Rázštep chrbtice u novorodeniatka, čo bude ďalej?

bobana297
20. apr 2019

Lezim v nemocnici 37tt porodila som sekciou. Do teraz vsetko v poriadku. No vytiahli maleho a zazerali na seba. A potom prisiel verdikt. Raztep chrbtice v spodnej casti. Prosim? To traja lekari do teraz nevideli ani na 3D? Zeny co ma caka a neninie? Hned ho brali do BA. Dakujem vam za rady. Ale to, ze bude mat niekedy plnohodnotny zivot asi neexistuje pri tomto verdikte vsak?

bobana297
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikaeli
20. apr 2019

@bobana297 myslim, ze velmi zalezi od toho, aky je ten razstep velky, ci ide len o poskodenie stavcov, alebo ma poskodene miechove obaly, miechu.. nozickami hybe? ruckami? ake ma teraz pridruzene diagnozy - vnutorne organy, hlavne crievka, mocovy mechur.. su deticky s vaznym stavom a su take, ktorym to operacne upravili a okolie o dg ani len netusi.. predpokladam, ze ho caka v najblizsom case operacia.. drzim prsty, nech je malinky v co najvacsom poriadku a tebe prajem vela sil, bud mu oporou ❤

kikuska555
20. apr 2019

Nemam sice skusenosti ale teda drzim vam silno prsty ❤️

magdusaaa
20. apr 2019

@bobana297 ahoj,v prvom rade drzim paste,a nechapem ako je mozne ,ze Vam to nezistili na 3 d ..ultrazvuku..mam znamu ,co maju raztep chbtice a su na vozicku,zivot plnohodnotny nemaju😢drzim paste nech to zvladnete...

janinah
20. apr 2019

Tu ti dopredu nik konkretnu prognozu nevie napísať,budú ho operovať a potom ti povedia o čo ide....ale ak nič doteraz nezbadali,tak asi to nebude extra veľké si myslím.

bobana297
autor
20. apr 2019

No konecne mi povedal manzel ze maly ma akoby dieru nad zadockom a nema tam ani kozu dotvorenu. Tak som zvedava. Ja sa ukludnujem ze bude v poriadku a za 4 roky si zahrame futbal

lenkaam_1
20. apr 2019

Drxim ti moc palce

silesias
20. apr 2019

Moc držím palce ale ak si do teraz na utz nič nevšimli snáď to nebude také hrozne.
Držte sa vsetci a veľa veľa síl

tamaris
20. apr 2019

@bobana297 V Bratislave sa detičkami s takouto diagnózou (spina bifida) zaoberá dr. Horn v Národnom ústave detských chorôb. Odporúčala by som vám obrátiť sa na neho.

lubik87
20. apr 2019

@bobana297 kamoske sa narodilo pred.3 rokmi dievčatko s tým 3 stupňom najvyšším.malicka žiaľ nechodí ale je nádherná veľmi šikovná. Našťastie rúčky používa..kamoška ale vedela o diagnóze už v tehotenstve ale bolo to bábo po 12 rocnom snažení prirodzene aj umelo. Mala sa podarila keď už prestali.uvazovat nad vlastným.ale.isli.adoptovat....prajem ti veľa síl a.dobrych sprav 🙂

bobana297
autor
21. apr 2019

No dievcata ze maly ma plastiku stavca a koze za sebou a ze sa pred chvilou pekne prebral a treba nozkami aj ruckami. Tak uz len dufat, ze to dobre dopadne

lubik87
21. apr 2019

@bobana297 takže hýbe ruckami aj nozkami?

nellita
21. apr 2019

@bobana297 dopadne len pozitivne mysli,teraz ta maly silno a velmi potrebuje,drzim Vam palce

liligreg
21. apr 2019

Držím palce! nech to dobre dopadne. Ja poznám dievča (viac-menej len z videnia), ktoré sa narodilo s rázštepom chrbtice. Jej fotku som kedysi davno zazrela aj na Mk, možno sa ti ozve. Baba ma 2 detičky 🙂

mellany76
21. apr 2019

@bobana297 ahoj aj moj syn ma taku dierku, nic mu nie je, je uplne zdravy, akurat ze zle reagoval na ockovanie, tak som to ukoncila prenistotu. Neboj sa bude to dobre

juliet86
21. apr 2019

ahojki. ja pracujem s tinedzermi ktori maju telesne postihnutie. a chcem ti len povedat ze pokial ide o nejaky stupen fyzickwho postihnutia to sa vzdy da zvladnut... oni si ziju svoj zivot a su spoko. tazsie hodnotim mentalne postihnutie na bezny zivot. takze neklesaj na duchu. dajte dokopy financie ako viete. rovno si zalozte ludia ludom ozetko atd nech mu viete poskytnut najlepsie rehabky cvicenia a tak.do troch rokov sa straaaasne vela da ovplyvnit priam zazraky. drzim palce

bobana297
autor
21. apr 2019

@lubik87 zevraj ano

ukulela
21. apr 2019

@bobana297 srzim velmi palce, ja len k tym UTZ - pisu ze: Trojrozmerný (3D) ultrazvuk nie je na diagnostiku rázštepu ideálny, ťažšie sa ním dá vyšetriť hlavne rázštep podnebia.
Vrodené rázštepové chyby môže signalizovať aj zvýšené množstvo alfafetoproteínu (AFP) v plodovej vode alebo v krvi matky.

lubik87
21. apr 2019

@bobana297 tak to je super 🙂 držím.palce 🙂

bobana297
autor
21. apr 2019

Pozrite ako krasne buvka 😍 uz sa nemozem dockat nech ma pustia z nasej nemocnice nech mozem ist za nim sa ubytovat. Sme sa smiali s muzom ze je chlpaty na chrbatiku jak mala opicka 😂😂

eliska13
21. apr 2019

@bobana297 krásny chlapček verím, že bude všetko dobré drž sa🙂

evaachesa
21. apr 2019

@ukulela hmm zaujimalo by ma ci sa to da zistit pomocou trisomy alebo nifty testov z krvi matky, alebo ani tam nie je istota?

evaachesa
21. apr 2019

@bobana297 krasnucky drobcek, vela zdravicka prajem 😘

nikaeli
21. apr 2019

no vidis 🙂 tak nakoniec to predsa len nie je take zle, ako to na zaciatku vyzeralo! tesim sa s vami, budte zdravi a stastni! ❤

bojka22
16. aug 2020

@bobana297 zlatíčko krásne. Ako ste dopadli? 🙂

bobana297
autor
18. aug 2020

@bojka22 ale dobre. Mame rok a 3 mesiace uz chodi okolo nabytku 🥰🥰 hydrocefalus sa nejako nespustil tak dufam, ze uz to zostane tak ako to je. Akurat je vidiet, ze sa mu bude tazsie chodit

rubinka
18. aug 2020

@bobana297 - dakuj Bohu že sa mu diagnóza nezistila už v tehotenstve lebo možno by si spanikárila a vzdala sa tohto krásneho drobčeka. Toto nech je poučením aj pre ostatné ženy ktorým to v tehotenstve diagnostikujú.

bobana297
autor
18. aug 2020

@rubinka je to tazko povedat, co by bolo keby..... uz na to nemyslim, a nevraciam sa spät. Beriem tak ako to je 🙂 je to dobra.skola do zivota 🙂

31silvia12
18. aug 2020

@bobana297 ahoj..ja som ti pisala IP ked sa malicky narodil..ze presne to iste zazivala moja sestra..a vidim,ze sa moje slova naplnili..tieto deticky su naozaj velkym darom..sikovnicek je z neho..krasny chlapcek😍😊