Ahojte .Kedze je tu neúrekom diskusii o priebehu ivf a po ňom, rozhodla som sa založiť tuto tému a napisat cely proces asistovanej reprodukcie podľa mojich skúsenosti . Možno to niektorej z vás uľahčí hľadanie a nájde sa práve v tomto ,,článku “ ;) Ivf som celkovo podstúpila 3x + 1KEt. Po schválení žiadosti ,som išla na konzultáciu kde mi lekárka predpísala hormóny ,od 22.dna cyklu som si začala pichat prvé injekcie ,keď som dostala menzes medzi 2-4 dnom cyklu som išla na krv a sono a oznámili mi další postup ,čo znamenalo dlasiu dávku injekcii . Ďalšia kontrola ,ďalšie sono volanie ohľadom výsledku ,tri dni pred pubkciou pregnyl a následne odber vajíčok . Po odbere (celková anestéza) ,rozhovor s embryológom aké možnosti mám , a následne prepustenie domov v doprovode . Na druhý deň telefonát s kliniky ,koľko embryjok sa podarilo vyselektovať a oplodniť . Samotný vklad už len pod antibiotikami a diazepanom. Takto v skratke , a moje pocity ?? Prvé ,druhé ivf žiadne pocity -NEGATÍVNE ,tretie ivf všetky príznaky uhniezdovania ,jedna noc príšerná zobudila som sa na pichanie v brušku ktoré trvalo asi minútu ,tlaky v podbrušku (z hormónov ) ,jednoducho všetky príznaky ktoré opisovali baby ktoré tehu boli - NEGATÍVNE . Prvý vklad po PK bolo jedno 4 bunkové a druhý tretí vklad dvoch 8bunkovych na tretí deň ....KET vklad krásnej blasticysty - NEGATÍVNE . Testovala som ako sialena ,myslím že ako každá jedna z vás 🙂 ..posledné razy som brala dosť vysoké dávky hormónov (dipherelin 125iu,menopur 225iu,puregon 225iu,pregnyl 10000iu,a progesteron 3x2 tabl.200mg)...týmto článkom vás nechcem odradiť ,píšem z vlastných skúsenosti ,každá si z toho vezmite čo uznáte za vhodne a nikdy sa nevzdavajte !! 🙂 prvé dva razy som fungovala normálne od druhého dňa a tretí raz a KET som pnkovala a ležala doma . Po vysadení progesteronu mi došla mrcha cca tretí deň ,bola normálna,bolesti klasické ako vždy na ms a další ms bez problémov 🙂 ... toto je moja skúsenosť ,dufam že som niektorým z vás bola nápomocná a všetkým snazilkam držím moc moc palce ;)
@janinuska preto som to sem napísala pretože presne ako píšeš ,neurobili mi okrem krvi žiadne vyšetrenia a ja sprostá som do toho ivf stále išla , až na môj podnet som si vyšetrenia nechala urobiť sama (za nie malé peniaze ) a zistilo sa že mám vrodenú chybu maternice ,čiže tehotenstvo u mna úplne vylúčené ,okrem toho Mm zlý spg to sme vedeli samozrejme ... preto sem píšem že baby sa nemajú vzdávať a prv sa dát vyšetriť a nespravit takú chybu ako ja 🙂
@sisa393 super tema 👍 napisem aj ja svoju skusenost
Podstupila som 1xIVF, z coho bol 1ET a 2xKET...ja som mala kratky protokol, cize som pichala od 1DC...po ET som bola v tom, ze to na 100% muselo vyjst, nevyslo..vkladali blastocystu
1KET vkladali morulu opozdenu vo vyvoji o 1 den...vedela som, ze to nevyjde...aj tak bolo....
Potom mi urobili testy na reproimuno a hemato...musela som zacat kvoli reproimuno uzivat kortikoidy a pichala som aj fraxiparine...po nejakych problemoch som podstupila 2KET kde vkladali 2 embrya den predtym rozmrazene....som si hovorila, ved 2 tak vacsia sanca...a zase nic....
Takze nam sa nepodarilo 3x a uz by som do toho nesla....posledny KET som absolvovala v novembri a kortikoidy som prestala uzivat v januari ( musia sa vysadit postupne) ..odvtedy sa davam dokopy....totizto pribrala som z nich "len" 8kg, hlavu som mala raz taku ako bezne, palenie zahy, silnejsie ochlpenie, chlpy na brade som si musela vytrhavat kazdy druhy den, vyrazky, krvacanie mimo cyklu aj 20 dni do mesiaca, prsia sa mi zvacsili o 14cm!!!!!!....teraz po 3m uz celkom fajn, musel ma davat dokopy gynekolog, lebo cyklus totalne rozhadzany, brada a ochlpenie ok, hlava sa zmensila, zatial 3kg dole z vahy a 5cm z prs.....ale naozaj uz nikdy by som kortikoidy nebrala a ani nesla na ivf....co je zaujimave, ze v car nam vobec neodporucili IUI a pritom ked som citala problemy inych parov tak oni isli....nam rovno hned IVF a najlepsie ICSI
Este ma jedna vec napadla...ohladom kortikoidov...brala som medrol, po vysadeni ma zacali boliet nohy, achilovky a kolena, ledva som chodila a po schodoch to bolo utrpenie...prisls som na to, ze medrol zabranuje vstrebavaniu vapnika a aj ten co som mala mi odbural...takze som zqcala uzivat makovy olej...sice to este nie je ok, ale lepsie...achilovky bolia stale, verim vsak, ze casom bude vsetko ako predtym 👍
Ahojte. Mna buduci mesiac caka 1IVF.mala by som byt ja úplne zdrava bohuzial muzove spermie nie su v poriadku. Chcem sa spýtať ako ste to riesili v praci. Myslite ze to zvladnem dovolenkou, alebo je to velmi bolestivé a odporucate pn. Za kazdu radu vopred dakujem.
@lilyianka super 😡👌 ja sa ku carom už nevyjadrujem.. česť výnimkám naozaj . Za mna nula bodov .. presne prípad sestry že keď si žiadala vyšetrenia ,povedali jej že je to zbytočne ,že Ved mám nárok na 3 ivf ,ale z hľadiska ženy sa nato nepozrú čo musi všetko podstúpiť ..a koľko peňazí minút ..
@ceresna17 ja som punkciu podstupila stvrtok, piatok som msla dovolenku, v pondelok v praci a v utorok vklad...potom som chodila normalne do roboty ( tobim v kancelarii) ...po odbere ma vsetko bolelo, bola som naliata, ledva chodila..ale za cca 3 dni uz celkom fajn...kazda to znasame inak
Pridam aj ja skusenost, aj ked som nakoniec nepodstupila nic. Zly spermiogram, ja ok. Prva konzultacia a hned ma oboznamili, ze kvoli veku stihame len jeden cyklus preplateny poistovnou. Bola som len na krv spolu s asi 30 dalsimi zenami v to rano. Predpokladsm, ze je to tak kazdy den. Jak na beziacom pase. Ked som sa potom pozrela cez elektronicku pobocku zdravotnej poistovne, len vysetrenie pri konzultacii a krv, zaplatila za mna zdravotka dost vysoke sumy. My sme uz potom nepokracovali, ale teda si viem predstavit, ako sa na tom ryzuje. A fakt aj ta konzultacia 10 minutova.....pripadala som si ako v tovarni pri beziacom pase.
Ahojte baby, neviem kam ste do car chodili ale nás sa hnedm pýtali aké máme za sebou vyšetrenia a podobne, dokonca ma oni poslali na laparku keďže moj gynekolog bol debil a za 8 rokov nevidel že mám endometriozu...
@ceresna17 a čo sa týka práce záleží na tom čo robíš, ja v nemocnic 12tky denné/nočné... som PN od polovice stimulácie
@vyhuelka endo zistis na 100% len laparoskopiou
@catherinah áno ja viem ale v car mi dr strčil len sono medzi nohy a oznámil mi že ju mám 😃 jasné že som bola na potvrdení, ale aj tak mohla som to začať liečiť skor keby to moj obvodný videl
Inak este aby som doplnila, samozrejme nechcem nikoho od umeleho oplodnenia odhovorit, len som napisala svoju skusenost...ja som vtedy nemala tolko info ako teraz a myslim, ze zeny musia vediet do coho idu...ns mojom rozhodnuti by to samozrejme nic nezmenilo, aj tak by som to podstupila, nakolko to bola sanca mat svoje vlastne dieta....ale kedze sa nepodarilo, ideme dalej a po svojich vlastnych skusenostiach konstatujem, ze by som uz nesla...na druhej strane ak by som to cele nepodstupila, urcite by som si vycitala, ze som to aspon mohla skusit...takto viem, ze som urobila maximum..a na zaklade toho vsetkeho nebudem odsidzovat zeny co to podstupit nechcu a ani tie, co to podstupia 5,6,7 a viackrat..
Ahojte, aj ja mám negatívnu skúsenosť s IVF a rada by som sa podelila s mojim “zážitkom “, kedže sa nedarilo dva roky sme navštívili iscare, mm zistili zlý spg, urobili nam z krvi vyšetrenia, HP, genetika . Všetko Ok . Ani sa nás nepýtali ci chceme IVF proste presne tak ako tu bolo písané donútili nás chcieť IVF s metódou isci lebo vraj teda prirodzene mat nebudeme . Bez toho aby nam niekto vysvetlil co je vlastne IVF a isci . Sami sme to googlili. Tak sme súhlasili bolo to v októbri a doktorka tazberikova nás namotivovala ze na Vianoce budem tehotná tak teda ze ideme nato. Prišla stimulácia a pichanie hormónov, uz druhý deň mi bolo z toho blbo, boleli ma vaječníky nevedela som chodiť, ledva som vykonala na wc co som mala tak som sa na kontrole sťažovala ze mám vysoké dávky alebo co musela som ísť pn proste veľké bolesti. Nato ma odfajcila ze to je Ok a zvýšila mi dávku na dvojnásobok ! Tak som poslúchla no s bolo to horšie a horšie , po podaní ovitrelle sa to zhoršilo , po punkcii som sa zobudila a len tak mi medzi dverami zadrela “máte hyperstimulak, žiadny ET nebude dobre ? Dovi “ a predpísala mi další ovitrelle s tym ze mi to vraj pomôže na OHSS. Samozrejme sa to zhoršilo a do rana horúčky vracanie no najhoršie co som asi zažila, išla som hneď ráno tam kde mi pomohol docent, vraj 1,5 litra vody v brušnej dutine, takze tri dni infúzie odsávanie vody no des. A to všetko kvôli doktorke ktorá nepočúvala moje pocity ale videla len peniaze a aby stimuláciu dotiahla do konca a viac ju nezaujímalo .... uz by som do toho nešla .....
@sasenka6 hrozné. Zle sa to cita, nie este preziva.
@catherinah uz je to rok dozadu tak sme radi ze je to za nami 🙂 ale nikdysom sa necítila tak hrozne, a nikomu to neprajem naozaj som myslela len nad to ze mám tesne pred smrťou ... voda ma tlačila na žalúdok smerom k plucam, keby to neriešim hneď tak nechcem vedieť čoby nastalo keby sa mi dostane az k plucam 😕
A vraknta sklenarikova v 46 sa dala umelo oplodnit a ved uvazte ,zena v prechode a ti debili ju umelo oplodnia.Otras toto,ked bola mlada,chcela karieru a stihlost a zrazu na stare kolena sa spamata ,ked uz za normalnych okolnosti je neskoro ale lekari by oplodnili aj 50r zenu,chudatka toe deti co sa narodia,fakt take sebectvo tej matere.
Baby a je tu niektorá ktorá ma aj dobrú skusenosť? my teraz začiname chodit do Heliosu v Košiciach a k dr. Hladkému.... ako konzultácia skoro hodinu a pol. Odporučil nám ivf ale to hlavne kôli nasím diagnozam manžel astenoteratozoospermia a ja stredné pco, endometrioza 3stupna (o ktorej som sa dozvedela pred mesiacom ), nepriechodný jeden celý vajcovod, cysty... malá maternica a také podobné srandy ( a to dotraz som bola vraj zdrava - podla môjho gynekologa). Takže sa chcem spýtať aj na pozitívne reakcie. lebo ja uz som preplašená z toho všetkého
@cimanuma no urcite ano i ked ta mala maternica na to sa popytaj a vygoogli,co je to za diagnoyu a ci pre tehu ok,mozno porodis potom predcasne...ale ja osobne poznam zenu kt ostala tehotna az po 8 mom umelom oplodneni,a dalsie dve kt zasa na prvz krat ostali tehotne po uelom ,jedna mala tiey endometriozu.
@cimanuma ved ked ides do car centra, tak ti odporucia jedine ivf. A ked tam ides, verim, ze si zvazila aj vsetky rizika. Je len male percento zien, ktore dietatko realne donosi.
http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/2017-0...
Nás napríklad nahovarali či nechceme skúsiť prirodzene lebo minuly rok som tesne pred začiatkom užívania liekov ostala tehotná žiaľ som potratila a hneď po 2. Menštruácii po kyrete som išla do cár a nabehli sme na to .
No pridam svoju skusenost.Kedze s manzelom sme sa snazili 7rokov o dieta..podstupila som vsetky mozne vysetrenia,operacie-laparoskopiu,aby som vedela ze som ok.Gynekolog ma vysetril na vsetko co sa dalo,absolvovali sme IUI.Navstivila som endokrinologiu,aj obvodna ma poposielala kde sa dalo.Uz sme boli zufali,lebo nic nam nezistili proste sme uz nemali inu moznost.všetko sme vyskusali a teda navstivili sme teda v BB car.Ponukli nam 3 moznosti,s manzelom sme hned ideme do IVF.Naozaj skvely pristup doktorov,personalu.Proste ani tam nenasli preco sa nam nedarilo.Ale 1xpokus sa nam podaril a dufam,ze aj sa bude babo drzat dalej.
My sme sa do CARu vzdy tešili a mali sme vzdy dobry pocit.Doktorka Rosova ma skvely pristup,optimisticka,ziadne stresy v klude a vzdy na co sme sa pytali bez všetkého odpovedala.Aj ked sme nieco potrebovali zavolali sme aj cez vikend..vecer,hocikedy.Car v BB je v BB asi 2roky otvoreny,asi totak muselo byt ze ho otvorili tu a ako pre nas.Neviem so predstavit behat do Martina alebo niekde inde.
Pridam aj vlastnu pozitivnu skusenost - nam sa cca 1,5 roka nedarilo otehotniet, muz mal zhorseny spg, ja znizenu ovarialnu rezervu, vzhladom aj na moj vek (36 r), nam odporucili rovno IVF. Cely proces som znasala velmi dobre, ziadne vedlajsie priznaky, chodila som cely cas do prace s vynimkou jedneho dna, kedy mi robili odber vajicok. Vyslo nam 1. IVF - ET bol sice neuspesny, ale hned v dalsom cykle sme sli na KET a aktualne som v 12. tyzdni. Aj ked su veci, ktore by som vedela CAR vytknut (chodili sme do GYN FIV) v ramci ich pristupu, ja osobne nevidim problem v tom, ze zeny spravidla nasmeruju rovno na IVF - je to najefektivnejsie, co aktualne existuje, tak sa mi zda logicke, ze (hlavne ak sa nebavime o rodicke vo veku 25 r a podobne),ze sa nestraca cas menej efektivnymi metodami. A samozrejme, stoji to peniaze, s tym sa treba zmierit, na druhej strane, su krajiny, kde je to aj podstatne drahsie ako u nas (napr. USA).
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
No ja som na ivf nebola, ale centrum asistovanej reprodukcie som navštivila a poviem ti, že vôbec sa mi nepači, že doktori len tlačia ženu do ivf, bez toho aby porobili potrebne vyšetrenia, niekto može mat napr. problem so zražanlivostou krvi, alebo imunologicky problem, protilatky proti embryu a tehotenstvo je dopredu vylučene a oni len dookola ivf, ved za to platiš, im je uplne jedno čo otehotnieš, alebo nie. držim palce.