Ahojte,
Este 3 roky dozadu som mala normalnu vahu. Aspon ja som sa dobre citila. Nebola som vychrdla a ani “rozliata” 175/62kg
Kazdym mesiacom isla vaha hore a teraz vazim cez 90 kil. Citim sa hrozne. Kedysi som sa vedela zaťať, zacala som cvicit, drzat zdravsiu stravu. Teraz? Rano placem ze som sa vyzrala a hodinu na to sa tlacim pudingom...dva dni sa zatnem a potom zase prezieracka. Neviem ako sa mam donutit. Zle sa citim, priam priserne. 90% satniku mi je mala, nemozem si uz obliect co chcem len stale nejake “vrece” aby som do neho schovala postavu. Hanbim sa sama za seba pred zrkadlom, pred partnerom...uz mam vacsie nohy a ruky ako on. Aj on mi tak nejak nenapadne dava najavo ze by som s tym mala zacat nieco robit. Ako nepovie mi ze som tucna alebo co, skor ked mam ja srdcabol tak mi vzdy hovori neboj sa, ved raz sa zase vratis naspat aby si sa dobre citila, len trosku zacneme cvicit a pod.veci. Lenze ani jemu sa do toho proste nechce. Ostalo to teda len na mne. Lenze neviem sa rozhybat. Niekedy sa citim ako vyhorena. Rano ma to trapi a vecer uz som nasackovana v chladnicke so slovami ze je mi to jedno.
Prosim vas, co vam pomaha? Co vas motivuje ist vpred a drzt sa? Dakujem🙏🏻
Ja by som si dala fotky v plavkach na chladnicku, mozno ta to odradi vyjedat ju 🙂
Bez pohybu sa ťažko chudne. Ak máš možnosť začni behávať, alebo kúp si bežecký pás. Ja chodím behávať s deťmi - jasné že moja kondička a ich kondička je rozdiel...😉
@jozkohrasko
Ahoj, ja by som cestu videla v návšteve kvalitného psychológa.
Odhadla by typ tvojej osobnosti a podľa toho by ťa mohla účinnejšie namotivovať..
@jozkohrasko keď sa prežieraš a vydržíš na zdravej strave len dva dni, tak je problém v tvojom vnútri, nejaký problém zajedáš. Nechci úplne zmeniť celý tvoj životný štýl, lebo zlyháš zase po dvoch dňoch. Začni malými krokmi, od zajtra začni jesť malé porcie zdravého jedla päť krát denne, prípadne ešte po večeri niečo malé - kúsok syra a zeleniny kľudne aj dve, tri hodiny pred spaním. A ak dostaneš chuť na puding, tak si ho daj, ale už nič iné k nemu a ďalšie jedlo normálne, svet sa nezrúti, ak zdravú stravu sem tam porušíš, ani nepriberieš 5 kg, len to nesmie byť 5 krát týždenne. Ráno neplač, ale daj si raňajky, nie smoothie a pod. nezmysly, ale kúsok chleba so syrom alebo šunkou a zeleninu - veľa, prípadne ovsennú kašu s ovocím. Potom nebudeš mať takú chuť na sladké. Nezabúdaj piť, aspoň 2-2,5 l denne, ale čistú vodu, nič sladené. Neplánuj si cvičiť každý deň, nedodržíš to, stačí každý druhý, skús pre začiatok bicykel, ak sa bude dať plávanie, rýchlu chôdzu, nie beh, odídu ti kĺby. A nezabudni sa pomerať, lebo číslo na váhe vidíš len ty, ale cm všetci. Držím palce.
Mna by zaujimalo ako sa clovek moze prejest k +30kg?😮😮😮ked tvoje vlastne znechutenie z teba samej ti nie je postacujuce neviem co ine by ti malo pomoct... ale kazdopadne zacni so sebou nieco robit!! V prvom rade vyhod vsetko nezdrave hned teraz! Cokolady pudingy cipsy colu a podobne.. a stiahni si nejaku appku do mob a cvic kazdy den
@sapetka úplne jednoducho, brala si už hormonálne tabletky? 10-15 kg máš na sebe ako nič a nemusia byť ani hormonálne, sú aj ďalšie, od ktorých sa priberá a môžeš sa stravovať ideálne. Potom sa zbadáš, začneš uberať z jedla, čo tvoje telo vyhodnotí ako stav ohrozenia a uloží každý gram pre prípad núdze. Priberieš ďalších päť kg, tak spanikáriš a začneš s nejakou diétou. Super, dáš dolu za dva mesiace 8 kg, no nevydržíš dlhodobo nejesť, alebo stravovať sa len v rámci tejto diéty, keď sa začneš stravovať normálne, zase tvoje telo začne ukladať, čo keby prišla ďalšia diéta? A príde, lebo si už v kolotoči, metabolizmus chudnutím a priberaním zblbnutý a ty nevieš, ako z toho von. Ťažko, ale dá sa. Tak som ti opísala jednu z možností, ďalšia je, že si aktívna športovkyňa zlomí nohu v členku a je vyše pol roka bez pohybu, tiež sa to na váhe prejaví. Potom prípadne tehotenstvo, zase niečo pribudne a už to frčí. Následne nespavé dieťa, nevyspí sa ani ona, telo kg nepustí. Zabudni na to, že všetci obézny sa ládujú od rána do večera hranolkami a colou, niektorí jedia možno oveľa menej ako ty, čo je v konečnom dôsledku tiež zle a paradoxne začnú chudnúť, keď na jedle pridajú. Nelogické, ale je to tak. No oni pre panický strach z priberania nepridajú, ale možno zase dajú nejakú diétu a kolotoč sa zase roztočí. Jedlo je najdôležitejším faktorom pri chudnutí, potom pohyb, ale aj psychická pohoda a spánok. Ja som sa vždy čudovala, že som na dovolenke schudla, veď zase také strašné km som neodplávala, ani nenachodila, ale pravidelná strava, dostatok spánku a žiadny stres.
Tak nic dobre do tej chladnicky nekup. Len zakladne potraviny, z ktorych sa musi nieco navarit, nie take co sa len narychlo zozeru.
Bohuzial toto je velmi o vnutornej motivacii. A potom Nastavit si ciel, nastavit denny rezim, jedalnicek, plan cvicenia, atd.
@jozkohrasko ešte ma napadlo, nehladuješ počas dňa, keď si večer v chladničke? Keby si nehladovala celý deň, podľa mňa večer v chladničke nebudeš, keď raz za dva týždne, dáš si jogurt, tak sa svet nezrúti, aj keď večer to nie je bohviečo. Bolo by fajn, aby manžel s tebou spolupracoval, nekupuj domov nič sladké, iba ovocie, žiadne chipsy, tyčinky, sladené vody, džúsy, dieťa to nepotrebuje, ak má chuť on, nech si kúpi, ale zje to v aute pred obchodom. Nejakú dobu nebudeš piecť, neskôr si nájdeš recepty na koláče bez cukru, ale prežijete aj bez nich. Ďalej ty budeš potrebovať strážiť dieťa, ak pôjdeš večer na rýchlu minimálne polhodinovú prechádzku. Zo začiatku pri tvojej váhe ti to stačí, neskôr pridáš. Čo je v tvojom ponímaní stravuje sa zdravo? Popíš jeden deň, možno nevedomky robíš chybu.
Skus na zaciatok znizit porcie. Daj si beznu porciu, no vzdy na tanieri nieco nechaj. Nedojedz.
Schvalne jedz po-ma-ly. Nehadz do seba. Umozni centru vyslat signal, ze uz je zaludok plny prv, ako spraces cely tanier.
Pocit hladu je hrozny. Je stresujuci. Sme podrazdeni.
Potrebujes si zmensit obsah zaludka, aby si nemala potrebu stale don prikladat, aby sa citil plny a ty kludna.
Urobit to naraz je blbost. To ta stres z hladu (aj polovicneho) dozenie k prezieracke.
Takze znizuj postupne, ako si postupne kedysi pridavala a roztahovala si ho.
Zameraj sa na cinnosti, kde robia ruky. Prazdne ruky tahaju nalozit si zase dalsiu porciu. Zabit nudu z toho, ze pracuje len hlava.
A rovnako postupne obmedzuj sladke. Je to rychlo spotrebovana energia, taha k potrebe neustale ju zas doplnit dalsim sladkym, ci inym jedlom.
A ked uz budes naucena jest menej, pridaj pohyb. Hoci aj chodenie pesi, ci na bicykli do prace.
Ak mas pracu daleko, vystup o zastavku-dve skor a chod peso.
Najdi si dovod ako denne budes mat takto povinne pohyb, lebo do tej prace musis dojst.
Ked si zvyknes na pravidelny pohyb, zacni s cviceniami. Uz budes na to pripravena.
Ked so vsetkym zacnes naraz, tak zo po tyzdni najskor nechas tak.
A najdi si objekt zalubenia. Aj to je motivacia, ze sa chces pred nim predviest pekne oblecena a dobre vyzerajuca. 🙂
@moonlight1210 perfektné rady!!!!
@jozkohrasko ešte napadlo, hneď si menej na tanier nalož, teda maso, rybu normálna porcia, zmenši porciu prílohy o polovicu a pridaj zeleninu, šalát. Aby si nemusela na tanieri nechávať, ja čo si naložím, to aj zožeriem 😨 A kúp si hriešne drahé šaty, nohavice, sukňu, menšiu o jednu, dve veľkosti, nie o viac, aby to nepôsobilo demotivačne.
Daj si Fitshaker tim- vyzva do plaviek
Každy den ti pošlu video, zaregistrujes sa na ich stranke a denne su tam zdrave recepty cviky maily.
To je pre takych ako ty, co potrebuju motivovat a nevedia sa rozhybat
Stoji to 8€ na mesiac
Bud chces alebo nechces. Nic ine neexistuje ;) a sama viem o com hovorim
@sapetka možno sa v konečnom dôsledku ani neprežiera, píše, že dva dni sa drží a potom žerie, preto som chcela, aby napísala, čo konzumuje. Kľudne môže dva dni hladovať, jasné, že tretí deň pohádže do seba všetko, na čo príde. Ale keby sme to spočítali, možno ani počas týždňa neskonzumuje viac, ako treba, len je rozdiel prijať 7000 kj v rybách, zelenine, ryžy natural, jogurte....a 7000 vo vysmážanom syre s hranolkami a čoko tyčinkách. Ťažko povedať, keď sa neozýva, možno uspáva dieťa a napíše.
@jozkohrasko ahoj, mne sa síce nikdy nepodarilo pribrať 20 kíl, ale viem ako sa cítiš. Hlavne co sa týka toho, že pol dna sa zatnes, že chceš schudnúť a byť sexi a večer už objednávas pizzu. Príklad. A môj prípad veľakrát napríklad s tou pizzou. Veľakrát som to zažila a mala som výkyvy 10 kilo hore dole. Za seba môžem povedať, že najviac kašlem na váhu keď mám zle obdobie. Niečo sa kazilo, bola som vyhorena z prace, alebo vzťahu atď.. nemala som motiváciu.. A najlepšie ide chudnutie, vlastne samo od seba, keď som bola šťastná, mala trebárs nového partnera, alebo bolo vo vzťahoch všetko v poriadku,, keď som sa tešila na niečo konkrétne, na budúcnosť, mala som ciele na ktoré sa môžem tešiť.. Takže moja rada na mne vyskúšana je, že podľa všetkého nieje niečo v tvojom živote úplne v poriadku. Niečo ta podvedome trapi. Alebo ta tvoj život nudí. Tiež by som v prvom rade radila psychológa, ak si s tým sama nevieš rady. Ísť za psychológom nieje hanba. Možno spolu prídete na niečo v tvojom vnútri co teraz nevidíš. Ku šťastiu je potreba nájsť si v živote ciele, posúvať sa stále niekam. Motiváciu, ktorá by ta bavila. A potom pôjde ľahko všetko ostatné, začať sa zaujímať viac o stravu, zmeniť ju od základu. Pridať k tomu pohyb. Základ je poupratovať si v hlave. Tam to všetko začína. Hlavne neskusaj žiadne hlúpe diéty a hladovky. Chce to dlhodobé nastavenie. Držím palce 🍀
@daganov tak 7000kj je jedno ked ma minimalny vydaj. Napriklad.. a mala by jest normalne a nie sladkosti a vecer sa napraskat.. ale to kazdy musi dospiet do urciteho stadia a zistit ze vyplakavat po prejedeni sa je zbytocne. Treba mat pevnu volu a zatat sa. Jest cez den zdravo, naladovat chladnicku zdravymi potravinami a pojde to lahsie. Ziadne diety ale zdravaa stravaa👍
@sapetka presne tak, žiadne diéty, hlúposti z reklám, po ktorých bude mať tenšiu peňaženku, nie pás.
@jozkohrasko možno by ťa motivovalo stiahnuť si Kalorické tabuľky, nie je to zase taká strašná práca, dať si na linku váhu a nahadzovať si tam, všetko, čo zješ. Možno budeš prekvapená. Pod tých 7000 kj by som ale nešla, lebo to nevydržíš dlho a u teba je to beh na dlhú trať, nie schudnem do leta. Ale čím pomalšie budeš chudnúť, tým je menšia šanca, že nastane jojo efekt. Uvedom si, že keď schudneš len 2 kg za mesiac, do roka je to 24 kg. Pozri na stránku https://www.chudnutie-ako.sk/ a študuj, študuj. Niekomu vyhovuje jesť dva, tri krát denne a chudne, alebo si váhu v pohode drží, "in" je teraz aj prerušovaný pôst, no ty máš pred sebou dosť kg dať dolu, jednoduchšie vydržať bude podľa mňa viac porcií denne a pravidelnosť, ale to už musíš vedieť ty sama.
co sa stalo/zmenilo v zivote pred tymi tromi rokmi? praca priatel? byvanie? nejaka trauma s rodinou? co sa vtedy /predtym okolo toho casu stalo? aky bol tvoj zivotny styl pri vahe 62kil ked ho porovnas s vahou 90kil? okrem vahy co by si rada zmenila vo svojom zivote keby si mala tri priania ? ja ti odporucam kvalitnu psychoterapiu. ta nafvaha je podla mna vedlajsi produkt ineho problemu. myslim ze uz mas vypestovanu poruchu prijmu potravy ppp. binge eating disorder. ak vies po anglicky nacitaj sim zo srdca ti drzim palce
@jozkohrasko viem vam vypracovat jedalnicek aj trening ak by bol zaujem
3x denne sa vyzlec a divaj na seba do zrkadla.Nafot sa v plavkach a nalep na chladnicku.Lebo naozaj,treba so sebou nieco robit.Nie je to ani zdrave,ani pekne,obzvlast ked si sa sama o to pricinila tym ze sa nevies ovladat.Ci potrebujed aby ta vymenil chlap za atraktivnejsiu?Pocas tehotenstva som pribrala 18kg,miz mi hovori,nuz,tonuz asi neschudnes...No a mam na sebe oblecenie velkosti 36.To je len o voli,cviceni a strave,nic ine.Hanbila by som sa za seba byt taka velka.
Dakujem krasne vsetkym, ktore mi napisali a za vsetky vase rady.
Nejdem odpisovat menovite vopred sa ospravedlnujem, ale skusim to nejak zhrnut.
S priatelom sme doslova a dopismena “kancelarske krysy” 8-10 hodin presedim pri PC. Mali sme prenajate kancle, ale vela veci sa nam v zivote pomenilo a boli sme nuteny pustit priestor a urobili sme si pracovnu doma. Cize som cele dni a tyzdne len doma. A fungujem asi tak ze rano nam urobim ranajky, robim, uvarim obed, robim, odbehnem dat prat potom zase sedim pri PC...a tie ine veci v domacnosti + praca a vecer odpadnem polomrtva do postele. Mozno aj z toho som taka znicena, psychicky myslim, uz ani vlastne sama neviem.
Sladke ako napr.cokolada, keksiky, rozne cokoladky cukriky u nas vobec nenajdete. Tak isto neholdujeme ani cipsy, tycinky a vselijake tie vysmazane oriesky. Tak isto nepijeme ziadne sladke limonady, len vodu s citronom ale raz za cas odstavim nejake ovocie. Nevarim, teda myslim ze nevarim uplne nezdravo, nejeme nic vyprazane, premastene, ziadne hranolky ani nic podobne. Sem tam ale upeciem kolac. Niekedy si tak hovorim, ze aspon dakujem bohu ze toto nejedavame vsetko este ku tomu, ze inak by som uz mala asi aj 150...
Zdravsie jedenie ( co drzim tak 2x do tyzdna😥 ) vnimam tak ze napr. na ranajky si dam volske oko,pol chlebika, zeleninu. Desiatu mam nejake mensie ovocicko-bud jablcko,malinky, alebo mensi banan Na obed lahku zeleninovu polievku, prirodny kur.steak s dusenou zeleninou, a uz len potom veceru a to tiez vacsinou nejaky salat, tuniak...
Lenze a tu je problem tie ostatne dni, ze pecivo ide u nas ako na pase,priatel ten bez peciva nevydrzi a ja sa sice dokazem zatat a nekupim ho ale on ho kupi a ked mu robim jest, nedokazem sa ovladat, pretoze chleba a este ak je cerstvy milujem.
Tak isto myslim ze velkost porcii je dost velky problem. Vsimla som si ze nam nakladam casto dobre ze nie ako pre 4-roch...a to som nikdy predtym nerobievala.
A najvacsi kamen urazu, ziadny pohyb.
A este ku tomu vareniu. Par dni sa snazim ze naobed mame pre priklad: nejake masko na prirodno,alebo rybku, ku tomu zel.salat alebo pecenu zeleninku a nejaku lahku zeleninovu polievku. Potom mi prepne lebo mam vycitky voci priatelovi lebo ze on ma rad typicku slovensku kuchynu a urobim napr.segedinsky gulas a hustu smotanovu fazulovu polievku este aj s klobasou...no a jasne ze sa tym dotlacim, nejdem sa tvarit ze nie😭
Ja aj viem ako si upravit jedalnicek, skor mi ide o tu motivaciu. Ako sa odhodlat, nastartovat. Sakra ved ja som takato nikdy nebyvala...🙁
Snazili sme sa velmi o miminko, dva krat som uz o neho prisla. Neviem ci to moze mat s tym nejaku suvislost. Nechcem to teraz na nic a ani na nikoho zvalovat. Viem ze si za to hlavne sama, moja nenazranost, pazravost, nedisciplinovanost a slaba vola😥🙁Len neviem ako z tohoto kruhu von
A este ku tomu jedlu som zabudla dopisat, ze navecerame sa ja som uz ze ok. Lenze chodievame strasne neskoro spavat, o tej 1-2 rano (to sa mozem podakovat mojmu partnerovi za to, on mi tak prohodil blbo rezim) tak potom ma chyti este hlad a nieco este v noci zjeme a sem tam to vecer este dorazime pivom. Tiez brutalne zly zvyk😰
@jozkohrasko CVICIT CVICIT A CVICIT.. vieš čo je na tom najlepšie.. začiatok je 90% úspechu. treba len začať a pomaly sa staneš závislou a proste budeš musieť si zacvičiť aspon 3x týždenne,lebo ti bude vadiť, že sa bez cvičenia cítiš ako bez ruky. tiež mám teraz problém.. neviem sa ovládať v jedení.. a začínam priberať. ale trošku som začala cvičiť a ked vidím, že ide to kilečko dole, hned sa viem viac v jedení ovládať.. čiže najskor cvičiť.. stačí rýchla chodza, je to lepšie napr pre mna ako beh.. ps tiež by som sa lepšie stravovala, no musím variť pre muža, čo nemá obedy v práci a to je tiež kamen urazu, elbo ja sa potom neviem ovládať a jem jedno cez druhé.. našťastie 172cm/69 kg, ale chcem proste zhodiť na 63.. no tiež si neviem predstaviť, že by som to zvládla.. cvičeniu zdar, bez toho to nepojde. a ked budeš cvičiť kludne si možeš dopriať aj čerstvý chlieb s maslom, ale bez cvičenia to nepojde. chlieb má veľmi veľa kalorii.
@jozkohrasko na priatelovu fazulu sa vykašli. Nech sa nauči na zdravu stravu s tebou.Davaj menšie porcie, svet sa nezruti, ked si dáš krajec čerstveho chleba a daj si kolečko okolo domu . My sme mali spolubyvajuceho, čo sa takto a zdravo stravoval plus vela syra jedol, či pršalo či nepršalo zabehol si svoj kilometer a strácal sa nam pred očami, na ňom bolo vidno, že tie kila idú same dolu a to už mal po 40ke
@jozkohrasko toto naozaj nie je len o cvičení, ale o aktivite vôbec 🤷♀️ Ťažko ti takto na diaľku poradiť. Ako je to s tebou a s aktivitou od mlada? Máš nejaké koníčky, záujmy? Aký máš temperament? Máš kamošku s ktorou by si sa mohla dohodnúť na nejakých prechádzkach, behu...? Ono by naozaj stačilo, že by si začala každý večer rezkou prechádzkou. Čo sa týka stravy, umenie nie je nejesť a hladovať. Jesť musíš, ale musí ti to dať dostatok živín a energie. Ak si maškrtná a potrebuješ sladké skús doplniť sacharidy hneď ráno, vo forme celozrnych výrobkov, urob si ovsenú kašu s ovocím. (Ja si robievam s rastlinnym mliekom) cez deň ti sladké nepríde na chuť 😉 Nezabúdaj na vitamíny (zelenina, ovocia radšej menej 😉 A samozrejme bielkoviny (chudé mäso, ryby)... Ak potrebuješ niečo "vyžierať" pomedzi jedlá, urob si upečené zeleninové čipsy. Nekupuj si zásobu maškŕt. Kúp si radšej nejaké ryžové, pohánkové keksíky... Keď to na teba príde, budeš jesť len to, čo máš doma 🤷♀️ A radšej štyri mrkvy, ako sladký puding 😉 Teraz máš na to super obdobie, bude kopec zeleniny, šalátu... Ten si rob na večeru, daj si k tomu podusené kúsky hydinového mäsa, nejaký ryžový chlebík...
Vonku je teraz krásne, uvidíš, keď začneš len s 30 minútovými večernými prechádzkami každý deň, mozog sa okysličí a zlepší sa aj tvoja psychika. Budeš mať stále viac chuti pokračovať 😉 Skús si vymyslieť nejaký okruh, kde máš aj nejaký kopček, na ktorom si môžeš otestovať kondičku. Keď ho zo začiatku zvládneš horko ťažko, zadýchaná... postupne si sleduj, či sa to mení. Ako dlho ti trvá, kým sa vydýchaš, upokojí sa tep... to ťa bude možno motivovať 😉 Keď to zvládneš bez zadýchania, zväčšíš okruh, zvýšiš záťaž... Netreba si dávať obrovské ciele, ktoré ťa demotivujú, stačí malé, ale trpezlivo sa posúvať... Ale len kvôli sebe, kvôli svojmu zdraviu 😉 To je najlepšia motivácia
Motivácia nikdy nepríde z vonku musíš ju nájsť v sebe vnútri. Chces sa zasa sama sebe páčiť však ? To by mala byť tvoja hnacia sila.