom a aby sa nepoškodili tie implantáty..ďalšiu op už by som nedala 2x ma operovali zo zadu od krížov a tretiu mám robenú cez brušnú dutinu

kacena4
1. sep 2023

záleží od velkosti hernie ine je 5mm a ine 20mm to posudi dr treba ist na konzultaciu k neurologovi popr. neurochirurgivi ak nemas vysledky mri tazko radit co bude. v kazdom pripade cvic sm systen s odborníkom, hernia zvykne ustupit po pravidelnom dennom cvičení

janka2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka_266
1. sep 2023

@lucka30000 mne pri pôrode táto platnicka praskla, takze tiež odporúčam cisársky, len ja som nevedela, že s ňou mám nejaký problém. Hlavne šetriť chrbát, žiadne prudké a rotačné pohyby.

lucka30000
autor
3. sep 2023

@kacena4 hernia je 13,5mm . Mám za sebou MR takže mám presné výsledky. Aj sa mi stavec drolil či ako to lajcky pomenovať. Našťastie mi neochrnula noha takže ma neoperovali. Dali infúzie, epidural a kaudalnu blokadu nervov. Som objednaná na súkromnú kliniku takže som zvedavá čo mi doporučia ďalej. Aj keby som podstúpila operáciu, či je to po nej lepšie a hlavne či sa neprejavia aj tak bolesti v tehotenstve.

lucka30000
autor
3. sep 2023

@katkaluky89 a môžem sa spýtať prečo vám to operovali 3x? A v tehotenstve vás chrbát bolí?

katkaluky89
4. sep 2023

mala som tazky uraz a zosuvali sa mi stavce v segmente L5/S1 takze museli to napravit, prva operacia dopadla tak ze po roku sa mi neujal implantat tak to museli reoperovat druhy krat, neujal sa ani druhy krat tak potom sli cez brusnu dutinu odstranili celu tu "klietku" a dali mi tam taky ten co sa navrtava do kosti odvtedy mam pokoj akurat si musim davat pozor na prechladnutie a tak. pri tehotenstve aj boli aj nie ale ja som dost meteosenzitivna takze ja som podla pocasia 😀 ako nahle som otehotnela kontaktovala som svojho neurochirrga a ten jednoznacne potvrdil aj vystavil papier ze po tolkych op mi hrozi pri tlaku poskodenie miechy takze musim ist cisarskym..

yoxinka
4. sep 2023

Ja mám 38 a protrúziu L5/S1 so sekvestráciou a útlakom nervu, strpnutá časť chodidla, L4/L5 vysunutie. Keď som s tým porodila moje tretie dieťa, moje prvé slová boli: “ďakujem, že už nie som tehotná”. Bolo to hrozné. Pôrod bol ok, rýchly, ale po ňom sa mi dramaticky zhoršil stav. Časom došlo až k ochrnutiu akcesórneho nervu (ten je v krku!!!) nefunkčnému trapézu a šialenej svalovej disbalancii. Ono v tom chrbte súvisí všetko so všetkým. Mne keď sa podarilo stabilizovať driek a brucho prišiel problém v hornej časti chrbta 🤦‍♀️. Po treťom pôrode u mňa nasledovalo 1,5 roka intenzívnej rehabky a úplná zmena životného štýlu. Keď nechcem chrbticu operovať musím pravidelne cvičiť, hýbať sa, stále s chrbtom pracovať. Z fyzioterapeuta je moj super kamoš a stretávame sa pravidelne každý mesiac alebo tak podľa stavu, ako sa cítim. Pouvoľňuje, pomení cviky, podľa situácie. Ale teda, keď si predstavím nejaké ďalšie tehotenstvo alebo pôrod, je mi mdlo 🤪.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre