Mám správne nastavené kalorické tabuľky?

mariangela122
30. sep 2024

Ahojte , prepáčte , že zas tá istá téma no rozhodla som
Sa len dnes že to skúsim a pri malom dieťati nemám nejak extra veľa času guglit či to mám
Nastavené správne ?
Bol by niekto prosím taký dobrý sa na to pozrieť ?
Nerozumiem
Jedine tomu prečo mám prijať vyše 1900 kalórií a bazálny mám 1600…
Čo som tam nahodila
Zle ?
Moc dakukem

amelia89
30. sep 2024

Na to aby sme vedeli ci to mas dobre by sme potrebovali vsetky tvoje udaje.
Ale k tvojej konkretnej otazke: je spravne ze musis prijat viac kalorii ako je tvoj bazal inak sa uhladujes,bazal je to co spalis ked len hybernujes v posteli,dychas,zijes,nehybes sa.

mariangela122
autor
30. sep 2024

@amelia89 ahoj ďakujem pekne za odpoved ..no už zacinam
Tomu rozumieť ..len čo to som stihla prečítať a všade sa nejak píše, že ak chcem schudnúť tak treba prijať o 300-500 menej kalórií ..a ja som si to asi vysvetlila že menej ako BAZAL?
No vstupné údaje vek 38, váha popôrodných 94/10 kg som pribrala za 5 mesiacov počas dojčenia /a nejde to dole ani keď som prestala dojčiť 😔/ výška 170 cm.dakujem ti pekne za pomoc 🙂

stela567
30. sep 2024

Ani ja tomu nerozumiem. Keď chcem schudnúť nemám ísť pod BM?

amelia89
30. sep 2024

@stela567
@mariangela122 nie nesmiete ist pod bazal - bazalny metabolizmus je pocet kalorii ktore tvoje telo potrebuje prijat len na to aby fungovalo,mozog dychanie atd. ale ty sa predsa hybes- chodis,varis atd (nebavime sa o cviceni este) takze bazal = uplne minimum.
Ked chces schudnut,stale prijmas viac ako tvoj bazal.
Musis prijat menej ako pocet kcal keby si chcela len udrziavat- teda ani by si nepribrala ani neschudla, to moze byt dam priklad 2000kcal, a ty budes prijmat napr 1700.
tu si to zadajte a pekne to uvidite rozpisane - vas bazal (ktory bude vzdy nizsi ako vas kaloricky deficit! ) zadajte si tam vase udaje

https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka

mariangela122
autor
30. sep 2024

@amelia89 ďakujem ti veľmi pekne za link…a vyšlo to tam uuuuuplne inak ako v KT…vyšlo že mám prijať 90 kalórií nad bazal ak chcem schudnúť ..kdezto v KT mi vypočítalo 300 kalórií …čo je dosť ..veď to je ako ďalšie jedlo ..🫢podľa
Čoho sa mám držať

amelia89
30. sep 2024

@mariangela122 napis mi prosim este tvoju aktivitu - budes cvicit ci nic vobec?

mariangela122
autor
30. sep 2024

@amelia89 zatiaľ vobec nie..len bežný režim s 10 mesačným dieťaťom .dakujem ti veľmi pekne za tvoj čas

feeewa
30. sep 2024

Najdi si na IG profil @tabulkarka, ma to tam vsetko krasne vysvetlene 🙂 aj super tipy/triky 🙂

lubkovaandrejka
30. sep 2024

@amelia89 pomohla by si aj mne prosim ta? Myslela som,ze to mam dobre nastavene,ale pri vasej debate so. Zistila,ze nie :D

amelia89
30. sep 2024

@mariangela122 Ok, len upresnim - nie som odbornik ale od januara som na KT schudla zo 73-62kg tak mam to teraz aktualne v hlave.
Dala som si tvoje udaje do 3 kalkulaciek aby som videla ze ti nepisem blbost a vsade mi pise ze na udrzanie tvojej aktualnej vahy by si mala prijat okolo 1900 a teda na kaloricky deficit cca 1700 kcal. Ked zacnes trochu cvicit,resp napr rychla chodza tiez staci tak mozes prijat aj viac.

amelia89
30. sep 2024

@lubkovaandrejka kludne, a v com myslis ze to mas zle nastavene ?

majamat
30. sep 2024

@amelia89 mne pise na jej udaje KT pri malo aktivnom rezime, ze moze prijat 1977kcal.
toto je hodnota po odratani kcal na chudnutie.

ja vazim trochu menej,a j menej meram a ja mam okolo 1650kcal.

amelia89
30. sep 2024

@majamat ja som to davala do 3 kalkulaciek, ale nehadam sa 🤷🏽‍♀️nie som odbornik

mariangela122
autor
30. sep 2024

@majamat ja rozmýšľam dievčatá či to nezáleží aj od toho že koľko kg chce človek schudnúť že na základe toho vyráta kalórie ,ja som teda dala 15 kg čo mi po pôrode ostalo a vyrátalo to tento príjem a napísalo že budem chudnúť pól kila týždenne ..idem to skúsiť zmeniť že dám že chcem schudnúť menej kil či tie kalórie sa nejak zmenia

majamat
30. sep 2024

@amelia89 ja som to davala iba do KT.

majamat
30. sep 2024

pozeram, ze som dala zly vek,a le teda ked som ho opravila, tak mi vyslo 1930kcal.
no dala som lahko aktivny rezim. ak dam sedavy, tak je to par kcal pod 1700kcal.

tie rezimy su taketo ( v moile mi to tusim takto pekne nevypisuje

amelia89
30. sep 2024

@majamat tak potom to sedi ☺️, ja som tiez dala ziadna alebo minimalna aktivita.

majamat
30. sep 2024

@amelia89 neviem ako to posudit. to uz si musi asi posudit sama pri niektorych detoch sa da aj sediet, rpi inych nie.
stale spominam, ako moja kolegyna, ked este ani kolegynou nebola, neustale nahanala okolo bytovky svojho syna. akoze ani na 5min si nesadla. fakt nie. on behal kade-tade, aj na cestu, stale musela behat za nim. ja som ten problem s dcerou nemala.

xux
30. sep 2024

@mariangela122 kaloricke tabulky ti to vypocitali dobre. Nemozes ist na takmer bazal. Ja tiez mam prijem cca 300 nad bazal a mam dole uz 13 kg. Ked budes teraz prakticky na bazale tak ako pojdes nizsie ked sa ti chudnutie zastavi? Budes musiet ist pod. Pozri, vzdy je najlepsie zacat na co najvyssich kaloriach. Skus to na tych 1930 co ti vypocitali. Naozaj poctivo musis ale zapisovat vsetko, hlavne take maslo/olej ludia casto podcenuju. Davaj si pozor aj na makra, hlavne dostatok bielkovin, sacharidy a tuky ked budu dokopy davat 200% tak je to v poriadku, aj keby si nemala kazde 100, ale napr 120 a 80. Ked po 2/3 tyzdnoch sa ti vaha ani cm vobec nepohnu tak az vtedy 100-200 kcal uber.

xux
30. sep 2024

@amelia89 ziadna alebo minimalna aktivita je pre ludi co cely den lezia a maximalne idu na wc. Napr po operacii. Vtedy je to tesne nad bazal.

amelia89
30. sep 2024

@xux ale joj ved ja pisem co mi vypočitala tabulka. tak treba sa k tomu postavit logicky, pri 10 mesacnom dietati asi nesedi na sedacke cely den. mne jej bazal vypocitalo okolo 1580, tak napr 1750-1800 je ok na chudnutie. zas rozdiel medzi 1800-1900 kcal je 1 obyc biely jogurt tak taky rozdiel to zas neni