Ako začať s chudnutím, keď nemám oporu?

erikad82
14. sep 2016

Prosím ako začať s chudnutím,keď nemám žiadnu oporu? Muž vraví,že jemu sa takto páčim,svokra zase že môžem byť rada,že som zdravá,chorý sú chudí.... Jáj ale ja mám 91kg a nie a nie sa ich zbaviť,už som z toho všetkého zúfalá. Vždy som bola plnšia ale toto sa mi už zdá moc... Keď som bola sama pomohol mi bicykel no teraz pri 3 deťoch ísť bicyklom nemôžem,nakoľko 2 deti naraz neuveziem,ani nemám taký dobrý bicykel ...
Môj problém spočíva aj v tom,že máme spoločnú kuchyňu so svokrovcami. O varení väčšinou rozhoduje svokra,ona aj väčšinou varí... Nakoľko sa stravujeme spoločne,prispievame do rodinného rozpočtu. Skúšala som sa stravovať osve,ale vzala to dosť zle ... a taktiež mi to už nevychádzalo finančne. Varíme často polievky aj zeleninové jedlá,snažím sa obmedzovať s jedením aj sem tam cvičiť doma,len tie kilá sa na mňa lepia a lepia,neviem čím to už je. Pred rokom som si dala zaviesť Mirenu (nejako mi nesadla) no mám pocit,že aj s nej naberám...
Našla som si na nete veľa cvikov,ale čo pomohlo vám,aké cviky???
Vopred Ďakujem!!!

zuzuliatko18
14. sep 2016

ja som sa tiež pustila troška do chudnutia, začala som zľahka tým, že denne jem veľa zeleniny, najmä pred hlavným jedlom. snažím sa čo najviac chodiť peši, napr. domov z práce, alebo hocikam idem a hlavne rýchlou chôdzou. k tomu denne brušáky. na začiatok mi zatiaľ stačí a ak si na to zvyknem, budem postupne pridávať 🙂

simsalabim
14. sep 2016

@erikad82 uz davno som citala - povedal to niekto znamy, ale neviem si spomenut, kto - ze kludne mozes jest vsetko, ale treba si davat omnoho mensie porcie, napr. na mensi tanier. Myslim, ze toto by bol zaciatok, ked naozaj nemozes jest osobitne jedla. Davat si menej prilohy, napr jednu knedlu, nie tri, a tak...

darina1952
14. sep 2016

Ahoj suhlasim s @simsalabim na zaciatok by si mohla obmedzit kaloricky prijem. Nabrat si na dezertny tanier napriklad. Tiez si rozdel stravu na 5 rovnomernych porcii denne, ktore budes jest v priblizne rovnakom case. Taktiez mozes skusit pravidlo ze po 17tej hod. uz nebudes jest a ked tak len ovocie - banan jablko hrusku... A samozrejme obmedzit sladkosti. Ked si zvyknes na takyto rezim tak telo bude spalovat zasoby a prirodzene klesne aj vaha.

sam2
14. sep 2016

@darina1952 opravim ta: po 17,resp.vecer urcite nie ovocie, nakolko obsahuje cukry... Ked tak zeleninu, pripadne ciste bielkoviny (kvalitnu chudu sunku, prossutto...) 😊

jantato
14. sep 2016

tak robis to pre seba,lebo chces vyzerat chudsie ,tak neries co kto hovori ale rob to pre seba, ked zacnu ist kila dole,tak ta to nakopne. Jak pisu hore baby, jest menej a hlavne pravidelne, priblizne kazde 3 hodiny, dve hodiny pred spanim uz urcite nejest, a ovocie by som zaradila skor doobeda, vecer urcite nie.

evittam
14. sep 2016

@sam2 Tak máš pravdu, ale radšej napríklad 300g hrozna ako 150g vysmážaný rezeň. 😉 😝
@erikad82 Ako ti píšu kočky - menšie porcie-ak príloha tak väčšinou mäso+zelenina, ryža+zelenina a tak. Vyradiť z jedálničku mastné, vyprážané jedlá, mlsné jedlá - ako napríklad chipsy, sladkosti, potom určite biele pečivo a chlieb,..... 😉 Strava/pohyb = 80%/20%.

sam2
14. sep 2016

Este by bolo fajn vysadi chlieb,pecivo. Jest 5x denne mensie porcie.. Zacat ale pomalinky aby sa nedostavil jojo efekt. Je dolezite jest pravidelne, vtedy si telo nebude zbytocne ukladat zasoby, lebo vie ze za 3 hodiny dostane znovu. Vela ludi si mysli, ze ked sa naje na ranajky a potom az na veceru schudnu. No nie vzdy je to tak. Lebo telo vie, ze nic nedostane pocas dna, tak si vela ulozi do zasoby uz z ranajok a to v podobe tukov. Tak vlastne funguje aj jojo efekt pri drastickych dietach. Telo si pamata ze hladovalo a preto hned ako zacnu ludia normalne jest, tak si znovu urobi zasoby v podobe ukladania si tukov (telo nevie, ze to bola dieta, proste pre neho prisiel hladomor a zo strachu pred dalsim si teda uklada zasoby aby malo z coho cerpat) 😊
Drzim ti palce a prajem pevnu volu

sam2
14. sep 2016

@evittam haha... To ano. Ale najlepsie by bolo keby ten rezen bol na prirodno robeny na kvapke olivoveho oleja (pripadne vode) bez prilohy 😁😁😁😁😁

evittam
14. sep 2016

@sam2 Tak jasné - to bolo len z recesie.....že radšej to ovocie ako napríklad ten vysmážaný rezeň alebo bôčik pečený. 😝 Boaaa, a už mám chute. 😀 😀
A k tej prílohe k tomu prírodnému - kľudne zeleninka - napríklad na pare, dusená, prípadne aj čerstvá. 🙂

sam2
14. sep 2016

@evittam jasne, viem ze si to myslela ako recesiu 😉☺️

liz_lemon
14. sep 2016

@darina1952 kde si prisla na tieto "super rady", ze nejest po 17, a ked tak ovocie??? ovocie su sacharidy, ktore potrebuje obmedzit, a ked jest, tak jedine doobeda, inak to nespali, a zase len priberie
a jest treba aj vecer, ale max. 2 hodiny pred spankom, inak telo vystavis hladu, vysledkom coho je zase len priberanie

jamika27
14. sep 2016

@erikad82 ahoj, z takjeto ,,väčšej,, váhy (nechcem uraziť) sa lepšie chudne, lebo viac vidno výsledky. U teba super, že aspoň manžel ti pekne povie že sa mu páčiš, to by ma motivovalo skôr ;)

môj príklad sestra schudla cez 20 kg z 90!! a tiež žije s malým s rodičmi, čiže spoločná kuchyňa, tam ju aj deptaju (jedz poriadne a blá blá bláá) čiže tiež sa nedá vyskakovať. Financie tiež nič moc, stará sa o malého, je v jednej malej izbe s ním, obmedzené možnosti športovania.

Ale treba začať postupne chudnúť (nechcieť zázraky na počkanie) a postupne si pridávať. Určite vyraď pečivo, na raňajky ovsené vločky s jogurtom (normálny nemusíš nízkotučné) a ovocie) vločky vôbec nie sú drahé!!! Kávu. Keď vyradíš pečivo a vydržíš, potomsi pridávaj a ako už boli rady vyššie. Vyhýbaj sa oblúkom vyprážaným ťažkým jedlám, mäso (akékoľvek) na prírodno s ryžou, alebo len zeleninou. Prípadne vyskúšaj delenú stravu. Jedz mäso bez prílohy iba so zeleninou, alebo prílohu bez mäsa. Možností je veľa, potrebné je postupne začať a mať pevnú vôľu a dodržať!!! Pi veľa vody, na večer nejedz po tej 18:00

Keď svokra navarí ťažšie jedlo (halušky, vyprážané ...)tak jej rovno povedz, že ti to nerobí dobre na žalúdok, nech sa nehnevá. Byť zdravá neznamená byť vypasená. Aj keď niektoré ženy ,, pri sebe,,vyzerajú veľmi dobre. Dôležité aby si sa ty v tvojom tele cítila dobre.

S deťmi chodievaj často von na prechádzky, ráno rob sama v posteli brušáky - každý deň a pridávaj si.

Jááááj ako sa mi to dobre píše a radííí. Aká som len múdra a všetko ovládam ... len keby to aj dodržiavam ... No ale radí sa ľahko ;)

držím palce

kassiopea
15. sep 2016

Ahoj, na cvicenie je dobra stranka fitshaker.sk, plati sa tam sice mesacny poplatok (vies sa dalsi mesiac bez problemov odhlasit, ak sa ti to nebude pacit) , su tam 20min.az polhodinove videa s cviceniami na doma a kopec rad o stravovani 🙂

folgaria22
15. sep 2016

@evittam toto prave dnes tvrdia, ze nie je pravda. Ovocie ma totiz velmi vela cukru, tj. jednoduchych sacharidov, cize ak sa hned nespotrebuju, ulozia sa. Podla mna kazdy musi najst tu svoju cestu a vytrvat. Na skodu nie je zajst sa ozajstnym odbornikom a byt pod dohladom, aby clovek chudol tam, kde ma...

evittam
15. sep 2016

@folgaria22 Pozri, každý deň prídu na niečo iné - ja som napísala vlastnú skúsenosť - a áno každý si musí nájsť vlastnú cestu. Ale určite ti menej "ublíži" napríklad nejaký ovocný tanier o 19.00 ako veľký hamburger s hranolkami......Čiže ja ak mám chuť tak si dám aj večer kľudne ovocie - bodka. A chudnutie už mám za sebou a som so sebou max.spokojná. A bola som maximálne pod vlastným dohľadom. 😉

folgaria22
15. sep 2016

@erikad82 skus aj internet - urcite je kopa rad, ako s jedlom, tak aj cvicenie, je vela cviceni online, aj kratke, prip. sa to da rozdelit,ale hlavna je strava, mala by byt vyvazena, sleduj bielkoviny, tie su stavebnym prvkom, sacharidy skus zlozene, alebo s nejakou pridanou hodnotou (celozrnne, trstinovy cukor - jaj asi svokra nepusti), rozne zdroje (nielen psenica, to asi tiez nebude najlahsie), prip. zaradit potraviny s nulovymi kaloriami (viac spotrebujes na spalenie,ako maju same - napr. baklazan, tekvica, cvikla), nevzdavaj sa. Kazda drobnost sa pocita a mnohi sme na tom podobne, ako ty.

salfusco
15. sep 2016

@liz_lemon no,ono to nie je celkom pravda s tym ovocim...jablka obsahuju vlakninu,pomahaju pri chudnuti..samozrejme s mierou,pomelo,grep,cucorieky,maliny,ribezle obsahuju malo sacharidov,ale napriklad zelenina ako mrkva,cervena repa,zeler obsahuju sacharidov celkom dost...rovnako treba aj rozoznavat,ake druhy sacharidov ( cukrov ) konzumujes.Jednoduche cukry obsiahnute v ovoci su vhodnejsie ako sacharidy obsiahnute v inych druhoch jedla,ktore clovek spotrebuje na veceru,ked sa akoze vyhyba ovociu poobede 🙂

lubi40
15. sep 2016

@erikad82 ja som sa pustila do chudnutia nedavno s pomocou dietologicky a schudla som. V podstate mi odporucila jest viac bielkovin a tukov a menej sacharidov(ked tak na ranajky, max obed, potom uz nie). Samozrejme nebavime sa o tom, ze ziadne sladkosti, maskrty a pod. Ale napr. Jest viac vajec, jogurtov, tvarohu, cottage syr a pod. a znizit prijem chleba, ryze, zemiakov a pod. (bielkoviny a tuky sa pomalsie vtravia, takze clovek nepocituje hlad)
Ak svokra vari vela polievky, tak si naloz iba polievku, ale bez peciva. No a este treba jest kazde 2-3 hodiny. napr. ranajky-ovsene vlocky, alebo 2 vajicka, desiata- hrst orechov, obed tanier polievky (cca 300ml) alebo 150g masa+zelenina, olovrant jogurt, vecera 150g cottage (tvaroh)+ zelenina, alebo 2 vajicka+zelenina. Mozes si dat aj druhu veceru (300g zeleniny). Tiez treba pit vela vody (aspon 2l/den) a ziadne sladene napoje (kava sa moze s mliekom). Ak toto budes dodrziavat zarucene schudnes, urcite nebudes hladna a nebude ta to ani vela stat.
Drzim palce!

evittam
15. sep 2016

@lubi40 No pekne a dobre si to napísala - až na to jedenie každé 3 hodiny - to vyhovuje tebe a dietologička nastavila plán tebe. Každému to však nevyhovuje... 😉 Ako sa tu už napísalo -každý si musí nájsť tú svoju správnu cestu - veľmi dobre viem o čom hovorím-chudla som viackrát a všelijako....a skoro vždy - či už skôr alebo neskôr som postupne pribrala...Teraz sa však držím už vyše roka. 😉 A dám si už aj pizzu s deťmi ak mám chuť a podobne. 😉

marina1111
15. sep 2016

rady od "odborniov z modreho konika" ti nepomozu za prve kazdy napise nieco ine za druhe chudnutie a metabolizmus su komplikovana vec, niektore kroky tu mozu aj ublizit typu diety atd. aj na nizsi energ. prijem si telo casom zvykne.naozaj schudnut by trebalo odbornika vysetrenie a zostavenie planu pripadne vyzivove doplnky co chudnutie podporuju...lebo by si sa cudovala co vsetko sposobuje ukladanie tukov...lenze tvoja zasadna otazka je ako sa stravovat osobitne v kruhu ludi co sa stravuju inak ...no hlavne jedz meso a zeleninu a minimum cukru. cize jedz trochu mensiu davku ktoru postupne znizujes ale tak aby si bola najedena. a ja som prestala jest mucny chlieb jem tie kocky celozrne je to fajn a stoji 70cent. a kazdy den hodina rychlej chodze..to je minimum co mozes urobit

alaguema
15. sep 2016

@erikad82 k chudnutiu (alebo aj k dosiahnutiu iného cieľa), potrebuješ oporu hlavne samej seba. Ľahšie sa chudne v prostredí, kde sa zdravo varí a kde sú ľudia vo forme, to je pravda, ale aj tam to záleží v konečnom dôsledku len a len na tebe. Takáto váha už ohrozuje tvoje zdravie. Tip na to, ako vydržať - jedz tzv. vedome. Prežúvaj pomaly a jedno sústo minimálne 40x, sústreď sa plne na jedlo, pozoruj ako vyzerá, sleduj konzistenciu, chuť, všetko podrobne vnímaj, nerozptyľuj sa a jedz veľmi pomaly. Garantujem ti, že zješ menej a jedlo si viac vychutnáš. Všetky ostatné chronicky známe pravidlá - menej sacharidov, viac zeleniny a bielkovín, už poznáš. Mimochodom, keby mi išlo o zdravie, ja by som si to svoje jedlo pripravovala, svokra - nesvokra.

evittam
15. sep 2016

@alaguema Presne - to som tiež zabudla napísať - by mi mohla svokra tak akurát.....no nejdem radšej napísať čo.... 😀 😎 Ešte aby mi niekto rozkazoval čo mám jesť, kedy a ako.....

lubi40
15. sep 2016

@evittam jasne, kazdemu ako vyhovuje. Niekomu 3x denne, niekomu 5-6x denne. Hlavne je, nebyt hladny, lebo to sa potom prejavi vecernymi vlcimi hladmi a "cistenim chladnicky"

lubi40
15. sep 2016

@alaguema no a hlavne ide aj o zdravie deti. Pre mna je to hlavna motivacia jest zdravo. Akoze ked si clovek znici zdravie, je to jeho vec, ale nicit ho nevinnym detom, to uz je ina vec.

alaguema
15. sep 2016

@lubi40 tak...zas nevieme, čo a ako svokra varí. Možno nevarí nezdravo, len dosť kaloricky. Píše, že varia polievky a zeleninové jedlá, to môže byť v pohode. Len pre 90kg pani už to na chudnutie nie je, pokiaľ radikálne neobmedzí množstvá. Aj taká zelenina zapečená s vajíčkom a zemiakmi je zdravé jedlo, ale výživné a kalorické. Pre deti ok, pre ňu už nie.

@lubi40 chladničku čistia tí, ktorí nemajú pevnú vôľu. Ja jedávam 3x denne už roky, po piatej už nie a večer mi nič nechýba. Je to len o disciplíne a návykoch. Aj tie, ktoré jedávajú 5x denne malé porcie, môže večer naháňať ani nie tak naozajstný hlad, ako mlsná 😀 Mimochodom, hlad je veľmi zdravý a prospešný nie len na chudnutie. Počas hladu telo vylučuje rastový hormón, ktorý udržiava tkanivá mladé. Z tohto dôvodu je maximálne zdravé ísť spať hladná. Samozrejme, ak si schopná to vydržať a nevstaneš o druhej, aby si vyjedla chladničku, lebo aj takí experti sú 😎

liz_lemon
15. sep 2016

@salfusco dat si na veceru sunku, uhorku, papriku, je rozhodne lepsia volba, ako akekolvek ovocie

domibeyoutiful
15. sep 2016

ahoj 🙂 keď nemáš podporu doma, môžeš si po ňu chodiť sem, aby si sa cítila lepšie. Začni tým, že ak pijes sladené nápoje, tak ich vyraď. Pi vodu, prípadne nesladený zelený čaj, keďže denne by sme mali prijať značné množstvo tekutín, je to veľká časť "stravy" v dni. Určite nato nejdi zhurta a neprestaň zrazu jesť všetko čo si mala rada, pretože to bude pre teba utrpenie a nevydržíš to. Zameraj sa skôr na skladbu počas dňa - sladené veci, ktoré obsahujú cukry konzumuj doobedu, týka sa to aj ovocia. Večeraj vždy niečo slané, nie sladké, ani ovocie na večer nie je vhodné pretože obsahuje veľa cukru. Začni týmito malými krokmi a postupne si pridávaj, keď sa nato budeš cítiť - môžeš skúsiť obmedziť pečivo, delenú stravu, alebo hocičo iné načo sa sama budeš cítiť, že to zvládneš. Ak sa spoločné varenie nedá riešiť, nezameraj sa nato, že to s tým nepôjde, jedz teda čo môžes ale jedz menšie porcie, polievku a hlavné si rozdeľ s dvojhodinovým odstupom, radím ti hlavne nerobiť žiadne extrémy, pretože z dlhodobého hľadiska to aj tak nemá zmysel 🙂 držím palce 🙂

erikad82
autor
15. sep 2016

Ahojte dievčatá!!! Jooooj ĎAKUJEM za každú jednú radu,veru aspoň v týchto riadkoch mám akotakú oporu! Moooc Ďakujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§§§
Skúšala som jesť každé 3 hodiny,len akosi som to nedala do seba,pritom si myslím,že som toho nemala veľa: ráno jogurt s cereáliami, potom jablko, polievka na obed, poobede banán a večer som si dala cereálie s mliekom -išla som akosi prasknúť a podľa mňa som toho nemala veľa. Akosi mi to netrávi dobre...
Inak zväčša jedávam 3krát denne. Zrejme musím hlavne vyradiť chlieb a kysnuté buchty -pečieme väčšinou každú sobotu, z toho isto kysnem aj ja...

natalym
15. sep 2016

@erikad82 Podľa mňa stačí pravidelne, menšie množstvá, obmedziť pečivo, sladké, prílohy a malo by to ísť dolu. 🙂

liz_lemon
15. sep 2016

@erikad82 toto, co si tu popisala, je zly jedalnicek, v podstate same sacharidy
ziadne cerealie, daj si radsej ovsene vlocky, a urob si z nich kasu (da sa kupit aj instantna)
jablko, je OK, na obed polievka je malo, musis si dat normalny obed, teda maso s prilohou + zelenina, poobede je vhodne acidko, zelenina, sunka, tvrde syry, vajicka, neochuteny tvaroh, alebo cisty biely jogurt (nie nizkotucny)