Branie antikoncepcie a silný PMS

lucia851
2. máj 2024

Beriem antikoncepciu drovelis a už týždeň mám silné kŕče v podbrušku a bolesti krížov.Mam čakať že mi príde menzes?

uhnakova
2. máj 2024

Pri antikoncepcii sa nejedná o klasický menzes, ale krvácanie z vynechania antikoncepcie. Preto mu nepredchádza PMS. Ak máš divné bolesti, konzultuj to so svojím lekárom/lekárkou, možno bude treba zmeniť antikoncepciu.

lucia851
autor
2. máj 2024

@uhnakova ja som to začala brať v čase keď som mala dostať menzes tak ja neviem či to mám vysadiť

uhnakova
2. máj 2024

@lucia851 takže si nasadila antikoncepciu, keď si ešte nemala menzes? To je chyba. Má sa začať užívať, až keď menzes dostaneš, ideálne v prvý deň menzesu, ale môze sa začať hocikedy behom prvých piatich dní menzesu. Pokiaľ si začala užívať antikoncepciu pred tým než si dostala menzes, tak telo zblbo, lebo antikoncepcia zrazu dodala hormóny a zabránila prirodzenej menštruácii. Takže môžeš skúsiť brať ďalej a ono sa to postupne stabilizuje, ale pravdepodobne budeš mať ešte nejakú dobu menšie bolesti a môže byť aj špinenie. Druha možnosť je vysadiť, počkať na krvácanie z vysadenia, nechať prebehnúť celý jeden cyklus a začať znovu užívať s ďalším menzesom (druhé krvácanie v poradí). Pozor, nie zase pred menzesom, lebo sa ti tieto stavy zase zopakujú.

lucia851
autor
2. máj 2024

@uhnakova takže ak chcem menzes mám to vysadiť a keď mi príde menzes tak znovu nasadiť?

uhnakova
2. máj 2024

@lucia851 áno, môžeš to tak urobiť. Ale počkaj celý cyklus na riadny menzes, tj. cca 4-5 týždňov. Tento prvý menzes, čo dostaneš, sa nepočíta. Aby si rozumela, pri užívaní antikoncepcie nemá žena skutočný menzes, neodlupuje sa výstelka maternice, pretože pri užívaní antikoncepcie žiadna nenarástla, a krvácanie nastáva len kvôli poklesu hormónov z neaktívnych tabliet.

lucia851
autor
2. máj 2024

@uhnakova mne sestrička povedala že to nemám vysádzať že to mám brať stale

uhnakova
2. máj 2024

@lucia851 v poriadku, veď som písala, že máš dve možnosti. Pozri znovu vyššie môj druhý prispevok v diskusii.

lucia851
autor
2. máj 2024

@uhnakova lenže ja mám tie bolesti silné takže musím ísť v pondelok k doktorovi

uhnakova
2. máj 2024

@lucia851 choď, tak to bude najlepšie.