Aká je šanca, že dieťa bude mať dedičné ochorenie?

30. sep 2024

Ahojte, zaujímalo by ma, aka je šanca že dieťa bude mať nejaké dedične ochorenie ak nikto z rodiny, ani niekoľko generácii späť, nemal žiadnu? Čítala som že niektorí ľudia môžu byt len prenasaci a nemusí sa to u nich prejaviť ani potom u ich deti. Myslite ze je tam nejaká šanca že moje dieta alebo ja budeme mať nejaké ochorenie ktoré sa rozvinie po čase, v neskoršom veku alebo v dospelosti?

deti95060810
30. sep 2024

samozrejme že šanca je...

pribinak
30. sep 2024

Vždy je možnosť.

stellarstar
30. sep 2024

Áno samozrejme

autor
30. sep 2024

Ste ma nepotešili dievčatá 🙂 môžu sa takéto ochorenia prejaviť až v dospelosti? Cele roky nič nič a zrazu v dospelosti sa objavia nejaké problémy?

deti95060810
30. sep 2024

áno..

katica06
30. sep 2024

Keď bolo takéto ochorenie prítomné v rodine matky aj otca, je viac pravdepodobné že sa u dieťaťa neskôr prejavý

janicast
30. sep 2024

Budem úprimná, načo zaťažuješ týmto myseľ.

pribinak
30. sep 2024

To závisí od diagnózy.

Je tu skupina zdravotníci, asi by som na tvojom mieste napísala tam, lepšie ti poradia

autor
30. sep 2024

@katica06 práveže nebolo toto ochorenie prítomné v rodine ani z jednej strany. Ale aby sa to na dieťati prejavilo musí byt aj otec aj matka prenášačom nie? Či stačí ze jeden je prenášač? Alebo to stym nemá žiaden súvis a môže sa to ochorenie prejaviť spojením ich génov?

doriiis
30. sep 2024

Záleží aj od choroby

autor
30. sep 2024

Svalová dystrofia ☹️

lubkovaandrejka
30. sep 2024

Nepisala si dnes o pompeho chorobe?

marianarem
30. sep 2024

Ano, moze to tak byt, ze ani v jednej rodine sa nemusi choroba vyskytovat, ale stretnu sa dvaja prenasaci a uz to ide. Kamarat ma takto sluchovo postihnuteho syna. Niektore choroby sa mozu prejavit az neskor.

mimka1402
30. sep 2024

Nič nie je jednoduchsie ako zájsť na genetiku.

autor
30. sep 2024

@lubkovaandrejka nie ale videla som tu tému. My to riešime s dcérou. Dlhodobo sa sťažuje na svalové bolesti niektoré vyšetrenia ma už porobené ale na niektoré ešte stále čakáme.

andrea2323
30. sep 2024

Autorka ja som bola na genetických testoch, kvôli podozreniu na istú závažnú diagnózu.. v mojom prípade nik nebol z rodiny chorý ale vysvetlili mi, že musím tak či tak ísť, pretože v 20% prípadoch sa genetické ochorenie vyskytovalo ako nová mutácia (čiže by som ho mala prvá z rodiny). V 80% by som ho zdedila.. aj keď šanca bola 20% vždy nejaká bola, vďakabohu sa to nepotvrdilo. Gény ti môžu zmutovať tak, že ich už podedíš také alebo pri delení počas tehotenstva nastane nejaká mutácia..

autor
30. sep 2024

Výsledky na AST a ALT mala v poriadku, nie sú pri svalových atrofiach aj tieto hodnoty zvýšené?

lucia13022023
30. sep 2024

Sú genetické choroby ktoré su x-linked alebo x-linked. To znamená, že sa prenášajú na chromozóme x alebo y. Čiže od otca alebo mami.
Niekote sú ale recesivne gény, tých je strasme veľa. Ak máš niekote z týchto génov pozitívny, nemusíš mať vôbec príznaky, ale dieťa už môže mať. Ale v tomto prípade musí mať ten istý recesivny gen pozitívny aj otec dieťaťa.
Poviem príklad na mne, mužovi a synovi. Ja som úplne ok. Muž taktiež. Dieťa bolo ok do jedného roka. V roku vypadali vlasy malému - šli sme na xy vyšetrení. Zistilo sa z genetiky, že ma Biotinidase deficiency = genetická choroba, kedy sme my s mužom boli prenášaci ale ani jeden z nás nemal príznaky. Výsledok, dieťa musí brať doživotne b7 vitamín, vlasy opäť narástli a je úplne ok.
Ak máte podozrenie na akékoľvek ochorenie, chod ty aj partner na genetiku.

colsami
30. sep 2024

@autorka Dedičnosť týchto ochorení (svalové dystrofie) je rôzne a odvíja sa od typu dystrofie. Nie vždy však platí pravidlo, že pokiaľ rodičia nemajú svalovú dystrofiu, nebudú ňou trpieť ani deti. Existuje riziko, že obaja partneri sú iba prenášačmi chybného génu a problémy sa prejavia až u potomkov, ktorí získajú po rodičoch obe chybné kópie génov.

V niektorých prípadoch je dedičnosť veľmi špecifická. Napríklad Duchennova a Beckerova dystrofia sú spojené s recesívnymi mutáciami na géne na chromozóme X. To znamená, že sa výrazne častejšie vyskytujú u chlapcov, pretože ich chromozomálna genetická výbava je XY (teda iba jeden chromozóm X), zatiaľ čo dievčatká majú XX (a nižšie riziko prejavu recesívnej gonozomálnej mutácie).

PS: udávajú, že AST a ALT sú často zvýšené, áno. To znamená "nie vždy", ale často.
Nepanikár hneď, ak nemáte skončenú diagnostiku.
Drżím palce.

janickacrazy
30. sep 2024

Pri svalovej dystrofii väčšinou je prenasacka matka, ale existuje viac druhov, takže u inej je to možno iné. Ja som zdravá, v rodine nič a mám 2 synov s touto diagnózou. Tretí je zdravý. Manžel zdravý. Nakoniec sa zistilo, že som prenasacka. Predtým v predošlých generáciách sa to neprejavilo. Koľko má dcéra rokov?

andrejka1974
1. okt 2024

Nemusí moja dcéra je autistka a na genetike nám povedali že je to náhoda že sa takto zamiešali gény niekedy sa to nedá predpokladať aká choroba alebo čo sa môže prejaviť zbytočne sa tím zaťažujes

autor
1. okt 2024

@janickacrazy 17 ma, preto mi to príde divne, také genetické ochorenia sa neprejavujú už v ranom detstve?

autor
1. okt 2024

Čítala som, že svalové dystrofie postihujú prevažne chlapcov. Neviem čo je natom pravdy.

autor
1. okt 2024

Keď sa píše že ženy sú prenášačky tak oni to len prenášajú a neprejavia sa u nich príznaky?

marcy1980
1. okt 2024

Svalová dystrofia Duchenne a Becker postihuje predovšetkým chlapcov. Ale sú aj druhý svalovej dystrofie, ktoré sa prejavia až v dospelosti a aj u žien.

autor
1. okt 2024

@marcy1980 viete mi povedať aké napríklad?

marcy1980
1. okt 2024

Je ich viacej, ktoré sa prejavujú aj v dospelosti ....napr. Emeryho-Dreifussova svalová dystrofia, Betlehemova myopatia, CMS, LGMD-svalové dystrofie pletencového typu, FSHD....

autor
1. okt 2024

@marcy1980 ešte sa chcem opýtať, keď je CK v norme tak sa vylucuje svalová dystrofia alebo aj napriek tomu môže byt?

marcy1980
1. okt 2024

Tak to bohužiaľ neviem, ako je to pri iných typoch svalovej dystrofie s hodnotou CK.

janickacrazy
1. okt 2024

Pravdepodobnosť svalovej dystrofie je nízka, pokiaľ má CK normálne hodnoty a aj pečeňové testy si vravela, že má v norme, tak snáď to bude niečo iné. Neurológ čo povedal?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre