Kalorické tabuľky

28. jan 2023

Baby ako to, že nie ste hladné keď si počítate kalórie? Čo tu niekedy čítam, tak chodíte pod bazal, jete 1300 a menej a tvrdíte ako vám to stačí. Tak ja mám bazal 1200, nastavila som si v závislosti na pohybe príjem tak aby som bola 15% v deficite 1500 a ja som hladna boa😂 ako to robíte že nie ste hladné? A nie nezjedla som bôčik a milku, mala som to zostavené zo zdravých surovín, kopec zeleniny, dostatok bielkovín v každom jedle... Myslíte že je to o zvyku? Že som len vyžratá?

77katarina
28. jan 2023

Aj mne KL vypočítali príjem 1190 kcal a ani mne to nestačí. Väčšinou mi raňajky zhltnú polovicu kalórií a to je ešte len 9 hodín ☹️ Ja pri týchto KL len hladujem. A to vôbec si nemôžem ani poriadnej dovoliť ovocie, len trocha zeleniny..

janai1
28. jan 2023

@77katarina tak si stačí tie tabuľky poriadne nastaviť. Úroveň aktivity si nastavila akú?

bluemoon24
28. jan 2023

Jo je to tim, ze jsi zvykla vice jist (pokud mas nastaveno spravne). Na zacatku lze nahradit cast sacharidu bilkovinami - maji stejnou energii, ale vice zasyti 🙂

nikha2809
28. jan 2023

@77katarina toto ti vypočítali len pri zlom nastavení.Treba si zvoliť režim a uvidíš ako to bude.Ka som pri 70kg chudla pri miernom režime na 1700kcal

autor
28. jan 2023

@77katarina ale v tvojom prípade to asi bude tým, že je to fakt extrémne nízky príjem 1100 nemoze byť ani tvoj bazal ak nemáš 50 kíl a 150 cm takže stravovat sa takto prinesie viac škody ako úžitku. Môj problém je to, že síce mám nastaveny príjem správne (podľa vzorca čo používajú nutriční terapeuti, zohľadnené všetky faktory) ale jednoducho som hladná.

autor
28. jan 2023

@bluemoon24 to je dobrý nápad, skúsim to ďakujem.

lasona
28. jan 2023

Musíš vyberať potraviny, ktoré ťa zasytia, ale nebudú mať veľa kalórií. Tvaroh, cottage cheeses, skyr, zeleninu tu môžeš jest furt. Daj príklad co si mala na raňajky napríklad. Ja ľúbim napríklad vajíčka, urobím si dva volské oka, kopec zeleniny, trosku šunky...zjem aj bez pečiva, keď mám chuť dám si vecerny chlebík...alebo ak chcem sladké tak si dám biely jogurt, nakrájam kiwi, dám dve polievkové lyžice vlociek, trosku medu...

janai1
28. jan 2023

@autor a to koľko vážiš a meriaš keď máš bazál iba 1200kcal?

h2
28. jan 2023

Ja to neviem vysvetliť, ale fakt mi tie tabuľky pomáhajú okrem iného aj v tom, že tým, že vidím, že už som dosiahla 100%, tak ma ako keby presvedčia o tom, že nemám prečo byť hladná, lebo všetko som zjedla, ako som mala. Napríklad konkrétne včera som bola u zubára, trhal mi osmičku, s čím som nerátala, čiže som sa predtým nenajedla. Takže za včera mám konkrétne príjem 509 kcal, čo je zúfalo málo, ale napriek tomu som hlad necítila. Dnes budem na tom zrejme podobne, ešte to bolí, na jedlo príliš myšlienky nemám. Tak sa vnútorne presvedčím, že nie som hladná.

77katarina
28. jan 2023

@janai1 165 cm a 75 kg

janai1
28. jan 2023

@77katarina ja som sa pýtala na úroveň aktivity akú si si nastavila

77katarina
28. jan 2023

Tak dnes na raňajky:

nikha2809
28. jan 2023

@77katarina tak to máš na 100% zle ja mám 163cm a ako som písala pri 70kg som mala 1700kcal.Treba nastaviť režim, vypnúť trávenie aktivity nezapisovat.Ak si nie si istá je tu aktívna skupina cesta k mojej premene máš tam pripnutú návod, baby ktoré sa vyznajú ti to kľudne aj skontrolujú

77katarina
28. jan 2023

@janai1 asi žiadne.... Na aktivity si píšem iba cestu z práce a do práce...
Chôdza 2 km po rovine po 20 minút (X2)

nikha2809
28. jan 2023

@77katarina aj si to zle zapisujes, nemáš vyberať z možností zápis si mlieko samostatné koľko si si dala do kávy a nie takto.Odvaz chlieb ktorý ideš zjesť...atď.Ty nemáš v tabuľkách nastavený žiadny režim preto to máš len na 1000kcal

77katarina
28. jan 2023

@nikha2809 asi to mám na prd 😉 aj som si myslela

janai1
28. jan 2023

@77katarina tak to je v tvojom prípade úplne zle. V nastaveniach treba nastaviť úroveň aktivity (mierna ak necvicis) vypnúť trávenie, DDD a žiadne aktivity nezapisovat
Ani to zapisovanie nie je nič moc. Ako vieš aké mlieko je v tej káve a koľko? Treba si zapísať kávu a mlieko osobitne

nikha2809
28. jan 2023

@77katarina jasné, takto jednak dlho nevydržíš a potom to všetko dozenies, alebo schudnes ale veľmi veľmi nezdravo.Nastav si to tak ako sme ti s
@janai1 napísali uvidíš hneď sa to zmení.A nezabudni zapisovať poriadne všetko, nie hádať váhu a vyberať z moznosti

autor
28. jan 2023

@lasona tak dám včerajšok mala som ráno toasty celozrnné zapečené s mozzarellou, k tomu 95% šunku, plátok sušenej šunky orezanej od tuku a k tomu zeleninu (500kcal). Ovocnú šťavu z mrkvy a repy asi 100 ml na desiatu (150). Na obed pečené bravčové mäso z karé, zelenina a varené zemiaky (450) a na večeru biely jogurt 3.5 percentný, proteín, mak a čakankovy sirup (350) ešte som tam mala malú rezervu, ale večer som varila polievku a ochutnávala som tak to vyšlo zhruba na tých 1500

autor
28. jan 2023

Večeru som mala o 18:00 a od 21 som bola hladná

veselo_neveselo
28. jan 2023

Pozri sa, poviem to tak: z cistej zeleniny este nikto nebol tlsty, takze ak mas o 9 hlad, tak si daj uhorku, papriku, mrkvu, salat...co len chces. Ale ziadne omacky, olejicky na to, iba cistu zeleninu. To stoji za to aj (podla tabulky) ist trochu nad, aj ked to pocitanie nie je uplne presne ani za idealnych okolnosti.

A este, ja mam taky test na seba, ked si myslim ze mam hlad: chce sa mi ist cistit mrkvu, lebo som hladna? Ak ano, tak mam fakt hlad. Ak nie, a jedla by som cokolvek ine, tak len vymyslam 😉

nikha2809
28. jan 2023

Autorka, mne sa jogurt na večeru zdá strašne málo, veď by som umrela od hladu.Ja som vcera mala na večeru sv krajce celozrnného chleba, vajíčkovú nátierku s ricotou, cottage a zeleninu.Veceriam o 18 chodievam spate po polnoci a v pohode vydržím.Musis si nájsť systém ktorý ti najviac vyhovuje.Niekomu 5 menších jedál denne niekomu nie.Ked som jedla desiatu a olovrant musela som mať menšie porcie a bola som stále hladná.Ja si dám raňajky také do 300kcal a potom na obed a večeru sa nafutrujem 😂 a som spokojná a chudnem.U každého platí niečo iné a každému to vyhovuje inak

livuska124
28. jan 2023

Autorka - možno máš proste malý príjem. Neskúšala si nechať tabuľky vypočítať, na akom prijme máš chudnúť? Prečo si si to rátala sama? Keď v tabuľkách vyplniš váhu, výšku, vek, zadáš režim tak ti vypočítajú príjem na chudnutie. Ja som chudla na cca 1700 kcal z váhy 73kg (170cm, v Tom čase cca 32-33 rokov). Aktuálne mám 60kg. Ak máš váhu vyššiu, než na akej som začínala ja, tak máš ten príjem proste nízky. Treba chudnúť na čo najvyššom možnom prijme (na akom bude váha klesať). Je to zdravšie a dlhodobo udrzateľnejšie + menšie riziko následného jojo efektu.

autor
28. jan 2023

@livuska124 rátala som to vzorcom pre to, že podľa štúdií je ten daný vzorec přesnější ako ten, čo používajú kalorické tabuľky. Mám 60 kil

autor
28. jan 2023

60 kg 155 cm 23 rokov a 35% tuku ten vzorec zohľadňuje výpočet bmr na základe metabolicky aktívneho tkaniva, nie celkovej váhy.

livuska124
28. jan 2023

A keď iba skúsiš nahodiť údaje a nechať vyrátať tabuľky, koľko by ti vyšlo?

autor
28. jan 2023

@livuska124 skúšala som to nedávno, neviem presne číslo ale okolo 1200 mi vyšlo pri mojej chabej fyzickej aktivite. Takže to mi hneď bolo jasné že len zobralo bazal a odpočitalo kcal aby bol deficit. Preto som to dala tým vzorcom s tým, že som zohľadnila moju dennú aktivitu na základe metabolických koeficientov.

livuska124
28. jan 2023

Asi si tam nastavila sedavý režim (ten sa nedáva, lebo pustí príjem na hranicu bazalu), ak by si dala mierne aktívny, alebo stredný, prepočítali by ti príjem na vyšší. Ale teda tipujem, že podla toho vzorca to budeš mať približne rovnako, ako by ti to vyrátali aj tabuľky (správne nastavené).
Takže príjem bude dobrý, ale problém bude zrejme v skladbe jedálnička. Inak pozerám, že napríklad na desiatu uvadzas deci nejakej mrkvovej šťavy a 150kcal? To bola čo za šťava? Veď deci mrkvovej šťavy je približne 40 kcal. Máš to dobre zapísané? Nemáš tam nahodenú celú fľašu (ak to bolo kupované)?

autor
28. jan 2023

@livuska124 asi keby nastavim iný režim tak tie kalórie vyjdú na stejno. Ono aj tak nikdy nevieme presne aký máme skutočný Bazal a koľko reálne spalime. Tá desiata sa mi nechcelo celé vypisovať, bola to šťava z viac druhov zeleniny a ovocia robená doma a bola riedena vodou, mala viac ako deci priznám sa že som to neodpisovala z tabuliek ale viem že okolo 150 kcal to vyšlo. Viem, že to nie je úplne ideálna vec na zasytenie mohla som asi tú zeleninu zjesť vcelku, ale to mi až tak nechutí :D

livuska124
28. jan 2023

Tak hlavne treba zapisovať do tabuliek presne gramy, dávať pozor, kam a koľko oleja, masla pouziješ (to len upozorňujem, veľa ľudí na to zabúda). Dbať na pitný režim, dostatok spánku. Prijímať dostatočné množstvo bielkovín. Ono to chvíľu trvá, kým vychytaš čoho koľko môžeš zjesť, čo ťa ako zasýti.... Ak si bola predtým zvyknutá na vyšší príjem tak je samozrejmé, že si hladná. Ja som bola hladná tiež prvé týždne. Potom som si zvykla. Keď som bola veľmi hladná, dala som si zeleninu napr.s hummusom, alebo pečený cícer a pod.
Inak - proteín si mala práškový v jogurte? Je to potrebné? Nevieš naplniť bielkoviny v strave? Lebo také ovsené vločky keby si dala k tomu jogurtu by ťa zasytili určite viac. Musíš sa s tým jedálničkom vyhrať a skúšať