Áno, viem, viem. Viem aké sú možnosti antikoncepcie a chránenia sa aj všetky veci okolo, tak prosím bez takýchto rád a zbytočných výčitiek. 🙏🏼
Mám doma syna 2,5r trvalo mám dlho splodiť ho. Preto sme nejako nikdy neriešili antikoncepciu, muž má problémy so spermiami, potvrdil nám to spermiogram. Tak sme neriešili a šli do toho naplno.
No a prišlo to, som v 7tt, plod zdravý s akciou srdiečka. A tu prichádzajú tie myšlienky, že je to nechcené dieťa, že asi nie sme pripravení, že takto to nemalo byť, takto sme to nechceli (pociťujeme to takto obaja). Chceli sme ďalšie dieťa ale nie teraz v tomto období, až keď budeme na ďalšie spoločne pripravení.
Na druhej strane nemám to srdce ísť na potrat a hovorím si, že to takto asi má byť. Veľmi zmiešané myšlienky mám, všetko sa vo mne bije. Bojím sa, že sa naň budem celý život pozerať ako na nechcené, bojím sa nejakej popôrodnej psychózy a problémov, aby som si to na tej nevinnej dušičke nevybíjala, lebo ona za nič nemôže, to my a naša nezodpovednosť. Bojím sa aké to celé bude, či zvládnem dve deti...
Za to ze bol neplanovany, nie je hned nechceny. Vidis, prisiel ako dar, spomen si na tie 2.5roky a myslienky co Ti chodili hlavou ked sa nedarilo pri prvom, aby ste vobec mali jedno dieta. Tak mate taky maly zazrak. Nad inym sa netrap len je to pre Teba cerstve 🙂 nech sa dari.
Človek sa boji 96 % vecí, ktoré nikdy v jeho živote nenastanú.
A žiaľ nie je isté, že to bábo sa aj narodí
Aj my mame nami neplanovane 🙂 resp cakame 🙂 ale zase ja sa neskutocne tesim. A cim blizsie ku porodu… tym viac. Ber to tak ze pri prvom ste sa “natrapili” kym prislo. Teraz k vam prisiel zazrak.
Co nenaplanujes. Nie vsetko v zivote sa da naplanovat uplne presne.
Moze a nemusi vam neskor taketo stastie do cesty prist.
Jasne, ze to zvladnes! Hlavu hore.
Ja som neplanovane otehotnela s najmensou dcerou po dvoch chalanoch (14 a 9 rokov). Tiez som sa bala, ale nikdy som nevravela, ze je nechcena... Proste je len neplanovana. 🙂 uz ma 8m a mam pocit, ze az teraz sme kompletni.
Kamaratka ma take 2. Raz zlyhala hak a druhy krat sa iba obtrel. No maju deti viac a co uz?! Ano je to tazke ked mas deti chore, nevyspata, unavena. Naucili sa fungovat aj hospodarit. Nakoniec su za nich aj radi. Ved budete mat len dve a aspon im bude veselsie.
skús si spomenúť na ten pocit keď sa vám nedarilo.
chceš to ešte zažiť?
toto dieťa odmietnete, ďalšie prísť nemusí...
To, ze ste teraz dalsie dieta neplanovali, neznamena, ze je nechcene. Prestan ho hned od sameho zaciatku takto oznacovat, lebo mu to este nahodou prischne 🙂 aj my sme mali velky problem splodit prve, keby nam druhe prislo takto necakane do cesty tak to by bol asi zazrak. Z toho, ako pises, mi pride, ze ho v kutiku duse chcete, len sa bojite, lebo je to velke prekvapenie
vies, o co jednoduchsi a prijemnejsi zivot by bol, keby si vsetko neplanovala?
Pozri sa, viete obaja ako to funguje, napriek tomu ste do toho isli naplno - ved vy ste to vlastne planovali ;) len ste nevedeli ci sa to podari a ak ano ako dlho to potrva.
A podarilo sa ;) tak sa teste. Keby ste dieta nechceli tak sa predsa chranite.
Ešte budeš rada, že ho máš, keď Boh dá a narodí sa, budeš dieťatko milovať, aké bude nádherné, voňavé, krehké, zraniteľné, čochvíľa sa bude na teba smejkať. Ak by si o bábätko nejakou nešťastnou náhodou prišla, určite by to bola hrozná rana. Tiež keď už budete "pripravení" na druhé, už nemusíte mať také šťastie. Pozri sa na svoje dieťa, že ak by si chlapca dala preč, nikdy by sa ti to úžasné stvorenie nenarodilo, takže možno ani netušíš, o čo všetko by si vašu rodinku pripravila. Ale je to váš život, vaša voľba, držím palce, a napíš nám tu potom ako si sa rozhodla ❤️🙂
Mozno by ti psycholog pomohol uz takto v zaciatkoch. Neboj sa toho, castokrat to ludia odkladaju, ale navsteva psychologa v zaciatkoch moze predist roznym vaznejsim komplikaciam.
A v čom je toto obdobie nevhodné pre dieťa?
Otehotnela som nechcené a ako mladá vôbec neľutujem ze mam malú, zminila mi celý život. Jasne predtým sme rozmýšľali ze vo teraz a všetci ze som si pokazila život a bla bla no ja by som nemala nato srdce ísť na potrat a rozhodla som sa správne ze som si ju nechala, som šťastná ze ju mam aj keď je veľmi náročná a ešte si aj školu dorábam a som žienku domácou. Neľutujem ničoho
Dieťatko nie je nechcené, len neplánované. Vyhneš sa stresu z "planovania" tehotenstva, rátania plodných dní..... A ktovie, koľko dlho by to pri vašich problémoch trvalo. Prvé dieťatko je už dosť veľké, máš manžela, nemáš sa čoho báť. A radosť príde co chvíľa. Neboj sa. Držím palce.
Ano, ono to dieta "za nic nemoze", tak ho radsej idem zabit, otras.
Mam 4 "neplanovane" zo 4 a milujem ich vsetky rovnako. Prve 2 boli akoze v plane, ale nie nami planovane, ze teraz. Len sme ich nechali do nasho zivota prist, kedy Pan Boh uzna za vhodne.
Navyse, ak ste sa o prve snazili 2,5 roka. Tak teraz dostanes dar byt znova matkou a das ho prec? Nechapem. Zvlast, ak dieta by ste v buducnosti este chceli. A potom to zase nepojde a budes riesit IVF a trieskat si hlavu o stenu? Boze moj ☹...
Dvaja dospelí ľudia snáď vedia ako vznikajú deti keď ste teraz nechceli mali ste sa chrániť.
treba si ujasnit priority a pojmy co je nechcene a co neplanovane, ste manzelia (predpokladam), spite spolu bez ochrany, takze ste evidentne ratali s tym ze sa to moze pritrafit... takze nechcene asi nebude, len ste ho neplanovali. preco ho neprijat? preco by si to nezvladla? su zeny co maju do 3r 3 deti a funguju, davaju to. ste na deti dvaja + sirsia rodina. to ze ste dieta neplanovali, neznamena ze to nezvladnete vychovat a ze ho nebudete milovat ako planovane. drzim palceky
My máme 10 ročného
Dlho nám nešlo a podarilo sa nám v roku 2022.hned po!600 nedelí som otehotnela zistila som v 5 týždňi bolo potvrdené kŕčov.a v 7 som potratila.
Potom som otehotnela,ale tiež to bolo neplánovane.a uz máme doma 6 týždňovu princeznú.
Je to náročné pri 18 mesačnej.ale nedala by som ich za nič.
Pokial nie ste na hranici chudoby a mate co jest predpokladam ze ano tak to zvladnete.
Nám sa tak zadarilo omylom druhé. Tiež nebolo plánované. Tie pocity z veľkej casti chápem. Starsia bola veľmi náročná, aj stále je. Úplný nespavec. Koliky…. Celé twhotenstvo som preplakala, že to druhé keď bude rovnaké ako prvé, nezvládnem to. Mala som toho už dost. Vyčerpaná, ale že do bodky. Teraz ti môžem povedat, že to druhé babo je take dobrucke, že tomu sama neverím. Veľmi ju zato lubim, že to ide aj inak a zmenila mi pohľad na to ťažké novorodenecke obdobie, pretože na to som s prvou pekne spomienky teda naozaj nemala. Takze môže to nakoniec skončiť aj veľkou láskou 🙂
Si taka zmatena, lebo to bolo neplanovane a necakane... Urcite mas kopu negativnych myslienok a strach. To je normalne. Ale ak ste chceli dalsie babo, len nie tak skoro, tak by som si ho na tvojom mieste nechala. Ved je neplanovane, ale zato nechcene nemusi byt. Vsetko s kludom zvazte. Ja ked som cakala druhe babo, tak som mala velmi tazke zivotne obdobie, aj som stratila velmi blizkeho cloveka, plus mi bolo velmi zle... Par krat som si tiez povedala, ze by bolo jednoduchsie, keby som nebola tehotna... Tesit som sa zacala az ku koncu tehotenstva... A nakoniec je to take zlaticko a velmi ho lubim. Som rada, ze mam obe deticky.
@mondolina Ja som sa takto dostala k tretiemu. Asi som to tak nejak spracovávala 9 mesiacov. Som si ani nepripúšťala, že som tehotná. Navyše, my sme boli pred reko domu, deti už škola a škôlka, ja aj vyšší vek (celý život som tvrdila, že max. do 35 tky). Môj muž ho označil za zázrak, ktorý prekonal všetky prekážky a že ideme na všetko ako sme chceli, len to bude väčšie dobrodružstvo. Úprimne. Hrdo môžem označiť, že toto bol najkrajší neplán a dar, ktorý som dostala. Ja a môj naplánovaný život😀. Tiež som sa bála, že ho nebudem mať rada, že čo z neho bude. Vôbec. Tak ako pri prvom, druhom aj pri treťom je to tá istá nekonečná láska. A ešte bonus, mám pocit, že až pri tomto treťom, s touto mojou vyzretou hlavou si to materstvo a RD, tak nejak najviac užívam. Ja ťa nebudem odsudzovať za to ako to cítiš teraz, ja som sa tiež so situáciou dlho vyrovnávala. Žiadne obláčiky, úplne pragmaticky, s mužom sme boli dohodnutí, že keby som bola mimo, tak ide na MD on. No a teraz sa mi ani nechce z RD. Ver mi, keď ľúbiš to plánované, budeš ľúbiť aj toto osudom darované.
@anna_anicka83
ja nie som autorka 😉
@mondolina viem, len mi to tu nejak zblbo, padla stránka a zrazu toto😁
@anna_anicka83 Krásne si to napísala, namiesto neplánované, "osudom darované" 🥰❤️
Ale čo riešiš, pripravení nepripraveni, za 7 mesiaciv sa pripravis a keď ho uvidíš budeš ho milovať.❤
Ja mam doma neplanovane druhe dieta, chlapčeka. Je taký krásny, silný a úžasný, že ak by sa dal vrátiť čas opila by som v ten večer sa znova 😉
len som sa asi potrebovala vypísať, možno počuť nejaké povzbudenie... neviem :/ možno niekto napíše, kto to cítil podobne..