Mám skoro 35 rokov, som slobodná a túžim po dieťati. Môžem ísť na umelé oplodnenie bez chlapa?

26. dec 2021

Potrebovala by som radu. Som slobodná, mám pomaly 35 rokov a veľmi túžim po dieťati. Šialene. Zabezpečiť ho viem, rodina by mi pomáhala, mám stabilnú, dobrú prácu. Je nejaká možnosť podstúpiť umelé oplodnenie bez chlapa? Viem, že naša legislatíva to neumožňuje, ale zdá sa mi to nefér. Neviete mi niekto poradiť ako to je v českej republike? Ak by mal niekto reálnu skúsenosť, to by bolo najlepšia. Ďakujem 🙏

ivkazba
26. dec 2021

Pokiaľ sa nemýlim, tak v ČR je možné, aby umelé oplodnenie absolvovala aj single žena. Napíš do https://www.myspermbank.cz/ oni ti poradia, či je to možné. My plánujeme budúci rok v ČR využiť inštitút náhradnej matky, čo u nás tiež stále nie je legálne.

carambolos
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ninka99865
26. dec 2021

@carambolos 🤦‍♀️ To autorka nikde netvrdi…

mimka1402
26. dec 2021

@carambolos Niekedy je lepšie single rodič ako dvaja toxic. Z takého zmýšľania žije niekoľko rodín, kedy otec bije deti, ženu do krvi, psychicky ich týra, ale žena na to odpovedá "Ale deti potrebujú otca".
Určite je fajn mať nejaké vzory, ale určite to nemusí byť hneď muž. Ona túži po dieťati, možno v budúcnosti nejaký osudový muž do jej života príde... Ale je už dokázané, že dieťa si vzory mužské ženské vyberá zo širšieho okolia. Nemusí byť iba nutne otec. Radšej takto akoby mala kvôli túžbe po dieťati si nájsť hlupáka, ktorý tomu dieťaťu iba zničí psychiku...

ivkazba
26. dec 2021

@carambolos lepšie single zabezpečená milujúca matka ako obaja rodičia, ktorí nemajú peniaze a namiesto lásky dávajú svojim deťom stresujúce prostredie hádok či dokonca bitiek.

carambolos
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
breznica
26. dec 2021

@ivkazba prečo hneď takéto niečo extrémy? Veď autorka píše, že hmotne zabezpečená je,tak by sa snáď našiel aj nejaký vhodný chlap.ja som si tiež myslela, že keď býva syn so starými rodičmi a má dedka,dlho s nami býval aj môj brat,tak má mužské vzory...ale keď som si našla priateľa, videla som ten rozdiel, lebo chlapec nepotrebuje len hocijakého chlapa vo svojom okolí,ale potrebuje vidieť aj ako fungujú rodičia-partneri aby bol z neho v budúcnosti dobrý manžel, partner, otec,nie len dedko🙂

mimka1402
26. dec 2021

@carambolos Neviem čomu ty nerozumieš.😀 Ja som ti len spomenula, že nie vždy je lepšie mať kompletnú rodinu a ak si autorka už dlhšie nevie nájsť vzťah aký by chcela, tak čo? Má ostať bez dieťaťa? Veď chlap môže prísť aj časom. Možno ho spozná v čase, kedy už mať dieťa nebude možné. Ktovie. Ale nasilu niečo držať aby malo dieťa "otca". Určite nie je správne.

mimka1402
26. dec 2021

@breznica No dobre, ale určite /verím tomu/ by si nebola s hocijakým mužom len z dôvodu aby dieťa malo vzor, nie?
Som názoru, že chlapec môže vyrastať hoc len s maminou a bude z neho správny muž, vidím to v okolí a je to určite lepšie ako chalan z nefunkcnej ale na okolo kompletnej rodiny... Je to o výchove, aj toho ako si žena samu seba váži a na to nemusí byť vo vzťahu aby to dieťa videlo.

carambolos
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
26. dec 2021

Cesko, Dansko. Na Slovensku to nie je mozne, ale mozes poziadat kamosa

ninka99865
26. dec 2021

Ja nerozumiem čo tu riešite, autorka sa pytala ci sa to dá v cr ci nie. Nepýtala si tu vaše premudrete moralistické názory

carambolos
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
26. dec 2021

@breznica ja som reagovala na komentár od carambolos, ktorý píše o tom, že dieťa má mať oboch rodičov. Autorke som hned v úvode napísala radu na jej otázku. Komentáre mimo jej otázky tu majú ďalší, nie ja. Neviem prečo si si vybrala zrovna mňa, ktorá som ako jediná odpovedala na otázku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ninka99865
26. dec 2021

@carambolos nebudem sa tu baviť s tak primitívnym človekom ako si ty prepáč.. takže preto ani nereagujem na tvoje urážlivé správy na moju osobu a ďalších žien tuna ktoré to cele presne vystihli

makova333
26. dec 2021

@carambolos tak skusme ratat. Ma 35 a nema partnera. Kym si nejakeho najde, moze to trvat rok aj dva (v tejto pandemickej situacii, ak nechce hladat na internete ani nehovorim). Ma uz 37 rokov. Nasla si partnera, kym zisti, ci to nie je uplny toxicky magor (a ze su odbornici, co sa vedia pretvarovat celkom dlho, kym to obeti dojde), ma 40-ku na krku a za chvilu menopauzu. Ak by aj nie, nie je to uplne idealny vek byt prvy krat matkou (jasne, nie vzdy to ide a niekedy aj nahody pridu, ale to je iny pribeh). A stale nema istotu, ze partner, ktoreho si vybrala pre splodenie dietata bude a) plodny b) mentalne zrely vychovavat dieta (toto randenim zistis malokedy) c) bude chciet deti mat d) nezmeni sa prichodom dietata (ano, su taki co tu rolu nezvladnu) atd. Cize toto co ti pises, je sice krasne "kompletná rodina je pre mňa to, že aj matka aj otec majú kompletnú telesnú aj mentálnu výbavu k tomu, aby mohli svoje deti viesť a vychovávať ich", ale patri to do skatulky "idealny svet". V tom realistickom ziju aj ludia, ktori maju toxickych rodicov a stanu sa z nich obete alebo manipulatori, ludia, ktori maju proste len blbu smolu na partnerov, ludia, ktori su introverti a partnera si tazko hladaju, ludia, ktori pritahuju toxickych partnerov, ludia, ktori sa rozhodli dobrovolne byt s dietatom sami bez partnera , lebo detstvo atd. A radsej jeden milujuci rodic ako dvaja a z toho jeden magor (nemusi byt alkoholik, pokojne slusny pan inzinier, doktor..., ktory robi zene a detom doma psychicke peklo).

makova333
26. dec 2021

Autorka: Smer CZ.

makova333
26. dec 2021

opravujem "Cize toto co ty pises"

ninka99865
26. dec 2021

@makova333 👏

lasoli
26. dec 2021

A co si lezba ked chces len spermie,?
Ved da sa aj tak,ze pojdes niekam do baru,zbalis muza na par chvil a mozes otehotniet.Alebo si zoznamku dohodni nejaky ,dlhsi flirt,nejakeho solventneho,s dobrym vyzorom a IQ,myslim ze takto nebude problem.Skor komplikovanejsie to umele,za 1 na SK sa neda a za druhe je to umele,nie prirodzene,za 3 ani pre organizmus to nieje najudravsie.Jednoduchsi mas ten nezavazny flirt,pokial teda niesi na zeny.

mimka1402
26. dec 2021

@lasoli Určite je lepšie si vybrať zo spermbanky, kde si do nejakej miery overuju darcov, než takto využiť chlapa... To voči mužovi by nebolo žiadnym spôsobom fér aby mal dieťa lebo si nejaká žena zmyslí, alebo aby ani o ňom nevedel...

makova333
26. dec 2021

@lasoli zda sa ti zdravsie zbalit niekoho v bare, ktoreho si nikdy v zivote nevidela, par krat sa s nim vyspat a otehotniet ako ist do centra, povedat svoju predstavu, vybrat vhodne ocistene spermie od skontrolovaneho darcu (od vsetkeho mozneho az po geneticke poruchy) a vstreknut ich v case kontrolovanej ovulacie do klientky?

annm81
26. dec 2021

@carambolos Odhliadnuc od toho, že veľká časť detí nežije s pozitívnym mužským vzorom, hoci svojho otca poznajú, si zabudla na jednu podstatnú vec - mužským vzorom vôbec nemusí byť otec. Autorka píše, že má rodinu, ktorá jej bude pomáhať. Takže dieťa môže mať starého otca, strýkov, starších bratrancov, nebude snáď žiť izolovane len s matkou.

perdita11
26. dec 2021

@carambolos ano, financna zabezpeka je v tomto svete dolezita, napr.dieta moze mat lepsiu zdravotnu starostlivost, prip.moze studovat v zahranici, ma viac moznosti.
Lepsie mat jedneho super rodica ako oboch na nic.
Podotykam, ze som vyrastala v kompletnej milujucej rodine. Dokonca zabezpecenej, napriek tomu zastavam takyto nazor.
A nikto netvrdi, ze buduca matka nemoze uz v zivote nikoho stretnut, ale mozno pani nechce rodit v 45ke.

perdita11
26. dec 2021

@lasoli omg

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
26. dec 2021

@autorka: viem, že niektoré ženy, ktorým povolenie na takýto zákrok ani v zahraničí neprejde, si len tak niekam povyrazia, "zbalia" prvého a vyspia sa s ním, len aby mali dieťa.
Chápem tvoje túžby. Túžba mať vlastného potomka je veľká. Určite na teba nalieha i tvoj vek, ktorý, povedzeme si pravdu, nie je najnižší na bezproblémové počatie.
Muž však hrá rovnako dôležitú úlohu v živote dieťaťa, ako matka.
Nehovorím o prípadoch nezodpovedných, alebo agresívnych mužov. Takých nie je väčšina. Takých je minimum. To nemôže byť výhovorkou k tomu, že dieťa otca nepotrebuje. Potrebuje. Aj tie deti slobodných matiek túžia po otcovi. Po spravodlivom dobrom otcovi.
Ak máš akúkoľvek možnosť sa zoznámiť so slušným mužom a takto si založiť rodinu, urob to radšej tak, než by si dieťa obrala o možnosť mať dobrého otca. Dnes existuje mnoho možností, a aj zoznamky (dokonca aj zahraničné). Kopa dobrých mužov by si rada založila rodinu. Na tvojom mieste by som nad tým ešte pouvažovala. Nemyslela len na seba, ale aj na potreby dieťaťa.

carambolos
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre