Váženie porcií - surové verzus uvarené jedlo

juliacenc
4. jún 2024

Ahojte, prosim vas nejaka tabulka, alebo vzorec ako zistim kolko gramov jedla v surovom stave je kolko gramov v uvarenom? Vazim si porcie, ale ked robim obed pre celu rodinu neviem kolko potom v spracovanim stave si mam z daneho jedla odobrat pre seba. Prosim o radu, dakujem

biaa
4. jún 2024

@juliacenc ahoj ja to robím tak že si navazim klasika surové suroviny vytvorím z toho normálne jedlo v kalorickych tabuľkách a z hrnca pre seba napríklad odoberám 1/3. Tu si vieš rozdeliť na menšie časti a v kalorickými tabuľkách nemusíš zadávať jedlo v gramoch ale vieš z toho tvojho vytvoreného jedla zapísať koľko % chceš

takže keď ste napr dvaja rozdelia hrniec na polovicu 50% a tu polovicu máš na 5 dni tak si každý deň zapises 10% z toho jedla ktoré si si uložila v surovom stave ( pravdaže je to cca ale je to najjednoduchší najpresnejší postup)😀

tanicka907
4. jún 2024

ahoj, odporucam fitrecepty, kalorie uplne sedia a manzel tak schudol 15kg

biaa
4. jún 2024

@juliacenc inak si myslím že reálne nikde neexistuje presná info koľko surového masa trebárs váži upečené alebo zvarené :/ ono každý kus ma iný pomer tuku či chceš či nie a zas niekedy ma v sebe viac vody niekedy menej

janai1
4. jún 2024

Vytvoríš si Moje jedlo v KT. Do počtu porcií zapíšeš váhu uvareného jedla a KT ti to všetko prepočítajú.
Následne zápis je 1 porcia = 1 gram

thirstymonk
4. jún 2024

Čauko, nezistiš to... vzorec neexistuje. Prečo? Napríklad mäso sa varením scvrkáva, ryža nopak zväčšuje svoj objem. 20g surovej ryže je v konečnom dôsledku 50g varenej. Napríklad. A kilo surového mäsa sa zvarí na 750g vareného. Neexistuje.

Ja to robím tak. Navarím bez váženia, bez merania. Keď pre celú rodinu, je aj tak zbytočné vážiť pred varením, ako to chceš potom odsledovať?

No a keď idem jesť, tak proste hodím tanier na váhu, džabnem tam mäso. V KT nájdem "Hovädzie zadné varené/dusené). Zapíšem 120g.
Váhu vynulujem
Hodím ryžu 150g a v KT si zapíšem ryža biela dlhozrnná varená.

A takýmto štýlom. Čiže zapisujem tepelne upravené jedlo.

Čo sa týka tejto celej problematiky, treba si uvedomiť jednu vec - aj KT je len PRIBLIŽNÉ. Úplne presne jedlo nenavážiš nikdy. Už len tá tabuľka výživových hodnôt sa volá "PRIEMERNE výživové hodnoty".
Inými slovami - predstav si, že prídeme do reštaurácie a dáme si bravčový ryzek. Mne aj tebe donesú rovnaký ryzek, ale kým ty budeš mať z krásneho čistého karé, ja budem maťz toho konca karé, kde je už veľa mastneho. Obidvaja strovime, zapíšeme si do KT a budeme mať papierovo rovnaké hodnoty. Lenže v skutočnosti ty máš podpriemerné mäso (vzhľadom na výživové hodnoty) a ja nadpriemerne. Čiže v realite tvoj ryzek môže mať 280kcal a 6g tuku (myslím len čisto mäso bez obalu) a môj môže mať 380kcal a 17g tuku. Preto netreba tie KT riešiť na gram presne, lebo je to aj tak zbytočné, akurát čo to zvádza človeka k PPP.

negymama
4. jún 2024

@thirstymonk no presne, netreba to tak az otrocky.
ja si tiez vazim varene jedlo po jedntlivych zlozkach, s tym ze ani nenulujem vahu, len si vzdy zapisem vahu po pridani dalsej zlozky a potom odpocitam rozdiel, ale je to vlastne podobne. Zaklad je zistit vahu konkretnej zlozky...ryze, zeleniny, masa, atd.
a tiez suroviny ci surove ci spracovane su presne rozne. typ ryze, sorta zemiakov, presny konkretny kus masa, obsah vody ci tuku v jedle - proste je tam x faktorov.

ale aj keby dve osoby jedli identicke jedlo a svoju porciu si podelili napoly, tak je tu este osobny faktor, travenie, postava, mikroflora v crevach, zdravie a metabolizmus osoby...a jedna porcia osobe staci na deficit, druhej osobe prida na vahe.

negymama
4. jún 2024

mne osobne vsetko to vazenie a sledovanie kalorii v KT pomohlo zistit, ako funguje konkretne moje telo, pri akom zlozeni a mnozstve potravy sa citim syta a zaroven si udrzim vahu alebo schudnem.
obcas to je aj prekvapujuce , ze stravovanie ma akysi "dobeh", niektore dni pri kal. deficite som nasledne rano pribrala, ako dobeh vyssich kal. prijmov z predch. dni a naopak niektore dni som jedla viac a nasledne ubudlo z vahy ako dosledok nizsich prijmov z predch. dni.

thirstymonk
4. jún 2024

@negymama plus tie nase bezne osobne vahy meraju s chybou 1,5-2kg 🤷

negymama
4. jún 2024

@thirstymonk ja mam novu digit. vahu, a ta je celkom presna a naozaj odraza moje kaloricke prijmy.